به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ صبح چهارشنبه سوم اردیبهشت ماه و پس از آنکه ماهواره نور به عنوان نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران از ماهوارهبر سه مرحلهای قاصد از کویر مرکزی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با موفقیت پرتاب و در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفت، آمریکاییها، رژیم صهیونیستی و سه کشور اروپایی به آن واکنش نشان دادند که البته واکنش ایران را به همراه داشت.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا شامگاه چهارشنبه (به وقت واشنگتن) در واکنش به پرتاب نخستین ماهواره نظامی ایران به فضا گفت که واشنگتن ایران را از نزدیک زیر نظر دارد. وی که در کنفرانس خبری در کاخ سفید صحبت میکرد، افزود: «ما بیشتر از خود ایرانیها درباره آنها میدانیم.»
مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا هم در واکنش به پرتاب موفقیتآمیز ماهواره نظامی نور عنوان کرد که ایران باید بابت این اقدام پاسخگو شود. او این اقدام ایران را نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد برشمرد.
از سوی دیگر مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا عنوان کرده که واشنگتن موضوع پرتاب ماهواره نظامی نور توسط ایران را به شورای امنیت ارجاع خواهد داد.
وزارت خارجه رژیم صهیونیستی نیز ساکت ننشست و در اقدامی هماهنگ با آمریکا به پرتاب موفق ماهواره نظامی ایران واکنش نشان داد و خواستار تحریم های بیشتر علیه تهران شد.
«کریس مورفی» سناتور کنگره آمریکا در این زمینه گفت اقدام ایران در پرتاب نخستین ماهواره نظامی خود دلیل بیشتری بر این موضوع است که سیاست دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران تنها به تقویت این کشور منجر شده و باعث شده تا ایران تهاجمیتر عمل کند.
این سناتور دموکرات ایالت «کانکتیکت» در رشته پیامهای توئیتری نوشت: «تقریبا از هر طریق و در مقایسه با ۴ سال گذشته، ایران امروز در خاورمیانه قدرتمندتر و آمریکا ضعیفتر است.»
«جان بولتون»، مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید نیز در واکنش به پرتاب این ماهواره به شکست سیاستهای دونالد ترامپ علیه ایران اعتراف کرد و در توئیتر نوشت: «اقدام ایران در پرتاب یک ماهواره نظامی تأییدی است بر اینکه ما هنوز به اندازه کافی فشار روی ایران اعمال نمیکنیم، بازدارندگی را برنگرداندهایم و کرونا ویروس باعث کوتاه آمدن آیتاللهها نشده است.»
وی در بخش دیگری از این توئیت مدعی شد که ایران به دنبال دستیابی به موشکهای قارهپیمایی است که قادر به حمل سلاحهای هستهای هستند. بولتون در ادامه نوشت: «نمیتوان به آنها اعتماد کرد.»
در همین خصوص، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پنجشنبه شب در واکنش به مواضع اخیر ایالات متحده آمریکا در خصوص پرتاب موفق و غرورانگیز ماهواره نور به فضا، ضمن رد و تقبیح دخالت آن رژیم در امور داخلی ایران، پیشرفتهای علمی و فناوری به ویژه در حوزه هوا - فضا را حق ملت ایران خواند و خاطرنشان کرد: قطعا اینگونه دخالتها در عزم ملت ایران برای پیشرفت خللی ایجاد نخواهد کرد.
موسوی همچنین تاکید کرد: هیچ قطعنامهای ایران را از پرتاب ماهواره به فضا منع نمیکند و استناد آمریکا به قطعنامه ۲۲۳۱ قطعا بی جا و خلاف واقعیات است؛ طُرفه آنکه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت قطعنامهای است که رژیم آمریکا با خروج خود از برجام آن را نقض کرده و همچنان دیگر کشورهای مستقل را برای نقض آن آشکارا تحت فشار قرار میدهد.
به گزارش فارس، وزارت امور خارجه آلمان نیز (پنجشنبه) چهارم اردیبهشت ماه به پرتاب ماهواره نور واکنش نشان داد و اعلام کرد: «ما درباره گزارشات ایران مبنی بر پرتاب ظاهراً موفقیتآمیز یک ماهواره نظامی نگران هستیم. رویکرد ما کاملاً مشخص است: برنامه موشکی ایران، تأثیر ثباتزدایی بر منطقه دارد و از نقطه نظر منافع امنیت اروپا نیز غیرقابل پذیرش است».
