به گزارش ایسنا،سید عباس موسوی،در این نشست رسانهای در پاسخ به این سوال که مصطفی الکاظمی نخست وزیر پیشنهادی عراق قرار است به زودی کابینه خود را معرفی کند و آیا در زمینه انتخاب نخست وزیر و تعیین لیست کابینه عراق با ایران مشورتی شده است؟،خاطرنشان کرد: انتخاب نخست وزیر و روند سیاسی در عراق مسئله داخلی این کشور است، عراق کشور دوست و همسایه ماست، آنها دولت و ملت بالغی هستند و خودشان برای شرایط سیاسی و آینده شان تصمیمگیری میکنند.
وی ادامه داد: ایران با توجه به دوستانی که در عراق دارد اگر از ما درخواست شود مشورتهای لازم را ارائه میدهیم. در خصوص انتخاب نخست وزیر و اعضای کابینه عراق مشورتی با ایران نمیشود و ما هم علاقه ای برای دخالت در امور عراق نداریم چرا که معتقد هستیم دولت و ملت عراق بالغ و رشید هستند و خودشان می توانند برای آینده شان تصمیم گیری کنند.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا وزارت خارجه آماری از تعداد شهروندان ایرانی خارج از کشور و دیپلماتهایمان که به بیماری کرونا مبتلا شدهاند در اختیار دارد و اینکه نحوه فعالیت سفارتخانههای ایران در خارج از کشور در ایام شیوع کرونا چگونه است ؟گفت: سفارتخانههای ایران در خارج از کشور بر اساس قوانین و مقرراتی که محل فعالیتشان در ارتباط با موضوع کرونا تدوین کردهاند فعالیت میکنند و بر این اساس فعالیتهای خود را به پیش میبرند.
موسوی ادامه داد: تعداد بسیار بسیار اندکی از دیپلماتهای ما به این بیماری مبتلا شدهاند حدود چند نفر هستند که تعدادی از آنها درمان شدهاند و یا در حال درمان هستند.
وی تصریح کرد: آماری از تعداد ایرانیانی که در خارج از کشور به این بیماری مبتلا شدهاند نداریم و از سفارتخانههای خود خواستهایم که در این زمینه اقداماتی انجام دهند و گزارشهایی تهیه کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد رایزنیهای تلفنی اخیر وزیر امور خارجه ایران و روسیه در مورد موضوع یمن و تحولات این منطقه گفت: ما اعتقاد داریم که راهکار بحران یمن که توسط سعودیها و ائتلاف موسوم به سعودی ایجاد شده است نظامی نیست بلکه سیاسی است. مقامات کشور روسیه نیز دیدگاه مشابهی در این زمینه با ایران دارند و دو کشور متفق القول هستند که میتوانند به حل این بحران از طریق سیاسی کمک کنند. البته اگر طرف مقابل حسن نیت داشته باشد.
این دیپلمات کشورمان ادامه داد: ما تاکنون حسن نیتی را از سوی طرف مقابل که سعودیها و ائتلاف وابسته به آنها هستند، مشاهده نکرده ایم .
وی با بیان اینکه مردم یمن و گروههای یمنی باید در مورد آینده کشورشان تصمیم گیری کنند و هر طور که صلاح می دانند در این ارتباط عمل کنند، ادامه داد: ائتلاف سعودی حتی به آتش بس یکطرفه خود پایبند نبود و بارها مردم یمن را در این مدت مورد حمله قرار داد.
