شناسهٔ خبر: 39720050 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

واکنش ایران، آمریکا و عربستان به اعلام خودمختاری در جنوب یمن/ الحوثی: ایران هیچ مداخله‌ای در یمن ندارد

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا- وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای از اقدام‌های شورای انتقالی جنوب یمن از جمله اعلام خودمختاری از سوی این شورا ابراز نگرانی کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بامداد چهارشنبه در این بیانیه که در تارنمای وزارت خارجه این کشور منتشر شد، اقدام‌های یکجانبه را سبب بدتر شدن بی‌ثباتی در یمن دانست و گفت: این اقدامات در زمانی که یمن زیر تهدید کووید19 است، غیرمفید است و باعث پیچیده‌تر شدن تلاش‌های نماینده ویژه سازمان ملل برای احیای مذاکرات طرف‌های درگیری در یمن می‌شود.
پمپئو از شورای انتقالی جنوب یمن و دولت مستعفی این کشور خواست که به روند سیاسی توافق شده در ریاض پایبند باشند.
شورای انتقالی جنوب یمن که از حمایت امارات برخوردار است، بامداد یکشنبه در استان‌های جنوبی یمن حکومت خودمختار اعلام کرد و در آن وضعیت فوق‌العاده را به مرحله اجرا گذاشت.
اقدام شورای انتقالی جنوب یمن در پی ادامه اختلاف با دولت منصور هادی رییس جمهوری مستعفی و فراری یمن است که از سوی عربستان حمایت می‌شود.
ائتلاف سعودی نیز دوشنبه در واکنش به اعلام خودمختاری شورای انتقالی (تحت حمایت امارات) در استان‌های جنوبی یمن، با صدور بیانیه‌ای بر ضرورت بازگشت اوضاع به شرایط قبل و اجرای سریع توافق ریاض تاکید کرد.
مارتین گریفیث فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل به یمن همچنین روز دوشنبه در بیانیه‌ای تاکید کرد وقوع حوادث اخیر در شهر عدن و سایر مناطق جنوب یمن ناامیدکننده است؛ به ویژه اینکه این مناطق هنوز از صدمات ناشی از سیل‌های اخیر بهبود نیافته و در معرض ویروس کرونا قرار دارند.
وی افزود: اکنون بیش از هر زمان دیگری باید همه بازیگران سیاسی با حسن‌نیت با یکدیگر همکاری و از اتخاذ اقدامات تنش‌زا اجتناب کنند و منافع یمنی‌ها را در اولویت قرار دهند.
گریفیث تاکید کرد: توافق ریاض مبتنی بر مشارکت شورای انتقالی جنوب در رایزنی‌های سیاسی برای یافتن راهکار نهایی و پایان دادن به درگیری‌ها در یمن و تامین منافع همه مردم این کشور است.
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن خواستار اجرای هرچه سریعتر توافق ریاض با حمایت ائتلاف تحت رهبری عربستان شد و تاکید کرد که این توافق باید اهالی جنوب یمن را در نظر بگیرد و خواسته‌های آنها را به ویژه در خصوص برقراری امنیت و ارائه خدمات عمومی به آنها تامین کند.
گروه شبه‌نظامی تحت حمایت امارات موسوم به «شورای انتقالی جنوب یمن» از روز یکشنبه در مناطق جنوبی این کشور اعلام حالت فوق‌العاده و خود مختاری کرده است و دولت مستعفی یمن به ریاست عبدربه منصور هادی نیز این اقدام شورای انتقالی را «نافرمانی مسلحانه» خواند.

