لبنان و مردم آن شب گذشته به دنبال اعتراضاتی که تا صبح ادامه داشت، نخوابیدند و اعتراضات تا صبح امروز ادامه داشت و همه شهرهای لبنان از طرابلس در شمال گرفته تا صیدا و نبطیه در جنوب را فرا گرفت و هنوز هم اعتراضات ادامه دارد.
اخذ مالیات از مکالمات واتساپ جرقه اعتراضات را زد
علت این تظاهرات و اعتراضات مخالفت با افزایش مالیات و اعتراض به اوضاع معیشتی فلاکت بار بود که در شعارهای آنها عیان شد. این اعتراضات زمانی شعله رو شد که دولت لبنان روز پنج شنبه با طرح اخذ مالیات از مکالمات واتساپ و دیگر پیام رسان های اجتماعی موافقت کرد و آن را طرحی در راستای افزایش درآمدهای دولت در بودجه سال ۲۰۲۰ اعلام کرد.
این در حالی است که شب گذشته سعد حریری نخست وزیر لبنان به دنبال شعله ور شدن اعتراضات که در بیروت و برخی مناطق دیگر به دنبال قوانین جدید مالیاتی رخ داد، از وزیر ارتباطات این کشور خواست که بررسی اخذ مالیات از واتساب را متوقف کند.
واکنش مقامات لبنانی به اعتراضات
«محمد شقیر» وزیر ارتباطات لبنان شامگاه پنج شنبه اعلام کرد: «بررسی طرح اخذ مالیات از کاربران نرم افزارهای ارتباطی از دستور کار دولت خارج شده است. اتفاقاتی که اکنون در لبنان شاهد هستیم توسط دستهای پشت پرده اداره می شود».
وی خواستار توقف خشونتهایی شد که ممکن است اقتصاد ضعیف لبنان را بیش از پیش تضعیف کند.
اداره کل امنیت عمومی لبنان با صدور بیانیه ای اعلام کرد: «آزادی بیان مقدس و حقی بر طبق قانون اساسی است اما آیا حمله به مراکز دولتی و خصوصی قابل توجیه است؟ آیا آزادی بیان اجازه حمله به نیروهای امنیتی که تاکنون سبب زخمی شدن ۴۰ نفر از آنها را می دهد، می شود».
اداره کل امنیت عمومی لبنان از شهروندان خواست که به خشونت و هرج و مرج روی نیاورند.
«ریا الحسن» وزیر کشور لبنان اعلام کرد: «وارد شدن گزندی به اموال دولتی و خصوصی و در معرض خطر قرار گرفتن جان شهروندان را نخواهیم پذیرفت و در برابر اقدامات خرابکارانه که خارج از روند تظاهرات مسالمت آمیز باشد، اقدامات خاصی انجام خواهیم داد و می دانیم که چگونه مانع از این اقدامات خرابکارانه شویم».
«سامی الجمیل» رئیس حزب الکتائب لبنان از لبنانی ها خواست که به خیابانها در همه مناطق لبنان بیایند و به شکل مسالمت آمیز و متمدنانه با سیاست امرواقع(عمل انجام شده) مخالفت کنند وخواهان استعفای دولت لبنان شوند.
وی بر ضرورت دولت فن سالار به منظور نجات اوضاع اقتصادی و معیشی لبنان تاکید کرد.
الجمیل در نشست خبری خود خواهان انتخابات زودهنگام پارلمانی هم شد.
این در حالی است که سمیر جعجع رئیس حزب القوات اللبنانیه هم خواستار استعفای دولت لبنان شده بود.
