شناسهٔ خبر: 39323039 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

آيا مصطفي الکاظمي مي تواند نخست وزير عراق باشد؟

صاحب‌خبر -

خبرگزاری آریا-مصطفی الکاظمی هم اکنون مورد حمایت اکثر گروه‌های شیعه در پارلمان عراق قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری آریا،انصراف عدنان الزرفی، گزینه کاخ سفید برای نخست وزیری عراق و اجماع گروه‌ها و احزاب پارلمان بر مصطفی الکاظمی به عنوان گزینه جدید، سبب شد برهم صالح رئیس جمهور عراق وی را مامور تشکیل کابینه کند. مصطفی الکاظمی هم اکنون مورد حمایت اکثر گروه‌های شیعه در پارلمان عراق قرار دارد.
ضمن آن‌که حمایت کرد‌ها و اهل سنت نیز از وی مشهود است، بنابراین مصطفی الکاظمی مسیر چندان دشواری برای تشکیل کابینه ندارد و پارلمان عراق نیز احتمالا از وی تا حضور رسمی در راس قدرت حمایت خواهد کرد. این به معنای پایان دوران بلاتکلیفی و سردرگمی سیاسی در بغداد خواهد بود.


مصطفی الکاظمی کیست؟
نام مصطفی کالظمی در عراق با فعالیت‌های امنیتی گره خورده است. نام اصلی او «مصطفی عبداللطیف مشتت» است. او سال 1967 در بغداد به دنیا آمد و لیسانس حقوق دارد. وی زمانی که به عنوان روزنامه‌نگار در نشریات محلی کار می‌کرد نام «مصطفی الکاظمی» را برای خود برگزید. او مدتی نیز سردبیر نشریه «الاسبوعیه» به صاحب امتیازی برهم صالح رئیس‌جمهور کنونی عراق بود.
الکاظمی با وجود این که در زمان صدام، دیکتاتور معدوم عراق، سال‌ها در لندن به عنوان تبعید زندگی کرد، اما تنها تابعیت عراقی دارد و عضو هیچ حزبی نیز نیست. فعالیت‌های مصطفی الکاظمی علیه رژیم صدام حسین سبب شد تا وی سال 1989 و توسط دادگاه بعثی‌ها در بغداد، به طور غیابی به اعدام محکوم شود.
اشغال عراق توسط ایالات متحده آمریکا و سقوط رژیم صدام در سال 2003 میلادی سبب شد تا مصطفی الکاظمی نیز مانند بسیاری از سیاستمداران عراقی به کشور خود بازگردد. او پس از بازگشت بیشتر زمان خود را به فعالیت‌های مطبوعاتی و نویسندگی سپری کرد. او همچنین مؤسسه «الذاکره» را برای ثبت جنایت‌های رژیم بعث عراق تأسیس کرد. مؤسسه «الحوار الانسانی» نیز در بغداد و لندن به مدیریت وی اداره می‌شود. از سال 2003 تا 2016 مصطفی الکاظمی نقش پشت پرده فعالی در حل اختلافات میان گروه‌های سیاسی ایفا می‌کرد. سال 2016 به ریاست سازمان امنیت ملی عراق منصوب شد.

نخستین مواضع کاظمی
مصطفی الکاظمی در نخستین مواضع خود پس از ماموریت تشکیل کابینه اظهار کرد:
حق حاکمیت این کشور خط قرمز بوده و هرگز از کرامت عراقی‌ها کوتاه نخواهیم آمد. ملت عراق هنوز آرزو‌ها و رؤیا‌های خود را محقق نکرده و هدف ما تشکیل دولتی است که به مردم خدمت کند. در اسرع وقت کابینه خود را تشکیل خواهم داد و کابینه آتی با عمل و نه به حرف در خدمت ملت خواهد بود و تمام تلاش خود را برای مقابله با ویروس کرونا و حمایت از عراقی‌ها به کار خواهیم بست. سلاح نباید در دست افراد یا گروه‌ها قرار داشته باشد. در راستای تنوع‌سازی منابع درآمدی و تشویق به صنعت و کشاورزی گام خواهیم برداشت.
همچنین کاظمی در حوزه سیاست خارجی نیز تاکید کرده است: توازن را در عرصه سیاست خارجی در پیش خواهیم گرفت. موفقیت روابط بین‌الملل ما بر اساس احترام و همکاری خواهد بود و حق حاکمیت ما در درجه اول قرار خواهد داشت و به هیچ کسی چه در داخل و چه در خارج اجازه نخواهیم داد به عراقی‌ها با متهم کردن آن‌ها به وابستگی به خارج اهانت کند.
بدون شک حمایت اکثر گروه‌های سیاسی در عراق از نخست وزیری مصطفی الکاظمی، به معنای گذار بغداد از یک گلوگاه حساس خواهد بود. گروه‌های مقاومت در عراق تاکید دارند که دولت بعدی این کشور باید ضمن تامین استقلال عراق به اصلی‌ترین خواسته‌های مردم این کشور مبنی بر مبارزه با فساد، ایجاد شفافیت در کشور و اخراج نیرو‌های اشغالگر آمریکایی احترام گذاشته و آن‌ها را محقق کند.

