به گزارش خبرگزاری فارس، علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مراسم افتتاحیه دوازدهمین کنگره علوم آزمایشگاهی و بالین که صبح امروز در تالار امام خمینی (ره) دانشکده پزشکی برگزار شد، با اشاره به اینکه ۱۱ کنگره پیشین گنجینه ای ارزنده از تجربیات را برای جامعه پزشکی فراهم کرده است، گفت: دوازدهمین کنگره علوم آزمایشگاهی و بالین نیز با کسب تجربیات مثبت به پیشواز تدوین برنامه های نوین در تلفیق این دو علم می رود.
وی ادامه داد: علم آزمایشگاهی در سالهای گذشته به عنوان علم انتزاعی شناخته و کمتر به آن توجه می شد، اما اکنون باید در راستای شناخت این دانش و اهمیت آن، به سمت یکپارچگی پیش برویم.
به گفته زالی، اولین پیام مشخص و فرهنگی این کنگره تحقق مفهوم کار تیمی بین گروه های مختلف است و شرکت کنندگان با به اشتراک گذاشتن دستاوردهای مهم، همگرایی بین بخشی را تجربه می کنند.
وی با اشاره به اهمیت نهادینه سازی این مفهوم میان کنگره های مختلف، افزود: پس از آسیب شناسی های متعدد در حوزه ارتباط بین علوم آزمایشگاهی و بالین، به فکر ایجاد یک پل ارتباطی میان این دو حوزه افتادیم تا مرزهای مابین آنها شکسته شود، چراکه در شرایط فعلی با توجه به شیوع بیماری های غیرواگیر و بیماری های نوپدید و بازپدید و افزایش نیاز مردم به حوزه خدمت رسانی بیش از پیش نیازمند به کارگیری خدمات آزمایشگاهی در حوزه بهداشت و درمان هستیم.
رئیس دانشگاه از سرانه پایین مراجعه ایرانیان به آزمایشگاه نسبت به استاندارد جهانی خبر داد و عنوان کرد: در کشور ما برخلاف ایجاد مفهوم زیرساختی مطلوب برای فرآیند خودمراقبتی، فرهنگ خود درمانی بسیار رواج دارد. یکی از دلایل بروز این فرهنگ متفاوت، وضعیت اقتصادی مردم است. به طور کلی فرهنگ استفاده از پزشک بالینی دستخوش مشکلاتی شده که در نتیجه آن بار مراجعه مردم به پزشک و پاراکلینیک ها کاهش یافته است.
به گفته زالی، ۳۶ درصد ایرانیان در کشور از فرهنگ خود درمانی تبعیت می کنند که ۶۳ درصد این آمار را سالمندان تشکیل می دهند.
رئیس دانشگاه افزود: برزیل و چین نیز جزو کشورهایی با آمار خود مراقبت بالا هستند که البته این آمار در چین به ۳۰ درصد می رسد.
وی با بیان اینکه متاسفانه تاکنون از ظرفیت بالای آزمایشگاه بالینی استفاده نشده است، گفت: در حال حاضر پروتکل مدونی مبتنی بر شواهد علمی برای استفاده از این ظرفیت وجود ندارد و توجه کافی به حوزه آزمایشگاهی و غربالگری صورت نگرفته است.
زالی عنوان کرد: یکی از گروه هایی که به سمت افزایش کیفیت حرکت کرده، گروه علوم آزمایشگاهی بوده است و ما در این گروه از خدمات شاهد استفاده بهینه از علم IT هستیم. همچنین تکنولوژی روز به روز در حال پیشرفت است و این موضوع در خدمات پیش تحلیلی، تحلیلی و پسا تحلیلی باید مورد توجه قرار گیرد.
رئیس دانشگاه با اشاره به مشکلات اقتصادی موجود در حوزه آزمایشگاهی، از فعالیت ۵ هزار و ۵۰۰ آزمایشگاه در کشور خبر داد و گفت: ۴۸۶ آزمایشگاه تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است. به علت اتکا به تجهیزات و کیت های وارداتی، مشکلات مالی در این حوزه بسیار بوده و نوسانات ارزی بخش خصوصی ر ا با چالش روبه رو کرده است.
وی ادامه داد: گرانی کیت ها، وجود کیت های نامرغوب و قاچاق کیت ها از مسائلی است که وزارت بهداشت قاطع به آن ورود کرده است اما کماکان همکاران با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند. از طرفی تلاش برای دست یابی به دانش فنی این متریال ها، همسو با اقتصاد مقاومتی بوده و نیازمند توجه است.
وی در پایان کیفیت خدمات آزمایشگاهی را وابسته به متعهد بودن سازمان های بیمه گر نیز دانست و گفت: در این حوزه شاهد اتفاقات تلخی هستیم که امیدواریم هرچه زودتر نهادهای بیمه ای، آزمایشگاه ها را از این وضعیت نجات دهند.
همسویی علوم آزمایشگاهی و بالین موجب کاهش هزینه های درمانی می شود
محمدرضا ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشکی نیز در ادامه این مراسم، انتخاب عنوان کنگره را هوشمندانه و متناسب با نیازهای جامعه خواند و افزود: در زمان های گذشته سلامت مردم را با نبض و بالین بررسی می کردند. امروزه سهم عمده ای از تشخیص به عهده حوزه آزمایشگاهی است. حوزه سلامت و مردم به ارتباط بین بالین و آزمایشگاه نیاز دارند.
وی با اشاره به اهمیت شناسایی و برطرف کردن چالش ها در این زمینه، ادامه داد: بالین و آزمایشگاه در مراکز درمانی و بیمارستان ها باید همسو با یکدیگر فعالیت کنند تا از افزایش هزینه ها و به خطر انداختن سلامت مردم جلوگیری شود. با توجه به پیشرفت سریع و چشمگیر علمی در عرصه علوم آزمایشگاهی، اگر هم افزایی در این دو حوزه صورت نگیرد، نیمه عمر اطلاعات ضروری برای تشخیص بیماری ها با مشکل مواجه می شود و بعد از یک تا دوسال، مطالب عنوان شده برای حوزه های مرتبط ناآشنا خواهد بود.
رئیس سازمان نظام پزشکی ضمن تاکید بر اهمیت پیشبرد مباحث علمی همگام با مرزهای دانش، به لزوم ایجاد زیرساخت های اجرایی و مالی در این زمینه اشاره کرد.
ظفرقندی با بیان اینکه تامین امنیت و سلامت، دو وظیفه مهم حاکمیت هاست، عنوان کرد: باید حمایت از بخش سلامت صورت گیرد، چراکه این روزها به دلیل تورم شاهد کاهش سرانه بهداشت و درمان از سهم تولید ناخالص ملی هستیم که موجب می شود تامین هزینه های خدمات بهداشت و درمان دچار مشکل شده و پرداخت بیمه ها به تعویق بیفتد.
به گفته رئیس سازمان نظام پزشکی، تورم در بخش سلامت به علت وابستگی به کالاهای وارداتی، حداقل ۱,۵ تا ۲ برابرتورم جاری کشور است.
ظفرقندی عنوان کرد: در ۳ سال گذشته رشد تعرفه در حوزه بهداشت و درمان ۵ الی ۱۰ درصد بوده است. اگر بودجه مطابق با هزینه تمام شده اختصاص نیابد، کیفیت ارائه خدمات از استانداردهای جهانی فاصله می گیرد.
انتهای پیام/