شناسهٔ خبر: 38395643 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: تقریب | لینک خبر

مراقبت و آموزش همگانی راهکاری مطمئن برای مهار کرونا

موج نگرانی درباره کرونا در کشور با اعلام آمار کشته‌های مبتلا به این ویروس در کشور وارد فاز جدیدی شد. از این رو مراقبت و آموزش عمومی برای کنترل این بیماری یک ضرورت جدی به نظر می‌آید که باید کمپین آموزش همگانی در رسانه‌ها به طور جدی شکل بگیرد.

صاحب‌خبر - بعدازظهر چهارشنبه (۳۰ بهمن) که نخستین خبر موبوط به جان باختن ۲ تن در قم از سوی وزارت بهداشت و درمان تایید شد. مسوولان وزارت بهداشت اعلام کردند که با شناسایی ۱۳ مورد جدید ابتلا به کرونا، شمار مبتلایان به این بیماری در ایران به ۱۸ تن رسید و این اخبار از استقرار و شیوع کرونا در کشور در طی ۲ روز حکایت دارد. در حال حاضر از جهت تلفات ویروس کرونا، چین که زادگاه این ویروس است بالاترین تلفات را دارد و بعد از آن تاکنون ایران دومین کشور است. بنابر اعلام سازمان نظام پزشکی، دوره نهفتگی بیماری ناشی از کرونای جدید، بین ۲ تا ۱۴ روز (به‌طور معمول یک هفته) است. این بیماری اغلب با تب و سرفه و سایر علائم تنفسی بروز می‌کند. البته در این بیماری آبریزش بینی و عطسه کمتر از سایر ویروس‌های تنفسی دیده می‌شود. در موارد شدید بیماری کرونا ویروس، تنگی نفس ایجاد می‌شود.
بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی موضوع شیوع ویروس کرونا را از زوایای مختلفی مورد ارزیابی قرارداده اند.

روزنامه اعتماد: سلامت با سیاست معاوضه نمی‌شود. هیچ دولت و هیچ کشوری در هیچ نقطه‌ای از دنیا نه این اجازه را به خود می‌دهد و نه این کار را انجام می‌دهد که سلامت خود را با سیاست معامله کند. امکان ندارد که دولتی بخواهد سلامت را به سیاست بفروشد، اما بدبینی مردم همچنان اصرار دارد که پشت پرده‌های شیوع کرونا در ایران خبرهای دیگری است.
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم مینو محرز نوشت:‌ انگاره‌های منفی از همین بدبینی نشات می‌گیرد... توسط فضای مجازی دست به دست می‌شود و به نگرش منفی مردم دامن می‌زند و از آن بدتر، مردم را به وحشت می‌اندازد. نمونه این نوع شیطنت‌ها، همان نامه جعلی وزیر بود که در فضای مجازی دست به دست شد، اما مردم نباید تحت‌ تاثیر این اخبار قرار بگیرند، بلکه باید اعتماد خود را به دولت و وزارت بهداشت حفظ کنند و بدانند که وظیفه وزارت بهداشت، نگهبانی از سلامت مردم کشور است. در شرایط بحران، وحشت‌زدگی مردم مضر است و گردش چنین اطلاعات غلطی هم به وحشت مردم دامن می‌زند و این بدترین اتفاقی است که می‌تواند در شرایط بحران رخ دهد. ما انتظار نداشتیم که کرونا به کشور نیاید. هر از چندگاهی ویروسی در دنیا اپیدمی می‌شود و پیش از این نیز شاهد آن بودیم که سال ۲۰۰۲، سارس شیوع پیدا کرد، سال ۲۰۱۲ شاهد شیوع مرس بودیم و حالا هم نوبت به نوول کرونا ۲۰۱۹ رسیده است. شیوع کرونا ویروس همراه با عید سال نوی چینی‌ها بود و سفر چینی‌ها به سراسر دنیا در شیوع سریع آن بی‌تاثیر نبود، پیشرفت شیوع این ویروس تاکنون سریع بوده و میزان آلودگی این بیماری بالاست، اما درصد مرگ و میر آن نسبت به سارس و مرس پایین و حدود ۲ درصد است.
روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم سیدحسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران می نویسد: زمانی‌که یک بیماری در سطح جهان شیوع پیدا می‌کند و اپیدمی می‌شود، نوع واکنش‌های مردم نسبت به بیماری با توجه به اطلاعات و شناختی که دارند، متفاوت خواهد بود. مردم کشور ما در سال‌های گذشته اخبار مربوط به بیماری سارس، آنفلوآنزا و حتی در چند وقت اخیر، کروناویروس‌ را از شبکه‌های مجازی گرفته‌اند و هیچ‌کدام از نهادهای رسمی به آنها اطلاعات درست و بهنگامی در رابطه با واقعیت آن بیماری ارائه نکرده‌اند. متاسفانه وزارت بهداشت و درمان به عنوان مرجع اصلی سلامت عمومی در کشور در رابطه با اخبار بیماری کرونا اطلاع‌رسانی درست و شفافی نداشت و من به عنوان یک شهروند انتظار داشتم که اطلاعات این بیماری را قبل از تایید ورود کرونا به ایران در شبکه‌های اجتماعی، از مرجع رسمی همچون وزارت بهداشت بشنوم. حتی ما شاهد این موضوع بودیم که با وجود تکذیب این وزارتخانه در رابطه با شیوع این بیماری در قم و مرگ دونفر در بیمارستان کامکار، شبکه‌های اجتماعی اخبار و فیلم‌های آن را در شکل وسیعی در میان شهروندان منتشر کردند و یک روز بعد مسئولان وزارت بهداشت خبر فوت دو شهروند در قم را بر اثر بیماری کرونا تایید کردند و هم‌اکنون نیز در مدت دو روز خبر ابتلای ۱۸ نفر و مرگ چهار نفر در کشور تایید می‌شود. این اخبار نشان‌دهنده آن است که در یک ماه گذشته اتفاقاتی در ایران رخ داده و با وجود انتشار نامه‌ها و فیلم‌ها در شبکه‌های مجازی و تکذیب مراجع ذی‌ربط، اخبار غیررسمی موثق‌تر بوده است.
چین و کرونا و ما،‌ عنوان یادداشتی در روزنامه آرمان است، در گزیده ای از آن می خوانیم: انسانی که از چند قرن پیش تصور می‌کرد با کشف قوانین علمی، بر طبیعت سلطه‌ای بی‌چون و چرا خواهد یافت و از جهان «راززدایی» خواهد کرد، اینک حیاتش با یک ویروس به خطر افتاده است. طبیعت را قوانینی است که البته می‌توان کشف‌شان کرد و طبق آنها تکنولوژی ساخت و زندگی انسان‌ها را راحت‌تر یا از جهتی سخت‌تر کرد، اما سلطه بر طبیعت، خیال عبثی است و ‌ای بسا که تلاش بشر برای تحقق این سودای خام، زندگی بر روی زمین را به جهنم تبدیل کند! دولت قدرتمندی و متمرکزی مانند چین، نتوانست مانع پیدایش ویروس کرونا شود و در کنترل آن نیز تاکنون موفق نبوده است. پس کرونا خواه ناخواه مرزهای جغرافیایی را در می‌نوردد و اگر به سرعت واکسنی برای آن کشف نشود، در جوامع فقیر با دولت‌های ضعیف و ناکارآمد، ترس و وحشت و مرگ و میر گسترده به بار می‌آورد. ایران کشوری است که مسئولان آن، چنان سخن گفته بودند که گویی پای کرونا به خاک آن باز نمی‌گردد و اگر هم بشود، در موارد نادری در سطح کشورهای دارای قدرتِ کنترل بالا خواهد بود. یک شب اما از خواب برخاستیم و کرونا را بیخ گوش‌مان دیدیم، آن هم نه در موردی نادر بلکه به‌صورتی که برخی خبرهای غیرقابلِ راستی‌آزمایی و در عین حال غیرقابلِ اغماض، در باره شیوع آن با سرعتی بدتر از هر نقطه دیگر جهان بجز کشور مبدأ ویروس، هشدار می‌دهند. مسئولان ایرانی تاکنون در مورد چگونگی سرایت کرونا به ایران اطلاعات روشنی ارائه نکرده‌اند. این ویروس قاعدتا نمی‌تواند خاستگاهی مستقل از محل مبدأ آن داشته باشد و طبعا مستقیم یا غیرمستقیم از چین وارد کشور شده است.
