شناسهٔ خبر: 3810532 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: موج | لینک خبر

جزئيات پروژه ساخت نخستين قطار سريع‌السير ايران/ اصلاح قرارداد پيمانکار چيني با دولت گذشته

معاون ساخت و توسعه راه‌آهن مدير عامل شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل‌ونقل کشور با تشريح جزئيات قرارداد احداث نخستين قطار سريع‌السير ايران گفت: برآورد ما براي اجراي پروژه با هزينه‌هاي جانبي حدود ۲.۵ ميليارد يورو است درحالي‌که اين رقم در دولت قبل ۵.۴ ميليارد يورو بود.

صاحب‌خبر - به گزارش خبرگزاري موج، سيد مسعود نصر آزاداني، معاون ساخت و توسعه راه‌آهن مدير عامل شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل‌ونقل کشور، درباره ساخت نخستين خط آهن قطار سريع‌السير تهران – قم – اصفهان گفت: سابقه شروع مطالعات احداث راه‌آهن سريع‌السير ايران تقريبا به بيش از ۱۰ سال قبل بازمي‌گردد، در سال‌هاي ۸۰ تا ۸۲ مهندسان مشاور مترو، کريدورهاي مختلف کشور را مطالعه کردند که از ميان کريدورهاي مطالعاتي کريدور تهران - اصفهان به دليل حجم ترافيک در طول مسير از اولويت نخست برخوردار شد.
وي افزود: به همين دليل مطالعات ساخت پروژه در مسير تهران-اصفهان آغاز شد، دولت قبل خط اعتباري چين و پيشنهادهاي شرکت بخش خصوصي را براي شروع ساخت و طراحي اين پروژه ارائه کرد و در آن دولت اقداماتي براي تهيه مستندات قراردادي انجام شد.
معاون ساخت و توسعه راه‌آهن مدير عامل شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل‌ونقل کشور يادآور شد: جدي‌ترين اين پيشنهادها با شرکت CREC چيني و جوينت آن در ايران دنبال شد و مذاکرات و توافقات در دولت قبل قريب ۳ تا ۴ سال زمان به خود اختصاص داد، در نهايت اين مذاکرات براي احداث بخشي از مسير قم تا اصفهان به طول ۲۴۰ کيلومتر مبلغ ۱.۷ ميليارد يورو تعيين شد، مبلغ احداث کل اين پروژه نيز ۵.۴ ميليارد يورو بود و مقرر شد حدفاصل ۱.۷ ميليارد يورو تا ۵.۴ ميليارد يورو در فاز دوم قرارداد مبادله شود.
وي اضافه کرد: با تغيير دولت و مديريت‌هاي وزارت راه و شهرسازي در تمام ابعاد اين قرارداد بازنگري‌هايي صورت گرفت، مسير مشخصات فني و جانمايي ايستگاه‌ها دقيق‌تر و شفاف‌تر شد و با وجود اينکه درگذشته ايستگاه‌ها فاصله قابل‌توجهي با مراکز جمعيتي داشتند، مقرر شد دسترسي مردم به ايستگاه‌ها در حداقل زمان و حداکثر امنيت انجام شود، بنابراين جانمايي آن‌ها تغيير کرد و طول مسير کاهش يافت.
با اصلاح عبور مسير و مسيريابي هزينه‌هاي ساخت، تملک و نگهداري پس از ساخت به حداقل رسيد، همه اين تلاش‌ها بيش از يک سال طول کشيد و ۲ هزار نفر ساعت در کميته‌هاي فني مختلف به شفاف‌سازي اين موارد پرداختند به همين دليل قيمت‌هاي احداث اين پروژه منطقي‌تر و واقعي‌تر شد.
نصر آزاداني يادآور شد: مسيري که امروز با حضور رئيس‌جمهور افتتاح و ساخت آن آغاز مي‌شود ۴۱۰ کيلومتر است که از ايستگاه راه‌آهن تهران آغاز و به ايستگاه کاوه اصفهان ختم مي‌شود، در طول اين مسير، ايستگاه فرودگاه امام خميني براي مبادله مسافران بين‌المللي با هواپيما، ايستگاه مرکزي قم در نزديکي حرم حضرت معصوم (س) و ايستگاه دليجان و ميمه تعبيه‌شده است، در نهايت اين قطار سريع‌السير به ايستگاه جديدي در نزديکي پايانه‌هاي مترو و ترمينال مسافري کاوه مي‌رسد تا رفت‌وآمد مسافران تسهيل شود.
وي در مورد قرارداد ساخت خطوط نخستين قطار سريع‌السير کشور در دولت قبل منعقد شد و در دولت يازدهم تغيير کرد، تفاوت موضوعاتي اين قراردادها، گفت: در برآورد هزينه اجرايي اين پروژه با وجود اينکه شرح خدمات گسترش يافت، هزينه‌ها کمتر شد، برآورد ما با هزينه‌هاي جانبي حدود ۲.۵ ميليارد يورو است، درحالي‌که در دولت قبل ۵.۴ ميليارد يورو بود.
معاون ساخت و توسعه راه‌آهن مديرعامل شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل‌ونقل کشور يادآور شد: هزينه تکميل زيرسازي مسير قم – اصفهان و زيرسازي تهران – قم، روسازي کل مسير، تأمين ناوگان، سيستم برق، تجهيز ايستگاه راه‌آهن تهران و ساخت ايستگاه‌هاي جمکران و فرودگاه امام همگي در اين عدد برآورد شده است، برنامه زمان‌بندي ساخت اين خط آهن ۴ ساله است، البته تلاش مي‌کنيم تا با برنامه‌ريزي در جبهه‌هاي مختلف، زمان بهره‌برداري از آن را کاهش دهيم.
کلنگ خط آهن نخستين قطار سريع‌السير ايران امروز ۶ اسفند با حضور رئيس‌جمهور، وزير راه و شهرسازي. جمعي از مقامات دولتي و مديران به زمين مي‌خورد.