شناسهٔ خبر: 39022244 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

معاون وزیر بهداشت:

ترددهای بین شهری محدود می شود

تهران- ایرنا- معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ترددهای استانی و بین شهرها بر اساس وضعیت هر استان محدود می شود و فعالیت اصناف هم بر اساس سه لیست تهیه شده مدیریت می شوند و فعالیت بسیاری از آنها محدود می شود.

صاحب‌خبر -

علیرضا رئیسی روز چهارشنبه در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس از وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: از تصمیمات دولت و رئیس جمهوری تشکر می کنیم. تصمیات بسیار خوبی گرفته اند و امیداوریم به دقت اجرا شود و بتوانیم به موقع بر بیماری ویروس کرونا فائق بیاییم.

وی گفت: اقدام که امروز رئیس جمهوری اعلام کرد. محدودیت تردد استانی است که خیلی محدود می شود. سه تا لیست تهیه شده است و در هر استان با توجه به وضعیتی که دارد استراتژی خاصی اجرا می شود.در یک استان استراتژی ممکن است این باشد که خروج از شهرهای آلوده و ورود به شهرهای سالم ممنوع شود اگر بخواهیم به ایزولاسیون ۷۰ درصد برسیم باید این برنامه برای همه شهرها اجرا شود به جز موارد استثنایی زیرا بعضی ممکن است برای درمان یا تهیه مایحتاج ضرورری نیاز به رفت و آمدها داشته باشند اما باید مدیریت بهتری انجام داد.

رئیسی افزود: در داخل شهرها بهترین استراتژی در خانه ماندن است. افراد نباید از خانه بیرون بیایند. فروشگاهها، محل های تجمع، پارکها، تالارها، مراکز مذهبی همه باید بسته شود. با این اقدامات درصد مهمی رو به جلو می رویم. اگر این اقدامات انجام شود تاثیرگذار است. مرحله آخر قرنطینه اجباری مردم در خانه است که در برخی کشورها اجرا شده است اما با اعتماد و درخواست از مردم و تعهد اجتماعی کار را دنبال می کنیم و به این مرحله نمی رسیم.

معاون وزیر بهداشت گفت: قطع زنجیره انتقال ویروس با تعهد اجتماعی صورت می گیرد نه تحکم اجتماعی اما اگر رعایت نشود ممکن است به سمت جرایمی برویم که در برخی کشورها انجام شده است.

وی گفت: اصنافی هستند که تحت هیج شرایطی نباید تعطیل باشند مثل داروخانه ها، آتش نشانی، تعمیر خودرو، تاسیسات منازل، فروشگاههای زنجیره ای، نانوایی ها، قصابی ها که به اجبار باید باز باشند، برخی باید ساعات کار را افزایش دهند و حتی ۲۴ ساعته شوند اما بسیاری از مشاغل یا تعطیل می شوند یا با حداقل ظرفیت کار می کنند. البته برای ارائه این خدمات پشتیبانی های لازم هم انجام می شود و کارخانه ها هم باید باز باشند اما برای اصنافی که در لیست سوم هستند و مورد نیاز نیستند مثل مبل و موکت و تجمعات غیر ضروری سختگیری هایی انجام می شود و نباید باز باشند.

کمبودی در کشور نداریم

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: خیلی از اصناف خودجوش تعطیل کرده اند و همکاری می کنند اصنافی که به مایحتاج مردم است نیز فعالیتشان را بیشتر کردهاند در کشور ما دو نکته مهم وجود دارد که نسبت به سایر کشورهای دنیا قابل توجه است. مایحتاج مردم کمبود ندارد و در حوزه سلامت هم در کشور کمبودی نداریم و پذیرای بیماران هستیم. حوزه بهداشت و درمان بدون مشکل کارش را انجام می دهد با این وضعیت تعداد بیماران کمتر می شود.

