«جفری سکز» مشاور آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل در «اهداف توسعه پایدار» دوشنبه شب در گفتوگو با تلویزون فرانس۲۴ به شدت از انفعال اروپا در مقابل قلدری آمریکا علیه ایران انتقاد کرده و آن را برای جهان خطرناک دانست.
سکز با یادآوری اینکه برجام توافقی میان ایران و همه جهان بود، تاکید کرد: اروپا تا این لحظه حمایت کرده است، اما آمریکا تحت ریاست جمهوری ترامپ گفت که ما میخواهیم این توافق بین المللی را نقض کنیم. این نوعی دیوانگی است.
آمریکا در اردیبهشت ماه سال گذشته برخلاف قوانین بینالمللی به صورت یکجانبه از برجام خارج شده و تحریمهای رفع شده به واسطه این توافق را علیه ملت ایران بازگرداند.
استاد دانشگاه کلمبیا آمریکا همچنین درباره تنش میان تهران و واشنگتن گفت: تنش میان ایران و آمریکا از موضوع گروگانگیری دیپلماتهای آمریکایی در سال ۱۹۷۹ آغاز شد و بسیاری از اقداماتی که آمریکا علیه ایران انجام داده از جمله مسلح کردن عراق برای جنگ با ایران در دهه ۱۹۸۰ روابط میان دو کشور را به شدت دچار تنش کرد.
وی تلاش باراک اوباما رییس جمهوری پیشین آمریکا برای عادیسازی روابط با ایران را "رویکردی درست" توصیف کرد که توسط ترامپ با خروج از برجام به رویکردی خطرناک تبدیل شده است.
سکز ترامپ را "بیثبات و خطرناک برای همه جهان و مردم آمریکا" دانست و افزود:[او] توافق برجام را نقض کرده است و من متاسفم که رهبران اروپایی به شکل ناراحتکنندهای در دفاع از این توافق که همه جهان به جز ترامپ حامی آن هستند، بسیار منفعل بودهاند.
وی ادامه داد: آنچه اکنون خطرناک است این است که ایران به شدت توسط تحریمهای اقتصادی آمریکا تحت فشار قرار گرفته و اروپا هیچ کاری نکرده است، لذا ایران میگوید که "خب ما باید چه کار کنیم؟ جهان به این توافق پایبند نیست! اکنون اروپا عصبانیت خود را به جای ترامپ به ایران نشان میدهد و میگوید که شما باید به توافق پایبند باشید.
اقتصاددان آمریکایی از کشورهای اروپایی خواست که در برابر زورگویی ترامپ ایستاده و به تعهدات خود در برجام عمل کنند.
جمهوری اسلامی ایران به دنبال خروج آمریکا از برجام، تلاش کرد توافق هستهای را به شرط عمل دیگر طرفهای این توافق به تعهداتشان حفظ کند، اما با گذشت نزدیک به دو سال و ناتوانی طرفهای اروپایی از عمل به تعهدات برجامی، با هدف حفظ بهرهمندی اقتصادی ایران، گامهای کاهش تعهدات خود را در بازههای زمانی ۶۰ روزه آغاز کرد.
براین اساس با صدور بیانیهای شروع گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی را اعلام کرد؛ براساس آن تهران دیگر هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنیسازی، درصد غنیسازی، میزان مواد غنیشده، و تحقیق و توسعه) نخواهد داشت و از این پس، برنامه هستهای ایران فقط براساس نیازهای فنی خود پیش خواهد رفت و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز طبق روال ادامه مییابد.
طرفهای اروپایی برجام اما به جای عمل به تعهداتشان روز دوشنبه اعلام کردند که مکانیسم حل اختلاف در برجام را فعال کنند.