سفیر سوئیس در تهران گفت: بعد از معامله موفق هفته گذشته لازم است بخشی از جزئیات فنی را بررسی کنیم تا این کانال نهایی شود و انتظار داریم این تمهید در یکی دو هفته آینده کاملا عملیاتی شود.
به گزارش ایسنا، مارکوس لایتنر در نشستی خبری در محل سفارت سوییس در تهران درباره کانال مالی مشترک میان ایران و سوییس برای مبادله کالاهای بشردوستانه گفت: ما همکاری نزدیکی با مقامات ایرانی، آمریکایی و نیز شرکتهای سوئیسی داشتیم و این مسئله از اهمیت حیاتی برخوردار بود. وزارت خزانهداری آمریکا به بانکهای سوئیسی تصمین میدهد تا این معاملات را انجام دهند. ما به شکل قابل ملاحظهای در این ساز و کار سرمایهگذاری کردیم و میخواهیم اطمینان یابیم اقلامی که در این چارچوب منتقل میشوند به دست نیازمندان می رسد. لایتنر ادامه داد: بانکهای شرکت کننده در این ساز و کار اطلاعات دقیق درباره شرکای خودشان در ایران تامین میکنند و به مقامات سوئیسی خواهند داد. وی با بیان اینکه اعتقاد راسخ دارم این کانال آثار مثبت بر دیگر کانالهای پرداخت خواهد داشت، افزود: نقش پیشرو سوییس به دیگران نشان داد که این مساله عملی است.
ورود داروهای مورد نیاز پیوند اعضا به کشور
سفیر سوییس ادامه داد: امروز 180 هزار بسته کالا و داروی مورد نیاز برای پیوند اعضا وارد ایران شد.
وی در پاسخ به سوالی درباره راهاندازی نشدن اینستکس اظهار کرد: درباره اینستکس نمیتوانم صحبت کنم چون بخشی از اتحادیه اروپا نیستیم و تفاوتهایی بین اینستکس و کانال مالی مشترک وجود دارد. اینستکس بر تبادلات مالی تمرکز دارد ما از ابتدا روی کالاهای انسان دوستانه تمرکز داشتیم و فراتر از این هم نمیرویم. این نخستین معامله نشانه مثبت بوده برای اینکه دیگران به آن نگاه کنند و بدانند که این ساز و کار عملی است.
لایتنر درباره مبلغ 2.3 میلیون یورویی که به این معامله از محل منابع ایران اختصاص داده شده است گفت: برنامه ما این است که ساز و کاری را شروع کنیم که در طول زمان پایدار بماند. لذا باید اطمینان یابیم که منابع مالی ایران را به حسابهای مورد نظر در سوئیس منتقل کنیم تا این حرکت پایدار را تضمین کنیم. در این راستا ما با همه طرفها در حال مذاکره هستیم اما اطمینان داریم که این ساز و کار می تواند در درازمدت پایدار باشد. سفیر سوییس در تهران درباره اینکه چه تضمینی وجود دارد که آمریکا در روند فعالیت این کانال اختلال ایجاد نکند و دستخوش تحرکات سیاسی نشود؟ اظهار کرد: مکانیسم سوئیسی فقط برای شرکتهای سوئیسی است و کشورهای دیگر میتوانند از ساز و کارهای دیگری استفاده کنند.
سفیر سوئیس با تاکید بر اینکه پایدار ماندن این کانال مربوط به بحث اعتماد است، تصریح کرد: این کانال تنها ابزار انساندوستانه نیست، میتوان گفت آن علامتی سیاسی هم هست. بخاطر اعتماد و اعتباری که سوییس در ایران و آمریکا دارد، توانستیم این کانال را ایجاد کنیم.