شناسهٔ خبر: 36363211 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

سخنگوی وزارت خارجه: به اندازه کافی به دیپلماسی فرصت دادیم

سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران تصریح کرد: برداشتن گام چهارم نشان داد جمهوری اسلامی در مواضعی که اعلام کرده جدی است و بر سر منافع ایران مماشات نمی‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، «سید عباس موسوی»، سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران امروز (یکشنبه) در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران رسانه‌ها به سوالات آنان در حوزه سیاست خارجی پاسخ داد.

«سید عباس موسوی» با تبریک ولادت پیامبر اکرم (ص) و هفته وحدت و همچنین قهرمانی تیم والیبال ساحلی و با یادآوری از زلزله‌زدگان در استان آذربایجان شرقی، اظهار داشت: گام چهارم کاهش تعهدات هسته‌ای، حضور وزیر خارجه در نشست همکاری‌های اکو در ترکیه و قبل آن در باکو، حضور عراقچی در کمیسیون خلع سلاح مهمترین تحولات هفته گذشته بود.

وی با بیان اینکه وزیر امور خارجه فردا به قزاقستان سفر می‌کند، درباره نامه رئیس‌جمهوری راجع به صلح هرمز عنوان کرد: طرح یا پویش صلح هرمز که رئیس‌جمهوری در مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد با جزئیات برای کشورهای ذینفع از جمله بحرین و عربستان ارسال شد و بازتاب‌های خوبی را شاهد بودیم.
موسوی با بیان این که فعلا به جزئیات آن نمی‌پردازیم اما بررسی‌ها در داخل کشورها در حال انجام است،  ابراز امیدواری کرد، این گام خیرخواهانه جمهوری اسلامی مورد استقبال این کشورها قرار بگیرد و شاهد منطقه امن باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزارت امور خارجه مبنی بر احتمال بازبینی دکترین هسته‌ای در صورت بازگشت قطعنامه‌ها، و همچنین این پرسش که کدام گام برجام عملا از تعهدات ما خارج شده است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی به اندازه کافی به دیپلماسی فرصت داد. ایران از اردیبهشت ماه امسال تصمیم گرفت براساس حقوقی که دارد نسبت به کاهش تعهدات خود اقدام کند. ایران می‌توانست دراین‌باره تدریجی و یا قطعی عمل کند اما ایران تدریجی گام برداشت تا در برجام بماند و تعهدات برجام را حفظ کند.
موسوی ادامه داد: گام چهارم براساس بندهای پنجم و ششم برجام است که برداشته شد؛ برداشتن این گام نشان داد جمهوری اسلامی در مواضعی که اعلام کرده جدی است و بر سر منافع ایران مماشات ندارد.
وی این را حق ملت ایران دانست و خاطرنشان کرد: هنوز در دیپلماسی باز است اما امید به کسی نبسته‌ایم و براساس وظیفه ذاتی خود این کار را انجام می‌دهیم و معطل وعده‌ها نخواهیم ماند.

هشدار اردوغان به جا بود

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات اخیر «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه مبنی بر احتمال کشانده شدن اعتراضات عراق به داخل ایران و وجود دست‌های پشت پرده، گفت: روابط دوستانه ما با کشورهای منطقه به ویژه کشور دوست و همسایه ترکیه سرجای خود محفوظ است و ما در اوج روابط هستیم و در مقطعی که هستیم هیچ‌گاه روابط دو کشور به خوبی الان نبوده است، اما این دلیل نمی‌شود ایران از مواضع اصولی خودش کوتاه بیایید و این مواضع را بیان نکند.  جمهوری اسلامی مخالف هرگونه مداخله نظامی و نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورها در جهان و منطقه است.

وی یادآور شد: نگرانی‌های امنیتی ترکیه را در قبال برخی گروه‌هایی که آنها تروریستی می‌دانند و برخی را ما تروریستی می‌دانیم درک می‌کنیم و اعلام کردیم باید به آن نگرانی‌ها توجه و آن خواسته‌ها هم جامه عمل پوشانده شود. البته برخی اظهارنظرهای غیررسمی هم در داخل کشور داشتیم که آنها اظهارنظرها و مواضع رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران نیست.

