شناسهٔ خبر: 39316863 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد آنلاین قدیمی | لینک خبر

تهدید ذخایر خونی در روزگار کرونا

مراجعه به مراکز اهدای خون به دلیل ترس از انتقال کرونا کاهش قابل‌توجهی یافته ، اما سازمان انتقال خون اعلام می‌کند ذخایر خونی را در حد قابل قبول تامین کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری؛ در روزهای گذشته خبرهایی از کاهش ذخایر خون در کرمانشاه، گیلان، ایلام، خوزستان، سیستان ‌و بلوچستان و فارس به گوش می‌رسد. نگرانی از انتقال ویروس کرونا و کاهش مراجعه مردم به مراکز اهدای خون، موجب کاهش ذخایر خونی در برخی از استان‌ها شده است. همچنین سخنگوی سازمان انتقال خون کشور ضمن اعلام کاهش حدود 40 درصدی اهدای خون در استان‌های اصلی درگیر با ویروس کرونا، شرایط برخی استان‌ها را نگران‌کننده توصیف کرده است.

ترس از کرونا؛ عامل کاهش اهدای خون در گیلان 

  فرشته رضایی - رشت: گیلان از استان‌هایی است که به دلیل آمار بالای تصادف، نیاز به خون در آن زیاد است و اهالی این استان، سالانه ۸۰ هزار واحد خون اهدا می‌‌کنند و در مجموع سالانه به طور میانگین بیش از ٢٠٠ هزار واحد خون و فرآورده‌های خونی در گیلان تولید می‌شود. با وجود این نیاز اما نگرانی از کرونا و کاهش قابل توجه اهدای خون مشکلات زیادی را در این استان به وجود آورده است. 

مدیر کل انتقال خون می‌گوید: اهداکنندگان مطمئن باشند محیط مراکز انتقال خون استریل و ضدعفونی شده است و نگرانی برای انتقال بیماری به آنها وجود ندارد.

بابک پاکدل خوش‌اخلاق با بیان این‌که بیماران تالاسمی، عمل جراحی قلب باز و نوزدانی که نیازمند تعویض خون هستند در اولویت دریافت خون قرار دارند، می‌افزاید: گیلان بیش از هزار بیمار دیالیزی، 1160 بیمار تالاسمی، ۲۷۰ بیمار هموفیلی و حدود ۲۰۰ بیمار مبتلا به فاویسم دارد که همه آنها به صورت مستمر نیازمند مصرف فرآورده‌های خونی هستند و این نیاز تعطیلی ندارد. وی با تاکید بر این‌که بیمارستان‌های گیلان نیازمند حضور اهداکنندگان به‌ویژه اهداکنندگان مستمر و جوان هستند، اظهار می‌کند: ۳۷ هزار و ۳۱۰ نفر به صورت مستمر به مراکز اهدای خون مراجعه می‌کنند. ۱۷ هزار و ۱۶۴ نفر سابقه اهدای خون را دارند و سال گذشته هم 8936 نفر برای نخستین بار خون اهدا کرده‌اند.

مدیرکل انتقال خون گیلان البته تاکید می‌کند اطلاع‌رسانی‌های اخیر هم موجب حضور نیروهای بسیج و سپاه و بسیج خواهراندر انتقال خون و اهدای خون شده است، اما با این حال هنوز هم کمبود وجود دارد.

بر اساس آمار مرکز انتقال خون گیلان، از جمعیت ۲ میلیون و ۵۶۰ هزار نفری گیلان، یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر واجد مشخصات اهدای خون هستند، اما در سال گذشته فقط ۸۲ هزار نفر اقدام به اهدای خون کردند.

کاهش اهدای خون در کرمانشاه به یک‌سوم 

  فرحناز چراغی - کرمانشاه: در کرمانشاه هم گرچه کاهش ذخایر خونی نگرانی‌های زیادی ایجاد کرده، اما بیشترین نگرانی مربوط به گروه خونی AB است.

