به گزارش تسنیم از اصفهان، هرچند که مشاهدات از نایاب شدن و گرانی ماسک، ژل ضدعفونیکننده حکایت دارد و دکتر غلامحسین مهرعلیان، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با اشاره به افزایش مراجعه مردم برای تهیه ماسک و ژلهای ضدعفونیکننده اعلام کرد که ماسک و ژل ضدعفونی به وفور در داروخانهها موجود است؛ اما در روزهای اخیر شاهد مراجعه شهروندان برای تهیه ماسک، ژل ضدعفونیکننده دست و سطوح، الکل، پد الکلی و مکملهای دارویی به داروخانهها هستیم ولی چرا ماسک و بعضی لوازم بهداشتی در ایران با یک خبر و در کمتر از 48 ساعت گران و نایاب شدند؟
پس از انتشار خبر ابتلا دو نفر در شهر قم به ویروس کرونا اتفاق افتاد؛ ماسک بهداشتی در ایران کمیاب شده است! خبری که نه تنها در فضای مجازی بلکه نبود و کمیابی ماسک در داروخانهها شاهد این ادعا است.
اما این روزها با گردشی در خیابانهای شهر اصفهان و استفاده از اتوبوس و مترو میبینیم که افراد انگشت شماری ماسک بر چهره زدهاند و با حساسیت بیشتری برای مقابله با ویروس کرونا از خود مراقبت میکنند ولی هنوز بسیاری از مردم به استفاده از ماسک برای مقابله با ویروس کرونا روی نیاوردهاند و یا شاید حتی اعتقادی به قدرت پیشگیری این محصول در مقابل بیماری ندارند. سوال اینجاست که چه موضوعی سبب افزایش تقاضا، کمبود و نیز سیر صعودی قیمت آن شده است.
برخی از مخاطبان به خبرگزاری تسنیم از کمیاب شدن ماسک در داروخانهها گلایه کردند؛ خبرنگار ما برای بررسی صحت این موضوع به 7 داروخانه مراجعه کرد که این صحت ادعای شهروندان را حداقل در مناطقی از شهر اصفهان تایید میکند.
براساس گزارشهای میدانی از 7 داروخانه فقط یکی از آنها در مرکز شهر اصفهان ماسکهای معمولی با همان قیمت قبلی 500 تومان و اسپره الکل سفید که عموما مشتری کمتری دارد عرضه میکرد و از توزیع ماسک فیلتردار و ژل ضدعفونی خبری نبود.
همچنین بررسیها نشان میدهد قیمت ماسکهای فیلتردار از روز سیام بهمن ماه پس از انتشار خبر ورود ویروس کرونا به ایران از 10 به 35 هزار تومان افزایش قیمت داشته و اینکه در داروخانهها عرضه نمیشود و با واسطه و لابیبازی یک عدد از ماسک که حکم زیرخاکی دارد با هزاران اما و اگر به دست متقاضیان میرسد.
یکی از متصدیان فروش لوازم بهداشتی در داروخانه بیان کرد: قیمت ماسکهای معمولی بسته به کیفیت تولید در قبل از شیوع کرونا ویروس بین 300 تا 500 تومان بود، اما در حال حاضر با افزایش قیمتی نزدیک به 2 هزار و 700 تا 3 هزار تومان مواجه شده است.
از سوی دیگر ژلهای شستشوی دست که پیشتر به قیمت 8 تا 10 هزار تومان فروخته میشد حالا در صورت موجود به 15 تا 20 هزار تومان رسیده و دستمال مرطوب کالای دیگری که داروخانهها از افزایش قیمت آن خبر میدهند و میگویند نرخ تمام لوازم بهداشتی مورد نیاز برای مقابله با ویروس کرونا بدون هیچگونه تدبیری فقط به واسطه دلالبازی افزایش افسارگسیختگی داشته است.
در این میان یکی از داروخانههای میدان دروازه تهران اصفهان که با استقبال بالای شهروندان برای خرید ماسک فیلتردار روبهرو بود و اینکه عدهای از مردم میگفتند ماسکها را برای فرزندان دانشجوی خود در شهرهای تهران، مشهد و زنجان نیاز دارند ضمن قسم از نبود ماسک و ژل ضدعفونی کننده با ارایه شماره موبایل خود که میتوانید ساعت 18 عصر برای اطلاع از رسیدن بار از شرکتهای تهران و تهیه ماسکها اقدام کنید تا حدودی خیال شهروندان را آسوده کرده بود اما نکته جالب توجه این هست که اکثر داروخانهها میگویند شرکتها در جواب به درخواست محصولات جدید میگویند که جنسهای آنها نیز تمام شده است.
در این میان یکی از شهروندان اصفهانی ضمن گفتگو با متصدی یکی از داروخانهها که مادر مریضی دارد که ساعت 15 امروز برای وصل دستگاه هولتر قلب باید به بیمارستان خورشید اصفهان مراجعه کند و به دلیل محیط عمومی نیازمند ماسک فیلتردار است تنها با پاسخ اینکه هیچ ماسکی نداریم مواجه شد و با کمال ناباوری مجدد سوال خود را تکرار میکند که متصدی داروخانه فقط با لبخندی دوباره پاسخگو است.
البته یکی از فروشندگان میگوید برخی از شرکتهایی که هنوز ماسک و محصولات ضدعفونی دارند برای فروش محصولاتشان شرط میگذارند که اگر محصول دیگری میخواهند حاضر به عرضه ماسک و ژل ضدعفونی خواهند بود.