روزنامه ابتکار در گزارشی می نویسد: پس از انتشار خبر ابتلای ۲ فرد به کروناویروس جدید در قم و ثبت اولین فوتی‌ها، ساعتی بعد از آن موج نگرانی از شیوع این بیماری در ایران افزایش یافت. نگرانی‫ای که با اعلام رسمی ثبت ابتلای ۱۸ مورد جدید تا عصر روز جمعه به صورت قطعی و براساس شواهد آزمایشگاهی و فوت ۴ نفر دو چندان شد. حالا با وجود آنکه کووید ۱۹ از قم آغاز شده اما براساس آخرین موارد شناسایی شده و اخبار رسمی، موارد ابتلا به این ویروس در تهران، گیلان و اراک نیز مشاهده شده است. البته در میان خبرها سخنی از شهر بابل نیز به میان آمد اما کمی بعد توسط مسئولان تکذیب شد. از روز چهارشنبه که کروناویروس جدید با نام کووید ۱۹ با اعلام رسمی مبتلایان به آن در ایران توسط مسئولان وزارت بهداشت به صورت رسمی به خبرها باز شد، تا به امروز این بیماری در راس خبرهای داخلی و خارجی قرار گرفته است. هر ساعت خبرهایی از بالارفتن آمار مبتلایان منتشر می‌شود یا تصاویری از انتقال این افراد به بیمارستان‌های کشور در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شود. تصاویری که بعضا بسیار دلگرم‌کننده و اطمینان بخش برای محفوظ ماندن از این ویروس خطرناک نیستند. گاهی تصاویری از انتقال بیمار مشکوک به کروناویروس در برخی بیمارستان‌های تهران از جمله فرمانیه و بیمارستان امام حسین‫(ع) تهران منتشر می‌شود که بیمار بدون محفظه ایزوله به خیابان و محوطه بیمارستان منتقل می‌شود و گاهی تصاویری از پرسنل بیمارستان‌های درگیر با کرونا منتشر می‌شود که باید با دست خالی به جنگ با این بیماری بروند.
روزنامه آفتاب یزد در مطلبی آورده است: برخی کانال‌های تلگرامی و صفحات پر مخاطب اینستاگرامی همصدا با رسانه‌های معاند بر شیپور افزایش وحشت در جامعه می‌دمند. هر لحظه اخبار ضد و نقیضی از آمار مبتلایان به کرونا شنیده می‌شود هر کسی تعداد جانباختگان را افزایش یافته می‌داند. این در حالی است که مسئولین در وزارت بهداشت بارها اعلام کرده‌اند که مردم اخبار مربوط به کرونا را صرفا از مقامات این وزارتخانه پیگیری کنند اما باز هم بازار شایعات همچنان داغ است. این در حالی است که طبق گفته کارشناسان، کرونا از آنفلوآنزا خطر ناک‌تر نیست و علت اصلی توصیه‌های بهداشتی که صورت می‌گیرد به این دلیل است که کرونا واگیردارتر از سایر ویروس‌هاست. با این همه برخی کارشناسان و پزشکان شب گذشته سعی داشتند با توضیحات و توصیه‌های درست و کارشناسی جو رعب و وحشت موجود در جامعه را تا حد زیادی آرام کنند، البته تا حد زیادی هم موفق بودند اما همچنان جو منفی روانی در فضای مجازی رواج دارد. اما این جو چه عواقبی به همراه خواهد داشت؟
بی‌خیالی ملی زیر سایه کرونا، عنوان مطلبی در روزنامه همدلی است، در گزیده ای از آن می خوانیم: بالاخره خبر ورود ویروس کرونا از پرده‌های انکار بیرون افتاد و مسئولان که تا یک روز پیش، ورود کرونا را به ایران با قطعیت تکذیب می‌کردند، عصر چهارشنبه اعتراف کردند که نه تنها غول کرونا به کشور وارد شده، بلکه جان دو نفر را گرفته و تعدادی را نیز مبتلا کرده است. چهارشنبه هفته گذشته و تنها یک روز بعد از این که وزیر بهداشت با اطمینان گفت که هیچ مورد مشکوک ابتلا به ویروس کرونا در سراسر ایران وجود ندارد، مرگ دو فرد مبتلا به ویروس کرونا در شهر قم تایید شد. دقایقی بعد از انتشار این خبر، محمدرضا قدیر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم خبر داد که هر دو بیمار مبتلا به این بیماری جان‌شان را از دست داده‌اند. بلافاصله خبر درگذشت دو بیمار قمی از سوی سخنگوی وزارت بهداشت نیز تایید شد تا این سوال در ذهن مردم بیش از پیش ایجاد شود که چگونه منابع حکومتی تا یک روز قبل از رسانه‌ای شدن ورود غول کرونا به ایران هیچ مورد مبتلا به کرونا را در کشور گزارش نمی‌کردند، اما یک باره ایران دومین کشور جهان از جهت تلفات این بیماری می‌‎شود. در حالی که آمار مبتلایان به کرونا در ایران از جمله قم در حال ازدیاد است که قرنطینه کردن شهر قم هنوز در حد یک پیشنهاد باقی مانده و هنوز ممنوعیت یا محدودیتی برای حضور در امکان مذهبی و زیارتی قم صورت نگرفته است. البته وزارت بهداشت در این باره اعلام کرده است که پیشنهاد محدود کردن موقت اماکن مذهبی و زیارتی قم داده شده است، اما استانداری قم باید آن را اعلام کند.