موسوی افزود: ما از هرگونه توافق سیاسی که باعث ایجاد آتش بس کامل و جامع در یمن شود استقبال میکنیم و از هیچ کمکی در این زمینه دریغ نمیکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد درخواست وام ایران از صندوق بینالمللی پول و مانع تراشیهایی که آمریکاییها در این زمینه انجام دادهاند، گفت: تاکنون دوستان ما در بانک مرکزی در ارتباط با این موضوع و روندی که این مسئله طی کرده است اطلاعات لازم را در اختیار افکار عمومی قرار دادهاند. ما از اعضای قدیمی صندوق بینالمللی پول هستیم که حق عضویت پرداخت میکنیم و طبیعی است که در این شرایط بخواهیم از تسهیلات این صندوق استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه صندوق بینالمللی پول با توجه به شرایط وام ویژهای را برای کشورهای درگیر کرونا در نظر گرفته است گفت: تا آنجا که اطلاع داریم ارائه این وام با سنگ اندازی آمریکا دچار مشکل شده است و این موضوع را نیز در راستای فشار حداکثری آمریکا ارزیابی میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه ما امیدواریم که سازمانهای بینالمللی مانند صندوق بینالمللی پول تحت تاثیر فشارهای آمریکا قرار نگیرند و به حقوق دیگر اعضای خود احترام بگذارند و از انجام هرگونه رفتار سیاسی در این زمینه خودداری کنند، اظهار کرد : در ارتباط با موضوع مورد اشاره، رایزنیهایی از سوی بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و همچنین وزارت امور خارجه در حال انجام است و امیدواریم با هم افزایی تمامی دستگاهها و دوری از سیاسی کردن این موضوع این امر محقق شود و ما تسهیلات لازم را برای مقابله با کرونا دریافت کنیم. ما به تلاشهای خود در این زمینه ادامه میدهیم و امیدواریم که این صندوق تحت تاثیر فشارهای آمریکا قرار نگیرد.
وی در ادامه این نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد در پاسخ به این سوال که آمریکاییها تلاش میکنند که اثبات کنند ویروس کرونا از لابراتوآرهایی از داخل ووهان چین شیوع پیدا کرده است و چینیها این اتهام را رد میکنند، موضع وزارت خارجه ایران در این زمینه چیست؟ تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران هر اقدامی که با هدف سیاسی کردن اپیدمی کرونا باشد را تقبیح میکند. آمریکا در سیاسی کردن این موضوع پیش قدم است و مقامات این کشور در این زمینه اظهارات و ادعاهایی را مطرح کردهاند. در حالیکه طبق برخی از نظریات و تحلیلها خودشان از متهمان ردیف اول این موضوع محسوب میشوند.
این دیپلمات کشورمان گفت: اینگونه اظهارات و سخنان را سازنده نمیدانیم. در حالیکه مردم دنیا درگیر این ویروس هستند و همه باید کمک کنند که این مسئله هرچه زودتر حل شود، این گونه صحبتها ممکن است باعث ایجاد انحراف در این هدف شود.
موسوی ادامه داد: آمریکاییها به جای تمرکز برای مقابله با این بیماری اقدام به بیان اظهارنظرهای بی پایه کردهاند که به نظر میرسد که آنها دو هدف را دنبال میکنند، اول اینکه میخواهند از طریق اینگونه اظهارنظرها سوءمدیریتشان در بحث مدیریت کرونا را بپوشانند و از طرف دیگر به نظر میرسد هدفشان تبلیغاتی برای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در این کشور است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مقامات آمریکا به تازگی در حالیکه فشارهای خود علیه ایران را افزایش دادهاند صحبت از کمک به ایران برای مقابله با کرونا کردهاند و به نظر میرسد که آنها میخواهند از طریق این موضوع ایران را به پای میز مذاکره بکشانند؟ گفت: کارنامه آمریکاییها در نقض عهد و پیمان شکنی سیاه است. آنها به دنبال استفاده از شرایط کرونایی هستند که به جمهوری اسلامی ایران فشار وارد کنند و امید دارند که ایران در این شرایط و به خاطر این فشارها تن به مذاکره بدهد در حالیکه این یک خیال باطل است.
