براساس اعلام سخنگوی وزارت بهداشت جمهوری اسلامی تعداد مبتلایان به ویروس کووید ۱۹ (کرونا) در ایران به ۴۳ نفر و تعداد درگذشتگان به ۸ نفر رسید. همزمان با ایران، در ایتالیا و کره جنوبی نیز شیوع کرونا به ابتلای شهروندان و تعطیلی شهرها منجر شده است. سازمان جهانی بهداشت با هشدار نسبت به کاهش فرصت مقابله با همهگیر شدن این ویروس میگوید: بهدلیل عدم وجود علائم ظاهری در بسیاری از مبتلایان و سرعت بالای انتقال ویروس کرونا، جلوگیری از شیوع کرونا در عمل غیر ممکن است و باید تلاشها بر تخفیف اثرات کرونا در بیماران حاد و کاهش درصد مرگباری این ویروس متمرکز شود.
کارکنان یک بازار در شهر دائگو کره جنوبی ساختمان این مرکز را برای مقابله با ویروس کووید ۱۹ (کرونا) ضدعفونی میکنند. همزمان با افزایش تعداد مبتلایان و جانباختگان ویروس کرونا در چین، ایران و ایتالیا، کره جنوبی نیز روز ۲۳ فوریه/۴ اسفند از ابتلای ۱۲۳ نفر دیگر به کرونا خبر داد که رقم مبتلایان این کشور را به ۵۵۶ نفر میرساند. (عکس از – / YONHAP / AFP) /
اخبار منتشر شده در روز یکشنبه ۴ اسفند حاکی از ابتلای شمار بیشتری از شهروندان ایران به ویروس «کووید ۱۹» موسوم به «کرونا» است. کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت بعدازظهر یکشنبه در مصاحبه با صدا و سیمای جمهوری اسلامی آخرین آمار مبتلایان و جانباختگان ویروس کرونا را به ترتیب ۴۳ و ۸ نفر اعلام کرد. به گفته او تاکنون ۱۵ نفر به مبتلایان به ویروس کرونا افزوده شدهاند که از این افراد ۷ نفر در قم، ۴ نفر در تهران، دو مورد در گیلان، یک نفر در استان مرکزی و یک مورد در تنکابن تشخیص داده شده و ۳ نفر نیز جان خود را بر اثر ابتلا به این ویروس از دست دادهاند.
در همین رابطه، براساس گزارش وبسایت خبرآنلاین عباس موسوی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز مرگ یک مسافر تهرانی مبتلا به ویروس کرونا را در یکی از بیمارستانهای شهرستان تنکابن تایید کرد. او اضافه کرد: «جسد این فرد تا اعلام نهایی نتیجه آزمایشهای کرونا ویروس در سردخانه نگهداری میشود تا جلوی انتشار این ویروس گرفته شود».
یک عضو دیگر شورای شهر تهران نیز به ابتلا به کرونا مشکوک است
ساعاتی پیش رئیس دانشگاه علوم پزشکی کاشان نیز از بستری شدن ۱۰ نفر از شهروندان کاشانی مشکوک به ابتلا به کرونا خبر داد. طبق گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) علیرضا مروجی رئیس دانشگاه علوم پزشکی کاشان درباره جزئیات این خبر گفت: تا شامگاه جمعه دوم اسفند در مجموع ۱۰ نفر که دارای علائم شبیه به بیماری کرونا مانند تب،سرفه وتنگی نفس بودند در دو بیمارستان شهید بهشتی کاشان وسیدالشهدا آران وبیدگل نمونه گیری و بستری شدهاند.
درباره موارد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا رقم دقیقی در دست نیست اما در آخرین خبرها، ایلنا به نقل از یک مقام آگاه از بستریشدن الهام فخاری، عضو شورای شهر تهران خبر داد. پیشتر ابتلای مرتضی رحمانزاده، شهردار منطقه ۱۳ تهران به ویروس کرونا تایید شد. او در جلسه شورای شهر حاضر شده بود و گفته میشود فخاری پس از جلسه شورا، در جلسهای با محسن هاشمی رفسنجانی، عضو دیگر شورای شهر شرکت داشته است.
مقامات ایران همچنین بودجهای فوقالعاده را برای مقابله با ویروس کرونا اختصاص دادهاند. رئیس سازمان مدیریت بحران کشور صبح یکشنبه از اختصاص بودجه به وزارت بهداشت و همچنین به استانداری قم خبر داد. براساس گزارش ایلنا اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران اعلام کرد: کمیته پیشگیری و کنترل کرونا در جلسه اخیر خود مقرر کرده است «مبلغ ۳۰ میلیارد تومان به وزارت بهداشت و مبلغ ۳ میلیارد تومان به استانداری قم برای انجام امورات ضروری» پرداخت شود.
