شناسهٔ خبر: 36403097 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

شکل‌گیری مجدد فضای حزبی- سیاسی اسپانیا

صاحب‌خبر -
مترجم: وصال روحانی
حزب سوسیالیست اسپانیا که پدرو سانچز، نخست‌وزیر موقتی اسپانیا دبیر کل آن است، یکشنبه در انتخابات سراسری این کشور بیشترین آرا را آورد. اما نتوانست به یک پیروزی مطلق برسد و نیازمند ائتلاف خواهد بود.
حزب سوسیالیست در این انتخابات 120 کرسی پارلمان اسپانیا را به دست آورده که 3 کرسی کمتر از کرسی‎هایی است که در انتخابات قبلی در 28 آوریل به دست آورده بود. حزب «محافظه‌کار مردمی» (PP) نیز برنده 88 صندلی در پارلمان شد که رشدی قابل توجهی را در قیاس با 66 کرسی فتح شده توسط این حزب در انتخابات قبلی نشان می‌دهد. اما حزبی که بیشترین رشد و بالاترین پیشروی را داشت و باید آن را برنده واقعی انتخابات یکشنبه دانست، حزب دست‌راستی افراطی وکس بود که 24 کرسی خود در انتخابات قبلی را به 52 کرسی ارتقا داد. طوری که اکنون تبدیل به سومین حزب اصلی مجلس نمایندگان اسپانیا به‌عنوان دومین نهاد قانون‌گذاری در این کشور شده‎است. در این میان حزب پودموس هم که یک حزب ترکیبی بین چپی‌ها و راست‌های میانه رو است 35 کرسی از 42 کرسی را که در انتخابات اوایل بهار امسال به دست آورده بود، برای خود حفظ کرد.
بدتر از همه وضع حزب «راست‌میانه» «همشهری‌ها» (سیودادانوس) بود که به یک‌باره 40 کرسی سابق خود را از دست داد و به 10 کرسی بسنده کرد. در پی این رویداد البرت ریورا رهبر واقع‌بین این حزب گفت: «بهتر است تعارف و ظاهر‌سازی را کنار بگذاریم زیرا شکست بسیار بدی خوردیم.»
بدیهی بود که سانتیاگو اباسکال، دبیرکل حزب وکس در عکس‌العملی کاملاً متفاوت از توفیق و صعود چشمگیر حزبش بگوید: «همین 11 ماه پیش ما و همتاهایمان هیچ سهم و جایگاهی در هیچ نهاد دولتی و ائتلاف حکومتی نداشتیم. اما اکنون در جایگاه سومین حزب بزرگ کشور قرار گرفته‎ایم. این درسی خوب و قاطع به چپ‌های اسپانیا است تا بدانند برتری خاصی بر ما ندارند و از همین رو بهتر است در پی ترمیم ایده‌ال‌های کاری خویش باشند.» پابلو ایگلسیاس، رهبر حزب پودموس نیز معتقد است، تکرار انتخابات ماه آوریل اسپانیا فقط یادآوری کرد که جناح راست و همچنین راست افراطی در اسپانیا اوج گرفته و به جمع قوی‌ترین احزاب فعلی اروپا پیوسته‎است. وی افزود: «فضای فعلی می‌گوید بهترین راه حل برای جامعه امروز اسپانیا تشکیل دولتی ائتلافی است که اعضای بارز و اصلی آن از حزب ما و حزب سوسیالیست بیایند. این امر در انتخابات ماه آوریل نیز جلوه‌گری کرده بود اما حالا یک الزام غیر قابل کتمان است.» یک رویداد مهم در انتخابات یکشنبه تلاش نه چندان موفق پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا و پابلو کاسادو رهبر حزب محافظه کار ملی برای کسب هرچه بیشتر آرای هواداران سیودادانوس بود که از موضع‌گیری‌های ناپخته این حزب به‌ستوه آمده و تغییر موضع داده‌اند. شاید کاسادو و تغییر دادن جایگاه وسمت و سوی حزبش و سوق دادن حزب محافظه‎کار ملی به جناح میانه‌روها (پس‌از رویکرد مرتبه قبلی حزب به‌دست راستی‌ها) موفق بوده باشد. اما جذب چشمگیر آرای «همشهری‌ها» (سیودادانوس) چیزی نبود که کاسادو و همکارانش به آن نایل شده باشند. سانچز هم فقط می‌تواند به این ببالد که روابطش باایالت همیشه ناآرام و استقلال‌طلب کاتالونیا را وارد فاز تازه‌ای کرده که در آن بوی اقتدار دولت مرکزی بیش از گذشته به مشام می‎رسد. اما این برای سانچز کافی نیست و حزب سوسیالیست همچنان فاقد آرای لازم برای تشکیل یک دولت مستقل و حتی شکل‌دهی یک دولت ائتلافی بدون خدشه‌است. این بردی است که سانچز را حفظ و تقویت می‌کند، اما هرگز به یکه‌تازی نمی‌رسد.
*‌ منبع: EL Pais

نظر شما