موضع آمریکا و ایران درباره کاظمی چیست؟
کاظمی روابط خوبی با غرب و آمریکا داشته و با حمایت و پشتیبانی آنها توانسته سازمان اطلاعات این کشور را اصلاح کند، از سوی دیگر با ایران نیز روابط خوبی داشته به‌طوری که در دوره ریاستش بر سازمان اطلاعات عراق، اقدام به حذف بخش ایران در سازمان امنیت و اطلاعات عراق کرد که سازمان سیا در 2004 ایجاد کرده بود.
نخست وزیر جدید مأمور تشکیل کابینه در دوران فعالیت رسانه‌ای خود همواره از جمهوری اسلامی ایران به‌نیکی یاد کرده و در آخرین اظهارات منتسب به او در اوائل اکتبر 2016 از تهران و رهبر معظم انقلاب اسلامی به‌عنوان عامل صلح جهانی نام برده است.

مهمترین اولویت‌های نخست‌وزیر آینده چیست؟
دولت کاظمی طی یک سال آینده که انتخابات در این کشور برگزار شود وظایف مهمی دارد که عبارتند از:
ــ مقابله با کرونا در شرایط فعلی اقتصادی عراق
ــ تهیه قانون بودجه سال 2020 میلادی
ــ فراهم کردن شرایط برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در سال آینده با توجه به قوانین جدید انتخاباتی که تصویب شده است.
اولین نطق «مصطفی الکاظمی»: حاکمیت عراق خط قرمز ماست/ روابط با جهان بر اساس احترام متقابل
اگرچه مسیر نخست وزیر آینده طی یک سال آینده دشوار و علاوه بر مسائل اقتصادی با چالشهای سیاسی نیز همراه است، اما می‌توان گفت که اگر حمایت جامع جریانات سیاسی شیعه و نیز حمایت نسبی جریانات سیاسی کرد و اهل‌سنت را داشته باشد، می‌تواند از این مرحله با سربلندی خارج شود.
این وضعیت درباره مصطفی کاظمی قابل تصور است به‌خصوص اینکه پیش از معرفی‌اش به‌عنوان نخست وزیر از جریانات مختلف خواسته است که اجازه دهند برای انتخاب وزرا و اداره کشور آن‌طور که خود صلاح می‌داند عمل کند.

مهمترین چالش های مصطفی الکاظمی
  نخست وزیر مامور تشکیل کابینه عراق در اولین سخنرانی پس از انتخاب گفت در اولین فرصت با برنامه دولتی کابینه ای تشکیل خواهد داد.
مطصفی الکاظمی تاکید کرد حاکمیت عراق خط قرمز است که نباید از آن چشم پوشی کرد و قول داد سلاح تنها در اختیار دولت و برای مبارزه با فساد و افراد فاسد باشد.
شاید حضور تشکل های سیاسی بزرگ در جلسه انتخاب مصطفی کاظمی به عنوان نخست وزیر توسط برهم صالح رئیس جمهوری عراق ؛ گشایش بزرگی در واقعیت سیاسی عراق است زیرا برای اولین بار است که تشکل های سیاسی بر روی شخصیت غیرجنجالی توافق می کنند و نشانه های آن نیز اولین پیام کاظمی پس ازانتخاب بود.
ناظران تحولات عراق معتقدند کاظمی با چندین مساله مهم روبروست که بحران بهداشت و سلامت و بحران اقتصادی و زمینه سازی برای انتخابات زودهنگام در راس آن قرار دارد.
قرار است کاظمی برنامه ی اصلاحاتی مهمی ارائه دهد و برای انتخابات معتبر زمینه سازی کند که شامل اصلاح قانون انتخابات و اصلاح کمیسریای عالی انتخابات خواهد بود.
کاظمی درباره مسائل اقتصادی و بحران کاهش بهای نفت؛ باید سریعا سیاست هایی برای عبور از این مشکلات به ویژه رکود اقتصادی عراق اتخاذ کند.
همه منتظر بررسی بیانیه دولت کاظمی در پارلمان هستند. براساس اعلام ناظران کاظمی باید میان تصمیمات دولتی و واقعیت سیاسی و اجتماعی کشور تعادل برقرار کند.
کاظمی هم اکنون تا نهم ماه مه برای معرفی ساختار کابینه بر اساس قانون اساسی فرصت دارد . به نظر شما آیا عراق به خروج از بحران سیاسی کنونی نزدیک شده است؟

نظر شما