به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، روزنامه نیویورکتایمز بامداد در گزارشی به اختلافات اعلامشده میان آمریکا و اسرائیل بر سر مذاکرات هستهای با ایران پرداخته و به نقل از مقامات اروپایی مدعی شده است که گزارشهای منتشر شده مبنی بر اینکه واشنگتن تلآویو را به طور کامل در جریان مذاکرات قرار نمیدهد، چندان به دور از واقعیت نیست.
«دیوید سنگر» نویسنده این گزارش با اشاره به سابقه اختلافات میان تلآویو و واشنگتن در مورد نحوه رویارویی با ایران، به گزارشهایی اشاره کرده که اخیرا در رسانههای اسرائیلی منتشر شده، مبنی بر اینکه آمریکا دیگر مانند سابق جزئیات کامل مذاکرات را در اختیار اسرائیل قرار نمیدهد.
پس از انتشار این گزارشها، دولت آمریکا با صدور چند بیانیه به شدت منکر چنین امری شده و اعلام کرد که تماسهای نزدیک با تلآویو همچنان در جریان است. به عنوان نمونه اعلام شد «سوزان رایس» مشاور امنیت ملی کاخ سفید ارتباط مداومی با «یوسی کوهن» همتای اسرائیلی خود دارد. کوهن قرار است طی روزهای آینده به واشنگتن سفر و در آن با رایس و همچنین «وندی شرمن» معاون وزارت خارجه و مذاکرهکننده ارشد آمریکا در گفتوگوهای هستهای، دیدار کند. همچنین اعلام شد «فیلیپ گوردون» دستیار خاورمیانهای کاخ سفید هم این هفته برای دیدار با مقامات اسرائیلی به فلسطین اشغالی سفر کرده است.
با این حال، نیویورکتایمز نوشته است: «اما مقامات اروپایی میگویند گزارشهای اسرائیلیها، هرچند غلو شده، اما به طور کامل هم خیالی نیستند. یکی از این مقامات به تماسی اشاره میکند که اخیرا با وندی شرمن، فرد شماره 3 وزارت خارجه و مذاکرهکننده ارشد در گفتوگوها با ایران، داشته و در آن تماس شرمن نسبت به ارائه جزئیات بیش از حد به اسرائیلیها هشدار داده، چراکه انتشار نادرست این جزئیات میتواند توافق را تضعیف کند.»
نیویورکتایمز با بیان اینکه شرمن به درخواست برای توضیح درباره ادعای این مقام اروپایی پاسخ نداده، به نقل از «یک مقام وزارت خارجه که از قول وی صحبت میکرد، نوشته است که شرمن اروپاییها را به رایزنی با اسرائیلیها تشویق کرده، مشروط بر اینکه «به یاد داشته باشند» که مذاکرات در اتاق مذاکره صورت میگیرد.
این گزارش همچنین به نقل از یک مقام اروپایی دیگر نوشته است که جان کری وزیر خارجه آمریکا در گفتوگویی که اخیرا با وی داشته، «از درز جزئیات توسط اسرائیل، عصبانی بود.» یک مقام وزارت خارجه آمریکا با تائید این مسئله، تصریح کرده است که «مذاکره در ملاء عام به نفع هیچکس نیست.»
نیویورکتایمز با بیان اینکه اسرائیلیها خواستار دریافت جزئیات دقیق و مشخص شدن هدف اوباما در مذاکرات هستند، به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشته است: «ما جلسات توجیهی داریم، اما این جلسات خالی از محتوا هستند.»
با این حال، این روزنامه اشاره کرده است که با وجود ادعای اسرائیلیها، اما اطلاعاتی که آنها منتشر کردهاند، نظیر طول دوره اجرای توافق و همچنین تغییرات در نیروگاه آب سنگین اراک، نشان میدهد که اطلاعات آنها «کاملا به روز است.»
به نوشته نیویورکتایمز، واشنگتن نگران آن است که اسرائیلیها بخشهایی گزیده از جزئیات مذاکرات را لو بدهند. یک مقام آمریکایی میگوید: «آنها بخشی از داستان، از جمله اینکه مثلا ما میخواهیم اجازه دهیم ایرانیها چه تعداد سانتریفیوژی نگه دارند، را بیان میکنند. اما آنچه نمیگویند این است که ما تنها در صورتی اجازه میدهیم فلان تعداد سانتریفیوژ باقی بماند که آنها بخش اعظم سوختشان را از کشور خارج کنند.»
در مقابل «یاکوف آمیدرور» مشاور سابق امنیت ملی نتانیاهو میگوید: «این وضعیت، این سوال را برای ما در اسرائیل به وجود میآورد که آیا آنها با ما روراست هستند یا اینکه چیزی را از ما پنهان میکنند.»
نیویورکتایمز در ادامه مدعی شده است که واشنگتن در زمان جورج بوش به این نتیجه رسیده که تنها در صورتی ایرانیها توافق را میپذیرند که دستکم یک برنامه غنیسازی «در حد حفظ ظاهر» داشته باشند. تعداد مد نظر واشنگتن در آن زمان چند صد سانتریفیوژ بوده، اما این رقم پائیز امسال به 4500 رسیده مشروط بر اینکه ایران ذخایر اورانیوم خود را از کشور خارج کند. به نوشته نیویورکتایمز، گفته میشود واشنگتن حاضر است این رقم را تا 6500 افزایش دهد، منوط بر اینکه ایران توان غنیسازی آنها را کاهش دهد.
این روزنامه با اشاره به اینکه کارشناسان کشورهای مختلف از جمله سه کشور اروپایی و همینطور ایران دیدگاههایی متفاوت از آمریکا در مورد نحوه محاسبه «زمان گریز» یک ساله مد نظر آمریکا دارند، نوشته است که اسرائیل هم که خود دارای تسلیحات اعلامنشده هستهای است، محاسبهای متفاوت دارد.
در پایان این گزارش به نقل از یکی از شرکتکنندگان در مذاکرات هستهای که خواسته نامش فاش نشود، آمده است: «اگر نهایتا به توافق برسیم، این میتواند یک معضل باشد. همه در مورد اینکه ایران مجاز به داشتن چه چیزهایی است، مستندات مشابهی دارند و همزمان همه ارزیابیهایی متفاوت از فاصله ایران با ساخت یک سلاح دارند.»
انتهای پیام/ق
∎