دبیرکل اوپک اظهار کرد این گروه و متحدانش تعهد تازهای برای رسیدن به توافقی نشان میدهند که بازارهای نفت دچار بحران ویروس کرونا را تثبیت خواهد کرد.به گزارش ایسنا، اکنون که قیمت نفت در نیویورک به پایین ۴۶ دلار در هر بشکه نزول کرده است، همه نگاهها به نشست هفته آینده اوپک خیره شده است. شیوع ویروس کرونا تقاضا برای سوخت در چین را کاهش داده و رشد اقتصاد جهانی را در معرض تهدید قرار داده است اما اعضای گروه اوپک پلاس تاکنون در خصوص واکنش به تحولات اخیر بازار نفت به توافق نرسیدهاند.
در حالی که عربستان سعودی خواستار کاهش بیشتر تولید نفت است اما روسیه موضع محتاطانهای اتخاذ کرده و با این پیشنهاد موافق نیست.به گفته منابع آگاه، شرکت آرامکوی سعودی قصد دارد در مارس به دلیل افت تقاضا، ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت کمتری به چین عرضه کند.محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک در مصاحبهای در عربستان سعودی که مراسم حج خود را نیمه کاره گذاشت تا به هماهنگی نشست آینده اوپک کمک کند، اظهار کرد: تعهد جدیدی در این گروه برای دستیابی به توافق در خصوص یک اقدام مشترک و خنثی کردن اثرات نوسان شدید در بازار نفت وجود دارد.این گروه قرار است نشست رسمی خود را در روزهای پنجم و ششم مارس برگزار کند و دستورالعملهای بهداشتی برای کارمندانش در دبیرخانه اوپک در وین و همچنین نمایندگان کشورهای عضو توزیع کرده است.
قیمت کالاها در نتیجه آمار تیره و منفی از تاثیر ویروس مرگبار کرونا، ریزش پیدا کردهاند. علاوه بر ریزش بیش از ۲۰ درصدی قیمت نفت از ابتدای سال ۲۰۲۰ تاکنون، قیمت مس و نیکل هم افت شدید پیدا کرده اند در حالی که شاخص قیمت غله نیز با کاهش ماهانه روبروست. سرمایه گذاران برای فرار از ریسک به خرید طلا روی آوردهاند و همزمان روند کاهش قیمت نفت برنت در روز جمعه ادامه یافت و اکنون از ابتدای هفته تاکنون حدود ۱۲ درصد کاهش نشان میدهد.روزنامه فایننشیال تایمز به نقل از منابع آگاه گزارش کرد عربستان سعودی مایل است تولیدکنندگان گروه اوپک پلاس شامل روسیه با کاهش گروهی تولید نفت به میزان یک میلیون بشکه در روز موافقت کنند.
اقتصادهای متکی به صادرات انرژی از افت قیمتها تحت فشار قرار دارند اما روسیه در یک ماه گذشته با پیشنهاد عربستان سعودی برای برگزاری نشست اضطراری گروه اوپک پلاس مخالفت و اعلام کرد ترجیح میدهد زمان بیشتری برای تحلیل اوضاع صبر کند. روسیه که اقتصاد متنوع تری دارد می تواند راحتتر از عربستان سعودی افت قیمتهای نفت را تحمل کند.با این حال الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه اختلاف میان دو کشور را رد و اظهار کرده که از سطح همکاری بسیار راضی است.بر اساس گزارش بلومبرگ، دبیرکل اوپک اظهار کرد که شراکت اوپک پلاس از زمان تشکیل خود در اواخر سال ۲۰۱۶، در متوازن کردن بازارهای جهانی نفت موثر بوده است و همچنین به این هدف ادامه خواهد داد.
ثبت یک رکورد جدید
برای سقوط قیمت نفت
قیمت نفت با گسترش سریع ویروس کرونا و نگرانیها از کندی رشد اقتصادی، در معاملات روز جمعه به پایینترین حد خود در بیش از یک سال گذشته رسید و در مسیر ثبت بزرگترین کاهش هفتگی در بیش از چهار سال اخیر قرار گرفت.بهای معاملات آتی نفت برنت یک دلار و ۳۷ سنت معادل ۲.۷ درصد کاهش یافت و به ۵۰ دلار و ۳۶ سنت در هر بشکه رسید که پایینترین قیمت در ۱۴ ماه گذشته بود. قیمت نفت برنت که روز دوشنبه حدود دو درصد سقوط کرد، از ابتدای هفته جاری تاکنون حدود ۱۳ درصد کاهش نشان می دهد که بزرگترین کاهش هفتگی از اواسط ژانویه سال ۲۰۱۶ است.بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت یک دلار و ۳۳ سنت معادل ۲.۸ درصد کاهش یافت و به ۴۵ دلار و ۷۶ سنت در هر بشکه رسید. قیمت نفت آمریکا از ابتدای هفته جاری تاکنون حدود ۱۴ درصد کاهش داشته که بزرگترین کاهش هفتگی از ماه مه سال ۲۰۱۱ به این طرف است.