موسوی افزود: آنچه موضع جمهوری اسلامی توسط این حقیر و مقامات ارشد بنده بیان شده همین موضعی بود که عرض کردم.
وی ادامه داد: نکته‌ آقای اردوغان راجع به احتمال گسترش اغتشاشات به بقیه کشورها، از دید ما یک هشدار مهمی است که به جا نیز هست، دست‌های پنهانی هستند که خواستار به آشوب کشیدن و کشاندن کشورهای اسلامی و اختلاف افکنی بین کشورهای اسلامی هستند و ایشان به درستی این دست‌های پشت پرده‌ را دید و نسبت به آن هشدار داد و ما هم از موضع ایشان و هشداری که دادند قدردانی می‌کنیم.

موسوی اضافه کرد: کشورهای اسلامی در منطقه دشمنان مشترک دارند و خوب است که این کشورها با هوشیاری و هم افزایی نسبت به مسائلی که پیرامون ما و آنهاست، برخورد کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ساز و کار اینستکس اجرایی شده و آماده است، گفت: این سازوکار آنگونه که مدنظر ما بود عملیاتی نشد. اخیرا دو شرکت اینستکس ایرانی و اروپایی نشست داشتند و این ساز و کار آماده است. اینستکس ابزار اجرا شدن طرح‌ها است و هرگاه طرح‌های بزرگترشان به اجرا برسد، این هم اجرا خواهد شد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا راهبرد ایران در برجام، همین کاهش تعهدات است، گفت: براساس فرصت‌های دو ماهه‌ای که به طرف‌های مقابل می‌دهیم همزمان آماده هستیم حرف‌های آنها را بشنویم اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.

موسوی اضافه کرد: این که گام‌ها را ادامه می‌دهیم یا نه به تشخیص مقامات نظام بستگی دارد اما کار در کشور ادامه دارد کسی منتظر به نتیجه رسیدن قول‌هایی که به ما دادند نخواهد بود.

 فعلا تصمیم برای خروج از NPT نداریم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: وزارت خارجه وظیفه دارد برای پیش بردن سیاست خارجی درها را باز بگذارد و حرف‌ها را بشنود اما بخش‌های اقتصادی کشور باید کار خود را انجام دهند و با تکیه بر منابع و توانمندی‌های داخلی همین راه را ادامه دهیم.

موسوی درباره این اظهارات بعیدی نژاد سفیر ایران در انگلیس درباره احتمال خروج ایران از پیمان NPT هم گفت: آقای بعیدی نژاد بعد از آن هم نظری داد. ایشان طیف‌های مختلفی از نظرات موجود در کشور را بیان کرد و بنده هم گفتم فعلا جمهوری اسلامی تصمیمی برای این موضوع ندارد. برنامه ها حساب شده است و براساس واکنشی که از طرف مقابل می‌بینیم گام‌ها را برخواهیم داشت و باید به آینده فرصت دهیم.

خبرنگاری درباره ماهیت نامه رییس جمهور به عربستان سعودی پرسید که موسوی پاسخ داد: نامه فقط به عربستان نبود در چارچوب پویش صلح امید بود که به سران هفت کشور منطقه ارسال شد و بازخوردهایی هم گرفتیم.

موسوی درباره موضع گیری تند امانوئل ماکرون بعد از برداشتن گام چهارم کاهش تعهدات ایران گفت: موضع ماکرون قابل درک است؛ آنان موضع جدی ایران را دیدند و از طرفی هم برای نتوانستن‌های خود پاسخی ندارند. اما آن را نمی‌پذیریم. این واکنش‌ها قابل قبول نیست. آنها باید اقدامات عملی انجام دهند و به رغم تلاش‌ها به نتیجه‌ای نرسیدند.

وی افزود: اگر آنها توافق را خوب اجرا کردند شاید بشود در سایر موارد هم بحث و گفت‌وگو کرد اما در همین هم مانده‌اند پس چنین اظهاراتی غیرمعمول است.

موسوی درباره پاسخ به این که  آیا جمهوری اسلامی برای خروج از از برجام تصمیم خواهد گرفت و  آیا آماده پذیرش طرح‌ها از مقامات اروپایی هستید،گفت: رایزنی‌ها ادامه دارد. از قبل هم می‌دانستند جمهوری اسلامی در برداشتن گام‌ها جدی است اما چیز ملموسی ندیدیم و امیدواریم در فرصت دوماهه‌ای که به دیپلماسی داده‌ایم به تعهدات خود عمل کرده و جمهوری اسلامی را قانع کنند در برجام بماند.
 سخنگوی دستگاه دیپلماسی بار دیگر تصریح کرد: ایران معطل تلاش‌ها نخواهد ماند اما تلاش‌ها را ارج می‌نهیم.

