شناسهٔ خبر: 39171875 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

آمریکا، روسیه و عربستان درباره کنترل بازار انرژی تفاهم کردند

تکان کوچک بازار نفت

صاحب‌خبر -

گروه بین الملل: قیمت نفت خام برنت روز جمعه با افزایش امیدها به توافق جهانی جدید برای کاهش عرضه نفت، به ۳۳.۰۵ دلار در هر بشکه رسید. قیمت جهانی نفت در پی اپیدمی ویروس کرونا و رکود اقتصادی به شدت کاهش یافته است. به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، نفت برنت در معاملات آتی LCOc با افزایش ۹.۳ درصدی یا ۲.۷۹ دلار تا ساعت ۱۰ و ۱۴ دقیقه به وقت گرینویچ، ۳۲.۷۳ دلار در هر بشکه اعلام شد.
نفت برنت روز پنجشنبه به دلیل رکورد بالاترین درصد روزانه، ۴۷ درصد افزایش یافت. با این وجود، قیمت نفت برنت همچنان حدود نصف قیمت ۶۶ دلاری است که اواخر سال ۲۰۱۹ معامله می شد.
نفت وست تگزاس اینترمیدیت نیز پس از رشد روز پنجشنبه، ۴.۸ درصد یا ۱.۲۲ دلار افزایش یافت و به بشکه ای ۲۶.۵۴ دلار رسید.
امید در بازار نفت
بهای نفت در سه ماهه نخست سال جاری میلادی در پی کاهش تقاضا به دلیل شیوع ویروس کرونا و همچنین تلاش روسیه و عربستان برای مازاد عرضه نفت به بازار پس از شکست تمدید توافق عرضه پیشین، ۶۵ درصد کاهش یافت. فاتح بیرول مدیر اجرایی آژانس بین‌المللی پیش‌بینی کرده است احتمالا تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۰ میلیون بشکه در روز، معادل ۲۰ درصد، کاهش یابد. رویترز می‌نویسد با قرنطینه شدن ۳ میلیارد نفر در جهان، طی هفته‌های گذشته تقاضای جهانی نفت حدود ۳۰ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است. قیمت‌ها طی هفته‌های گذشته به حدی افت داشت که تولید‌کننده‌های نفت با چالش کسری هنگفت بودجه مواجه شدند و صنعت نفت شیل آمریکا نیز دچار معضل شد. روزهای سخت برای کشورهای نفت‌خیز جهان گویا سپری شده است. از بحران کرونا و اختلاف غولهای نفتی عربستان سعودی و روسیه حداقل روز پنجشنبه دوم آوریل (۱۴ فروردین) در بازار نفت خبری نبود.
قیمت هر بشکه نفت خام برنت (۱۵۹ لیتر) در معاملات بازار جهانی صبح روز پنجشنبه با افزایش هفت درصدی حدود ۲۴ دلار آغاز شد اما در طول روز بهای نفت از ۳۰ دلار گذشت. 
نفت خام وست تگزاس آمریکا (WTI) هم با ۲۱ دلار آغاز شد و در طول روز از ۲۵ دلار گذشت و حدود یک چهارم به بهای آن در قیاس با روزهای گذشته افزوده شد.
عوامل متعددی به افزایش نرخ طلای سیاه کمک کرده است اما علت اصلی افزایش بهای نفت در معاملات روز پنجشبه اظهارات دونالد ترامپ، رئیس  جمهوری آمریکا و توییت‌های او درباره رایزنی با پوتین و توافق با ولیعهد عربستان سعودی درباره کاهش تولید نفت بود.
ترامپ با ارسال یک توییت درباره صحبت خود با بن سلمان، ولیعهد عربستان باعث شوک بازار نفت شد. رئیس جمهور آمریکا در ابتدا پس از گفت‌وگوی تلفنی با بن سلمان از کاهش ۱۰میلیون بشکه‌ای نفت خبر داد.
۱۵ دقیقه پس از این توییت ترامپ توییت دیگری ارسال کرد و از کاهش تولید ۱۵ میلیون بشکه‌ای نفت خبر داد. این خبر سبب شوک بازار شد. قیمت نفت برنت بلافاصله ۱۰ دلار در هر بشکه افزایش یافت و از مرز ۳۰ دلار گذشت.
به دنبال آن عربستان خواهان نشست با اوپک پلاس شد. اوپک پلاس کشورهای تولیدکننده نفت هستند که در سازمان اوپک عضو نیستند اما در تولید نفت و تعیین قیمت آن نقش دارند.
در طول روز گزارش دیگری هم بازار جهانی نفت را تکان داد. چین تصمیم گرفت ذخایر نفتی استراتژیک خود را افزایش دهد. این تصمیم چین به افزایش بهای نفت کمک کرد.
رایزنی آمریکا، روسیه و عربستان برای مهار بهای نفت
روسیه و عربستان سعودی وقتی بر سر تعیین سهم خود در بازار نفت اختلاف داشتند باور نمی‌کردند که بهای نفت آنقدر پائین کشیده شود که آنها را وادار به مذاکره و مصالحه بکند. حتی آمریکا هم برای مهار نرخ نفت به این دو کشور پیوست.
سقوط بهای نفت سه غول نفتی را که سیاست و منافع متفاوتی را دنبال می‌کردند به یک سمت سوق داد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه همزمان با همتای آمریکایی خود اعلام کرد که پیرامون قیمت نفت با آمریکا و اعضای اوپک در حال رایزنی است تا جلوی سقوط بیشتر بهای نفت در بازار جهانی را بگیرد.
پوتین تائید کرد که سقوط بهای نفت و گاز به مشکلی جدی و عمیق برای روسیه تبدیل شده است.
افزایش بهای نفت در زمانی اتفاق افتاده است که هنوز بیماری کرونا مهار نشده و بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا از پیک شیوع ویروس آن در روزهای آینده سخن گفته‌اند، بنابراین بهای نفت میتواند در روزهای آینده دوباره بالا و پائین شود و همچنان در نوسان باقی بماند.
تحلیل گران پیش بینی می کنند که تقاضای جهانی نفت در سه ماهه دوم سال جاری میلادی، ۱۸ تا ۲۰ میلیون بشکه در روز کاهش یابد که می تواند به کاهش ۲ میلیون بشکه در روز در پالایشگاه ها منجر شود و افزایش بی سابقه یک میلیارد بشکه در موجودی های انبارها ظرف دو ماه را رقم زند.