سرمایه گذاران به شدت نگران هستند که این اپیدمی همه گیر شود زیرا این ویروس از مرکز شیوع خود در چین به ۴۶ کشور دیگر رسیده است. موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا در اقصی نقاط جهان از آمار چین بالاتر رفته است. تاکنون بیش از ۲۷۰۰ نفر در چین بر اثر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ جان باختهاند و ۵۷ مرگ هم در کشورهای دیگر به ثبت رسیده است.به گفته استفن اینس، استراتژیست ارشد بازار در شرکت «اکسی کورپ»، قیمتهای نفت به اخبار پیرامون شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان واکنش نشان داده و دچار ریزش شده است.جفریهالی، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت OANDA نیز در این باره گفت: نفت برنت در پایین ۵۰ دلار در هر بشکه یک سناریوی وحشتناک برای اوپک خواهد بود و ممکن است باعث شود این گروه در نشست آتی خود نوعی واکنش نشان دهد.بازارهای نفت نسبت به کاهش بیشتر تولید از سوی اعضای اوپک و متحدانشان شامل روسیه امیدوارند.این گروه که به اوپک پلاس معروف است در حال حاضر یک پیمان کاهش تولید را اجرا میکند و قرار است در روزهای پنجم و ششم مارس در وین برای بازنگری سیاست تولید خود دیدار کند.بر اساس گزارش رویترز، عربستان سعودی که به مذاکره با روسیه در خصوص سیاست تولید نفت ادامه میدهد، در مارس به دلیل تقاضای کمتر، میزان عرضه نفت به چین را حداقل ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهد داد.
تأثیر شیوع کرونا بر تقاضای نفت
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی در ماه فوریه ۲۰۲۰ شیوع ویروس کرونا باعث خواهد شد تقاضای نفت جهان در سه ماهه اول و دوم سال ۲۰۲۰ به ترتیب ۱.۱ و ۳۴۵ هزار بشکه در روز کاهش داشته باشد.در مقیاس سالیانه، تقاضا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ در حدود ۴۳۵ هزار بشکه در روز کمتر از مدت مشابه سال قبل است که از سه ماهه سوم سال ۲۰۰۹ تا کنون بیسابقه است. در حالی که رشد تقاضای نفت از سال ۲۰۰۹ تا کنون روندی کاهنده نداشته و رشد تقاضای نفت جهان در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ در مقیاس سالیانه برابر ۱.۲ هزار بشکه در روز پیش بینی شده است.آژانس بینالمللی انرژی با مقایسه شیوع بیماری کرونا با بیماری سارس در سال ۲۰۰۳ انتظار دارد این بیماری در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ ریشهکن شده و تقاضای نفت جهان همراه با سیاستهای انگیزشی و تحریک کننده اقتصادی توسط چین بار دیگر تقویت شود.طبق گزارش ارائه شده توسط آژانس بینالمللی انرژی شیوع ویروس کرونا از چندین کانال بر رشد اقتصادی چین و تقاضای نفت تأثیر گذاشته است.
مهمترین این کانالها کاهش حمل و نقل هوایی و زمینی در چین بوده که تقاضا برای سوخت جت، بنزین و گازوئیل را کاهش داده است. شیوع بیماری کرونا در چین باعث شده تا ترافیک هوایی بینالمللی در این کشور ۷۰ درصد و ترافیک هوایی داخلی ۲۰ درصد افت داشته باشد. بر این اساس پیشبینی میشود تقاضا برای سوخت جت در چین در سه ماهه اول ودوم سال جاری به ترتیب ۱۲۵ و ۱۴۰ هزار بشکه در روز کاهش داشته باشد.طبق اعلام مدیریت کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، به دنبال افزایش محدودیتهای زمینی ترافیکی در چین پیشبینی می شود مصرف گازوئیل در سه ماهه اول و دوم سال جاری به ترتیب ۳۹۵ و ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد.
با وجود آنکه انتظار بر این است که تقاضای بنزین در سه ماهه اول ۴۲۰ هزار بشکه در روز کاهش داشته باشد، پیشبینیها نشان میدهد در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ شاهد رشد تقاضای بنزین در مقایسه با سه ماهه اول خواهیم بود.البته این به شرط برطرف شدن بیماری در سه ماهه دوم است. دومین کانال تأثیرگذاری شیوع بیماری کرونا کاهش حجم فعالیتهای اقتصادی است. قرنطینه شهر ووهان چین با جمعیت ۶۰ میلیون و سهم ۴.۵ درصد از کل تولید ناخالص داخلی چین به همراه لغو جشنهای سال نو چین و دیگر رویدادهای عمومی، تأثیری منفی را بر مصرف چین داشته است.مصرف، سهم ۵۳ درصدی را در تولید ناخالص چین دارد و ۱۰ درصد کاهش در آن رشد اقتصادی چین را به میزان ۱.۱ واحد درصد کاهش خواهد داد. به این ترتیب آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی چین در سه ماهه اول و دوم سال جاری در مقیاس سالیانه به سطح ۴.۵ و پنج درصد کاهش یابد.
بازار جهانی نفت دچار ویروس کرونا شد
تلاش جدید اوپک برای توافق نفتی
صاحبخبر -