کرونا در ایران
سخنگوی وزارت بهداشت از شناسایی ۱۸۳۷ مورد جدید ابتلا به کرونا در کشور طی روز گذشته خبر داد. دکتر کیانوش جهان پور گفت: از ظهر روز جمعه تا شنبه (۲۳ فروردین ۱۳۹۹) و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۱۸۳۷ بیمار جدید مبتلابه کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد.وی افزود: با احتساب موارد جدید، مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۷۰ هزار و ۲۹ نفر رسید.به گفته جهان پور، متأسفانه در طول روز گذشته، ۱۲۵ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و درمجموع تاکنون ۴۳۵۷ نفر از بیماران، جان خود را ازدستدادهاند و دیگر در بین ما نیستند.سخنگوی وزارت بهداشت افزود: روند بهبودیافتگان سرعت بالایی گرفته و تاکنون ۴۱ هزار و ۹۴۷ نفر از بیماران، بهبودیافته و ترخیص شدهاند. ۳۹۸۷ نفر از بیماران مبتلابه کووید ۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.جهان پور گفت: تاکنون ۲۵۱ هزار و ۷۰۳ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجامشده است.
طرح ترافیک تهران لغو شد
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از لغو طرح ترافیک در تهران خبر داد و گفت: در حال حاضر یکی از مطمئنترین وسیلهها برای رعایت فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از وسیله نقلیه شخصی است .سعید نمکی روز شنبه درباره آخرین تصمیمهای ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: اجرای طرح ترافیک در آخرین نشست در وزارت کشور برداشته شد، زیرا در شرایطی که وسایل نقلیه عمومی تکافوی رعایت فاصله گذاری را نمیدهد، یکی از مطمئنترین وسیلهها استفاده از وسیله نقلیه شخصی است. باید مردم را ترغیب کنیم که فاصله گذاری هوشمند را اجرایی کرده و به سمت استفاده از وسیله نقلیه شخصی بروند.وی ادامه داد: مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا لازم الاجراست. طرح ترافیک نه امروز و نه فردا و نه در روزهای آتی اجرایی نخواهد بود. بنابراین چیزی به نام طرح ترافیک در تهران نداریم. البته اگر راه بندانهای شدید مشاهده شود، در این زمینه تجدید نظر خواهد شد.
اجرای مرحله دوم فاصله گذاری اجتماعی با سه هدف
وزیر بهداشت اظهار کرد: مرحله دوم فاصله گذاری اجتماعی با سه هدف بزرگ در حال آغاز شدن است. اول اجرای فاصله گذاری هوشمند با کمک نیروهایی که در مرحله اول بسیج مقابله با کرونا در کنار ما بودند. همچنین پیدا کردن افراد بدون علامتی که با موارد علامت دار در ارتباط بودند و افزایش تستها در دستور کار است.
نمکی ادامه داد: افزایش تستها به دو گونه خواهد بود. اول اندازه گیری آنتی بادی در افرادی که ایمن شدند و به آنها درجهای داده میشود که به عنوان افراد سالم و بدون مشکل میتوانند وارد جامعه و محیط کار شوند و حتی اگر فاصله گذاری را رعایت نکنند هم مشکلی نخواهند داشت. همچنین با تستهای PCR افرادی که شناسایی نشدهاند را ارزیابی میکنیم. این موضوع نیازمند آزمایشهای زیادی است که در حال تدارک آن هستیم و دنبال خواهیم کرد.
وی افزود: مواردی که در مرحله قبل مثبت بودهاند هم دنبال میشوند و تا نهایت بیماری و بهبودی آنها همراهشان خواهیم بود.