واکنش عربستان به اعلام خودمختاری در جنوب یمن
دولت سعودی بر ضرورت بازگشت اوضاع جنوب یمن به قبل از اعلام حالت فوق العاده و خود‌مختاری تاکید کرد.
به گزارش واس، هیات دولت عربستان سعودی خواستار بازگشت اوضاع شهر عدن مرکز جنوب یمن به قبل از اعلام حالت فوق العاده و خودمختاری توسط شورای انتقالی تحت حمایت امارات متحده عربی شد.
هیات دولت سعودی دیشب در نشست هفتگی خود به ریاست پادشاه این کشور بر غیرقانونی بودن هر اقدام مغایر با توافق‌نامه‌ ریاض تاکید و اعلام کرد، باید هرگونه طرح و اقدامی که منجر به نقض توافق ریاض می‌شود، لغو شود.
ریاض همچنین بر اجرای هر چه سریعتر توافق ریاض که بین دولت مستعفی یمن و شورای انتقالی جنوب یمن به امضا رسیده است، تاکید کرد.
این نشست هفتگی هیات دولت سعودی به صورت مجازی و ویدئو کنفرانس به ریاست ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود برگزار شد.

ترکیه هم از تحولات جنوب یمن ابراز نگرانی کرد
دولت ترکیه ضمن ابراز نگرانی از اعلام خودمختاری در جنوب یمن توسط گروه موسوم به شورای انتقالی (متحد امارات)، گفت آنکارا به حمایت از اقدامات بشردوستانه برای پایان دادن به جنگ این کشور ادامه می‌دهد.
وزارت خارجه ترکیه با صدور بیانیه‌ای به تحولات جنوب یمن و اعلام خودمختاری گروه موسوم به شورای انتقالی که تحت حمایت امارات است واکنش نشان داد.
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، در این بیانیه آمده است: «در بحبوحه همه‌گیری ویروس کرونا، نیاز به رسیدگی به بحران انسانی بسیار وخیم در این کشور (یمن) بیش از هر زمانی ضروری است».
وزارت خارجه ترکیه با بیان اینکه از تمام طرف‌ها انتظار دارد با اتحاد و همکاری برای پایان دادن به درد و رنج مردم یمن تلاش کنند، گفت لازم است از اقداماتی که منجر به عمیق‌تر شدن بحران انسانی و سیاسی در یمن می‌شود و تمامیت ارضی آن را به خطر می‌اندازد، اجتناب شود.
در این بیانیه همچنین تاکید شده که ترکیه به حمایت از اقدامات صلح‌آمیز سازمان ملل برای یافتن راهکاری جهت پایان دادن به بحران یمن از طریق گفت‌وگوهای فراگیر و ارائه کمک‌های انسانی به این کشور ادامه می‌دهد.

واکنش ایران به اعلام خودمختاری در جنوب یمن
سخنگوی وزارت خارجه بر حمایت ایران از یمن متحد با حفظ تمامیت سرزمینی آن کشور تاکید کرد و تنها راه ثبات و استقرار یمن را وحدت بین گروه‌های یمنی و انجام گفتگوهای فراگیر سیاسی برای تشکیل دولت متحد و فراگیر خواند.
سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (چهارشنبه) با اشاره به تحولات اخیر در جنوب یمن اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران بر مبنای سیاست اصولی خود از یمن متحد با حفظ تمامیت سرزمینی آن کشور حمایت می‌کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: اینگونه اقدامات نه تنها به حل مشکلات کنونی یمن کمک نمی‌کند، بلکه اوضاع آن کشور را نیز پیچیده‌تر خواهد کرد.
موسوی با تاکید بر لزوم توقف جنگ علیه یمن و رفع محاصره ظالمانه از مردم این کشور افزود: تنها راه ثبات و استقرار یمن، وحدت بین گروه‌های یمنی و انجام گفتگوهای فراگیر سیاسی بین گروه‌های مختلف برای تشکیل دولت متحد و فراگیر است.

