قانونگذاران انگلیسی روز شنبه در پارلمان گرد آمدند تا توافق بهدست آمده بین دولت بریتانیا و اتحادیه اروپا را به رأی بگذارند.
به نوشته «خبرگزاری فرانسه»، پارلمان انگلیس برای اولین بار از سال ۱۹۸۲ جلسه خود را در روز تعطیل شنبه برگزار کرد که نشان دهنده اهمیت و فوریت تصمیمگیری درخصوص توافق برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) است.
رهبران احزاب مخالف دولت طی دو روز سپری شده از تنظیم این توافق در بروکسل، مخالفت خود را با آن اعلام کردهاند و امروز (شنبه) «بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس کار دشواری در متقاعد کردن نمایندگان آنها در مجلس عوام برای دادن رأی مثبت به این توافق پیش رو دارد.
جانسون روز شنبه، پیش از شروع جلسه پارلمان در روزنامه «سان» نوشت: «امروز ما نمایندگان این فرصت را داریم که شما (مردم بریتانیا) را از داستان طولانی و بیپایان برگزیت خلاص کنند و کشور را به پیش ببرند».
نخستوزیر انگلیس بارها اعلام کرده بریتانیا با توافق یا بدون توافق با بروکسل، اتحادیه اروپا را در تاریخ ۳۱ اکتبر (۹ آبان) ترک خواهد کرد. اکنون بسیاری از نمایندگان این نگرانی را دارند که حتی اگر به توافق جانسون در پارلمان رأی دهند، زمان کافی برای اجرای سازوکارهای لازم برای اجرای برگزیت تا این تاریخ وجود نداشته باشد.
در همین خصوص، «لوسیانا برگر»، نماینده حزب «لیبرال دموکرات» در جلسه روز شنبه پارلمان از جانسون توضیح خواست که چگونه قانونگذاران میتوانند به این توافق رأی دهند، در حالی که وزیر برگزیت دولت امروز صبح در برنامهای تلویزیونی اظهار داشت هنوز ارزیابی اقتصادی در خصوص این توافق انجام نشده است.
جانسون پاسخ داد: «این توافق توسط افراد زیادی از جمله مارک کارنی رئیس بانک انگلیس مورد استقبال قرار گرفته است».
«جرمی رایت» نماینده حزب محافظهکار از رهبر حزب خود جانسون پرسید، لازم است این شک در میان نمایندگان بین این دو اتنخاب از بین برود که «توافق خوب» رأی دهند یا آن را برای رسیدن به «توافقی عالی» به تأخیر اندازند.
جانسون پاسخ داد: «این بهترین توافقی است که در شرایط فعلی میتوان بهدست آورد، اما قبول دارم مشکلاتی در آن وجود دارد».
مردم بریتانیا (انگلیس، ایرلند شمالی، اسکاتلند و ولز) سوم تیر ماه سال ۱۳۹۵ در یک همهپرسی به خروج این کشور از اتحادیه اروپا رأی مثبت دادند. قرار بود فرآیند خروج تا پیش از ابتدای امسال تکمیل شود، اما ناکامی لندن و بروکسل در توافق در مورد وضعیت رابطه سیاسی و اقتصادی پس از اجرای برگزیت، به تعویق در این فرآیند منجر شد.
«ترزا می» نخستوزیر پیشین انگلیس سه بار توافق دولتش با اتحادیه اروپا درباره برگزیت را به پارلمان انگلیس ارائه کرد اما قانونگذاران هر سه بار این طرح را رد کردند. او سوم خرداد امسال با اعلام شکست تلاشهایش برای حصول توافق با بروکسل برای خروج از اتحادیه اروپا استعفای خود را اعلام کرد و ۱۷ خرداد رسماً از سمت خود کنارهگیری کرد و متعاقبا بوریس جانسون سکان نخستوزیری را برعهده گرفت.
جانسون که پس از ترزا می به نخستوزیری رسید تلاش کرد با ایجاد اصلاحاتی در یکی از بندهای توافق قبلی در خصوص مرزهای ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند، رضایت بروکسل و پارلمان انگلیس را جلب کند.
روز پنجشنبه «جان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد، اتحادیه اروپا و بریتانیا توانستند در خصوص نحوه اجرای برگزیت به توافق برسند.
اگر امروز پارلمان این توافق را رد کند، دولت انگلیس با چالشی جدید روبرو میشود. زیرا در صورتی که طبق اعلام جانسون انگلیس بدون تصویب توافق در تاریخ تعیین شده از اتحادیه اروپا خارج شود با شوک اقتصادی و سیاسی شدیدی مواجه خواهد شد.
فارس