موضع گیری معاون رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان
شیخ علی دعموش معاون رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان به موضع گیری درباره اعتراضات مردمی در این کشور پرداخت و گفت: «اعتراضات مردمی که لبنان شاهد آن است ناشی از حجم بحرانی معیشتی است که مردم از آن رنج می برند. ما درباره سیاست های اقتصادی غلط و وضع مالیات بیشتر و تحمل بار بر روی دوش شهروندان هشدار داده و اعلام کرده بودیم که این به انفجار مردمی خواهد رسید زیرا مردم به مرحله سختی رسیده اند که دیگر توان اوضاع مشقت بارتر معیشتی را ندارند. مردم درد و رنج خود را بیان می کنند و باید به فریاد آنها گوش داده شود اما باید تحرکات مسالمت آمیز باشد و اموالی دولتی و خصوصی در معرض خطر قرار نگیرد. بحرانهای انباشته شده مسئولیتش فقط با دولت کنونی نیست بلکه به دوره های قبل و دولتهای متوالی است و نباید فساد و ناکامی ۳۰ ساله به پای دوره کنونی گذاشته شود. موضع حزب الله از ابتدا مشخص بوده است و ما آشکارا گفته ایم که مخالفت وضع مالیات جدید بر قشر فقیر و متوسط خواه از بودجه یا خارج از آن هستیم. این سیاست ثابت حزب الله در همه جلسات دولت و در بررسی بودجه ۲۰۱۹ بوده است.
راه حل جیب شهروندان و فقرا نیست؛ بلکه راه درست بهبود بخش صنعتی و کشاورزی، توقف حیف و میل و فساد و شروع اصلاحات ریشه ای و برنامه ریزی شده و دست برداشتن از سیاست های سابق است که کشور را به اوضاع کنونی رسانده است».
واکنش های خارجی
سفارت کویت در لبنان از کویتی هایی که قصد سفر به بیروت پایتخت لبنان را دارند، خواست که دست نگه دارند و به آنجا سفر نکنند.
وزارت خارجه فرانسه با صدور بیانیه ای از فرانسوی های خواست که از مناطقی که اعتراضات و تجمعات در آن در حال برگزاری است، دور شوند به ویژه بیروت.
سفارت کانادا در بیروت امروز جمعه اعلام کرد که فعلا به علت اعتراضات تعطیل است.
ربکا گرندلی سفیر استرالیا در لبنان هم بیان کرد که سفارت این کشور به سبب اعتراضات فعلا بسته خواهد شد.
سفارت امارات در بیروت هم به اتباع خود در همه مناطق لبنان هشدار داد و از آنها خواست که به مناطقی که اعتراضات در آن جریان دارد نروند و برای حفظ امنیت و سلامت خود در محل اقامتشان بمانند.
سفارت عربستان در بیروت نیز هشدار مشابهی داد و از همه اتباع این کشور در لبنان و سعودی هایی که به لبنان سفر می کنند خواست که بسیار مراقبت باشند و از مناطقی که تظاهرات و اعتراضات در آنجا برگزار می شود، دور شوند.
سفارت بحرین هم توصیه مشابهی به اتباع خود کرده است.
علل اعتراضات چیست؟
گرچه به دنبال طرح اخذ مالیات از مکالمات واتساپ و دیگر پیام رسان های اجتماعی شعله ور شد اما این تمام ماجرا نبود و جرقه اعتراضات را زد. آتش سوزی که جنگلهای لبنان را چند روز قبل طعمه خود کرد و به آواره شدن خانواده های بسیاری از منازل خود شد و ناتوانی دولت حریری از مهار آن به علت خرابی بالگردهای اطفای حریق و اهمال دولت در تعمیر و نگهداری این بالگردها خشم لبنانی ها را برانگیخت به ویژه که مسئولان لبنانی یکدیگر با مسئول می دانستند و اگر الطاف الهی و بارش باران نبود شاید لبنان دچار فاجعه بزرگ می شد.
خشم لبنانی ها با اقدامات ریاضتی به علت کسری بودجه که دولت به دنبال رفع آن از جیب مردم لبنان با وضع مالیات های جدید بود، تشدید شد. لیره لبنان در برابر لبنان ارزش خود را از دست داد و اعتصابات متوالی در بخش های مختلف رخ داد که منجر به بحران سوخت شد و نزدیک بود که به نان هم با تهدید اتحادیه نانوایان به اعتصاب برسد.
در چنین شرایط اقتصادی سختی، لبنانی ها به حرکت درآمده اند و راههای مواصلاتی میان شهرها را قطع کردند و بیروت شاهد کشمکش معترضان و نیروهای امنیتی شد که نیروهای امنیتی سعی داشتند که مانع آنها برای رسیدن به ساختمان نخست وزیری شوند. به دنبال اعتراضات، مدارس و دانشگاهها تعطیل و بانکها بسته اند.
منبع: مهر
نظر شما