روزنامه ایران با درج مطلبی با عنوان کرونا میهمان ناخوانده می نویسد: تهران را که به سمت جاده ساوه بروی، نرسیده به شهرستان ساوه می‌رسی به سه راه اتوبان آزادگان. از آنجا تا «بیمارستان شهدای یافت‌آباد» راهی نیست. اینجا مکانی است که بیماران مبتلا و مشکوک به کرونا در آن قرنطینه می‌شوند. سوژه غریبی است؛ از قرار معلوم باید از اورژانس بیمارستان و بخش ایزوله بیماران مبتلا به کرونا گزارش تهیه کنیم که اتفاقاً آدم‌هایش برای ما غریبه نیستند. بخش ایزوله بیماران مشکوک و مبتلا به کرونا جایی است که این روزها هیچ وقت دوست نداریم گذرمان به آنجا بیفتد. باید اعتراف کنم که وقتی قرار شد برای تهیه گزارش به این بیمارستان بیاییم، افکاری در ذهنم رژه می‌رفتند که بارها و بارها درباره‌شان خوانده و گزارش تهیه کرده بود. مثلاً آنچه بیماری کرونا را خطرناک می‌کند نه میزان مرگ و میر آن بلکه میزان سرایت بسیار بالایش و عدم رعایت نکات بهداشتی است. با همین افکار به بیمارستان شهدای یافت‌آباد آمدم. قبل از آنکه مجوز ورودم به بخش‌های ایزوله آماده شود داخل اورژانس می‌شوم. سه بیمار به این بخش مراجعه کرده‌اند. یکی‌شان که ماسک زده. پسر جوان دیگری که تب سنج جیوه‌ای دهانش گذاشتند تا دمای بدنش را اندازه بگیرند منتظر ایستاده تا وضعیتش را بررسی کنند. مرد جوانی که ۳۰ ساله است، نزدیک‌تر می‌آید و می‌گوید خانم شما خبرنگار هستید؟ تند تند سؤالاتم را می‌پرسم؛ مشکوک به کرونایی؟ چگونه مبتلا شدی؟ چه علائمی داشتی که به بیمارستان مراجعه کردی؟ از کجا می‌دانستی باید بیمارستان یافت‌آباد بیایی؟ پاسخ می‌دهد: ۳۰ سالم است. خانم دوستم چند روز پیش قم رفته بود. سه‌شنبه شب با دوستم بیرون بودیم. دیشب حال دوستم بد شد و رفت بیمارستان نیاوران. من هم از نصف شب تب بدنم یک مرتبه بالا رفت. سریع خودم را به بیمارستان محب کوثر رساندم. آنجا گفتند باید به بیمارستان یافت‌آباد بیایم.
روزنامه جهان صنعت در مطلبی آورده است: وقتی یک بحران در کشوری ظهور می‌کند، مهم‌ترین مساله آن، آگاهی‌رسانی به موقع است. می‌توانید نمونه آن را در چین ببینید. دولت چین به پزشکی که اولین بار شیوع این ویروس را اعلام کرده بود، بی‌توجهی کرد و زمانی اعلام رسمی کرد که دیگر خیلی دیر شده بود. اما کشور چین به قدری قدرتمند و داناست که سریعا یک شهر ۹ میلیونی را قرنطینه کرد و به مدت ۱۰ روز بیمارستان مجهز و مخصوص همین امر ساخت! بعد از مدتی همان پزشک به دلیل همین بیماری از دنیا رفت. وقتی یک بحران در کشوری آغاز می‌شود، کشورهای دیگر باید در مقابله با آن آماده ‌باشند. از دو سه هفته قبل توریست‌های چینی به ایران رفت و آمد می‌کردند. همچنین وزارت بهداشت اعلام کرد مسوولان در خصوص رسیدگی به وضعیت مسافران با دستگاه تب‌سنج در فرودگاه‌ها مستقرند و جای هیچ نگرانی نیست.
