به گزارش خبرگزاری فارس از اراک، یکی از مباحث امروز جامعه بیماری کرونا است که باید جنبههای مختلف آن مورد بررسی قرار گیرد.
دنیا متشکل از نشیب و فرازهای متعدد است و به تعبیری از امیرالمومنین(ع)«دنیا خانهای است که با بلایا و آزمایشها پیچیده شده است.»
شیوع کرونا تمام بخشهای جامعه اعم از اجتماع، فرهنگ و اقتصاد را تحت تاثیر قرار دارد و موجب پای کار آمدن بخشها و اقشار مختلف جامعه شد که یکی از این بخشها روحانیون و طلبهها هستند که آنها نیز همچون دیگر اقشار پای کار آمدند.
در این راستا با حجتالاسلام صفر قربانپور مدیرکل تبلیغات اسلامی استان مرکزی به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
فارس: از نظر تعالیم اسلام چطور باید با بیماریها برخورد کنیم؟
قربانپور: گاهی اوقات آزمونهای الهی به صورت نعمت، سعادت و سلامت بوده و در برخی موارد نیز این آزمایش با مشکلات اجتماعی و امراض همراه میشود.
خاصیت آفرینش دنیا و انسانها این بوده که همه ابعاد از جمله مادی، معنوی، سلامتی، امراض و... در کنار یکدیگر هستند و هر کدام آثار وضعی و نتایج خوشی یا ناخوشی دارند، گرما، سرما، آفات کشاورزی، برخی بیماریها هر کدوم آثار مختلفی دارند که ممکن است انسانها نیز در این زمینه دخیل شوند.
جریان دنیا بر پایه امور جاری بوده و ابزار خلقت آثار خاصی دارند در حالی که خداوند غیر از این ابزار نیز انسانها را مختار آفریده و بر مبنای آیات شریف قرآن خداوند مسیر درست را نشان داده است.
انسان باید با کسب علم، معرفت، علوم اجتماعی و پزشکی برای زندگی برنامهریزی کند در حالی که بشر عاقل آفریده شده، سطوح اختیاری زیاد و سطح بینش خود را میتواند بالا ببرد.
خداوند خیر و شر را به انسان نشان داده و یکی از علل مبتلا شدن به بلایا این بوده که یقینا بخشی از این امور به جریان طبیعی زندگی بازمیگردد که آثار خاص خود را دارد، مثلاً اگر ستونهای خانه سست باشد، هنگام زلزله فرو میریزد چراکه زلزله حرکت طبیعی زمین بوده، اما میتوان از آثار منفی آن جلوگیری کرد.
انسان باید به منظور جلوگیری از اثرات بلاها، اصلاح امور انجام داده و برنامهریزی کند.
نکته دوم در بحث چرایی گرفتار شدن به بلاها این بوده که بخشی از این قضایا ناشی از جریان طبیعی و شرایط عادی نیست بلکه برخی افراد دیگران را دچار زحمت کرده و به آنها خسارت میزنند.
متاسفانه برخی امور و گناهان انسانها در جامعه اثر سنگینی دارند.
اگر یک ویروس دستساز به دلیل سیاسی، اقتصادی و... یا غیر دستساز باشد وقتی گرایش اجتماعی به وجود میآورد آثار سنگین در پی دارد.
در مجموع در فرهنگ اسلامی تمام این امور آزمونهایی بوده که میتواند باعث رشد شود یعنی میتوان گفت دنیا در شرایط عادی میچرخد و خیرها و شرها شرایط خاصی دارند که این شرایط هر کدام وسیله تحول، تعقل و ترقی هستند.
امروز که ویروس کرونا در کشور شیوع پیدا کرده آمادگی اجتماعی مطلوبی در کشور ایجاد شده است.
این بلاها میتواند زمینه رشد باشد، به شرطی که روحیه و توجه انسانی از دست نرود و با قوت مسیر ادامه یابد.
امیدواریم حوادثی که در کشور رخ میدهد برای مردم همراه با خیر و برکت باشد.
فارس: برنامههای تبلیغات اسلامی استان مرکزی در زمینه مقابله با کرونا را چه بوده است؟
قربانپور: در جریان مبارزه با کرونا سازمان تبلیغات جایگاه اجتماعی و فرهنگی داشته به طوری که از ابتدا ستاد مبارزه و اتاق جنگ در باب مسائل اجتماعی و فرهنگی تشکیل شد.
حفظ آرامش اجتماعی، کاهش استرس، تقویت روحیه امید در جامعه از جمله امور انجام شده در راستای مقابله به کرونا به شمار میرود.
به همه روحانیون تاکید شده که سازمان تبلیغات در این زمینه حضور اجتماعی فعال داشته و باید به کمک نظام و دستگاهها بشتابند.
در بخشی از امور که حیطه عمومی داشته، هیئتها، روحانیون آماده بوده و با تغییر وضعیت پوششی به لباس میدانی ضدعفونی معابر، مساجد و اماکن عمومی را در دستور کار دارند.
پویش «به توان ما» در حال اجرا بوده و با همکاری سازمان تبلیغات و صداوسیما در همه استانها اقدامات ویژهای در این زمینه انجام شده است.
در برخی شهرستانها هیئات با همکاری سازمان تبلیغات کارگاه تولید ماسک دارند به طور مثال چندین هزار ماسک در سطح شهرستانها تولید و توزیع شده است.
سازمان تبلیغات با همکاری هلال احمر نسبت به بستهبندی اقلام بهداشتی و پاکسازی شهرها اقدام میکند.