شیوع همزمان کرونا در کره جنوبی و ایتالیا
همزمان با چین و ایران، کره جنوبی و ایتالیا نیز در حال تلاش برای کنترل شیوع ویروس کووید ۱۹ هستند. در کره جنوبی تعداد مبتلایان به ۶۰۲ نفر رسیده است و ۵ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند.
در ایتالیا هم مدارس و مغازهها در چندین شهر شمال این کشور تعطیل اعلام شدند. در این کشور تعداد مبتلایان در چند روز به ۵۸ نفر رسید. ایتالیا تا عصر روز شنبه ۳ اسفند/۲۲ فوریه ۷۹ مورد ابتلای قطعی به کووید ۱۹ را ثبت کرد. از میان این افراد ۲ فرد مسن نیز جان خود را از دست دادهاند. در مورد دلیل قطعی مرگ یکی از درگذشتگان اما تردید وجود دارد.
سازمان جهانی بهداشت بهرغم اعلام نگرانی و هشدارها درباره سرعت شیوع کووید ۱۹ از اعلام این بیماری بهعنوان یک بیماری همهگیر یا همهجاگیر (Pandemic) خودداری کرده است، چرا که چنین مسئلهای با تبعات سیاسی و اقتصادی همراه خواهد بود.
چه باید کرد؟ نظر سازمان جهانی بهداشت و کارشناسان چیست؟
به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس تدروس آدهانوم گبریسوس، رئیس سازمان جهانی بهداشت روز جمعه گفت: «فرصت مقابله [با همهگیر شدن کرونا] هنوز باقیست اما رو به کاهش است. باید پیش از اینکه فرصت به طور کامل از دست برود عمل کنیم».
سازمان جهانی بهداشت و کارشناسان امر میگویند اگر کووید ۱۹ بهعنوان یک بیماری همهگیر اعلام شود، «گرچه ایجاد ترس خواهد کرد، اما به معنی ابعاد شیوع بیماری خواهد بود و نه مرگبار بودن آن».
براساس برآورد کارشناسان در صورت فراگیرشدن جهانی، بین ۴۰ تا ۷۰ درصد جمعیت کره زمین در معرض ابتلا به این ویروس قرار میگیرند اما این بدین معنا نیست که همه آنها بیمار خواهند شد. درصد مرگبار بودن ویروس نیز که ۲ درصد اعلام شده، ممکن است با کسب دانش بیشتر درباره مقابله با آن، کاهش پیدا کند.
طبق روند معمول مقابله با اشاعه مواردی چون ویروس کرونا، افرادی که به مبتلایان نزدیک بوده یا در معرض آنها قرار داشتهاند (مثلا با آنها تماس فیزیکی داشتهاند یا در هنگام عطسه آنها درمحل حضور داشتهاند) باید قرنطینه شوند. اما در حال حاضر که رقم تایید شده مبتلایان به ۸۰ هزار نفر نزدیک میشود، امکان قرنطینه همه این افراد در عمل ممکن نخواهد بود.
به گفته یک اپیدمیولوژیست ویروس کرونا به کشورهای بیشتری رسیده است و به صورت پنهانی در حال شیوع است. به اعتقاد او باید کرونا را همهگیر فرض کرد و تلاشها بهجای جلوگیری از اشاعه آن (که در عمل غیرممکن است) باید بر کاهش اثرات این ویروس متمرکز شود، به این معنا که باید از کسانی که مبتلا شدهاند و امکان این وجود دارد که ویروس به وخامت حال آنها یا مرگ آنها منجر شود، حفاظت کرد.
به گفته کارشناسان به این دلیل که ویروس کووید ۱۹ همیشه در افراد ناقل نشانههای ظاهری ندارد کنترل شیوع آن تقریبا ناممکن است. برخی گزارشها مبنی بر اینکه مبتلایان بسیار بعد از اینکه که در معرض ویروس قرار گرفتند، بیمار شدهاند نیز دوره ۱۴ روزه قرنطینه را زیر سوال میبرد.
کرونا اکنون در تمام استانهای چین مردم را مبتلا کرده است . در بخشهایی از سنگاپور، کره شمالی، تایلند، ویتنام، هنگ کنگ و ژاپن در حال اشاعه است. طبق اعلام یک مقام عالیرتبه «مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها»ی ایالات متحده آمریکا، در این کشور نیز تاکنون ۳۵ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است.
سازمان جهانی بهداشت همچنین میگوید باید در این میان از پزشکان و کارکنان مراکز درمانی که در خط مقدم جبهه مقابله با کرونا قرار دارند، محافظت شود.
در همین زمینه:
چگونه از ویروس کرونا در امان بمانیم؟