احتمال مهار کرونا تا اواخر اردیبهشت
معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: پیشبینیها این است که در حدود اوایل اردیبهشت تا اواخر اردیبهشت بیماری کرونا رو به کاهش برود نه اینکه بیماری صفر شود و نه اینکه ویروس از بین برود. ایرج حریرگی روز شنبه در نشست خبری که بهصورت ویدئو اجلاس از وزارت بهداشت برگزار شد، در پاسخ به پرسش ایرنا درباره دوره اپیدمی کرونا در ایران گفت: در مورد زمان اپیدمی از ابتدا دانشمندان وزارت بهداشت و دانشگاهها سناریوهای مختلفی را شامل عدم اقدام، اقدامات ضعیف، متوسط و بسیار شدید پیشبینی کردند. اقدام بسیار شدید تقریباً معادل حکومتنظامی و عدم خروج از خانه و مشابه وجهان بود. که در هیچ کشوری انجام نشد ما اقدام متوسط و متوسط به بالا را انجام دادیم و در اکثر استانها منحنی ابتلا نزولی شده است در برخی استانها افزایش شیوع هم داریم که شدید نیست.حریرگی گفت: کره جنوبی که اقدامات وسیع انجام داده است نیز روزانه ۳۰ تا ۹۰ مورد جدید دارد. آلمان که نتایج خوبی داشت نیز دوباره افزایش موارد داشته است بنابراین انتظار ما این است که اردیبهشت یا اواخر اردیبهشت شاهد مهار اپیدمی باشیم. رفتارهای ویروس و مردم و دولت در بازگشاییها و تغییرات آب و هوایی نیز در این روند مؤثر است. نمیتوانیم از پایان بیماری در کوتاهمدت صحبت کنیم. مهار اپیدمی کرونا و نزولی شدن منحنی اپیدمی به معنای از بین رفتن ویروس و پایان کرونا نیست.
میزان انتقال کرونا در اجتماع
حریرگی گفت: ۲۶.۵ درصد انتقال ویروس کرونا در وسایل حملونقل عمومی است و میزان انتقال از طرق دیگر کمتر است. مدارس ۱۱.۵ درصد و دانشگاهها، ۷ درصد موجب آلودگی بوده است. امروز فقط ادارات دولتی با دوسوم ظرفیت و مغازههای ضروری باز بودند اگر هفته آینده مغازههای کم ریسک بازشوند حتماً موجب نگرانی است. یکی از عوامل بازگشایی فقط خطر شغل نیست میزان ریسک حملونقل عمومی هم باید در نظر گرفته شود. نگرانی در مورد حملونقل مهم است و برآورد ما این است گر چه ترافیک در برخی روزها ۶۰ تا ۷۰ درصد کاهش پیداکرده است. اما باید تدابیر لازم برای کاهش ترددهای غیرضروری انجام شود اما درآمد افرادی که زندگی آنها به درآمد روزانهشان بستگی دارد نباید نادیده گرفته شود. هیچ کشوری در دنیا نتوانسته است تعطیلی کامل را اجرا کند و بهجز وجهان که جمعیت ۱.۵ میلیاردی پشتوانه تغذیهای آنان بودند. یکی از ویروسهای همخانواده کرونا به اسم ساری در سال ۲۰۰۳ خودبهخود در یک سال از بین رفت.
رابطه مستقیم کرونا با اقتصاد
حریرگی گفت: نکته مهم در مورد بیماری کرونا این است که عوارض و پیامدهای این بیماری فقرا و افراد کمدرآمد و کسانی که درآمد روزانه دارند بهمراتب بیشتر دیگران است و مثلاً در ایالاتمتحده آمریکا میزان صدمات این بیماری در بین افراد سیاهپوست که دسترسی کمتری به امکانات بهداشتی و درمانی داشتند بیشتر بوده است. کشور ما نیز شرایط خاصی دارد زیرا ما هم زمان هم با تحریمهای ناجوانمردانه و هم با عوارض کرونا مقابله میکنیم. کاهش قیمت نفت و تحریمها مشکلات را بیشتر کرده است. باید سلامت و مسائل اقتصادی در کنار هم دیده شود. اگر فقط اقتصاد را در نظر بگیریم اثر بازگشاییهای زودرس بر اقتصاد سهمگین خواهد بود و اقتصاددانها هم بر احتیاط بر بازگشایی تأکیددارند و معیارهای بهداشتی و اقتصادی هر دو باید در نظر گرفته شود.
