دیدار اوپک در حالی به خاتمه رسید که وزیران برای کاهش بیشتر تولیدات خود در سه ماهه اول ۲۰۲۰ توافق کردند. کاهش تولید اعضای اوپک پلاس ۵۰۳ هزار بشکه افزایش یافت، کشورهای عضو و غیرعضو اوپک با منابع ثانویه بعنوان مرجع اعلام تولید نفت موافقت کردند، میعانات گازی و مایعات گازی از محاسبه تولید نفتخام کشورهای غیرعضو اوپک هم کنار گذاشته شد، وزیر انرژی الجزایر به عنوان رئیس دورهای اوپک براساس حروف الفبا انتخاب شد و در نهایت ایران نائب رئیس هیات عامل اوپک شد.به گزارش خبرنگار اعزامی شانا به وین، ۱۴ عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در یکصد و هفتاد و هفتمین نشست عادی این سازمان در وین، بر سر افزایش ۵۰۳ هزار بشکه بیشتر از یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای کاهش تولید با همراهی متعهدان خود توافق کردند بر این اساس، کاهش تولید نفت این سازمان و متعهدانش از نخستین روز ژانویه ۲۰۲۰ از یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز به یک میلیون و۷۰۳ هزار بشکه می رسد و ایران، ونزوئلا و لیبی همچنان از هرگونه کاهش تولید مستثنی هستند. کشورهای عضو و غیرعضو اوپک با منابع ثانویه بعنوان مرجع اعلام تولید نفت موافقت کردند، شایان ذکر است برخی کشورها پیش از نشست ۱۷۷ اوپک عنوان کردند که منابع ثانویه را بعنوان مرجع اعلام آمار تولید نفت قبول ندارند و بهتر است آمار تولید نفت هر کشور از سوی وزرات نفت و انرژی همان کشور اعلام شود. میعانات گازی و مایعات گازی از محاسبه تولید نفتخام کشورهای غیر عضو اوپک هم کنار گذاشته شد، روسیه سخت به دنبال تصویب این بند بود. نوواک معتقد بود با حذف میعانات گازی و مایعات گازی از محاسبه تولید نفت خام، تولید این کشور در دسامبر حدود ۲۲۵ تا ۲۳۰ هزار بشکه در روز کمتر خواهد شد.مانوئل کودو، وزیر نفت ونزوئلا که رئیس دورهای اجلاس اوپک را در سال ۲۰۱۹ بر مبنای حروف الفبا برعهده داشته است، براساس تصمیم جدید اوپک و از اول ژانویه ۲۰۲۰ جایش را به محمد ارکاب، وزیر انرژی و معادن الجزایر خواهد داد. ارکاب قرار است ریاست دوره ای اجلاس اوپک را در سال ۲۰۲۰ برعهده داشته باشد. وزیرنفت آنگولا نیز نائب رئیس دورهای اوپک خواهد بود.حسین کاظم پوراردبیلی، نماینده ایران در هیات عامل اوپک به عنوان نائب رئیس هیات عامل اوپک در سال ۲۰۲۰ برگزیده شد، ریاست این هیات عامل را هم نماینده گابن در هیات عامل عهدهدار شد. هیات عامل رکن اجرایی اوپک است و عمده وظایف آن هدایت اداره امور سازمان و اجرای تصمیمهای کنفرانس، بررسی و اتخاذ تصمیم درمورد گزارشهای ارائه شده از سوی دبیرکل، ارائه گزارشها و توصیهها به کنفرانس در خصوص امور سازمان، تنظیم بودجه سازمان برای هرسال تقویمی و تقدیم آن به کنفرانس جهت تصویب و ... است.
نتایج خوبی از نشست اوپک حاصل شد
وزیر نفت با اشاره به مذاکرات مطلوب نشست پنجشنبه شب اعضای اوپک، از برگزاری نشست فوق العاده کشورهای صادرکننده نفت در سه تا چهار ماه آینده خبر داد.به گزارش وزارت نفت، بیژن زنگنه روز جمعه پس از حضور کوتاه در هفتمین نشست وزارتی اوپک و غیراوپک در جمع خبرنگاران در توضیح نشست ۱۷۷ اوپک اظهار کرد: مذاکرات خوبی در این نشست انجام شد که به نتایج خوبی رسیدیم و فکر میکنم که به سرعت مسائل بین اوپک و غیراوپک نهایی شود. امیدواریم عکسالعملی که بازار استنباط کرده همانطور که در ورای تصمیم بوده همان را درک کرده و فکر میکنم وضعیت موفقی داشتیم.وی در مورد اینکه تصمیمی که اوپک گرفت چه میزان در ثبات قیمت نفت در بلندمدت تأثیر دارد، افزود: بیشتر کوتاه مدت نگاه میکنیم، ما یک جلسه فوقالعاده هم سه الی چهار ماه آینده خواهیم داشت که دوباره در آن تصمیم خواهیم گرفت.وزیر نفت در توضیح اینکه چرا نشست ۱۷۷ اوپک بیش از هفت ساعت طول کشید، تصریح کرد: بیشتر مشکل ریاضیات بود.زنگنه با بیان اینکه توافق انجام شده از سوی دبیر کل و رئیس دوره ای اجلاس اوپک پس از دیدار با کشورهای غیر عضو اوپک اعلام میشود، تصریح کرد: ما باید موافقت نهایی کشورهای غیر عضو اوپک را برای سهمشان در این توافق جدید دریافت کنیم. وی درباره اینکه آیا مبنای توافق جدید، تولید سال ۲۰۱۸ خواهد بود یا سال ۲۰۱۹ گفت: بیشتر از کاهش واقعی در سال ۲۰۱۹ خواهد بود، اما میزان آن از سوی رئیس دورهای اوپک (مانوئل کودو) اعلام میشود. امیدوارم نیم میلیون بشکه کاهش بیشتر نفت وجود داشته باشد.وزیر نفت گفت: همه چیز به خوبی و به سرعت تمام میشود.