بخشی از امور کمک به امور بهداشتی و بخشی دیگر کمک به خانوادههای متوفیان بوده، چراکه تجهیزات و شرایط شرعی تدفین باید اجرا شود و سازمان تبلیغات در این زمینه ورود پیدا کرد.
۱۳۰ نفر از طلبهها در امور ضروری و موردنیاز جامعه پزشکی اعلام آمادگی کرده و در امور بهداشتی و کمک خدماتی فعالیت میکنند.
فارس: با شیوع کرونا بخشی از فعالیتهای مذهبی از جمله نماز جماعت و بقاع متبرکه تعطیل شدند و رسانههای خارجی در این زمینه مانور میدهند، نظر شما در این رابطه چیست؟
قربانپور: اهمیت دین اسلام برای سلامت مردم باید مدنظر باشد در حالی که یقینا دشمن به هر طریقی منتظر فرصت بوده تا ضربات خود در حوزه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی وارد کند.
شیوع این بیماری که فضای اجتماعی، تعطیلی اماکن مذهبی و اعتکاف را در پی داشته، شرایط خاصی را ایجاد کرده است.
بر مبانی جریان پویایی اسلام دستورات بهداشتی را باید رعایت کرده و سلامت جامعه را اصل قرار دهیم که طبیعتاً این حرف نخست دین بوده، یعنی اسلام اقدامات مخالف عقل و سلامت انسانی را توصیه نخواهد کرد.
دعای هفتم صحیفه سجادیه به توصیه رهبری در ایجاد روحیه نقش دارد، در حالی که برخی امور دینی، اخلاقی و احکامی مستحبات و بخشی واجبات هستند و در فضای اجتماعی کرونایی عمل به واجبات باید براساس دستورات انجام شود اما توصیه شده تا محل اجرای این واجب اگر در مسجد مستحب است، انجام نشود؛ این معنای پویایی اسلام است.
به طور مثال برگزاری مراسم اعتکاف در فضای بسته مساجد ممکن بود بیماری را منتشر کند بنابراین این مراسم تعطیل و توصیه شد اعمال آن در منازل انجام شود.
اسلام بر رعایت امنیت بهداشتی و سلامت افراد تاکید میکند، در حالی در هنگام بیماری، درمان نیز باید انجام شود، مراجع تقلید هم بر عمل به توصیههای کادر بهداشتی تاکید دارند.
اسلام محدودیت برنامهای ندارد و چرخه امور واجب تعطیل نمیشود اما مسیر انجام واجبات با پویایی و با توجه شرایط اجتماعی، زمانی و مکانی طراحی شده است.
اگر اماکن مذهبی تعطیل شدند یعنی رفتن کنار ضریح توصیه نشده، نه اصل خواندن دعا و زیارت؛ در واقع زیارت تغییر جهت داده است.
دشمن باید بداند که دین اسلام تحول اجتماعی و پویایی نقش خود را همواره حفظ میکند اما در این بین برخی با دیدگاه تهجرانه و برای نشان دادن دیدگاه عقبمانده خود و یا اجرای ماموریت از جانب دیگران بهداشت را رعایت نکردند و برخی حرکات سعی در نشان دادن برخی مسائل خاص خودشان بودند، در غرب نیز افراد این چنینی وجود دارند که این اقدامات را انجام دادند اما کار آنها رسانهای نشد چراکه دشمنان برای مقابله با اسلام تلاش دارند.
با لطف و عنایت خداوند، این شرایط سپری شده و تجربهای برای جامعه اسلامی بوده که چگونه مسائل مختلف را مدیریت کند.
فارس: با توجه به شرایط خاص ماه رمضان امسال، برنامههای سازمان چیست؟
قربانپور: برای ماه مبارک رمضان برنامههای فرهنگی مختلف با توجه به شرایط موجود انجام میشوند و پیشبینی شده روحانیان و مبلغان هر منطقه از بستر فضای مجازی برای اجرای برنامههای فرهنگی استفاده کنند.
سیاست کلی سازمان تبلیغات اسلامی در کشور این است که امسال با توجه به شرایط فعلی و اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در جامعه مبلغان و روحانیون اعزام حضوری در مناطق مختلف برای برنامههای تبلیغی و فرهنگی ندارند.
با توجه به تعطیل بودن مساجد برنامههای مذهبی از جمله پخش اذان و قرآن در مساجد انجام میشود، برگزاری مسابقات قرآنی در زمینه قرائت قرآن، تفسیر قرآن، صوت و سایر موارد همراه با اهدای جوایز به شرکتکنندگان، بیان روایات، احادیث، مسائل اخلاقی در فضای مجازی، کمک و فرهنگسازی رزمایش همدلی، مواسات، کمک مومنان بخشی از برنامههای پیشبینی شده است.
تبلیغات اسلامی استان مرکزی در سال ۹۹ چه اولویتهایی دارد؟
قربانپور: در سال جاری باید به سمت مفاهیم قرآنی پیش رفته، معرفت افزایی و اجرای دستورات قرآنی نیز مدنظر قرار گیرد.
فراگیری کار تبلیغی و همچنین نزدیک شدن مسائل روحانیت به مسائل اجتماعی برای سال ۹۹ در دستور کار بوده چراکه آثار بسیار مطلوبی در زمینه ایجاد اشتغال و رفع آسیبهای اجتماعی دارد.
انتهای پیام/
نظر شما