رئیسی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره احتمال طغیان کرونا و آتش زیر خاکستر بودن وضعیت فعلی گفت: اینکه رئیس بیمارستانی گفته که طغیان بیماری داریم حرف درستی است و نشانه نگرانی است.حدود ۴۰ درصد افراد در تهران به توصیه ها گوش نکردند و به سفر رفتند. ۶۰ درصد مردم دو کار را انجام دادند یعنی به مسافرت نرفتند و در خانه ماندند اما افرادی که به سفر رفتند می توانند بیماری را منتقل کنند یا بیماری را به شهرستان برده باشند یا از شهرستان به تهران بیاورند و دوباره ممکن است با طغیان کرونا مواجه شویم.

وی افزود: افرادی که به سفر رفتند قبل از بازگشت و بعد از رسیدن به خانه وارد سایت salamat.gov.ir بشوند و وضعیت خود را ثبت کنند تا بتوانیم با اقدام به موقع جلوی انتقال بیماری را بگیریم. امیدواریم با همکاری مردم و محدودیت های اعلام شده از سوی دولت شاهد موج دوم بیماری بعد از سفرهای هفته اول نوروز نباشیم. نگران بازگشت مسافران هستیم و امیدواریم محدودیت های تردد در هفته دوم فروردین اجرا شود.

رئیسی گفت: در طرح بسیج ملی بیش از ۴۵ میلیون تاکنون مشارکت داشتند و غربالگری صورت گرفته است بیش از ۲۳ هزار تیم بهداشتی هم تشکیل شده و کار غربالگری را انجام می دهند امیدواریم در حوزه بهداشت محیط هم بتوانیم کارهای لازم را انجام دهیم اما اگر مردم رعایت نکنند احتمال طولانی شدن دوره اپیدمی وجود دارد و به تناسب آن محدودیت ها و انجام غربالگری هم تمدید می شود.

اروپا و آمریکا محل شیوع بالای کرونا

معاون وزیر بهداشت گفت: اتفاقاتی که در یکی دو روز گذشته در دنیا افتاده است نشان می دهد که کشورهای اروپایی محل شیوع بیماری کووید ۱۹ شده اند. ایتالیا، آمریکا و فرانسه به شدت با موج عظیم این بیماری مواجه شده اند و وضعیت آنها بسیار نگران کننده است.از این وضعیت خوشحال نیستیم اما باید گفت که خطر این ویروس جدی است و باید جدی بگیریم.

وی افزود: در ایران هم اگر تحت بیمارستان کم باید و مشکلاتی ایجاد شود مثل کشورهای دیگر ما هم دچار فاجعه می شویم. بنابراین باید به صورت جدی توصیه های را رعایت کنیم.

رئیسی ادامه داد: در مورد آمار در کل دنیا روند بیماری رو به جلو است و این آمارها هر روز بیشتر می شود. اکنون کانون بیماری در اروپاست. آمار ایتالیا از چین هم جلوتر می زند و پیش بینی این است که بر اساس روند اپیدمیولوژی در طول هفته های آینده آمریکا از همه کشورها جلو می زند.

معاون وزیر بهداشت گفت: به طور کلی تحلیل سازمان بهداشت جهانی این است که میزان شیوع و بروز بیماری در آسیا کندتر از اروپا دیده می شود. اکنون چین موارد اندکی گزارش دارد . کره جنوبی و ژاپن با شیب ملایمی جلو می روند. کشورهای همسایه ما البته مشکل دارند و در  بحث قدرت تشخیص، بروز بیماری و گزارش دهی ضعیف هستند و همه اینها بر وضعیت بیماری در ایران موثر است.

افزایش آمار در ایران

رئیسی افزود: در کشور ما پیش بینی این است که در هفته آینده ممکن است تعداد موارد بیماری بیشتر شود چون علاوه بر آزمایش افراد بستری، افراد مشکوک و سرپایی که نیازی به بیمارستان رفتن ندارند را هم آزمایش کنیم با افزایش تعداد موارد شناسایی شده آمار ممکن است بالا برود.تعداد مثبت ها بالا می رود اما میزان و درصد مرگ و میر پایین تر می آیند این اتقاق در هفته  های آینده می افتد.

معاون وزیر بهداشت گفت: حرف های زیادی درباره قرنظینه در کشورهای مختلف مثل ایتالیا یا چین گفته می شود. در ایران هم سختگیری بوده است و اکنون سختگیری ها در حال افزایش است در کشور ما مدارس و دانشگاهها تعطیل شد. در طول تاریخ برای اولین بار مساجد، نمازهای جماعت و جمعه و حتی حرم های مطهر تعطیل شدند  خیلی از اصناف، تالارها، عروسی ها و عزاها، سالن های سینما و تئاتر تعطیل شدند این کارها و کارهای خیلی بیشتری انجام شده است و نباید نادیده گرفته شود.

وی درباره فعالیت پزشکان بدون مرز در ایران افزود: پزشکان بدون مرز قصد خیر داشتند اما با هماهنگی وزارت بهداشت نیامدند خود من هم در خبرها شنیدم. حدود ۴۰ تخت بیارستانی آورده بودند اما در حال حاضر کمبود تخت نداریم از آِینده صحبت نمی کنم اما فعلا تمام ظرفیت را به کار گرفتیم و کمبود تخت نداریم. کار آنها را بی ارزش نمی کنیم. در زلزله بم هم خیلی ها کمک کردند. اما در وضعیت فعلی نیاز به کمک نداریم.

نگران هانتا ویروس نیستیم

رئیسی در پاسخ به ایرنا درباره هانتا ویروس گفت: در مورد هانتا ویروس که اخیرا در چین گزارش شده فعلا نگران نیستیم. بر اساس قوانین بین المللی و وظایفی که سازمان بهداشت جهانی به همه کشورها محول کرده هر ویروس را باید جدی گرفت و هر موردی از ویروس را باید گزارش داد. تمهیدات لازم را انجام می دهد و در این مورد تحقیق می کنیم و این ویروس را هم که بین انسان و حیوان مشترک است رصد می کنیم اما فعلا گزارشی از این ویروس در ایران نداریم و نگران نیستیم. در چین به طور کلی ویروس های مشترک بین انسان و حیوان زیاد است.

واکسن کرونا زودتر از پاییز نمی آید

معاون وزیر بهداشت درباره تولید واکسن کرونا نیز به ایرنا گفت: از زمان شیوع این ویروس در خیل کشورها از جمله چین و آمریکا تلاش برای تولید واکسن را شروع کرده اند، تحقیقات زیادی انجام شده و در مواردی به تست انسانی هم رسیده است اما در خوشبینانه ترین حالت این واکسن زودتر از ۶ ماه آینده وارد بازار نمی شود اما چون ویروس کرونا بر خلاف مرس و سارس نابود نمی شود و در سالهای آینده هم ماندگار است با آمدن واکسن ایران نیز این واکسن را خریداری می کند و امیدواریم بتوانیم در پاییز امسال این واکسن را در کشور داشته باشیم.

وی افزود: در کنار واکسن، باید به این تکته هم توجه داشت که هنوز هیچ درمان و داروی اختصاصی برای درمان کووید ۱۹ در دنیا نداریم که ۱۰۰درصد جواب بدهد. درمانهای موجود بیشتر درمان عوارضی یا درمان بیماری های زمینه ای است.

رئیسی در پاسخ به پرسش دیگر ایرنا درباره سیل و خطر افزایش کرونا در شهرهای جنوبی گفت: افزایش خطر سیل در برخی شهرهای جنوبی با توجه به گزارش های هواشناسی جدی است. یکی از مدیر کل های وزارت بهداشت در این مناطق مستقر شدهاست و تیم های بهداشتی برای واکسیناسیون مردم از جمله واکسن فلج اطفال و سرخک و مراقبت از مادران فعال شده است و همزمان برای جلوگیری از طغیان کرونا فعالیت می شود و در واقع این مناطق در دو جبهه می جنگیم و تیم های بیماریابی به شدت فعال هستند.

