شناسهٔ خبر: 36080187 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتدال | لینک خبر

اردوغان: از ایران صداهای ناهنجاری به گوش می‌رسد، روحانی این صداها را ساکت کند!

رئيس‌جمهوری ترکیه با ابراز نارضایتی شدید از برخی انتقادها در ایران علیه عملیات نظامی این کشور در سوریه گفته است: «روحانی باید این صداها را ساکت می‌کرد».

صاحب‌خبر -
رجب طیب اردوغان گفته که "از ایران صداهای ناهنجاری به گوش می‌رسد. روحانی باید از ابتدا این صداها را ساکت می‌کرد. این صداها، من و همکارانم را ناراحت می‌کند."

به گزارش اعتدال به نقل از خبرگزاری آناتولی رئیس جمهوری ترکیه پیش از ترک فرودگاه آنکارا به مقصد سوچی روسیه افزود: «همه دنیا از رویکرد اردوغان در قبال برنامه هسته‌ای ایران در گذشته نزدیک اطلاع دارند، اما اظهاراتی آزاردهنده از سوی برخی مقامات این کشور شنیده می‌شود. البته این سخنان متعلق به جناب روحانی نیست، اما لازم بود ایشان این صداها را خاموش می‌کردند. این موارد شخص بنده و تمام نزدیکانم را آزار می‌دهد. ما (ترکیه، روسیه و ایران) سه کشور طرف توافقنامه سوچی هستیم. اکنون این روند را چگونه ادامه خواهیم داد؟ این اقدامات نادرست است. اظهارات آنان در این زمینه را محکوم می‌کنم.»

اردوغان به سوچی روسیه سفر کرده تا درباره مسئله سوریه با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور این کشور گفتگو کند. این در حالی است که مهلت ۱۲۰ ساعته ترکیه به کردهای سوریه برای عقب‌نشینی رو به پایان است.

ترکیه با میانجی‌گری آمریکا با این آتش‌بس پنج روزه موافقت کرد تا شبه‌نظامیان کرد از مناطق مرزی شمال سوریه با ترکیه عقب‌نشینی کنند.

روسیه از ارتش سوریه و شبه نظامیان هوادار بشار اسد پشتیبانی می‌کند و احتمال می‌رود که ولادیمیر پوتین خواستار گفت‌وگوی مستقیم ترکیه با دولت بشار اسد شود.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز گذشته به خبرنگاران گفت: "البته که ما به گفت‌وگوی میان ترکیه و سوریه نیاز داریم و روسیه آماده است تا نقشی حمایتی ایفا کند تا چنین ارتباطی صورت بگیرد."

ایران و روسیه از ترکیه خواسته‌اند تا به پیمان آدانا پایبند باشد. این توافق با نظارت تهران و قاهره در بیستم اکتبر سال ۱۹۹۸ میان آنکارا و دمشق به امضا رسید. بر اساس پیمان آدنا، طرفین متعهد شدند که از ورود "گروه‌های تروریستی" به خاک یکدیگر جلوگیری کنند. همچنین ترکیه اجازه دارد برای مقابله با این گروه‌ها تا عمق پنج کیلومتری وارد خاک سوریه شود. مقامات وزارت خارجه سوریه می‌گویند که ترکیه از سال ۲۰۱۱ این توافق را "نقض" کرده است.

ترکیه تاکید دارد که پس از پایان آتش‌بس منطقه‌ای "امن" به عمق ۳۰ کیلومتر را در داخل خاک سوریه ایجاد خواهد کرد.

ایران متحد سوریه در منطقه و منتقد عملیات نظامی ترکیه در مناطق شمالی این کشور است. وزارت خارجه ایران پیش و پس از این عملیات نظامی پیشنهاد میانجی‌گری بین آنکارا و دمشق را مطرح کرده است.

در پی سفر هفته گذشته مایک پنس، معاون رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا به ترکیه، رجب طیب اردوغان با آتس بس موقت در شمال شرقی سوریه موافقت کرد.

این آتس‌بس ساعت ۲۲ به وقت محلی به پایان رسید و این در حالی است که اردوغان خواستار خروج شبه‌نظامیان کرد از منطقه بین شهرهای مرزی تل ابیض و راس‌العین (به طول ١٢٠ کیلومتر) است.

به نوشته بی بی سی، دیدار روسای جمهوری ترکیه و روسیه تنها ساعاتی پیش از پایان این آتش بس موقت صورت پذیرفت.

کردهای سوریه در نوار مرزی ۴۴۴ کیلومتری با ترکیه همسایه‌اند. نیروهای دموکراتیک سوریه که ترکیبی از شبه‌نظامیان عرب و کرد با رهبری کردها هستند پس از شکست دادن داعش کنترل مناطق شما و شرق سوریه را به دست گرفته‌اند.

"یگان‌های مدافع خلق" (YPG) یکی از گروه‌های اصلی کرد در بین نیروهای دموکراتیک سوریه هستند و ترکیه آنها را شاخه‌ای از حزب کارگران کردستان (PKK) و "تروریست" می‌داند و خواستار پاکسازی شمال شرقی سوریه از این نیروهای مسلح است.

یگان‌های مدافع خلق وابستگی خود به پ‌ک‌ک را تکذیب می‌کنند و آمریکا هم موضع ترکیه در این‌باره یگان‌ها قبول ندارد.

اعلام رسمی خروج نظامیان آمریکا -که شمارشان هزار تن برآورد می‌شد- و سپس عملیات نظامی ترکیه، سبب شده تا نیروهای دموکراتیک سوریه با دولت این کشور به توافق برسند و ارتش سوریه به مناطق کردنشین وارد شود.

در این میان، کرمیلن در تلاش برای جلوگیری از رویارویی نظامی ارتش سوریه و ترکیه است.

سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان روز گذشته درباره حمله ترکیه به شمال سوریه که منجر به کشته و آواره شدن تعدادی از غیر نظامیان از جمله افراد کرد در آن منطقه شده است، گفت: ما مواضع خود را در این مسئله اعلام کردیم و پیگیر این هستیم که مواضع ما در این زمینه محقق شود. ما راه حل مشکلات در منطقه را لشکرکشی نمی‌دانیم. تاکید داریم که باید اختلافات از راه مسالمت‌آمیز حل شود. ما دولت‌های ترکیه و سوریه را تشویق کردیم که با یکدیگر نشست داشته باشند.