صاحبخبر - ارتباط غذا با سلامتی یکی از قدیمیترین باورهای رایج در میان انسانهاست. تا جایی که در قرنهای پیشین تغذیه و دستورهای غذایی یکی از اصلیترین راههای درمان برای پزشکان و طبیبان بود. اما مشکلات گوارشی بسیاری وجود دارد که در مورد چگونگی ابتلا، درمان و پیشگیری از آنها باورهای نادرست و اشتباهی در ذهن ما شکل گرفته است.
بیشتر بخوانید:
"ورم معده" چیست؟
مواد غذایی که نباید با معده خالی خورد
خوراکی هایی که اگر آنها را ناشتا بخورید، مثل سیانور هستند!
نفخ شکم چیست؟ + روش های درمان
در این گزارش به ۸ باور غلط که ممکن است به غلط در ذهن ما شکل گرفته باشد، میپردازیم.
غذاهای تند و استرس باعث زخم معده میشود
در گذشتههای نه چندان دور تصور میشد شیوه زندگی مانند علاقه زیاد به غذاهای پرادویه یا شغلهای استرسزا، ریشه زخم معده هستند، اما امروزه پزشکان دریافتند که علت اصلی زخم معده، استرس یا رژیم غذایی نیست بلکه آلوده شدن به باکتری خاصی به نام هلیکوباکتر پیلوری علت اصلی آن است. این باکتری در بزاق وجود دارد و از طریق استفاده از قاشق و چنگال فرد آلوده یا خوردن غذای نیمه کاره دیگران منتقل میشود. برخی از داروها مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، کتوپروفن و برخی داروهای درمان کننده بیماری آرتریت (درد و ورم مفاصل) از جمله این داروهاست که میتوانند باعث زخم معده شوند، به همین علت باید از مصرف هرگونه دارو بدون مشورت با پزشک خودداری کنید. مصرف سیگار و الکل هم از دیگر علل زخم معده است.
نوشیدن شیر باعث بهبود زخم معده میشود
این باور غلط که نوشیدن شیر باعث بهبود زخمهای گوارشی میشود، را باید اصلاح کرد. از آنجا که زخمهای گوارشی اغلب به دلیل عفونت هلیکوباکتر پیلوری هستند، تنها درمان با آنتی بیوتیک میتواند شفا دهنده آنها باشد و علائمشان را از بین ببرد. نوشیدن شیر اگرچه ممکن است به طور موقت دردهای ناشی از زخم گوارشی را تسکین دهد، اما در درازمدت مصرف آن منجر به افزایش اسید معده و وخیمتر شدن علائم میگردد.
سوزش سر دل نگران کننده خیلی نگران کننده نیست!
اگر شما بیش از دو بار در هفته تجربه سوزش سر دل را دارید باید به پزشک مراجعه کنید. این مشکل میتواند نشانه ابتلا به ریفلاکس معده به مری باشد که در صورت عدم درمان، در درازمدت با خونریزی یا زخم مری همراه خواهد بود. ریفلاکس معده همچنین میتواند به یک بیماری به نام مری بارت و خطر ابتلا به سرطان مری ختم شود.
آنهایی که شیر نمیخورند، با لاکتوز شیر مشکل دارند
اگر شما دچار عدم تحمل لاکتوز هستید، این مشکل به خاطر کمبود آنزیم لاکتاز است که قند شیر را تجزیه میکند. ولی این بدان معنی نیست که شما نمیتوانید محصولات لبنی مصرف کنید. بسیاری از محصولات لبنی بدون لاکتوز هستند. ضمن این که شما میتوانید در مورد اضافه کردن بسیاری از محصولات غیر لبنی که منبع خوبی از کلسیم هستند، از پزشکتان مشورت بگیرید.
مصرف فیبر بیشتر، همیشه بهتر است
فیبر یک ماده غذایی سالم است که میتواند علائم بیماریهای گوارشی از قبیل سندرم روده تحریک پذیر را تسکین دهد. هدف دریافت روزانه ۲۰ تا ۳۵ گرم فیبر در روز است. اما مصرف فیبر بیش از حد میتواند فرد را دچار نفخ شدید کند. برای جلوگیری از بروز نفخ میتوان فیبر را به تدریج به وعدههای غذایی افزود.
افزایش سن باعث یبوست میشود
افزایش سن باعث یبوست نمیشود، بلکه داروهایی که افراد مسن مصرف میکنند موجب یبوست میگردد. افراد مسن به اندازه کافی ورزش نمیکنند، خوب غذا نمیخورند و به اندازه کافی مایعات نمینوشند. همه این عوامل باعث یبوست میشود.
سیگار، سوزش معده را آرام میکند
این نظریه غلط است، زیرا نیکوتین میتواند باعث شل شدن اسفنگتر (دریچه) بین مری و معده و در نتیجه برگشت اسید و محتویات معده به سمت مری شود. برگشت اسید معده باعث سوزش معده میشود. ∎