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین با رد موضع آلمان در قبال پرتاب این ماهواره ایرانی اظهار داشت: وزارت امور خارجه آلمان در حالی در خصوص پرتاب ماهواره ساخته شده با تلاش مهندسان ایرانی ابراز نگرانی میکند که وزیر دفاع این کشور تصمیم خود برای خرید جنگنده با قابلیت حمل بمب هسته ای را رسانهای کرده است. اینگونه سیاستهای یک بام و دو هوا امنیت منطقه و اروپا و جهان را تهدید میکند.
موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی توسعه علم و فناوری در عرصه هوا - فضا را حق قانونی ایران خواند و تاکید کرد: ماهواره نور با اهداف صلح آمیز و در راستای سیاست دفاعی ایران است.
*نگرانی انگلیس و فرانسه
به گزارش فارس، دو عضو اروپایی دیگر برجام یعنی انگلیس و فرانسه نیز در پی پرتاب ماهواره نور نسبت به این اقدام ابراز نگرانی کردند.
به گزارش فارس، سخنگوی وزارت خارجه انگلیس با صدور بیانیهای اعلام کرد: «گزارشها مبنی بر اینکه ایران با استفاده از فناوری موشک بالستیک، پرتاب ماهواره انجام داده، مایه نگرانی شدید و در تضاد با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است. سازمان ملل از ایران خواسته تا فعالیتهای مرتبط با موشکهای بالستیک را که با قابلیت حمل سلاح هستهای طراحی شدهاند، انجام ندهد. ایران باید از این امر تبعیت کند.».
از سوی دیگر، فرانسه روز پنجشنبه در واکنش به پرتاب موفقیتآمیز ماهواره «نور» از برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی کرد.
در بیانیهای که فرانسویها منتشر کردند، آمده است: «ایران ادعا میکند یک ماهواره نظمی را در مدار قرار داده است. فرانسه به شدت پرتاب این ماهواره که در تناقض با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت قرار دارد را محکوم کند.»
*برنامه فضایی ایران دارای اهداف دفاعی است
ابراز نگرانی این دو کشور واکنش سخنگوی وزارت خارجه ایران را باز به همراه داشت و سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران جمعه (پنجم اردیبهشت ماه) ضمن غیر قابل قبول خواندن مواضع فرانسه و انگلیس در خصوص پرتاب «ماهواره نور» گفت: به کارگیری فناوری فضایی با اهداف صلح آمیز بخشی از برنامه دفاعی و نیز توسعه علمی جمهوری اسلامی ایران است و هیچ یک از معاهدات بینالمللی ایران را از دستیابی و توسعه این فناوری که به پشتوانه تلاش کارشناسان و نخبگان ایرانی به دست آمده، منع نمیکند.
موسوی تفسیر یکجانبه فرانسه و انگلیس از قطعنامه ۲۲۳۱ را قویا رد و تاکید کرد: برنامه هستهای ایران مطابق فتوای مقام معظم رهبری و نیز طبق گزارشهای آژانس بینالمللی اتمی دارای مقاصد انحصارا صلح آمیز است و لذا برنامه فضایی ایران که دارای اهداف دفاعی است، برای مقاصدی غیر از این طراحی نشده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در حالی که آمریکا با خروج خود از برجام و تحمیل تحریمهای غیرقانونی خود علیه ایران هر روز و هر لحظه بند بند قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ملل متحد را نقض می کند، عدم برخورد کشورهای اروپایی با آمریکا و خودداری از محکوم کردن آن کشور، جای تعجب دارد و حاکی از برخوردهای دوگانه و تن دادن به قلدرمنشی آمریکا در صحنه جهانی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اظهار داشت: فرانسه و انگلیس در حالی نسبت به امنیت منطقه ابراز نگرانی میکنند که خود سابقهای طولانی از حضور تنش آفرین در منطقه داشته و سیاستهای ثبات زدای آنها مانع مهمی در بازگشت امنیت و ثبات منطقه است.
*هیچکدام نمیتوانند ایران را موعظه کنند
ظریف هم جمعه گفت که ایالات متحده بر خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت از سال ۲۰۱۷ مشغول زورگویی به همه بوده است. اروپابه جای تبعیت از قطعنامه ۲۲۳۱ از آمریکا اطاعت کرده است. هیچکدام از آنها نمیتوانند بر پایه تفیسر اشتباه و بی مبنا از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ایران را موعظه کنند. ایران نه سلاح هستهای دارد و نه موشکی که برای حمل چنین سلاحهای دهشتناکی طراحی شده باشد. حدس بزنید چه کسانی دارند؟
*روسها چه گفتند؟
به گزارش فارس، رئیس کمیته روابط خارجی دومای روسیه در اظهارنظری تصریح کرد که پرتاب ماهواره نظامی ایران به فضا نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نبوده است. از سوی دیگر، سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد که پرتاب ماهواره نظامی ایران هیچ تناقضی با تصمیمات سازمان ملل در رابطه با برنامه هستهای این کشور ندارد.