تأکید شورای انتقالی جنوب یمن بر پایبندی به حکومت خودمختار
این واکنش ها در حالی است که رئیس گروه موسوم به «المجلس الانتقالی الجنوبی» (شورای انتقالی جنوب) یمن تحت حمایت امارات بر پایبندی به اعلامیه حکومت خودمختار در استان‌های جنوبی این کشور تأکید کرد.
«عیدروس الزبیدی» رئیس شورای انتقالی جنوبی یمن سه‌شنبه شب (دیشب) با «میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر خارجه روسیه و فرستاده ویژه رئیس‌جمهور این کشور در غرب آسیا و آفریقا درباره تحولات جنوب یمن تلفنی گفت‌وگو کرد.
الزبیدی به تشریح تحولات تحولات نظامی، سیاسی و انسانی و علت اعلام حکومت خودمختار در استان‌های جنوبی از جمله عدن پرداخت.
طبق گزارش خبرگزاری آناتولی، الزبیدی با دفاع از اعلام خودمختاری شورای انتقالی جنوب یمن گفت که «هدف از این تدابیر حل مشکلات مردم است که در نتیجه سیلاب بی‌سابقه و شیوع ویروس کرونا در منطقه تشدید شده است».
این نخستین اظهارات رئیس شورای انتقالی جنوب یمن از زمان اعلام حکومت خودمختار است که با انتقادهای شدید بین‌المللی و داخلی گسترده مواجه شد.

محمد علی الحوثی: ایران هیچ مداخله‌ای در یمن ندارد
خبر دیگر اینکه رئیس کمیته عالی انقلاب یمن با رد اتهامات آمریکا‌ و ریاض علیه ایران گفت که تهران هیچ مداخله‌ای در یمن ندارد و همچنین گفت در صورت موافقت ائتلاف با پیش‌شرط‌های انصارالله، این گروه حاضر است برای امضای توافق صلح به ریاض سفر کند.
«محمد علی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن طی مصاحبه‌ای با روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» تمامی اتهامات آمریکا و عربستان سعودی در خصوص مداخله ایران در یمن را رد کرد.
وی در خصوص اتهام‌زنی آمریکا و عربستان سعودی به ایران در خصوص تأمین بودجه و تسلیحات انصارالله گفت: «ایران هیچ‌گونه مداخله‌ای ندارد. ما یک کشور مستقل هستیم».
در بخش بعدی مصاحبه، رئیس کمیته عالی انقلاب یمن به پیش‌شرط‌های انصارالله برای ورود به مذاکرات صلح فراگیر در یمن اشاره کرد که اوایل فروردین ماه مطرح شده بود.
گزارش‌ها حاکی از آن است که رئیس کمیته عالی انقلاب یمن در دیدار با «مارتین گریفیتس» نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، پنج پیش‌شرط از جمله توقف تجاوزات، رفع محاصره یمن، برچیده شدن بازرسی و منع ورود کشتی‌های تجاری به بندر الحدیده را برای آغاز گفت‌وگوهای صلح ضروری اعلام کرد.
پیشنهادهای انصارالله به ائتلاف ریاض بسیار ساده بود
محمد علی الحوثی در ادامه مصاحبه خود با وال استریت ژورنال در خصوص پیش‌شرط انصارالله یمن برای ورود به مذاکرات صلح فراگیر تحت حمایت سازمان ملل گفت: «پیشنهاد ما بسیار ساده بود. ما از آنها خواستیم که کشور ما را ترک کنند، محاصره را لغو کنند، بمباران را متوقف کنند. خیلی ساده بود».
یکی از سخنگویان سفارت سعودی در واشنگتن با این حال، انصارالله را به ایجاد مانع در مسیر تمامی تلاش‌ها برای رفع ناآرامی‌های یمن متهم کرد و هرگونه اتهام محاصره را انکار کرد.
وی گفت: «حدود 50 درصد از تمامی واردات نفت و غذا از طریق بنادر یمن توزیع می‌شود. در خصوص درخواست حوثی‌ها (انصارالله یمن) برای عقب‌نشینی نظامیان خارجی، یمن، یک دولت منتخب دارد که در جامعه بین‌الملل به رسمیت شناخته می‌شود و تصمیم‌گیری‌ها در حوزه اختیارات آن است».