توصیههای سازمان بهداشت جهانی
حریرگی گفت: توصیه سازمان بهداشت جهانی در مورد بازگشاییها این است که این کار باید زمانی انجام شود که راههای جایگزین در کشورها وجود داشته باشد. راهحل جایگزین ما در ایران نیز محدود نگهداشتن مردم در خانهها و کاهش ارتباطات غیرضروری، شناسایی افراد ناقل، افزایش آزمودنهای تشخیصی، ایزوله کردن مبتلایان، قرنیه این افراد، تقویت نظام خدمات بهداشتی و درمانی و افزایش آگاهی مردم است. در مورداستفاده از ماسک نیز سازمان بهداشت جهانی نگفته همه مردم استفاده کنند، بلکه بهجز بیماران و افراد ناقل و کادر بهداشتی و درمانی توصیهشده است که مردم سالم فقط زمانی که از یک بیمار مبتلابه کرونا مراقبت میکنند از ماسک استفاده کنند. استفاده از ماسک N۹۵ نیز فقط برای کادر درمانی آنهم بخشهای مراقبتهای ویژه توصیهشده است و حتی برخی منابع استفاده از این ماسک را برای بیماران کرونا در بخشهای بستری معمولی نیز استفاده از این ماسک را توصیه نکردهاند. توصیه سازمان بهداشت جهانی این است که از ماسکهای خانگی که هزینه کمتری دارد برای خانوادههای با درآمد کم استفاده شود و وزارت بهداشت راهنمای نحوه تهیه این ماسکها را منتشر کرده است. در مورد شستوشوی دستها نیز توصیه این است که از آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه استفاده شود استفاده از مواد ضدعفونی گرانقیمت که هزینهها را بالا میبرد لازم نیست. بهترین وسیله شست و شوی دستها به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون است استفاده از محلولهای ضدعفونی مفید است اما برخی خانواده در استفاده از محلول ها زیادهروی میکنند که هزینههای غیرضروری آنها را افزایش میدهد.
تهران در تبوتاب اپیدمی کرونا
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران از اقداماتی در راستای طراحی نقشه دیجیتال شهر تهران برای مقابله با کرونا، شناسایی نقاط کور غربالگری کرونا در تهران و بازنگری ظرفیتهای دورکاری در سازمانها وادارات خبر داد. دکتر علیرضا زالی در حاشیه جلسه هماندیشی و تصمیمگیری ستاد مقابله با کرونا در تهران با مدیران نهادها، سازمانها و شرکتهای دانشبنیان و استارت آپها بهمنظور استفاده از ظرفیتهای فناوری اطلاعات جهت ارائه راهکارهای مقابله با کرونا، با اشاره به جمعبندی صورت گرفته در جلسه، اظهار کرد: جلسه امروز بر 3 محور استوار بود. بحث اول این بود که در تهران برای مقابله جدیتر با اپیدمی کووید 19 بیش از هر زمان دیگری نیازمند یک نقشه دیجیتال هستیم و این نقشه اگرچه امروز در کووید 19 کمککننده است، میتواند یک زیرساخت محقق شدهای برای روزهای آینده در کشور باشد.