وی ادامه داد: آنها با ادبیات نازل و بدی که شایسته خودشان است صحبت می کنند و این اظهارات را در حالی مطرح میکنند که خودشان نیازمند تجهیزات پزشکی هستند و روز گذشته نیز اقای ظریف در توییتی پاسخ مقامات امریکایی را داد .
این دیپلمات کشورمان همچنین در مورد روند بازگشت تعدادی از دانشجویان و اتباع ایرانی در خارج از کشور با توجه به شیوع ویروس کرونا در محل اقامت و تحصیلشان گفت: با توجه به تحولات خوبی که در ایران در کنترل و درمان کرونا رخ داد و در اینجا جا دارد یک بار دیگر از تمام دست اندرکاران امر قدردانی کنم و همچنین متعاقب اتفاقات بدی که در برخی از کشورها از جمله تعدادی از کشورهای اروپایی در ارتباط با موضوع کرونا رخ داد چنانکه برخی از آنها در وضعیت قرمز قرار گرفتند، برخی از اتباع ایرانی در خارج از کشور از جمله دانشجویان اعلام تمایل کردند که در این ایام به ایران برگردند. با توجه به این اظهار تمایلها و با هماهنگی وزارت خارجه و سفارتخانههای ایران در خارج از کشور با وزارت بهداشت اقداماتی برای بازگشت تعدادی از این عزیزان انجام شد و در همین چهارچوب تعدادی از اتباع ایران در برخی از کشورهای اروپایی، کشورهای همسایه، حوزه خلیج فارس و هند به کشور برگشتند.
موسوی با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت در این ایام برای هرگونه ورودی مقررات بهداشتی تبیین کرده است و باید همگان این پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند در مورد برخی حواشی ایجاد شده در ارتباط با بازگشت دانشجویان ایرانی از ایتالیا به کشور تصریح کرد: در اولین پرواز که هفته گذشته انجام شد برخی از افراد پروتکلهای بهداشتی و مقررات را رعایت نکردند در حالیکه رعایت این مقررات الزام آور است. این عدم تمکین باعث شد که وزارت بهداشت به عنوان متولی امر، این ریسک را نپذیرد و قرار شد که اگر تمهیدات لازم اندیشیده شود و متقاضیان ورود پروتکلهای مشخص شده را رعایت کنند. سیر بازگشت احیا شود.
موسوی با بیان اینکه فکر میکنم پیشرفتهای خوبی در این زمینه در این چند روز شده است، ادامه داد: همانطور که اشاره کردهام همه ایرانیان برای ورود به کشور باید حتما پروتکلهای بهداشتی را به صورت دقیق اجرا کنند تا مشکلی برای کسی پیش نیاید.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که مقامات آمریکایی به تازگی چندین بار اعلام کردهاند که تحریمهای تسهیلاتی ایران باید تمدید شود درحالی که طبق برجام و قطعنامه شورای امنیت باید چند ماه دیگر این تحریم ها لغو شود و اینکه آیا آمریکاییها با توجه به اینکه عضو برجام نیستند و از آن خارج شدهاند میتوانند چنین موضوعی را مطرح کنند،؟گفت: خیر. این هم از عجایب روزگار و طنز جالب روزگار است که دولت قانون شکنی که از برجام خارج شده و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است ،همچنان پیگیر موضوعات مربوط به آن است و به نقض آن ادامه میدهد و تلاش دارد که دیگران را نیز تحت فشار قرار دهد که این قطعنامه را نقض کنند.
موسوی ادامه داد: آنچه که آمریکاییها در این زمینه انجام میدهند، این است که میخواهند با بیان اینگونه اظهارنظرها اذهان عمومی دنیا را از تروریسم اقتصادی که علیه ملت ایران وضع کردهاند ،منحرف کنند و از طرف دیگر به برخی از اقدامات خود از جمله جنگ افروزی در منطقه را با اینگونه اتهامات و بیان برخی از مسائلی که به آنها مربوط نیست ،ادامه دهند.