مدیرکل بانک خون کرمانشاه با بیان این‌که اگر اهداکنندگان هر روز به مراکز مراجعه نکنند ذخیره‌ها در حد 4-5 روز کاهش می‌یابد می‌گوید: در  یکی دو هفته اخیر حتی در برخی گروه‌های خونی برای یک روز هم ذخیره نداشتیم.

پژمان صالحی‌فر علت این کاهش محسوس و نگران‌کننده ذخایر خون در استان را کاهش مراجعه‌ مردم به مراکز انتقال خون عنوان می‌کند و می‌افزاید: در حالت عادی روزانه ۲۰۰ نفر مراجعه‌ برای اهدای خون داشتیم، اما در روزهای ابتدایی قرنطیه این تعداد به کمتر از یک‌سوم کاهش پیدا کرده بود.

وی با تاکید بر این‌که هر ۲ ثانیه یک نفر به خون نیاز دارد و این ضرورتی است که همه مردم باید آن را درک کنند، می‌افزاید: بسیاری فکر می‌کنند در شرایط کرونایی نیازی به اهدا خون نیست، اما بیماران تالاسمی، مادران باردار و بیماران تصادفی همواره به خون نیازمندند و این موضوع تعطیلی‌پذیر نیست.

مدیرکل انتقال خون کرمانشاه با بیان این‌که هر استان باید برای هر گروه خونی ذخیره 5 روز را داشته باشد، ادامه می‌دهد: میانگین اهدای خون در استان 5/5 درصد و در کشور ۶ درصد است در حالی که میانگین اهدای خون در دنیا ۳۰ درصد و در کشورهای توسعه یافته بالای ۵۰ درصد است.

صالحی‌فر در ادامه به پویش کشوری اهدای خون بانوان اشاره می‌کند و می‌افزاید: این پویش در استان با استقبال خوبی مواجه شده است و تا یک هفته دیگر ادامه دارد. امیدواریم اهدای خون بانوان در طول سال ادامه داشته باشد.وی ساعت کاری بانک خون استان را از 7:30 تا ۱۹ هر روز اعلام می‌کند و می‌گوید: در روزهای کرونایی و همچنین در روزهای عادی برای رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از ازدحام جمعیت مردم می‌توانند با مراجعه به سایت انتقال خون، اینترنتی نوبت بگیرند.

کمبود خون در سیستان ‌و بلوچستان به مرز هشدار رسید

شیوع ویروس کرونا در سیستان‌ و بلوچستان هم موجب کاهش ۶۰ درصدی میزان مراجعه برای اهدای خون شده است. رئیس سازمان انتقال خون سیستان و بلوچستان با تایید این خبر می‌گوید: در حال حاضر با توجه به کاهش مراجعه‌ اهداکنندگان خون، خون‌های اهدایی از دیگر استان‌ها مانند خراسان ‌رضوی و جنوبی، تهران و کرمان به این استان ارسال می‌شود.

سهیلا خسروی با بیان این‌که نیاز استان به فرآورده‌های خونی ثابت و در شرایط کنونی به همه گروه‌های خونی نیاز است،‌ می‌افزاید: سال گذشته 78 هزار و 551 نفر در سیستان و بلوچستان برای اهدای خون به مراکز انتقال خون مراجعه کرده‌اند که از این تعداد 61 هزار و 951 نفر موفق به اهدای خون شده‌اند.

به گفته وی، وجود بیش از 3 هزار بیمار تالاسمی، هزار بیمار هموفیلی و هزار بیمار با مشکلات انعقاد خون در استان موجب شده است نیاز به خون در این استان بیش از دیگر استان‌ها احساس شود.وی از واردات 42 هزار و 34 واحد خون به استان در سال گذشته خبر می‌دهد و می‌افزاید: از ابتدای سال 1619 واحد خون برای رفع نیاز خون نیازمندان به استان وارد شده است.

در ایلام، خوزستان و فارس هم کمبود ذخایر خون مشکلاتی ایجاد کرده است که این کمبود در استان فارس بیشتر در بخش گروه‌های خونی منفی به چشم می‌آید.