شناسهٔ خبر: 3605441 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

حاشیه‌نگاری بر حمله کم‌سابقه مشاور ابتکار به وزیر بهداشت؛

کاش قبل از شکستن سکوت با توهین، مشورت هم می‌کردید!

آیا جا نداشت اول به اصل بحران می‌پرداختید و درباره آن نظر کار‌شناسی می‌دادید. از افق‌های پیش رو و کاستی‌ها سخن می‌گفتید و بعد به نقد عملکرد سایرین می‌پرداختید؟ آیا بحران گرد و غبار را امثال وزیر بهداشت پدید آورده‌اند که آن‌ها را سیبل می‌کنید یا پیش از ایشان، کسان دیگری را سراغ دارید که به هر دلیل درباره‌شان سکوت می‌کنید؟!

صاحب‌خبر -
هنوز آسمانِ غبار‌آلود خوزستان صاف نشده، مشاور رئیس سازمان محیط زیست آنچنان گرد و خاکی در تاختن به رئیس هیأت اعزامی دولت به این استان به راه انداخته به نظر می‌رسد آلودگی هوای دنیای سیاست در پایتخت دست کمی از آلودگی چندین برابر مجاز شهرهایی چون اهواز ندارد!

به گزارش «تابناک»، در پی شدت گرفتن آلودگی هوا در برخی شهرهای استان خوزستان و مشقت‌هایی که این میهمان ناخوانده به هم‌وطنانمان در این دیار تحمیل کرده بود، هیأت دولت جلسه ویژه‌ای به این مناسبت تشکیل داد و اعزام هیأتی برای بررسی کامل‌تر اوضاع به منطقه را به تصویب رساند که هرچند موجبات دلگرمی مردم خوزستان را فراهم آورد اما ظاهرا به مذاق برخی اصلا خوش نیامده؛ اینقدر که در بیان انتقادشان به ترکیب هیأت اعزامی، از نسبت دادن مضامین توهین‌آمیز نیز ابایی ندارند!

این موضوع زمانی آشکار شد که سخنان تند مشاور رئیس سازمان محیط زیست کشورمان در این باره در گفت‌وگو با یک خبرگزاری منتشر شد؛ سخنانی به غایت عجیب که انواع و اقسام تندی‌ها در آن مشهود است و به جرأت می‌توان مدعی شد یکی از عجیب‌ترین انتقادات دولتمردان به یکدیگر در تاریخ کشورمان به شمار می‌آید و تا مدت‌ها از یاد‌ها نخواهد رفت. سخنانی که اگر پاسخ داده شوند، حتی دور از ذهن نیست که مجادله‌ای بی‌مثال در تاریخ سیاسی کشورمان رقم بخورد و مایه شماتت بسیاری شود.

‌از «وزیر بهداشت نخود هر آشی است» تا «هاشمی متخصص چشم است یا ریزگرد‌ها؟» و مضامینی از این دست، این انتقادات تند و آتشین را اسماعیل کهرم، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرده که در رأس هیأت اعزامی دولت به خوزستان، وظیفه بررسی اوضاع در منطقه و تهیه گزارشی که قرار است ملاک عمل دولتمردان درباره معضل خوزستان شود را عهده‌دار بوده اما به زعم آقای مشاور دخالت وی در کار محیط زیست خوانده شده و موجب شده که «ابتکار از رفتن به خوزستان امتناع کند‌»!

کهرم در ادامه گفت‌وگوی خود با فارس، در واکنش به حضور وزیر بهداشت و عدم حضور رئیس سازمان محیط زیست در روزهای نفس‌گیر خوزستان گفت: «هر جا که عکس و دوربین باشد آقای هاشمی نیز حضور دارد! بنده علت عدم حضور «ابتکار» را در خوزستان نمی‌دانم، اما سؤال اینجاست که آیا نتیجه حضور وزیر بهداشت به خوزستان غیر از شوی رسانه‌ای چیز دیگری بود؟».

وی در ادامه بی‌آنکه به این موضوع اشاره کند که چگونه سفر نماینده هیأت دولت به استان خوزستان برای بررسی مشکلات مردم از نزدیک را، نه انجام وظیفه وزیر، که شوی رسانه‌ای یافته، در تاختن به وزیر یک گام به پیش رفته و با بیان اینکه «آیا وزیر بهداشت تفاوت میان بیابان و کویر را می‌داند؟»، افزود: «هاشمی متخصص چشم است؛ بر همین اساس، دلیلی ندارد که وی به عراق برای رفع معضل ریزگرد‌ها سفر کند، باید ابتکار و جمعی از کار‌شناسان به این سفر بروند‌».

