شناسهٔ خبر: 36578868 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

نشست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران برگزار شد

دست خالی آمریکا در شورای حکام

صاحب‌خبر -

نماینده دائم روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در توئیتی از انزوای آمریکا در نشست روز پنجشنبه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ایران خبر داد.
«میخاییل اولیانوف» عصر پس از شرکت در نشست آژانس در توئیتی اعلام کرد: در جلسه شورا مباحث سخت و دشواری مطرح شد اما می‌توان به سه نکته در خصوص اخیر اشاره کرد که یکی از این موارد تعهد همه طرفین برجام برای حفظ این توافق بود به طوری که آمریکا در انزوا (ایزوله) قرار داشت.
وی افزود: بسیاری از اعضا از سیاست‌های آمریکا درخصوص توافق هسته‌ای موسوم به برجام ابراز ناامیدی و همچنین بیشتر اعضا از کاهش تعهدات ایران در برجام ابراز نگرانی کردند.
انتقاد ایران از کم کاری اروپا
گفتنی است، در نشست شورای حکام، «کاظم غریب‌آبادی» سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین آخرین مواضع کشورمان را درخصوص برجام و تحولات مرتبط مطرح و تصریح کرد: اروپا باید برای حفظ مهمترین دستاورد دیپلماسی، هزینه بپردازد.
وی در این نشست تصریح کرد که ایران، حسن نیت خود را از از طریق اجرای تمامی تعهداتش ذیل توافق هسته ای نشان داده و همانگونه که جهان شاهد بود، آژانس دائما پایبندی کامل ایران به توافق را گزارش کرده است. جمهوری اسلامی ایران با یک رویکرد برد-برد برای تمامی طرف‌ها وارد این توافق شد. به هرحال، اگر قرار باشد که فقط ایران، تاکید می‌کنم فقط ایران، تنها طرفی باشد که باید فشارها را تحمل کند و به طور یکجانبه توافق را اجراء کند، چنین اجرای غیر متعادلی به طور طبیعی زیاد دوام نخواهد آورد، و عقب نشینی تدریجی از اجرای تعهدات، اولین گام ایران برای برگرداندن تعادل به این توافق می‌باشد.
غریب آبادی بیان داشت که با خروج غیرقانونی و یکجانبه آمریکا از توافق و تحمیل مجدد تحریم‌های غیر انسانی علیه ایران، و نیز ناتوانی طرف‌های اروپایی در حفظ تعادل ذاتی این توافق، صحبت از حفظ یا ایجاد اطمینان سخت خواهد بود. در این وضعیت جدید، واضح است که اجرای مفاد پیوست دوم و بخشی از پیوست سوم توافق هسته ای، اعتبار خود را از دست داده است. تمامی این رفتارهای بدخواهانه، منتج به جلوگیری کامل ایران از مزایایی شد که به حق، تحت برجام باید از آن منتفع می‌شد و پایه اصلی رضایت ایران جهت محدود شدن ذیل برجام بود. به هر حال، جمهوری اسلامی ایران امیدوار است که طرف‌های باقیمانده در برجام و نیز جامعه بین‌المللی این قطار از ریل خارج شده را به مسیر مناسب، بازگردانند؛ به طوریکه همه به مسیر اعتمادسازی برگردند و جهان بتواند شاهد اعتماد به چارچوب‌های چندجانبه باشد. برای ایران، طرف‌های باقیمانده در برجام به ویژه سه عضو اروپایی آن، بایستی گام‌های عملی به سمت اعتمادسازی بردارند و حداقل سعی در بازگرداندن اعتماد به همان میزان که قبل از این وضعیت وجود داشت، نمایند. اقدامات ایران در چهار سال گذشته بعد از اجرای برجام، گواهی واضح بر عزم آن برای ایجاد روابط سازنده با شرکای اروپایی و تمایل آن برای یافتن یک راه حل دیپلماتیک و منطقی برای این موضوع می‌باشد. متاسفانه با این وجود، آن‌ها گام عملی معتبری را برای اعاده اعتماد و بازگرداندن تعادل از دست رفته برجام بر نداشته اند.  وی بیان داشت که متاسفانه، به جای اقدامات عملی صادقانه، اروپایی‌ها از یک طرف صرفا به بیانیه‌های کلی در مورد تعهداتشان بسنده کرده و از طرف دیگر، در اشاره به توقف بخشی از تعهدات ایران، اغلب فراموش می‌کنند تا به نقش مخرب آمریکا به عنوان دلیل ریشه ای این وضعیت بواسطه رد کردن توافق، یا بی تحرکی خودشان بپردازند. کاملا واضح است که اتخاذ چنین رویکردی و بستن چشمان بر روی حقایق موجود، حاکی از آن است که آنها هنوز آماده نیستند تا هزینه لازم برای حفظ مهم ترین دستاورد دیپلماسی و همانگونه که خودشان می‌گویند، یکی از بنیان‌های معماری عدم اشاعه، را بپردازند.