همچنین یک بررسی ساده نشان میدهد اقبال به فروشگاههای اینترنتی برای خرید ماسک در روزهای اخیر تا چه میزان بالا رفته است. سایتهایی چون دیوار و شیپور و ... پر است از آگهی فروش ماسک در انواع مختلف با " قیمتهای توافقی" و سایتهای اینترنتی فروش کالا چون دی جی کالا نیز "ناموجود بودن" این کالا را اعلام کردهاند.
این شرایط در حالی است که مدیرکل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو بخشنامهای در زمینه مقررات فروش، توزیع و عرضه ماسک پزشکی ارائه کرد و از تولید ماسک با حداکثر ظرفیت کارخانهها و ممنوعیت صادرات تا اطلاع ثانوی خبر داد.
همچنین سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اعلام کرد تمام احتکارکنندگان و گرانفروشان انواع ماسکهای پزشکی شناسایی و با آنها برخورد قانونی میشود که در همین راستا دادستان عمومی و انقلاب قم از کشف 700 هزار ماسک احتکار شده در قم خبر داد و گفت: این ماسکها به زودی در 32 داروخانه استان توزیع میشود.
در این میان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پرشکی سقف قیمت ماسک برای مصرف کننده را 4100 تومان اعلام کرده است و با اشاره بر اینکه تولیدکنندگان داخلی روزانه یک و نیم میلیون ماسک تولید میکنند بر تامین نیاز داخلی تاکید کرده اما داستان در بازار به گونهای دیگر رقم میخورد.
براساس این گزارش، پیشتر سعید نمکی وزیر بهداشت عنوان کرده بود ما به هیچ وجه به عموم مردم توصیه نمیکنیم ماسک بزنند و فقط کسانی که سرما خوردهاند برای جلوگیری از انتقال بیماری، از ماسک استفاده کنند.
نمکی در ادامه با اشاره به بازار داغ ماسک در کشور، به شدت از سودجویان گلایه کرد و گفت: ما آنقدر ماسک در بازار توزیع میکنیم و ماسک رایگان به مردم میدهیم که سودجویان از رفتار خود پشیمان شوند.
براساس این گزارش رییس هیائت امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران گفت: هیات امنا اقدام به خرید ماسکهای ایرانی میکند و آن را برای توزیع رایگان در اختیار معاونت بهداشت وزارت بهداشت قرار میدهد.
دکتر یوسفی با اعلام این خبر اظهار داشت: با توزیع رایگان ماسک در کشور، علاوه بر ایجاد آرامش روانی در جامعه، بحث سوداگری و اختلال در نظم اجتماعی و اقتصادی کشور از بین میرود. با هماهنگی اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو، دستورالعمل ممنوعیت خرید و فروش ماسک در داروخانهها به زودی ابلاغ میشود.
وی تاکید کرد: ماسکهای خریداری شده و وارداتی به همراه بسته آموزشی و محلول شوینده از طریق خانههای بهداشت، مراکز جامع خدمات سلامت، پایگاههای سلامت و واحدهای بهداشتی در کشور در بین مردم به صورت توزیع می شود.
رییس هیئت امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران یادآور شد: ماسکها و بسته های آموزشی وزارت بهداشت با اولویت استانهایی که در آنها موارد مثبت کووید 19 گزارش شده و به صورت همزمان در سایر استانها توزیع میشود.
برخورد شدید با فروشندگان آرایشی اصفهان در عرضه ماسکهای فیلتردار
رییس اتحادیه فروشندگان لوازم آرایشی و بهداشتی در اصفهان گفت: در این شرایط توزیع ماسکهای فیلتردار از طریق فروشگاههای لوازم آرایشی شهر اصفهان ممنوع است و با فروشندگان برخورد شدید میشود.
جعفر اطیار در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان پیرامون اینکه با ورود ویروس کرونا به کشور و بهرهمندی مردم از ماسک چه اقداماتی صورت گرفته است، اظهار داشت: به تمام فروشندگان لوازم آرایشی و بهداشتی اطلاعرسانی شده که ماسکهای موجود در فروشگاهها را به داروخانههای و شرکتهای دارویی عرضه کنند.
وی درباره اینکه فروشندگان لوازم آرایشی و بهداشتی فقط ماسکهای بسیار معمولی را برای سالنهای آرایشی توزیع میکنند، بیان کرد: متاسفانه اکثر مراکز فروش تجهیزات طبی و پزشکی و شرکتهای دارویی اقدام به عرضه ماسکها دارند.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم آرایشی و بهداشتی در اصفهان در پاسخ به اینکه براساس گزارش میدانی خبرنگار ما اقدام به خرید ماسک فیلتردار با قیمت 35 هزار تومان از یکی فروشندگان لوازم آرایشی شهر کرده و اینکه فروشنده نرخ فعلی این نوع ماسک را برای تهیه از شرکت مربوطه 75 هزار تومان اعلام کرد،افزود: اگر چنین اقدامی توسط فروشندگان آرایشی صورت بگیرد یا گزارش تخلف از سوی مردم به اتحادیه ارایه شود برخورد شدیدی با آنها میشود.
به گزارش تسنیم، بدون شک با داشتن زمان مناسب قبل از ورود این ویروس جدید و دعوت غیرمیمون خودش به ایران، مسولان امر تمام آمادگیهای ممکن را در فاز برنامهریزیهای قبل از بحران بر اساس توان و ظریفیت موجود در کشور دیده و پیاده کردهاند اما نباید فرآیند اطلاع رسانی در خصوص این بیماری منجر به تشویش اذهان عمومی و نگرانی در بین جامعه شود بلکه باید به نحوی آموزش داده شود تا آرامش در فضای عمومی کشور برقرار شود و در عین حال مردم را نسبت به رعایت بهداشت فردی حساس کرد.
انتهای پیام/174/ش
∎