بریانت هریس در المانیتور نوشت: درست است که در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ایالات متحده به عنوان یکی از طرفین برجام شناخته شده، اما همچنین در آن تاکید شده است که آمریکا نباید پیش از فعال کردن سازوکار ماشه، تحریمهایی را که طبق این توافق متوقف کرده، دوباره اعمال کند اما ترامپ با اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران در 2018 میلادی دقیقا همین کار را انجام داد.
∎
به گزارش
اعتدال، در ادامه این مطلب آمده است: با توجه به این که هیچ کشوری از تعهداتش در برجام پیروی نمیکند، معلوم نیست که ایالات متحده بتواند مکانیسم ماشه را فعال کند. در حال حاضر دولت ترامپ میگوید فقط اگر سایر اعضای شورای امنیت از تمدید ممنوعیت فروش اسلحه به ایران خودداری کنند، از گزینه بازگرداندن تحریمهای جهانی استفاده خواهد کرد.
به نظر نمیرسد که دولت ترامپ موفق شود که چین و روسیه، دو عضو شورای امنیت برخوردار از حق وتو، را به تمدید ممنوعیت فروش تسلیحات به ایران متقاعد کند. ایران گفته که هر دو کشور آمادگیشان برای فروش جت به جمهوری اسلامی پس از انقضای ممنوعیت تسلیحاتی را اعلام کردهاند.
مری کازسینسکی، معاون سیاسی صندوق پلوگشرز (Ploughshares Fund)، که حامی برجام است میگوید: "کاملا روشن است که دولت (آمریکا) از این مساله به عنوان دستاویزی برای فسخ برجام و بازگرداندن تحریمهای پیشین سازمان ملل استفاده میکند. تمدید ممنوعیت تسلیحاتی کاملا مطلوب اما همچنین تقریبا غیرممکن است چرا که روسیه و چین با آن موافقت نخواهند کرد."
کمیته روابط عمومی آمریکا- اسرائیل (آیپک) نیز در این مسیر با دولت ترامپ همدست بوده و حمایت چشمگیر دموکراتها را از تلاش رئیسجمهور آمریکا برای تمدید ممنوعیت فروش تسلیحات به ایران گردآوری کرده است. آیپک و شمار قابلتوجهی از دموکرات های حامی تمدید این ممنوعیت در طرح دولت ترامپ برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی به عنوان یک اهرم مشارکت نداشتهاند. دولت ترامپ هم در روزهای نخست خروج از برجام به استفاده از مکانیسم ماشه علاقهای نشان نداد.
جرت بلانک، هماهنگ کننده امور برجام در دولت اوباما، می گوید تمایل تازه برای فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریمهای بینالمللی ابزاری برای پیچیده کردن امکان بازگشت ایالات متحده به توافق هستهای در صورت پیروزی جو بایدن در انتخابات نوامبر است.
تونی بلینکن، مشاور ارشد سیاست خارجی بایدن، تلاش برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی را در مساله ممنوعیت تسلیحاتی "ریاکاری محض" نامید و گفت: "اگر جو بایدن به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود گزینههای گوناگونی را برای احیای برجام به کار خواهد گرفت. اما اگر مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل اساسا کنار گذاشته شود، این کار دشوار است. چرا که در حال حاضر اگر تحریمهای بین المللی دوباره اجرایی شوند باید روسیه و چین هم که در شورای امنیت حق وتو دارند در این روند مشارکت کنند."