جوسازی آمریکا و انگلیس
«دیوید‌هال» نماینده انگلیس در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در نشست شورای حکام تاکید کرد که این کشور از فعالیت‌های آژانس برای نظارت مستقل و راستی‌آزمایی اجرای برجام حمایت می‌کند. وی همچنین با انتشار پیامی در توئیترش نوشت: امروز بیانیه سه کشور اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) درباره نگرانی‌مان در خصوص اقدام ایران برای کاهش تعهداتش در چارچوب برجام را قرائت کردم. «جکی وولکات» نماینده آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سخنان روز پنج‌شنبه خود در نشست فصلی شورای حکام تلاش کرد با جوسازی علیه اقدامات اخیر ایران در راستای کاهش اجرای تعهداتش در برجام، علیه ایران فضاسازی کند.
وی بدون اشاره به حق ایران طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای کاهش تعهدات برجامی‌اش در صورتی که سایر طرف‌ها به تعهداتشان عمل نکنند، از جامعه بین‌الملل خواست تا به صورت یک صدا روی لزوم بازگشت ایران از این اقدامات پافشاری کنند.
جکی وولکات بدون توجه به گزارشات پیوسته آژانس مبنی بر پایبندی ایران به تعهداتش و شفاف بودن برنامه هسته‌ای ایران، جمهوری اسلامی را به داشتن سابقه پنهان کاری و فریب‌کاری درباره فعالیت‌های هسته‌ای‌اش متهم کرد و در راستای سیاست‌های ایران‌هراسی آمریکا گفت: باید اطمینان یافت که ایران از تلاش‌های آژانس برای راستی‌آزمایی منحرف نشود.
بنابر گزارش پایگاه اینترنتی نمایندگی آمریکا در سازمان‌های بین‌المللی در وین، وی در بخش دیگری از سخنان خود با  ادعای اینکه اقدامات ایران تنها موجب افزایش انزوای سیاسی و اقتصادی این کشور خواهد شد، مدعی شد: آمریکا آماده مذاکرات بدون پیش شرط با ایران درباره موضوعاتی است که جمهوری اسلامی را از جامعه بین‌الملل جدا می‌کند. ما همچنان به ایران احتمال عادی‌سازی کامل روابط و لغو تحریم‌ها را به ایران ارائه می‌دهیم.
نماینده آمریکا همچنین از مدیرکل موقت آژانس برای جدیدترین گزارش خود درباره روند اجرای تعهدات هسته‌ای ایران ذیل برجام قدردانی کرد و خواستار حل موضوع درج شده در این گزارش درباره آنچه آژانس آن را کشف ذرات اورانیوم طبیعی با منشا انسانی در یک مکان از پیش اعلام نشده در ایران خوانده است، شد.
همکاری مثبت ایران و آژانس
«کرنل فروتا نیز تصریح کرد که این سازمان برای نظارت و راستی آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای، همکاری فعال و مثبتی با ایران دارد. مدیرکل موقت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با بیان اینکه گزارش خود را در ارتباط با نظارت و راستی‌آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای ایران به شورای حکام ارائه داده است، از برگزاری نشستی میان ایران و آژانس در هفته آینده در تهران خبر داد.
وی در عین حال در بیانیه‌ای خطاب به شورای حکام از ایران خواست به طور کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.
وی در این بیانیه آورده است: همانطور که در تاریخ هفتم نوامبر به استحضار شورای حکام رساندم، ذرات اورانیوم طبیعی با منشا انسانی در یک مکان اعلام نشده به آژانس در ایران یافت شده است.
فروتا با بیان این که «ما از آن زمان به تعاملات خود با ایران ادامه داده‌ایم» ادعا کرد: اما اطلاعات بیشتری دریافت نکرده‌ایم و این مسئله حل نشده باقی مانده است.
مدیرکل موقت آژانس افزود: الزامی است که ایران سریعا برای حل این مسئله با آژانس همکاری کند. من از ایران می‌خواهم که همکاری کامل و بجایی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اجرای توافق جامع پادمان و پروتکل الحاقی داشته باشد.

نظر شما