تقویت توزیع غیرحضوری کالا
زالی با اشاره به مشارکت سازمانها و شرکتهای دیجیتال و استارتها درزمینه توزیع کالا بدون حضور فیزیکی، خاطرنشان کرد: حداقل در بازه زمانی تعطیلات حدود 75 درصد تردد مردم در بیرون از منزل به خاطر تأمین مایحتاج عمومی بود. بنابراین امروز بیش از هرزمانی نیازمند گسترش درگاههای پرداخت و درگاهها درزمینه توزیع کالا از طریق دستگاههای مشابه دیجی کالا هستیم. اگر بتوان با طراحی زیرساختهای لازم تا جای ممکن از خروج شهروندان از منزل برای خرید کالا و مایحتاج پیشگیری کرد، حرکت بسیار خوبی درزمینه کاهش اپیدمی صورت گرفته است. در مورد توزیع بستههای معیشتی برای قشر فرودست جامعه مقرر شد سازمانهای حمایتی بتوانند از سامانههای متحدالشکل برای تمرکزگرایی استفاده کنند تا توزیع بستهها عادلانه باشد. قرار شد برای باز توزیع عدالت محور بستهها از ظرفیتهای دیجیتال استفاده شود. مسئله بیماران کرونایی ترخیص شده هستند که اگر بتوان اقلام موردنیاز این افراد را از این طریق تأمین کرد دیگر نیازی به حضور بیمار در سطح جامعه وجود نداشته و از این طریق بخشی از کنترل و پیشگیری بیماری کنترل میشود.
ضرورت ایجاد شبکههای دورکاری
بین دستگاهها
زالی در ادامه با اشاره به شرایط دورکاری در سازمانها وادارات عنوان کرد: از سال 81 که بستر اجرای دولت الکترونیک فراهم شد، قرار بود 14 خوشه کارگروهی در دستگاههای کشوری شکل بگیرد. البته در حال حاضر بخشی از ظرفیتهای دورکاری در کشور حاصلشده ولی در حد کفایت نیست. بر اساس گزارشهای ارائهشده در این مدت، کارمندهای دور کار حجم زیادی از کارهای متعارف و معمول دستگاهها را بر عهده نگرفتهاند، بنابراین اگر فرض میگرفتیم دورکاری بهکفایت در شهر تهران محقق شده، اصلاً مبحث مناقشه برانگیز حضور فیزیکی کارمندان مطرح نبود. پیشنهاد ما به ستاد ملی کرونا این است که اقدامات خوب وزارت فناوری اطلاعات تسریع شده و همکاریهای بین بخشی شکل بگیرد. در این راستا نیازمند ایجاد شبکههای دورکاری بین دستگاههای ذیربط هستیم. همچنین فرهنگ دورکاری باید بیش از گذشته در کشور ترویج شود، چراکه یکی از موانع واقعی استقرار دولت الکترونیک در کشور مسائل فرهنگی است.
حجم تردد شهروندان تهرانی نگرانکننده است
زالی در ارتباط با ازدحام بالای امروز شهروندان در خیابانها و مترو و اتوبوس، عنوان کرد: در جلسهای که با استاندار تهران داشتیم و همچنین طی صحبت با آقای دکتر نمکی، توانستیم دولت محترم و ستاد ملی کرونا را مجاب کنیم که در شهر تهران شرایط متفاوتی وجود دارد. بر همین اساس قرار شد که برگشت به کار در تهران با تأخیر بیشتری صورت بگیرد، ولی به نظر میرسد که فرمول این تأخیر یکهفتهای بهصورت اجرایی در شهر تهران متجلی نشده است. به همین دلیل امروز ما پیگیر هستیم، اگر قرار باشد که تهران شرایط متفاوتتری را به نسبت شهرهای دیگر داشته باشد، باید تدبیری اندیشیده شود. امروز آن چیزی که در سطح شهر دیدیم آن تفاوت را قطعاً ایجاد نمیکرد و قطعاً موجبات نگرانی را فراهم کرده است.
تهران در تبوتاب اپیدمیک
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران در خاتمه عنوان کرد: شهر تهران هنوز یک شهر در تبوتاب اپیدمیک است. باید بدون شتاب و عجله و با تأنی و برنامهریزی منظمتر و منسجمتر به این سمت حرکت کنیم، چراکه هم مردم، هم اصناف و هم دستگاههای اجرایی آمادگی همکاری و مشارکت دارند. طبیعی است در تهران باید یک پروتکل متفاوت دیده شود و تأکید میکنم اینکه ستاد ملی برای تهران پروتکلهای متفاوتی دیده، تجلی آن باید در آرایش اداری، شهری، خدمات و اصناف دیده شود.