بهرام پارسایی نماینده مجلس دهم در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، اظهار کرد: در مورد ویروس کرونا سازمان بهداشت جهانی در اوایل شیوع آن در چین برای جهان وضعیت اضطراری اعلام کرد و بعد از آن ما شاهد مدیریت موضوع در نقاط مختلف دنیا بودیم اما متاسفانه به هر دلیلی که قابل توجیه نیست پرواز یکی از ایرلاین‌های ایرانی به چین ادامه پیدا کرد و حتی مسافران کشورهای دیگر توسط ایرلاین ایرانی جابجا شدند. در این زمینه هشدارها جدی گرفته نشد و سهل انگاری بسیار واضح است. منفعت طلبی یک ایرلاین داخلی یا سیاست‌های غلط سازمان هواپیمایی و همچنین جدی نگرفتن هشدارهای سازمان بهداشت جهانی باعث شد ویروس کرونا به ایران هم بیاید. با توجه به اینکه ابتلای به این ویروس در کشورهای همسایه گزارش نشده بنابراین این ویروس از طریق پروازها وارد کشور شده است و مشخص نیست چه زمانی ویروس به ایران آمده است.
حسن ضیاءالدینی مدیرکل امور سلامت وزارت آموزش و پرورش در گفت‌وگو با ایسنا، درباره تمهیدات آموزش و پرورش برای پیشگیری از کرونا در جمعیت دانش آموزی گفت: ما آموزش‌ها را از چندی قبل در کل کشور آغاز کرده‌ایم و به منظور ارتقای سطح آگاهی دانش آموزان بخشنامه‌هایی را با هماهنگی دانشگاه‌های علوم پزشکی به استانها ارسال کرده‌ایم تا اصول بهداشتی و فردی و نکات سلامت به دانش آموزان آموزش داده شود. همچنین کنترل نظارت اصول بهداشتی مواد غذایی قابل عرضه در پایگاه‌های تغذیه و آموزش‌های پیشگیرانه نیز از مدارس خواسته شده است.  توصیه می‌شود دانش آموزان هنگام عطسه و سرفه حتما جلوی دهان خود را بگیرند، مرتب دستهایشان را با آب و صابون بشویند و از دست دادن و روبوسی کردن خودداری کنند. ما این آموزش‌ها را از هفته گذشته آغاز کرده‌ایم.
سعید حبیبا معاون دانشجویی دانشگاه تهران در گفت‌وگو خبرگزاری ایلنا درباره اقدامات انجام شده برای خوابگاه‌های دانشجویی جهت پیشگیری از کرونا ویروس گفت: در حال حاضر مرکز بهداشت دانشگاه تهران در حال تهیه یک دستورالعمل جدید برای مراکزی همچون خوابگاه‌ها، سلف‌ها، کلاس‌های درس و مکان‌هایی است که به نوعی دانشجویان در آن تجمع داشته و یا حضور می‌یابند. این دستور العمل تا فردا صبح ابلاغ خواهد شد. از طرف دیگر مواد ضدعفونی کننده برای سرویس‎های بهداشتی و خوابگاه‌ها نیز پیش‌بینی شده است، علاوه بر این برای آن دسته از افرادی که در بخش پخت و پز غذا و شست‌و شوی ظروف غذاهای دانشجویی هستند، یک برنامه خاص جهت ضدعفونی بیشتر در نظر گرفته شده است. در این میان هماهنگی میان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی  و وزارت علوم در حال انجام است، تا ببینیم آیا برگزاری کلاس‌ها در دانشگاه‌ها ادامه پیدا کند یا خیر؟ برای نتیجه هماهنگی‌ها باید منتظر باشیم تا وزارت‌خانه به تصمیم نهایی برسد و آن را ابلاغ کند.
به گزارش ایسنا، همه‌گیری کرونا ویروس جدید که از کشور چین آغاز شد و همچنان در حال بیماری‌زایی است. باید توجه کرد که این ویروس می‌تواند منجر به ایجاد علایمی نظیر تب، سرفه و تنگی نفس شده و در موارد کمی نیز می‌تواند موجب عفونت شدید و حتی مرگ شود. این ویروس اولین بار، از حیوانات آلوده‌ای که در کشور مبدا یعنی چین خرید و فروش و مصرف می‌شدند، به انسان منتقل شده، اما اکنون اکثر موارد ابتلا به وسیله تماس انسان آلوده و مبتلا به بیماری، با فرد سالم اتفاق می‌افتد. طبق بررسی‌ها مشخص شده است که انتقال این ویروس از طریق تماس مستقیم با فردی که دارای علائم ابتلا به آن است و از طریق قطرات تنفسی و دست دادن، امکان پذیر است.