در اجلاس رسمی اوپک چه گذشت؟
یکصد و هفتاد و هفتمین نشست کشورهای صادرکننده نفت پنجشنبه شب با حضور وزرای ۱۴ کشور عضو این سازمان برگزار شد تا وزرا درباره تمدید یا کاهش بیشتر تولید نفت برای حفظ تعادل قیمت این کالای استراتژیک در سال آینده میلادی، تصمیمگیری کنند. اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (نفت) و کشورهای تولید و صادر کننده نفت غیر اوپک (اوپک پلاس) ابتدای سال جاری توافق کردند تا برای ایجاد تعادل در بازار و افزایش قیمت نفت مجموع تولید خود را یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهند.آژانس بینالمللی انرژی پیش بینی کرده است؛ تولید روزانه نفت کشورهای غیر اوپک در سال آینده ۲.۲ میلیون بشکه افزایش یابد؛ در حالی که کل رشد تقاضای جهانی نفت تنها ۱.۳ میلیون بشکه خواهد بود.یک سخنگوی اوپک به خبرنگارانی که ساعت ۱۰ شب به وقت وین منتظر نتیجه نشست این گروه بودند، اعلام کرد کنفرانس مطبوعاتی برگزار نخواهد شد و تنها یک بیانیه مکتوب منتشر خواهد شد. سپس شاهزاده عبدالعزیز، وزیر انرژی عربستان سعودی و سایر مقامات اوپک بدون اعلام توافق این نشست را ترک کردند.انتظار میرفت اعضای اوپک تداوم کاهش تولید نفت را که در سه سال گذشته به اجرا گذاشته اند اعلام کنند. با این حال الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه اعلام کرد که کاهش بیشتر تولید نفت مورد مذاکره قرار دارد. قیمتهای نفت در سالهای اخیر تحت تاثیر رشد فزاینده عرضه از سوی کشورهای خارج از اوپک به خصوص آمریکا، روند کاهشی پیدا کرده است.اعضای اوپک پیش از این با کاهش تولید ۱.۲ میلیون بشکه نفت تا مارس سال ۲۰۲۰ موافقت کرده بودند. نواک که کشورش عضو اوپک نیست اما در گروه اوپک پلاس مشارکت دارد، روز پنجشنبه اعلام کرد این گروه سرگرم مذاکره درباره عمیق کردن کاهش تولید به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز است تا بازار از فصل تقاضای ضعیف در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ به سلامت عبور کند.مقامات اوپک روز جمعه به مذاکراتشان با متحدان غیراوپک خود ادامه دادند.عربستان سعودی عمده بار کاهش تولید نفت اوپک را بر دوش گرفته اما برخی از کشورها همچون عراق مکرر از سهمیه تولید نفت خود تخطی کرده اند. نرخ پایبندی اعضای اوپک به توافق کاهش تولید نفت از ۱۳۵ درصد در اکتبر به ۱۵۲ درصد در نوامبر افزایش پیدا کرد اما عراق و نیجریه در میان کشورهایی بودند که همچنان در عمل به تعهداتشان کوتاهی کردهاند.بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، تحلیلگران میگویند کشورهایی که تاکنون به تعهداتشان تحت پیمان محدودیت عرضه عمل نکرده اند اگر به کاهش بیشتر تولید رای دهند، بی نتیجه خواهد بود.پیش از این خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه اوپک خبر داده بود که ریاض کشورهای عراق و نیجریه را برای بهبود پایبندی به توافق نفتی تحت فشار قرار داده که ممکن است کاهش تولید به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز را فراهم کند. روسیه هنوز با تمدید توافق فعلی یا کاهش بیشتر تولید موافقت نکرده است اما یک منبع آگاه اظهار کرد مسکو احتمالا هفته جاری با اوپک به توافق میرسد و تنها خواستار مشخص شدن چند مسئله باقی مانده است که یکی از آنها نحوه محاسبه تولید نفت این کشور است. میعانات گازی در آمار تولید نفت روسیه گنجانده شده در حالی که برای سایرین این طور نیست و روسیه خواهان حذف میعانات در محاسبه تولید نفت این کشور است. زنگنه روز پنجشنبه گفت: موضع روسیه درباره این مسئله منطقی است.
ابراز رضایت وزیر نفت ایران از نتایج نشست اوپک
اعضای اوپک برای کاهش بیشتر تولید توافق کردند
صاحبخبر -
نظر شما