وی همچنین درباره پهپاد ساقط شده و هدف این پهپاد گفت: اطلاعیه‌ای که ارتش جمهوری اسلامی داد حاکی از این بود که در حال بررسی ابعاد این موضوع و مطالعه روی قطعات آن هستند تا مختصات آن را به دست بیاورند که متعلق به چه کشوری بوده است. به احتمال قوی جزئیات آن به زودی بیان خواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه با اظهار بی‌اطلاعی از راه اندازی واحد دیپلماسی حمل و نقل در وزارت راه و شهرسازی و درباره موازی کاری بودن یا نبودن آن با وظایف وزارت امور خارجه گفت: اگر این راه اندازی با هدف تسهیل حمل و نقل با همسایگان باشد ارج می‌نهیم. این موضوع را بررسی می‌کنیم. دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه تصدی‌گری نمی‌کند بلکه فعالیتش زمینه سازی و تسهیل سازی است.

عده ای از اعتراضات عراق سوء استفاده می‌کنند

موسوی درباره اعتراضات اخیر عراق و تاثیر آن بر منطقه گفت: راجع به مسایل داخلی عراق اظهارنظر نمی‌کنم اما به طور کلی عده‌ای به دنبال سوء استفاده از اعتراضات هستند. ما خواستار امنیت، آرامش و پیشرفت کشورهای منطقه هستیم؛ هم درون و بیرون منطقه دشمنانی داریم که خواستار تداوم اختلافات هستند و امیدواریم با هشیاری کشورهای منطقه این توطئه‌ها خنثی شود.

لوینسون هیچ پرونده قضایی یا حقوقی در ایران ندارد

سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص این ادعا که لوینسون تبعه ‌آمریکایی در ایران پرونده‌ای در دادگاه انقلاب دارد،  گفت: آقای لوینسون هیچ پرونده قضایی یا کیفری در هیچ یک از محاکم ایران ندارد. بحث مفقود شدن ایشان است که جمهوری اسلامی برای کمک انسانی پرونده یک مفقود را برای او باز کرده است.

وی افزود:  براساس درخواستی که از ایران شد ایران با حسن نیت این موضوع را پیگیری می‌کند. ما اطلاعی از سرنوشت ایشان نداریم اما هرکاری از دست ما بر بیاید انجام می‌دهیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین وضعیت گروگان‌های ایرانی در آمریکا به ویژه مسعود سلیمانی گفت: اقدامات و رایزنی‌ها همچنان ادامه دارد و جمهوری اسلامی رایزنی‌ها را رها نخواهد کرد. 
وی ادامه داد: از طریق واسطه‌ها درخواست‌ها را ارائه کرده و یک سری امیدهایی زنده شده است. اگر اجازه بدهید بگذاریم مذاکرات به نتیجه برسد بعد اطلاع‌رسانی خواهیم کرد.

موسوی در پاسخ به سوالی دیگر درخصوص‌ آخرین وضعیت مذاکرات ایران و فرانسه گفت:  از دولت‌های چین و روسیه تشکر می‌کنم که در سیاست‌های اعلامی‌شان بر مواضع خود در برجام پایبند بودند اما بقیه شرکا چون هویت مستقلی نداشتند نتوانستند این‌گونه باشند و کارهایشان را به اجازه گرفتن از دیگری منوط کردند.
وی افزود: جمهوری اسلامی در مذاکرات خود از ۱۱ تعهد برجام ۲ تعهد را در اولویت اصلی قرار داد که یکی رسیدن میزان فروش نفت ایران به قبل از خروج آمریکا از برجام یعنی ۲/۵ میلیون بشکه در روز و دیگری بازگشت عایدات ناشی از فروش نفت بود. مذاکرات روی این موضوعات همچنان ادامه دارد اما آنان تاکنون موفق نبوده‌اند.


منبع: ایرنا

انتهای پیام/

نظر شما