به گزارش فرارو، کرونا ویروس نام یک خانواده بزرگ ویروسی است که سویه‌های مختلف در آن قرار دارد و باعث بروز بیماری-های تنفسی در افراد می‌شود. ویروس سرما خوردگی معمولی نیز در این خانواده طبقه بندی می‌شود. پس بهتر است بدانید که تقریبا تمام افراد، حداقل یکبار در طول عمر خود با این ویروس مواجه شده اند. علائم بیماری از خفیف تا متوسط متغیر است و در برخی موارد باعث بیماری‌های دستگاه تنفسی تحتانی همچون پنومونی و برونشیت می‌شود. این ویروس در بین حیوانات سراسر جهان بسیار شایع است. کرونا ویروس‌ها به ندرت می‌توانند تکامل پیدا کرده و انسان را آلوده کنند. این اتفاق تاکنون در رابطه با کرونا ویروس سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) و کرونا ویروس سندروم حاد تنفسی (SARS-CoV) رخ داده است که در جریان شیوع این ویروس‌ها در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۱۲ نزدیک به ۲۰۰۰ نفر جان خود را از دست دادند.
نامه نیوز در گزارشی اعلام کرد: ویروس کرونا در چند هفته اخیر به تیتر اخبار رسانه‌های بین‌المللی تبدیل شده و افراد زیادی را نه‌تنها در چین بلکه در دیگر کشورها و ایران درگیر کرده، به طوری که تاکنون جان هزاران نفر را در مقر اصلی‌اش یعنی ووهان چین گرفته است. مقامات چین از مردم کشور خود درخواست کرده‌اند به شهر ووهان که محل انتشار این ویروس مسری و خطرناک است، سفر نکنند. امروز ابتلای دو نفر به ویروس کرونا در ایران تایید و دقایقی قبل اعلام شد که هر دوی آنها به دلیل کهولت سن و نقص سیستم ایمنی در قم جان باختند. تدروس قبریسوس، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی با بیان اینکه اقدامات خیلی جدی می‌تواند از ورود و خروج بیماری کرونا به هر کشور جلوگیری کند، اظهار داشت: نه‌تنها اقداماتی نظیر شستن دست‌ها و زدن ماسک می‌تواند از ورود و شیوع کرونا پیشگیری کند، جلوگیری از ورود و خروج افراد نیز می‌تواند انتشار این ویروس را به حداقل برساند.
به گزارش انصاف نیوز، مردم در اتوبوس در قسمت بانوان دوتا دوتا با یکدیگر یا گاهی هم دسته جمعی درباره‌ی کرونا صحبت می‌کنند، یکی از زنان در اتوبوس که حدودا ۴۰ تا ۵۰ سال سن دارد، با صدای بلند می‌گوید «۲۰ نفر مردن تو قم اما میگن دو نفر» و در ادامه می‌گوید «پسرم به من می‌گه رفتی بیرون همون دم در لباساتو بنداز بیرون با اینا خونه نیا». یکی از زنان خطاب به او می‌گوید: «خانم نگران نباش من آشنا دارم تو بیمارستان، تو تهران کلا دو نفر گرفتن و کسایی که سن بالایی دارن براشون خطرناکه و بچه‌ها کمتر می‌گیرن». زن اول در پاسخ به او می‌گوید: «نه تو چین کلی بچه قرنطینه شدن». زن دوم که کلافه به نظر می‌رسید، گفت:« به هر حال نترس، وازلین رو با آب قاطی کن و بو کن». زنان دیگر هم وارد بحث می‌شوند و از پیشنهادی که شنیدند خوشحال هستند و از او درباره‌ی نحوه‌ی استفاده‌ی وازلین و آب و اینکه چند بار در روز بو کنند می‌پرسند.
خبرگزاری ایسنا در مطلبی در گفت وگو با مسعود مردانی در خصوص علائم بیماری کروناویروس، آورد: این بیماری علائم بسیار مشابهی به آنفلوآنزا و سرما خوردگی دارد. تب،‌ سرفه،‌ سر درد، بدن درد،‌ عطسه، آبریزش بینی و.... از مهم‌ترین نشانه‌های بیماری است. البته در صورتی که بیماری به سطوح ریوی انتشار پیدا کند،‌ می‌تواند سبب بروز سینه پهلو یا پنومونی شود. در موارد شدید پنومونی باعث نارسایی تنفسی شده که منجر به بستری شدن بیمار در بیمارستان می‌شود. همچنین در موارد بسیار شدیدتر بیمار به آی‌سی‌یو منتقل خواهد شد. رعایت نکات و آداب تنفسی سبب می‌شود بتوانیم زنجیره بیماری را متوقف کنیم. شستن مکرر دست‌ها،‌ استفاده از دستمال یکبار مصرف هنگام عطسه و سرفه و انداختن آن به سطل زباله در دار، عدم تماس با سطوح وسایل نقلیه عمومی،‌ خودداری از تماس دست‌ها با چشم‌ها و... از جمله عوامل موثری است که در پیشگیری از وقوع کرونا ویروس موثر است.

