به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، خبر بازداشت و دستگیری برخی از اعضای بلندپایه و برجسته خاندان سلطنتی سعودی گمانهزنیها درباره مرگ پادشاه عربستان را افزایش داده و این در حالی است که روز گذشته، رسانههای دولتی این کشور تصاویری از دیدار سطح پایین ملک سلمان با چند دیپلمات خارجی منتشر کردند تا به این وسیله پاسخی به گمانهزنیها و شایعات درباره مرگ وی داده باشند. اما حقیقت این است که حکومت آل سعود از پنج سال پیش با روی کار آمدن پادشاه فعلی در سراشیبی سقوط قرارگرفته و تکذیب خبر مرگ ملک سلمان از سرعت آن نمیکاهد؛ بهویژه اینکه پادشاه عربستان تاکنون دو بار ولیعهد را تغییر داده و دستآخر فرزند ناخلفش محمد بن سلمان را بهعنوان جانشین خود تعیین کرد.
از این منظر ریشه اختلافات در هیئت حاکمه عربستان ناشی از دو علت اساسی است. اول سیاستهای تنشزا و جنگافروزانه آل سعود در منطقه بهویژه در جنگ مغلوبه یمن و خصومت با جمهوری اسلامی و دوم به دلیل مخالفت با شخص بن سلمان است. دراینباره گفتنی است که؛
1. «احمد بن عبدالعزیز» برادر ملک سلمان که با وی بیعت نکرد، یکی از چهرههای برجسته مخالف حاکمیت عربستان است. او آشکارا با سیاستهای منطقهای فرزندش ابراز مخالفت میکند و در سال گذشته میلادی صراحتاً گفته بود که اگر ولیعهد بخواهد به ائتلاف آمریکایی انگلیسی برای مواجهه نظامی با ایران بپیوندد، بیتردید با آن مخالفت خواهد کرد. وی همچنین تأکید کرده بود که هیچکس نمیتواند او را از هشدار دادن در خصوص تبعات فاجعهبار جنگ با ایران بر حذر دارد چراکه ریاض در حال حاضر درگیر جنگ با یمن است.
بن عبدالعزیز همان کسی است که در سال ۲۰۱۸ جمعی از مخالفان جنگافروزی آلسعود در یمن در مقابل منزلش تجمع اعتراضی برپا کردند و علیه خاندان سلطنتی شعار دادند و شاهزاده احمد در تصاویری که از حضورش در آن تجمع منتشر شده بود گفت: «ما ارتباطی با آنچه در یمن میافتد نداریم. مسئولان خاصی مانند پادشاه و ولیعهد پاسخگو هستند. من امیدوارم که همین امروز جنگ پایان یابد و به خواست خدا اگر بتوانیم کاری کنیم، حتماً اقدام خواهیم کرد.»
شاهزاده احمد بن عبدالعزیز
همین مخالفتها موجب شد که جمعه هفته گذشته وی به همراه شاهزاده «محمد بن نایف»، برادرزاده ملک سلمان به اتهام تلاش برای کودتا و ارتکاب خیانت بهوسیله گارد سلطنتی بازداشت شود. شاهزاده بن نایف یکی از معتمدان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) و دستگاه دیپلماسی کاخ سفید است. افزون بر این، در سال ۲۰۱۸ مقامات آمریکایی کوشیدند که از محمد بن سلمان برای تحت تعقیب قرار ندادن شاهزاده احمد پس از مراجعت به عربستان تضمین بگیرند اما انتشار خبر دستگیری وی توسط روزنامه والاستریت ژورنال نشان میدهد که این تلاشها مؤثر نبوده و موجب نشده گاو شیرده سعودی برای حفظ موقعیت خود به دیگران حمله نکند.
