شناسهٔ خبر: 35883918 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

گزارش

خیز دولت برای عبور از وابستگی اقتصاد به نفت

اشاره: محمدباقر نوبخت -رئیس سازمان برنامه‌وبودجه- دیروز در حاشیه نشست هیئت دولت در جمع خبرنگاران از پیشنهاد افزایش ۱۵ درصدی حقوق کارکنان دولت و افزایش بیش از ۲۰ درصد حداقل حقوق‌بگیران را مطرح و تأکید کرد که بودجه دوسالانه سال 1399-1400 بدون تکیه‌بر اقتصاد نفتی برنامه‌ریزی‌شده است. وی از سه منبع «یارانه‌های پنهان انرژی»، «مالیات» و «مولدسازی دارایی‌های دولت» برای تأمین کسری بودجه بدون نفت نام برد، اما به قطع یارانه‌های آشکار که ماهانه دولت مبلغ هنگفتی را پرداخت می‌کند، اشاره نکرد. رئیس سازمان برنامه نگفت که آیا در بودجه دوسالانه که دولت تنظیم کرده نهادها، شرکت‌ها و بنگاه‌های شبه‌دولتی همچنان از مالیات معاف هستند یا در بودجه جدید ملزم به پرداخت مالیات می‌شوند. در شرایطی که تورم همچنان بالاست و پیش‌بینی می‌شود میانگین تورم سال جاری حدود 40 درصد باشد افزایش 15 درصدی حقوق نمی‌تواند به نفع صاحبان آن‌ها باشد.

صاحب‌خبر -

ستاره صبح-

افزایش حقوق های پایین
نوبخت با اعلام پیشنهاد افزایش ۱۵ درصدی حقوق کارکنان دولت گفت: نرخ تورم نقطه‌ای در دو ماه گذشته درمجموع بیش از ۱۲ درصد تقلیل پیدا کرد و در ماه‌های آینده نیز می‌تواند کاهنده باشد. بنابراین ما در بودجه ۹۹ برای حقوق کارکنان دولت پیشنهاد افزایش ۱۵ درصدی داده‌ایم. البته این پیشنهاد باید در دولت و بعد هم در مجلس تائید شود. این رقم به‌طور متوسط است. برای حداقل حقوق و حقوق پایین، حتماً میزان افزایش از ۲۰ درصد هم بیشتر خواهد شد.

بودجه بدون نفت
نوبخت درباره بودجه سال بعد گفت: «منابع بودجه ۹۹ کمترین وابستگی را به نفت خواهد داشت؛ به‌طوری‌که می‌توانیم بگوییم تکیه بودجه جاری به‌طور مطلق از نفت برداشته می‌شود و ما حتی ریالی از نفت را در بودجه‌های جاری و هزینه‌ای صرف نخواهیم کرد. بودجه سال ۱۳۹۹ در چارچوب طرح اصلاح ساختار بودجه تهیه‌شده است. در این طرح از جهت منابع، مصارف و نظام بودجه‌ریزی اصلاحاتی انجام‌شده است.»
وی درباره موارد استفاده از منابع نفتی گفت: «در سال آینده منابع حاصل از فروش نفت را صرف تملک دارایی‌های سرمایه‌ای می‌کنیم و برای طرح‌های عمرانی استفاده خواهیم کرد.

سه منبع جایگزین نفت
رئیس سازمان برنامه‌وبودجه منابع جایگزین نفت را سه منبع «یارانه‌های پنهان حامل‌های انرژی»، «مالیات» و «مولدسازی دارایی‌های دولت» نام برد و توضیح داد: «ما از بخشی از حجم قابل‌توجه یارانه‌های پنهانی که در حامل‌های انرژی وجود دارد، استفاده می‌کنیم.

اصلاح معافیت‌های مالیاتی
نوبخت بخش عمده منابع جایگزین را منابع مالیاتی عنوان کرد و با تأکید بر اصلاح نظام مالیاتی گفت: «قرار نیست از کسانی که در حال حاضر مالیات می‌دهند، مالیات بیشتری ستانده شود. بر اساس طرح ما، کلیه بنگاه‌های تولیدی مالیاتشان تقلیل پیدا می‌کند، ولی ما پایه‌های جدیدی مثل عایدی سرمایه تعریف کردیم که با آن مصداق می‌توانیم مالیات بیشتر و متناسب‌تری داشته باشیم. با احیا بخشی از معافیت‌های مالیاتی که الآن وجود دارد، ما می‌توانیم قطع وابستگی به نفت را جبران کنیم.»

۷ میلیون میلیارد تومان، مولدسازی دارایی‌های دولت
نوبخت در توضیح دیگر منبع درآمدی جایگزین درآمدهای نفتی گفت: «منبع سوم هم مولدسازی دارایی‌های دولت است. به‌این‌ترتیب از ۷ میلیون میلیارد تومانی که وجود دارد، می‌توانیم برخوردار باشیم. بنابراین به نحو مقتضی منابع جایگزین درآمدهای نفتی را تأمین خواهیم کرد.
کاهش تعداد دستگاه‌های سیاست‌گذار
رئیس سازمان برنامه‌وبودجه اصلاحات بودجه ۹۹ در بخش هزینه‌ها را چنین توضیح داد: «یکی دیگر از اشکالی که الآن وجود دارد، عدم تمرکز در اجرای سیاست‌هاست. در ساختار بودجه هزار ردیف و دستگاه، و ۹ هزار برنامه ردیف وجود دارد. ما همه این دستگاه‌ها را بر اساس برنامه‌ها به دودسته تقسیم می‌کنیم. یک دسته دستگاه‌هایی هستند که سیاست‌های آن‌ها، برنامه را مشخص می‌کنند. به‌طور مثال الآن در حوزه درمان می‌بینید که اغلب دستگاه‌ها برنامه درمان دارند؛ هم قوه، هم آموزش‌وپرورش، هم نیروی انتظامی، هم تأمین اجتماعی و هم وزارت بهداشت و درمان برنامه دارند. بالاخره یکی از این دستگاه‌ها باید سیاست‌گذار درمان و بقیه مجری آن باشند. ازاین‌جهت تعداد دستگاه‌های سیاست‌گذار زیر ۱۰۰ دستگاه خواهد بود. درحالی‌که در بودجه‌های سنواتی بیش از هزار دستگاه داشتیم.

بودجه‌بندی دوسالانه
رئیس سازمان برنامه‌وبودجه با تأکید بر تدوین دوسالانه بودجه گفت: یکی دیگر از ویژگی‌های بودجه امسال دوسالانه بودن است. همراه با بودجه سال ۹۹، بودجه سال ۱۴۰۰ هم به‌صورت بودجه‌ریزی غلتان و جهت اطلاع مجلس، تقدیم می‌شود. اعداد و ارقام آن بعداً می‌تواند اصلاح شود.

نظر شما