کیهان: یکی از مهم تریم مکان‌های انتقال بیماری‌های واگیردار، مکان‌های عمومی و سرویس بهداشتی آنها مثل سرویس‌های بهداشتی مدارس، ادارات و پارک‌ها و...هستند. واقعا جای تعجب دارد که برخی تمیزی را تنها محدود به چهار دیواری خانه خود دانسته و نسبت به رعایت بهداشت در مکان‌های عمومی شهرشان، هیچ‌گونه مسئولتی را متوجه خود نمی‌دانند!
روزنامه کیهان در گزارشی می نویسد:‌ عفونت تنفسی فوقانی که در حال حاضر نمونه وخیمش «کرونا» بر چین تأثیر گذاشته است، بسیار جدی است. ویروس ایجادکننده آن بسیار قدرتمند بوده و در برابر آنتی بیوتیک‌های موجود مقاوم است. این ویروس عفونت باکتریایی نیست، بنابراین نمی‌توان با آنتی بیوتیک‌ها آن را درمان کرد. مرضیه حسینی یک شهروند تهرانی برایمان با ورق زدن خاطرات ذهنی‌اش می‌گوید: «در شلوغی مترو و ازدحام مسافران، راه باز کردم و خود را به داخل قطار هُل دادم. دخترجوانی روی صندلی نشسته و در حالی که سرفه امانش را بریده بود، با دست از نشستن مسافر در صندلی کناری‌اش جلوگیری می‌کرد. او می‌خواست به سایر مسافرین بفهماند که آنفلوانزای سختی دارد و کسی کنارش ننشیند، اما در کمال تعجب چندین مسافر داد و بیداد راه انداختند که نمی‌گذارد ما بنشینیم!»
پیشتازی شایعات بر تلفات کرونا، عنوان مطلبی در روزنامه جوان است، در گزیده ای از آن می خوانیم: آخرین خبرها از افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در کشور حکایت دارد. براساس آخرین نتایج آزمایش‌های انجام شده ابتلای ۱۳ مورد جدید از نظر ابتلا به ویروس کرونا براساس شواهد آزمایشگاهی تا امروز قطعی شده و دو بیمار جدید از این افراد جان خود را از دست داده‌اند. آنطور که کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت می‌گوید، با توجه به همزمانی شیوع آنفلوآنزای فصلی و نگرانی‌های ایجادشده در بین مردم در مورد ویروس کرونا ظرف روزهای گذشته، هزاران نفر به کلینیک‌ها و مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کرده‌اند که بیش از ۷۳۵ مورد با علائم شبه آنفلوآنزا تحت نظر قرار گرفته و بستری شده‌اند که از بین این افراد ابتلای ۱۳ فرد جدید مبتلا به ویروس کرونای جدید (کووید ۱۹) قطعی شده است و از این ۱۳ مورد، اغلب موارد یا از ساکن شهر قم هستند یا در شرح حال، سابقه سفر به شهر قم ظرف روزها و هفته‌های اخیر داشته‌اند. از میان ۱۳ مورد شناسایی شده جدید، هفت مورد مربوط به شهر قم، چهار مورد از بیماران بستری در شهر تهران و دو مورد نیز در استان گیلان هستند، اما با تمام این‌ها ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا در وزارت بهداشت تشکیل شده و نخستین جلسه آن هم با حضور معاون اول رئیس‌جمهور برپا شد.  اسحاق جهانگیری خطاب به مردم تأکید کرد: «دولت تمام توان خود را برای مهار کرونا بسیج کرده است.» معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد هم ضمن درخواست از رسانه‌های رسمی برای اطلاع‌رسانی سریع و دقیق درباره ویروس کرونا از مردم خواست برای پیگیری اخبار در این باره تنها به رسانه‌های رسمی اعتماد کنند.