وی با بیان اینکه دلیلی وجود ندارد که شورای امنیت قطعنامه خود را نقض کند و به این فشارها تن بدهد و در مورد مصوبهای که از مشروعیت لازم برخوردار است، تجدید نظر کند، گفت: این اقدامات آمریکاییها مورد پذیرش نیست و اظهارات آنها در این زمینه گزافه گویی است.
وی تاکید کرد: اگر آنها به واقع نگران وضع تسلیحاتی در منطقه هستند، فروش دیوانه وار تسلیحات مرگبار خود به کشورهای دیگر از جمله کشورهای منطقه ما را متوقف کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل به تازگی اعلام کرده که ایران در آزادی و مرخصی دادن به زندانیان خود در ارتباط با ویروس کرونا تبعیض قائل شده است و نظر ایران در این گزارش چیست؟ گفت: ما این حرفها و گزارشها را رد میکنیم. جمهوری اسلامی ایران با توجه به نگاه انسانی خود پس از شیوع ویروس کرونا به تعداد قابل توجهی از زندانیان خود مرخصی داد و تا آنجا که من اطلاع دارم تا اواسط فروردین ماه حدود 95 هزار زندانی به مرخصی آمدند که مرخصی تعداد بسیاری از آنها نیز تمدید شده و فکر میکنم قوه قضائیه باز هم در حال بررسی پروندههای دیگری است که در صورت اینکه مستحق مرخصی باشند این اتفاق در مورد آنها رخ دهد.
وی گفت: در مورد این اقدام ،تبعیضی بین زندانیان ایرانی، خارجی و بحثی که عدهای به عنوان زندانیان دو تابعیتی مطرح میکنند، وجود نداشته است.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه صحبت های خود گفت :شیوع ویروس کرونا و تبعات آن وقفه ای در دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران ایجاد نکرده است و رئیس جمهور و آقای ظریف در این مدت تماس های زیادی با همتایان خود داشتهاند و برنامه های دیگری نیز دردستور کار این عزیزان است.
وی با بیان اینکه دراین مدت اخیر آقای ظریف بیش از 14 تماس تلفنی با شخصیت های سیاسی و بین المللی داشته است، گفت: در این تماس ها در ارتباط با مشکلات به وجود آمده ناشی از شیوع این ویروس در سطح جهان و همچنین ضرورت مقابله با تروریسم و ایستادگی در برابر تهدیدهای آمریکا گفتوگو رایزنی شده است.
موسوی با بیان این که همچنین آقای ظریف در ارتباط با موضوع افغانستان و یمن که در دستور کار وزارت خارجه است رایزنی ها و تماس هایی با تعدادی از همتایان خود و شخصیت های بین المللی جهان داشته است، اظهار کرد : آقای ظریف امروز همچنین در راستای دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران به سوریه سفر کرده و قرار است دراین سفر با تعدادی از مقامات عالی رتبه این کشور دیدار و رایزنی کند.
این دیپلمات کشورمان به تشریح نگاه جمهوری اسلامی ایران در مورد تحولات اخیر در کشور افغانستان پرداخت و گفت: همواره ثبات و ایجاد امنیت و صلح در افغانستان به عنوان کشور همسایه و دوست ما مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است.
وی ادامه داد: اختلافات سیاسی به وجود آمده در افغانستان پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور ایران را بر آن داشت که به عنوان کشور دوست و همسایه افغانستان اقداماتی را انجام دهد. در همین چارچوب آقای دکتر ظریف تماسهایی را با مقامات افغانستان داشتند و آقای طاهریان نماینده آقای ظریف در امور افغانستان سفرهایی را به این کشورها داشتند و ایشان در روز گذشته با تعدادی از مقامات افغانستان در کابل دیدار و رایزنی کردند.
وی با تاکید بر این که ما به دنبال این هستیم که طرفین اختلاف به وجود آمده در افغانستان ،هر چه زودتر به تفاهم دست پیدا کنند، در مورد برخی از اقدامات برای حل این بحران نیز گفت: ما از تلاشهای آمریکایی ها در این زمینه خبری نداریم و تلاشهای ایران تلاشهای مستقلی است و ایران تلاش دارد که به عنوان یک کشور همسایه و دوست به دولت و ملت افغانستان کمک کند تا اختلاف به وجود آمده حل شود و شرایط برای بازگشت آرامش دراین کشور فراهم شود.
این دیپلمات کشورمان همچنین در مورد سفر ظریف به سوریه و محور اصلی رایزنی های او با مقامات این کشور واین که آیا این سفر در چارچوب روند آستانه انجام شده است؟ تصریح کرد: طیف وسیعی از مسائل در این سفر مطرح می شود لازم بود که مقامات دو کشور ایران و سوریه بعد از این که مدتی با یکدیگر دیداری نداشتند از نزدیک رایزنی و گفت و گو داشته باشند.
وی با بیان اینکه این سفر برای هماهنگی امور و با توجه به شرایط اخیرا برنامه ریزی شد، گفت: آقای ظریف در این سفر با مقامات این کشور درمورد آخرین تحولات منطقه و سوریه رایزنی وتبادل نظر می کند .
موسوی تصریح کرد: ما معتقدیم که روند آستانه هنوز به عنوان مهمترین روند سیاسی ممکن می تواند به ایجاد شرایط بهتر در سوریه کمک کند.
وی با بیان این که قرار بود نشست سران آستانه به میزبانی ایران در تهران برگزار شود، اظهار کرد: برگزاری این نشست به خاطر شرایط بهداشتی و کرونایی به تعویق افتاد. البته این به این معنا نیست که رایزنی های ما در این زمینه مختل ویا متوقف شده باشد.
این دیپلمات تصریح کرد :انجام این سفر لازم بود که در زمان مناسب خود انجام شد.
موسوی همچنین در مورد حضور نیروهای نظامی آمریکادر منطقه خلیج فارس و برخی مسائلی که به تازگی دراین زمینه پیش آمده است ،نیز گفت: حضور نیروهای آمریکایی در خلیج فارس نامشروع و غیر قانونی است. اینجا منطقه ما است و اگر قرار است که نیروهای مسلح ما در این منطقه گشت زنی کنند باید بتوانند با آرامش خاطر این کار را انجام دهند در مورد موضوع مورد اشاره نیز تا آنجایی که من اطلاع دارم نیروهای آمریکایی مانع گشت زنی قانونی و عادی نیروهای ما در منطقه شده بودند و این باعث شد که نیروهای گشتی ما نیز نسبت به این امر واکنش دهند و هشدارهای لازم را بدهند.
این دیپلمات کشورمان همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر این که نیروی دریایی ایران در گشت زنی های خود یک کشتی را در خلیج فارس متوقف کرده است، اظهار کرد : در مورد توقیف چیزی نشنیده ام، نیروی دریایی ایران گشت های معمول خود را در منطقه دارد و اگر به موارد مشکوکی برخورد کند با آنها طبق مقررات و قانون وارد گفت و گو می شود و اقدامات لازم را انجام می دهد. در مورد آنچه که مطرح کردید احتمالا یک سوء تفاهمی بوده است که برطرف شده و بحث توقیف مطرح نیست.
