به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، مریخ مکانی طوفانی و شگفت انگیز است و تصویری که ناسا منتشر کرده، این موضوع را نشان میدهد این تصویری که به نظر کوه است درواقع یک گودی کاملا خالی است. این گودی حاصل فعالیتهای حفاری نیست بلکه روزنه یک دالان گدازه بوده و حاصل فعالیت آتشفشانی قدیمی در زیر سطح مریخ است. این ساختار در دامنههای غربی یک آتشفشان به نام Pavonis Mons است که مناطق اطراف آن ساختارهای زمین شناسی فوق العاده زیبایی را نشان میدهند.
یک نگاه دقیقتر مشخص کرد که این تصویر یک روزنه است. این ساختار تو خالی زیرا گاهی مواد مذاب روی سطح جامد میشوند، درحالیکه جریان در زیر سطح میتواند ادامه داشته باشد. سپس مواد مذاب جاری میتوانند فروکش کرده و غارهای دالان گدازهای به جا بگذارند. با گذشت زمان بخشهای بالایی میتوانند از بین بروند و روزنهها را ایجاد کنند.
تجزیه و تحلیل این روزنه نشان میدهد که دهانه آن ۳۵ متر و عمق آن حدود ۲۸ متر است. یک نقشه سطحی دیجیتالی به دانشمندان اجازه میدهد تا حجم موادی که از بخش مخروسط خارج شدند تا تخمین بزنند؛ اما در عوض محدودیتهایی را برای تعیین عمق گودی ایجاد میکند. براساس این محاسبات، سنگهای انباشته شده حداقل ۶۲ متر ارتفاع دارند، و این یعنی خود گودال قبل از آتشفشان حداقل ۹۰ متر عمق را داشته است؛ که بسیار بزرگتر از هر دالان گدازه ایست که در زمین یافت میشود.
غارهای دالان گدازهای مانند این بسیار هیجان انگیزند، زیرا آنها از مریخ در برابر تشعشعات ناملایم محافظت میکنند. این بدان معناست که در صورت دسترسی، آنها میتوانند مکانهای خوبی برای ایجاد پایگاههای زیر زمینی باشند. اما نتایج دیگری نیز وجود دارد. اگر میخواهیم به دنبال نشانههای زندگی در مریخ باشیم، غارها ممکن است بهترین گزینه باشند؛ بنابراین این گودالها اهداف اصلی سفینههای فضایی، روباتها و یا حتی کاشفان انسانی در آینده هستند.