شاهزاده محمد بن نایف
اگر پادشاه فرتوت و بیمار عربستان بخواهد از سلطنت کنار رود و یا فوت کند، این دو نفر از مهمترین رقبای فعلی محمد بن سلمان برای تکیه زدن بر تخت پادشاهی خواهند بود، بهویژه اینکه بن نایف تا سه سال پیش ولیعهد بود اما سلمان بهناگاه تصمیم به کنار گذاشتنش گرفت و درنتیجه، موجبات ناراحتی و نگرانی مقامات آمریکایی را فراهم کرد.
بیشتر بخوانید:
چراغ سبز ترامپ به محمدبنسلمان، به زیان خاورمیانه و آمریکاست
موج جدید دستگیری فعالان حقوق بشر درعربستان در راه است
2. فرزند پادشاه عربستان شخصیتی منفور در میان شاهزادگان سعودی است و بسیاری با وی مخالفاند اما نارضایتی خود را از ترس برخوردهای قهرآمیز پنهان کردهاند. یکی از دلایل مخالفت اعضای خاندان سلطنتی با ولیعهد عربستان این است که وی سیاست محافظهکارانه حاکم در دوران ملک عبدالله را به سیاستی تهاجمی علیه کشورهای منطقه تبدیل کرده و درنتیجه از اعتبار عربستان بهعنوان کشور خادمین حرمین شریفین کاسته است. بیش از ۲۰ شاهزاده سعودی که همگی آنها از رجال صاحبمنصب در عربستان بودند، پس از مسجل شدن ولیعهدی بن سلمان، نامه سرگشادهای به پادشاه این کشور نوشتند و رسماً نسبت به عواقب خطرناک و چشماندازی که به این واسطه پیش روی کشورشان قرار دارد به شخص پادشاه هشدار داده و افزودند که این اقدام با نظام و ساختار بیعت در خاندان سعودی منافات دارد.
اکنون پس از حدود سه سال از نگارش آن نامه گویا بن سلمان کینه خود آشکار کرده و ۲۰ نفر از شاهزادگان بلندپایه را به انضمام شاهزاده احمد بن عبدالعزیز و بن نایف به اتهام طراحی کودتا بازداشت کرد. این بازداشتها همچنین بهمثابه ارسال سیگنال به دیگر شاهزادگان سعودی است که چنانچه سودای مشارکت در توطئه علیه وی را در سر بپرورانند، احتمالاً به سرنوشت جمال خاشقجی دچار شده و سناریوی هتل «ریتز کارلتون» این بار در مورد آنها تکرار میشود. پادشاه آتی عربستان حدود دو سال و نیم پیش، برخی از شاهزادگان سعودی را به بهانه مبارزه با فساد اما به دلیل وحشت از کودتا بازداشت و در هتل ریتز کارلتون این کشور حبس کرد. در آن سال حدود ۵۰۰ نفر از شاهزادگان سعودی حبس و در آنجا محصور شدند.
طبق برخی از گزارشها بن سلمان تصمیم دارد که بهزودی پادشاهی خود را اعلام کند و این دستگیریها دقیقاً به این تصمیم گرهخورده است.
درنتیجه پیشبینی میشود که تعداد بیشتری از شاهزادگان و مخالفان سعودی طی روزها و ماههای آتی از زیر تیغ بن سلمان بگذرند.
نکته پایانی اینکه عربستان با موجی از بحرانهای سیاسی و اقتصادی روبهروست و ماجرای حمله به تأسیسات نفتی آرامکو که سقوط ارزش این شرکت در بازار سهام را در پی داشت، در کنار کاهش شدید قیمت نفت به دلیل مخالفت اجلاس اوپک برای کاهش سطح تولید، وضعیت بغرنجی را برای آل سعود ایجاد کرده است. بگیروببندهای اخیر نیز شرایط سیاسی این کشور را در هالهای از ابهام سنگین قرار داده و احتمال تحولات غیرمنتظره بیشتر از رهگذر تصمیم جدید بن سلمان وجود دارد.
انتهای پیام/4106/پ
نظر شما