البته آقای مشاور به این حد از تندی هم اکتفا نکرد و گفت: «آقای هاشمی نخود هر آشی است! برخی از مسائل وجود دارد که صرفا به محیط زیست مربوط می‌شود و ارتباطی به وزارت بهداشت ندارد؛ راه حل فوری و عاجل [برای خوزستان و خوزستانی‌ها] توزیع ماسک‌های رایگان میان مردم خوزستان است که از ورود ذرات با قطر کمتر از ۲.‌۵ میکرون به ریه افراد جلوگیری کند؛ اما هم‌اکنون از ماسک‌های موجود نخود هم عبور می‌‌کند‌».

این اظهارات عجیب و غریب در حالی بیان می‌شود که می‌دانیم با شدن گرفتن گرد و غبار در خوزستان، بسیاری از مردم به مشکلات تنفسی مبتلا شده و ناگزیر از مراجعه به مراکز درمانی شده‌اند. شاید همین دلیل به تنهایی برای حضور وزیر بهداشت در منطقه، بررسی خطراتی که سلامت مردم در آن دیار را تهدید می‌کند و یافتن راهکار مناسب برای مقابله با آن کافی باشد.

بر این اساس، به نظر می‌رسد ‌حضور وزیر بهداشت در هیأت اعزامی به منطقه، گامی در راستای انجام وظایف این وزیر به عنوان سکاندار حوزه سلامت کشور باشد و چسباندن حرف‌هایی چون «شوی تبلیغاتی» به آن، نتیجه ناآگاهی از شرح وظایف وزیر باشد. بماند که حضور وزیر بهداشت در هیأت اعزامی، نافی حضور دیگر مسئولان، از جمله رئیس سازمان محیط زیست نبوده و نیست و بر این اساس بوده که مقاماتی از سازمان امداد و نجات و مدیریت بحران هم در هیأت اعزامی حضور داشتند.

این در حالی است که جز این ابعاد انتقادات مطرح ‌توسط کهرم، به نظر می‌رسد، ‌طرح موضوعاتی چون «وزیر نخود هر آش است» یا «هر جا دوربین باشد وزیر در آنجا حاضر است»، آنقدر از ابتداییات نقد اصولی به دور هستند که پرداختن بدان‌ها ضرورتی نداشته باشد.

آنچه سوای این مسائل می‌توان بیان کرد، ادعای مشاور رئیس سازمان محیط زیست درباره علت عدم حضور رئیس این سازمان در خوزستان است که مجابمان می‌کند نظر معصومه ابتکار را در این باره بپرسیم تا بعد درباره آن سخن بگوییم، چه اگر این ادعا درست باشد، کهرم از اختلافی عمیق میان دولتمردان خبر داده که با توجه به نقش متقابل محیط زیست و وزارت بهداشت، می‌تواند مشکلات متعددی برای مردم به وجود آورد و اگر نادرست باشد، حکایت از آن دارد که مشاور ابتکار، نه تنها مشاوره‌ای به وی نداده، بلکه بی‌مشورت وی بلوایی پدید آورده که جبران کردنش به سادگی ممکن نیست.

این اشکالات در سخنان کهرم زمانی پر رنگ‌تر می‌شود که بدانیم در بحبوحه بحران زیست محیطی حاکم بر خوزستان، هیچ اظهار نظر خاصی از این مشاور در این باره منتشر نشده تا بتوان از کهرم پرسید: آیا جا نداشت اول به اصل بحران می‌پرداختید و درباره آن نظر کار‌شناسی ارائه می‌کردید، از افق‌های پیش رو و کاستی‌ها سخن می‌گفتید و بعد به نقد عملکرد سایرین می‌پرداختید؟ آیا بحران گرد و غبار را امثال وزیر بهداشت پدید آورده‌اند که آن‌ها را سیبل می‌کنید یا پیش از ایشان، کسان دیگری را برای سیبل قرار دادن سراغ دارید که به هر دلیل ترجیح داده‌اید درباره‌شان سکوت کنید؟!

نظر شما