ورود بیماری از چین به قم و گیلان

وی درباره شایعه شروع بیماری در گیلان همزمان با قم  گفت: از روز اولی که اولین بیماری را  قم پیدا کردیم یک تیم اپیدمیولوژی در قم کارش را شروع کرد به اطلاعات خوبی دست پیدا کردیم و مشخص شد در قم به طور واضع با ارتباط افراد با کارگران چینی که در بهمن و دی به چین رفت و آمد داشتند، این بیماری به ایران آمده است.

رئیسی افزود:  اما یکسری هم دانشجویانی بودند که در ووهان تحصیل می کردند. در مورد گیلان اطلاعات کامل نیست فقط اشاره می کنم که به سرنخ هایی رسیدیم تعدادی از دانشجویان ساکن ووهان قبل از قرنطینه ووهان به گیلان برگشتند. احتمال این است که فکر می کردیم  منشا اولیه قم بوده اما ممکن است منشا اولیه دیگری در گیلان هم بوده است در حال بررسی هستیم که اگر کامل شد. اعلام می کنیم.

وی درباره پروتکل درمان کرونا گفت: داروی تامی فلو که برای درمان آنفلوانزاست از پروتکل درمان کرونا حذف شد زیرا اکنون آنفلوانزا بسیار نادر است بنابراین اکنون پروتکل درمان دو دارویی نداریم. درمان های جدید فعلا ابلاغ نشده چون امتحان خود را پس نداده است اگر درمان جدید تایید شود ابلاغ می شود.

معاون وزیر بهداشت گفت: ویروس کرونا یک خطر جدی است. هیج کس خیالش راحت نباشد، هیچ شهری ایمن نیست. اگر در جایی آمار کمتر است ممکن است بیماری گزارش نشده باشد اما ویروس در گردش است.

علت اعلام نشدن آمار استانها

رئیسی درباره اعلام نشدن آمار تفکیکی استانها گفت: سه هفته پیش که کشورهای محدودی ( حدود ۱۵ کشور) گرفتار شده بودند اعلام کردم که نداشتن کرونا افتخار نیست، مخفی کردن افتخار نیست مدیریت کرونا مهم است. اگر جایی موارد بستری یافوتی کم است افتخار امیز نیست. اعلام نشدن آمار ها دلیل سیاسی ندارد شاید یکی از دلایل این بود که از  برخی استانها و دانشگاهها اطلاعاتی می آمد که با آمار وزارت بهداشت متفاوت بود. بعد از مدتی برخی استانها گزارشهای متفاوتی می دادند اما اکنون همه استانها درگیر هستند. اگر یک روز آمار کم شد به معنای بهتر شدن نیست و اگر آمار بالا رفت به معنای بدتر شدن اوضاع نیست چون ویروس درگردش است و روز به روز شرایط فرق می کند. من ارائه آمار را خیلی کمک کننده نمی دانم اما اگر اصرار باشد شاید در این زمینه تجدید نظر شود.

وی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال ابتلای مجدد به بیماری ویروس کرونا گفت: این درست نیست که بعد از ابتلا دوباره افراد را مبتلا میکند. اطلاعات ما در دنیا درباره این ویروس خیلی خیلی کم است. هر روز اطلاعات بیشتر می شود. این ویروس با توجه به علاقه زیادی که به ریه و کلیه دارد ممکن است در افرادی که بیماری زمینه ای دارند، به بافت ریه، کلیه و قلب آسیب بزند که می تواند ماندگار باشد. اما درصد زیادی این گونه نیست و بعد از درمان عوارض جدی ندارد.

۴۰ هفته مصونیت بعد از بیماری

رئیسی گفت: بر اساس مقالاتی که اخیرا آمده است و در ۱۳ هزار بیمار در چین بررسی شده است کسی که مبتلا شود تا ۴۰ هفته آنتی ویروس در بدن او می ماند و مصونیت پیدا کند. ۹۹ درصد افرادی که یکبار مبتلا شده اند دوباره مبتلا نمی شوند. اگر هم مبتلا شوند یا ویروس اولی کرونا نبوده یا ویروس دوم کرونا نیست یا اینکه ویروس اول هنوز در بدن بیمار مانده است.

وی درباره شهادت کادر بهداشتی و درمانی در مقابله با کرونا گفت: اینکه رهبر معظم انقلاب مدافعان سلامت را که در این راه جان می بازند شهید قلمداد کردند کار بزرگی بود زیرا این همکاران واقعا جان برکف هستند. بسیاری از آنها ۱۴ روز تا ۲۰ روز است به خانه نرفته اند و در کانون ویروس بوده اند ویروسی که میزان سرایت آن بسیار بالاست. شنیدیم برخی می گویند همکاران ما که در بیمارستان کار می کنند و  مبتلا شده اند به خاطر این است که رعایت نکرده اند. اما این ویروس به راحتی منتقل می شود. کسی که به بیماران بدحال خدمت می کند خیلی در معرض خطر است.

رئیسی گفت: پزشکان و پرستاران و حتی کادر آزمایشگاهی زیادی مبتلا شده اند. خیلی از آنها بیماری زمینه ای دارند اما خودشان داوطلبانه حضور دارند. اعلام کرده ایم افرادی که بیماری زمینه ای و سخت دارند حضور پیدا نکنند اما برخی تخصص ها واقعا مورد نیاز است و در یک استان یکی دو نفر بیشتر نیست خود این افراد داوطلبانه می آیند مثل روزهای جبهه و جنگ حضور پیدا می کنند. آمار دقیق مبتلایان پزشک و پرستار را ندارم اما تعداد قابل توجهی شهید شدند.

معاون وزیر بهداشت درباره قرنطینه گفت: قرنطینه به معنای حکومت نظامی نیست. قرنطینه مد نظر وزارت بهداشت یعنی افرادی که پتانسیل آلودگی دارند از اجتماع دور باشند. شهرها ایزوله می شوند. تمام محل های تجمعات  بسته است. قرنطینه سطح آخر می ماند که افراد از خانه بیرون نیایند. زمانی قرنطینه می شکند که اجتماع بیش از دو نفر بیرون از خانه باشد.

وی افزود: هر کشوری مدل مخصوص خودش را اجرا می کند. ایتالیا ۶۰ میلیون نفر را قرنطینه کرده است و به زودی آمار ایتالیا از چین بالاتر می زند. کره جنوبی ایزولاسیون را پیش برد. یعنی افرادی سریع شناسایی شود و از طریق تست شناسایی می کند.

44 درصد موارد بیماری با تب شروع نمی شود

رئیسی گفت: تب سنجی به تنهایی ارزشی ندارد. بیش از ۹۰ درصد افرادی که به ویروس کرونا مبتلا می شوند در طول درگیری تب دارند. اما ۴۴ درصد در ابتدا تب ندارند. اما این تعداد هم در طول زمان تب خواهند داشت بنابراین غربالگری بر اساس تب سنجی این افراد تشخیص داده نمی شود.

وی افزود: از ۴۳ میلیون فردی که تاکنون غربالگری شدند، بالای ۵۰۰ هزار نفر یکی از اعلایم را داشته اند اما همه مبتلا به کرونا نیستند. از بین اینها ۶۳ هزار نفر واقعا علایم مشکوک داشتند و به پزشک ارجاع شدند پزشک از بین این ۶۳ هزار نفر، ۱۰ هزار نفر تشخیص داده شده که باید درمان سرپایی بگیرند یا مراقبت شدید در بیمارستان برای آنها انجام شود. تب سنجی در ورودی شهرها برای شناسایی اولیه افراد است. از هفته آینده افرادی که بعد از مشاوره و دیدن پزشک مشکوک تشخیص داده شوند از آنها تست کرونا می گیریم.

نظر شما