روزنامه سیاست روز در گزارشی با عنوان راهکارهای طب سنتی برای مقابله با کرونا می نویسد:‌ برای شیوع ویروس کرونا نباید ذهن خود را مشوش و درگیر کنیم، چرا که برای اینگونه بیماری‌ها راهکارهای کاربردی برای پیشگیری و حتی درمان وجود دارد که با انجام آنها می‌توان از خطر ابتلای آن جلوگیری کرد. نخستین گامی که باید برای مقابله با ویروسی همچون کرونا یا حتی آنفلوآنزا باید برداشت، رعایت بهداشت شخصی است. از زمان آغاز فعالیت ویروس کرونا در چین،‌تاکنون وزارت بهداشت و مراکز بهداشتی و درمانی توصیه‌های لازم را به مردم انجام داده‌اند و این امر همچنان ادامه دارد. مهمترین کاری که هر فرد باید انجام دهد شستشوی مکرر دست‌ها است،‌رعایت این مهم می‌تواند درصد زیاید از بروز بیماری جلوگیری کند، استفاده از ماسک و دستمال‌های یکبار مصرف نیز برای جلوگیری از گسترش آن تأثیر زیادی دارد. علاوه بر این موارد تقویت سیستم ایمنی بدن، راهکار مهمی است که شاید حتی از رعایت مسائل بهداشتی نیز مهمتر باشد. هر فردی که سیستم ایمنی بدن او ضعیف باشد در مقابل هر نوع بیماری آماده دریافت ویروس بیماری زا است،‌ کافی است با بهره گیری از توصیه‌هایی که رد این زمینه می‌شود، خود را در مقابل ویروس‌های بیماری زا که اکنون ویروس کرونا در حال گسترش است، جلوگیری کرد.
پایگاه خبری مشرق نیوز در گزارشی آورده است:‌ شبکه‌های مجازی پر از تصاویری است که خیابان‌ها را شلوغ و مراکز درمانی را در حال آماده‌باش نشان می‌دهد اما چه اندازه این تصاویر حقیقی است و قابل استناد است؟ برای مشاهده شرایط شهر، گشتی در شهر می‌زنیم و مراکز عمومی، بهداشتی و خیابان‌ها را از نزدیک رصد می‌کنیم. مردم از کرونا هراس نداشته باشند و احتمال مرگ با ویروس کرونا ۲ درصد بوده در حالی‌ که احتمال مرگ با آنفلوانزا ۴ درصد است. برای دیدن شرایط بیمارستان‌ها تصمیم می‌گیرم به چند مرکز درمانی مراجعه کرده و خودم از نزدیک شرایط بیمارستان‌ها را ببینم. آرامش و هدایت مراجعه‌کنندگان به بخش‌های مختلف بیمارستان‌ها نخستین نکته قابل‌توجه پرسنل درمانی است. گاهی یکی از مراجعه‌کنندگان از نبود ماسک در داروخانه‌ها شکایت می‌کند و از پرسنل بیمارستان درخواست ماسک می‌کند، با یکی از پرسنل بیمارستان درباره آماده‌باش بیمارستان جویا می‌شوم که می‌گوید: یکی از مشکلات کادر پزشکی شایعات است، ما آماده‌باش کامل هستیم و مردم بدانند هر نوع خدماتی که لازم باشد دریافت خواهند کرد.
به گزارش خبرآنلاین، پس از این که ده‌ها هزار نفر در کشورهای مختلف در روزهای گذشته به ویروس کرونا مبتلا شدند و هر از چند گاهی موارد مشکوکی در ایران مشاهده می‌شد بالاخره دیروز وزارت بهداشت خبر نتیجه مثبت آزمایش اولیه ابتلای ۲ نفر به ویروس کرونا را تایید کرد تا به نوعی ماجرای ورود کرونا به ایران واقعی شود. این ماجرا و از سویی علایم مشترک بین ابتلا به ویروس کرونا و بیماری آنفلوآنزا ترس و نگرانی زیادی را در تشخیص این بیماری به وجود می‌آورد. با این وجود نشانه‌هایی وجود دارد که تشخیص این بیماری‌ها را از یک دیگر راحت‌تر می کند. علایم آنفلوآنزا معمولا شامل تب و لرز، خستگی شدید و بدن درد است، حالت تهوع هم از دیگر علایم ابتلا به این بیماری است. توجه داشته باشید که آب‌ریزش بینی معمولا از علایم سرماخوردگی است و نه آنفلوآنزا. علایم مشترک این دو هم شمال سرفه، گلودرد و سردرد است. کروناویروس هم علایمی تقریبا مشابه را دارد، با این تفاوت که معمولا سرفه‌های افراد مبتلا به این ویروس سرفه‌های خشک است. تحقیقی که چند هفته پیش در نشریه لانست منتشر شده بود نشان داد که اصلی ترین علایم ابتلا به ویروس کرونا تب، سرفه و تنگی نفس است. تنها ۵ درصد مبتلایان با آب ریزش بینی و گلودرد مواجه شدند.

برچسب‌ها: