شناسهٔ خبر: 36030121 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: تجارت آنلاین | لینک خبر

برگزیت بی پایان

جانسون در ژوئیه گذشته با هدف اجرای با توافق یا بدون توافقِ برگزیت تا ۳۱ اکتبر، به نخست وزیری رسید. او اولین بار در سپتامبر با رأی پارلمان مواجه شد و فورا شکست خورد. در پنج روز بعدی، او پنج بار در مسائل مهم در رأی گیری پارلمان شکست خورد. او تلاش کرد با تعطیل کردن پارلمان، شکست‌های خود را متوقف کند. اما مخالفانش به دیوان عالی شکایت کردند و پیروز شدند. جدال‌ها میان دولت و پارلمان درباره برگزیت هنوز ادامه دارد.

صاحب‌خبر -

فرارو- روز پنج‌شنبه به نظر می‌رسید که بوریس جانسون به تحقق آرزوی خود نزدیک شده است. در این روز، بریتانیا و اتحادیه اروپا درباره یک توافق برگزیت به توافق رسیدند. نخست وزیر بریتانیا، که امیدوار بود بریتانیا را تا ۳۱ اکتبر جاری از اتحادیه اروپا خارج کند، این توافق را «عالی» توصیف کرد.

به گزارش فرارو، شادی جانسون خیلی طول نکشید. روز شنبه اعضای پارلمان بریتانیا، در یک جلسه ویژه، متممی را تصویب کردند که به موجب آن، نخست وزیر باید مهلت اجرای برگزیت را تمدید کند. تصویب این متمم، ضربه سختی به طرح‌های جانسون زد. چون اجرای برگزیت در اواخر ماه جاری را عملا غیرممکن ساخت. روزنامه انگلیسی گاردین، تصویب متمم جدید را یک «شکست خوارکننده» برای جانسون دانست. 

جانسون، در پی این بود که تا ۳۱ اکتبر بریتانیا را با توافق یا بدون توافق، از اتحادیه اروپا خارج کند. اما با تصویب متمم جدید در پارلمان، نخست وزیر مجبور شد به رغم میل باطنی خود از اتحادیه اروپا درخواست کند که مهلت برگزیت را تمدید کند. این اجبار باعث شد که جانسون به تناقض‌گویی بیافتد.

وی پس از تصویب متمم مزبور، سه نامه به مقامات اتحادیه اروپا ارسال کرد. نامه نخست که به شکل غیرمعمول فاقد امضای نخست وزیر بود، به دونالد توسک، رئیس شورای اروپا، فرستاده شد و در آن جانسون خواستار تمدید مهلت برگزیت شد. سفیر بریتانیا در اتحادیه اروپا نیز نامه‌ای به اتحادیه اروپا فرستاد. علاوه بر این، جانسون در یک نامه شخصی به اتحادیه اروپا، دلایل عدم تمایل دولت بریتانیا به تمدید مهلت برگزیت را توضیح داد.

هنوز معلوم نیست که گام بعدی جانسون چه خواهد بود. او هشدار داده که تاخیر طولانی‌مدت اجرای برگزیت، «اثر فرساینده» خواهد داشت و تمدید بیشتر آن به منافع بریتانیا و شرکای آن در اتحادیه اروپا و همچنین روابط بین آنها، آسیب خواهد زد. وی افزود که پارلمان فرصت تزریق نشاط به فرآیند تصویب طرح برگزیت را از دست داده است.

راه بی‌انتهای برگزیت
برخی ناظران بر این باور هستند که پس از عدم تایید توافق برگزیت جانسون توسط پارلمان، نخست وزیر ممکن است ادعا کند که او درباره یک توافق مذاکره کرده، ولی پارلمان مسئول شکست این توافق است؛ بنابراین ممکن است در هفته‌های آینده خواستار برگزاری انتخابات عمومی شود به امید اینکه بتواند با کسب کرسی‌های بیشتر در پارلمان، بریتانیا را هر چه زودتر از اتحادیه اروپا خارج کند. اما انتخابات عمومی هم مخاطرات خودش را دارد. حزب کارگر، مصمم است که توافق برگزیت جانسون را رد کند و او را در انتخابات شکست دهد. جدای از این، برخی نیز امیدوارند که همه‌پرسی دیگری درباره خروج از اتحادیه اروپا برگزار کنند. روز شنبه، ده‌ها هزار نفر از مخالفان اجرای برگزیت به خیابان‌های لندن ریختند و خواستار برگزاری همه‌پرسی دوم در خصوص ترک اتحادیه اروپا شدند.

با رد توافق برگزیت جانسون و احتمال تمدید مهلت خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تا ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰، جدال دولت و پارلمان درباره برگزیت وارد مرحله دیگری شد. مرحله‌ای که در آن ممکن است جانسون با چالش‌های قانونی مواجه شود. وی پس از تصویب متمم اخیر، اعلام کرد که با اتحادیه اروپا درباره یک مهلت تاخیر، مذاکره نخواهد کرد و قانون هم او را مجبور نمی‌کند که این کار را انجام دهد. چنین ادعایی ممکن است با قانون بریتانیا سازگار نباشد.
 
بخوانید:

جانسون در ژوئیه گذشته با هدف اجرای با توافق یا بدون توافقِ برگزیت تا ۳۱ اکتبر، به نخست وزیری رسید. او اولین بار در سپتامبر با رأی پارلمان مواجه شد و فورا شکست خورد. در پنج روز بعدی، او پنج بار در مسائل مهم در رأی گیری پارلمان شکست خورد. او تلاش کرد با تعطیل کردن پارلمان، شکست‌های خود را متوقف کند. اما مخالفانش به دیوان عالی شکایت کردند و پیروز شدند. جدال‌ها میان دولت و پارلمان درباره برگزیت هنوز ادامه دارد. برخی معتقدند که حتی اگر بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج شود، باز هم برگزیت تمام نخواهد شد. چون شرایطی که برگزیت را بوجود آورد، ادامه خواهد داشت. در همین رابطه، دیوید فروم، نویسنده مجله آتلانتیک طی یادداشتی در همین مجله نوشت: «برگزیت، هرگز به پایان نخواهد رسید، حتی اگر بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج شود. چرا که نارضایتی‌هایی که برگزیت را بوجود آورد، بعد از برگزیت هم دوباره وجود خواهد داشت.»