*فواد ایزدی: برآشفتگی آمریکا کاملا قابل درک است
در همین خصوص فواد ایزدی تحلیلگر مسائل آمریکا در گفتگو با خبرنگار فارس درباره واکنش آمریکاییها به پرتاب ماهواره نور عنوان کرد: اینکه آمریکا به شدت از پرتاب ماهواره برآشفته کاملا قابل درک است. آمریکا چند سال است سیاست فشار حداکثری را علیه دولت و ملت ایران به کار گرفته و با توجه به صدمات زیادی که در این زمینه متحمل شده، در حال حاضر متوجه شده که نه تنها این سیاست فشار حداکثری کارساز نبوده، بلکه ایران قویتر شده و در حال حاضر به فناوری دست یافته که به غیر از چند کشور محدود، کشورهای دیگر در دنیا آن را در اختیار ندارند.
وی پرتاب این ماهواره را یکی از نمادهای شکست سیاست آمریکا در قبال اعمال فشار بر ایران برشمرد و افزود: پرتاب ماهواره نور برای افرادی مثل پامپئو شکستی بزرگ است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل درباره ابراز نگرانی سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان در خصوص پرتاب این ماهواره نیز عنوان کرد: اینکه برخی از کشورهای اروپایی از این اقدام ناراحت شدند نشان میدهد برخلاف تفکری که در داخل کشور بوده و نگاه مثبت به کشورهای اروپایی و اینکه یک سال است عدهای در داخل کشور منتظر برجام اروپایی نشستهاند، خصومت اروپا علیه مردم و دولت ما گسترده است و این هم یک آزمایش برای کشورهای اروپایی بود که نه تنها نقد جدی نسبت به فعالیتها و عملکرد خلاف دولت آمریکا نداشتند، بلکه همراه با آمریکا هستند و هر فرصتی پیدا کنند، علیه ایران دست به فعالیت میزنند.
*ان.پی.تی موشکی نداریم
ایزدی یادآور شد: اینکه ماهواره بود و پرتاب شد، حتی اگر موشک بود و حتی موشک بالستیک یا هر موشک دیگری، هیچ توافقی در سطح بینالملل نداریم که فعالیتهای موشکی یک کشور را محدود کند.
وی با بیان اینکه موشک مثل داستان سلاح هستهای نیست و ما ان.پی.تی موشکی نداریم، گفت: سلاح هستهای چون سلاح کشتار جمعی است، محدودیتهای بینالمللی بر آن مترتب است ولی برای موشک محدودیتی نیست.
این کارشناس مسائل آمریکا با ذکر این نکته که آمریکاییها عنوان کردند که این پرتاب ماهواره نبوده بلکه تست موشکی بوده و بحث ماهواره بحث واقعی نیست، خاطرنشان کرد: حتی اگر ایران میخواست موشک تست کند که نکرده، هیچ مشکلی نیست و هیچ محدودیتی برای موشک در دنیا نداریم و پرتاب این ماهواره نقض هیچ معاهده و حتی قطعنامه ۲۲۳۱ هم نیست، چون محدودیت قطعنامه ۲۲۳۱ تست موشکهایی است که قابلیت حمل بمب اتم را دارند و این در حالی است که ایران بمب اتم ندارد و علاوه بر آن، ذیل برجام عمل میکند.
ایزدی اضافه کرد: در رابطه با محدودیتهایی هم که ایران برای خود پذیرفته، اقدام به اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی کرده و گامهای کاهش تعهدات برجامی آن هم در چارچوب این توافق است. ایران اقدامات نظارتی را کاهش نداده، بلکه برنامه هستهای صلح آمیز ایران به صورت منظم توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی رصد میشود و این سازمان قبل و بعد از برجام ادعا نکرده که ایران برنامه ساخت سلاح هستهای دارد و این کارهایی که دولتهای غربی انجام میدهند، در راستای فعالیتهای ضد ایرانی آنهاست.
وی با ذکر این نکته که دولت ایران نباید توجهی به این حرفها کند، یادآور شد: چون این حرفها و بهانهگیریها پایانی ندارد، چه ایران امتیاز بدهد یا ندهد، این بهانهگیریها هست و ایران باید در حوزه نظامی فعالیت خود را انجام دهد و بازدارندگی حفظ بشود تا هزینهای که آمریکاییها فکر میکنند با حمله به ایران متحمل میشوند، کماکان باقی بماند و به این باور برسند که هزینه آنها در صورت چنین اقدامی، بالاست.
منبع: فارس
انتهای پیام/