این دیپلمات کشورمان همچنین درپاسخ به این سوال که آیا با توجه به برخی اقدامات اروپایی ها برای راه اندازی اینستکس و اقداماتی که آنها انجام داده اند آیا ممکن است که این موضوع باعث شود که ایران در اجرای گامهای کاهش تعهدات برجامی خود تجدید نظر کند و از طرف دیگر شنیده شده که اروپایی ها می خواهند با توجه به فشارهایی که وارد شده در مورد این ساز و کار عقب نشینی کنند ، اظهار کرد : همان طور که قبلا نیز عرض کرده ایم اینستکس مقدمه ای است برای انجام تعهدات دیگری که اروپایی ها در برابر برجام دارند. آنها اعلام کرده اند برای اینکه به تعهدات خود عمل کنند باید یک ساز و کار مالی ایجاد شود که اینستکس نیز درهمین چارچوب ایجاد شده است و ما نیز از راه اندازی این موضوع استقبال کرده ایم ولی بر این موضوع تاکید داریم که این مقدمه ای برای انجام تعهدات از سوی اروپایی هاست. این ،همه تعهدات اروپایی ها نیست و آنها باید تعهدات 11 گانه خود را اجرا کنند.
وی ادامه داد: البته من نشنیدم که آنها نسبت به اینتسکس عقب نشینی داشته باشند .
موسوی تصریح کرد : البته ما در پیشبرد امور خود منتظر اروپایی ها نیستیم در کنار این که تاکید داریم که آنها باید به تمام تعهدات خود در مورد موضوع برجام عمل کنند.
وی افزود : آنچه که اروپایی ها در مورد اینستکس انجام داده اند ، همه تعهداتشان نیست و بعید است که ایران بخواهد با توجه به اجرایی شدن اینستکس در کاهش تعهدات برجامی خود تجدید نظر کند چرا که اینستکس مقدمه ای برای اجرای تعهدات برجامی است و ما تاکید داریم که باید توازنی بین حقوق و تعهدات ما در برجام فراهم شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد طرح صلح هرمز و آخرین تحولات مربوط به آن نیز گفت: نامه ای را آقای رئیس جمهور در این زمینه نوشت و رفت و آمدهایی دراین زمینه بین ما و کشورهای حاشیه خلیج فارس در این زمینه انجام شد. آنها به ما اعلام کردند که در حال بررسی آخرین طرحی هستند که ایران در ارتباط با ایجاد امنیت در خلیج فارس ارائه داده است ما نیز به آنها گفتیم که اگر تک تک یا همه کشورهای حوزه خلیج فارس آمادگی داشته باشند آماده ایم که در مورد جزییات این طرح گفت و گو کنیم. و ما همچنان آماده هستیم تا این آمادگی در طرفهای مقابل ایجاد شود.
موسوی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد موضوع افغانستان و تلاشهای ایران برای حل بحران در این کشور گفت: ما امیدواریم که دولت فراگیری در افغانستان ایجاد شود، ایران احساس مسئولیت می کند که اگر کاری از دستش بر می آید در این زمینه انجام دهد، ما برخلاف برخی از کشورها که از این وضعیت خوشحال هستند از این تحولات نگران هستیم و در تلاش هستیم که از توانمندی و رفاقتی که با اهداف و شخصیت های سیاسی در افغانستان داریم استفاده کنیم تا آرامش به افغانستان بازگردد و دولت فراگیری در این کشور شکل گیرد و سپس این روند منجر به انجام مذاکرات افغانی _افغانی شود.
موسوی ادامه داد: امیدواریم، تلاشهای ما در این زمینه به نتیجه برسد، در حال حاضر اولویت اصلی ما مشکلی سیاسی موجود در افغانستان است و باید تلاشها در این راستا باشد که دولتی فراگیر در افغانستان ایجاد شود و اختلافات سیاسی که بین مقامات افغانستان وجود دارد ،کاهش پیدا کند.
وی افزود : همان طور که اشاره شد تشکیل دولت فراگیر می تواند مقدمه ای باشد که پس از آن به سمت انجام گفت و گوهای سیاسی افغانی -افغانی حرکت کنیم و گروه طالبان به عنوان یک گروه مهم می تواند در افغانستان ذیل پروسه ای که دولت افغانستان و گروه های سیاسی افغانستان حضور دارند در این پروسه مشارکت کنند، بدون این که خارجی ها در این فرایند دخالتی داشته باشند.
انتهای پیام
نظر شما