شناسهٔ خبر: 35857337 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

/در حال به روزرسانی/

آخرین اخبار از عملیات نظامی ترکیه در سوریه/ اردوغان: شرایط بازگشت پناهجویان سوری را فراهم می‌کنیم

رئیس‌جمهوری ترکیه از آغاز عملیات نظامی کشورش در سوریه خبر داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه رسما از عملیات نظامی کشورش در سوریه خبر داد.

اردوغان در این‌باره مدعی شد که ترکیه با این عملیات که تحت عنوان «چشمه صلح» انجام می‌شود، خطر تروریسم که متوجه این کشور است را رفع خواهد کرد.

وی در ادامه ادعاهای خود افزود که ترکیه با این عملیات، تمامیت ارضی سوریه را حفظ کرده و آن را از چنگ تروریست‌ها نجات خواهد داد.

اردوغان یادآور شد: بواسطه منطقه امنی که با عملیات «چشمه صلح» ایجاد خواهد شد شرایط بازگشت پناهجویان سوری را فراهم خواهیم کرد.

وی با طرح این ادعا که هدف ما نابودی کریدور تروریستی در مرز جنوبی‌مان و برقراری صلح و آرامش در منطقه است، گفت: بوسه بر پیشانی تمام سربازان حاضر در عملیات چشمه صلح زده و برای آنان و حامیان بومی شان آرزوی موفقیت می‌کنم.

این مقام‌ها نخواستند نامی از آن‌ها فاش شود و جزئیات بیشتری نیز در این رابطه ارائه نکردند. این مقام آگاه آمریکایی همچنین اعلام کرد که ارتش ترکیه هنوز یورش زمینی خود را در شمال سوریه آغاز نکرده است، اما انتظار می‌رود که این عملیات به‌زودی شروع شود.

 اسپوتنیک نوشت: «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهوری آمریکا، امروز -‌چهارشنبه- گفت که عملیات ترکیه در شمالی سوریه «ایده‌ای بد» است.

وی تاکید کرد که آمریکا از این عملیات نظامی حمایت نمی‌کند و افزود که واشنگتن به‌دقت اوضاع را زیر نظر دارد.

رئیس‌جمهوری آمریکا در ادامه گفت که هیچ نیروی آمریکایی در شمال شرقی سوریه حضور ندارد. وی عنوان کرد که مسئولیت نگاه داشتن زندانیان داعش در اردوگاه‌های سوریه به‌عهده ترکیه است.

رئیس‌جمهوری آمریکا با صدور یک بیانیه درباره این عملیات تصریح کرد: «ترکیه، عضو ناتو، به سوریه تجاوز کرد. ایالات متحده از این حمله حمایت نمی‌کند و این موضوع را به وضوح به ترکیه گفته است که این عملیات، ایده بدی است.»

«جپ کوفود»، وزیر خارجه دانمارک، امروز -‌چهارشنبه- طی پیامی توئیتری به عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد.

وی در این پیام عنوان کرد: «به‌شدت نگران عملیات نظامی ترکیه در سوریه هستیم. از دید من، این تصمیم ترکیه اشتباه و مایه تاسف است و می‌تواند عواقبی بسیار جدی برای غیرنظامیان و مبارزه علیه داعش داشته باشد.»

وزیر خارجه دانمارک در ادامه گفت: «ترکیه باید خویشتن‌داری نشان دهد. دانمارک با هم‌پیمانانش در ارتباط بوده و از نزدیک این ماجرا را تحت نظر دارد.»

مصر عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه را محکوم کرده و آن را «تجاوز» به حاکمیت این کشور خواند.

وزارت خارجه مصر طی بیانیه‌ای اعلام کرد که قاهره تجاوز ترکیه را «به قوی‌ترین شکل» محکوم می‌کند و خواستار آن شد که شورای امنیت سازمان ملل «هرگونه تلاش برای اشغال اراضی سوریه» را متوقف کرده یا «جمعیت‌شناسی شمال سوریه را تغییر دهد.»

در این بیانیه آمده است که حمله ترکیه «تجاوز آشکار» علیه حاکمیت سوریه است. وزارت خارجه مصر همچنین خواستار نشست اضطراری اتحادیه کشورهای عرب در این رابطه شد.

«استف بلاک»، وزیر خارجه هلند، امروز -‌چهارشنبه- اعلام کرد که این کشور سفیر ترکیه را در پی عملیات در شمال سوریه احضار کرده است. این بیانیه را بلاک طی بیانیه‌ای اعلام کرد.

وی در این بیانیه عنوان کرد: «هلند تجاوز ترکیه به شمال شرقی سوریه را محکوم می‌کند. از ترکیه می‌خواهیم مسیری را که پیش گرفته‌اند ادامه ندهند.»

«آن لیند»، وزیر خارجه سوئد، عملیات ترکیه در شمال سوریه را محکوم کرد.

وی امروز -‌چهارشنبه- طی پیامی توئیتری گفت: «اقدام‌های ترکیه غیرمسئولانه و در تضاد با قوانین بین‌المللی است. این اقدام‌ها به نتایج انسانی بسیار جدی می‌انجامد وممکن است باعث شود داعش دوباره نیرو بگیرد.»

وزیر خارجه سوئد گفت: «شورای امنیت سازمان ملل باید بلافاصله به مسئولیت‌های خود جامه عمل بپوشاند تا از بالا گرفتن تنش‌ها جلوگیری کند.»

شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که فردا -‌پنج‌شنبه- جلسه‌ای پشت درهای بسته درباره سوریه برگزار می‌کند.

بریتانیا، فرانسه، آلمان، بلژیک و لهستان پیشتر خواستار تشکیل جلسه این شورا درباره عملیات ترکیه در شمال سوریه شده بودند.

دولت هلند پیشتر با فراخوان سفیر ترکیه در آمستردام، به شدت به این اقدام نظامی ترکیه اعتراض کرد. 

نیروهای دموکراتیک سوریه طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «از تمام کشورهای عضو ائتلاف جهانی [علیه داعش] می‌خواهیم که به مسئولیت‌شان عمل کنند و از بحرانی قریب‌الوقوع جلوگیری کنند.»

یک شاهد عینی گفت که هزاران نفر از راس العین گریخته و به‌سوی شهر حسکه رفته‌اند.

 آسوشیتد پرس نوشت: وزیر خارجه آلمان عملیات ترکیه در شمال سوریه را محکوم کرد و از آنکارا خواست تا این حملات را متوقف کند.

«هایکو ماس»، وزیر خارجه آلمان، امروز -‌چهارشنبه- گفت که عملیات ترکیه در شمال شرق سوریه، «به فاجعه‌ای انسانی و آوارگی بیشتر مردم» می‌انجامد. ماس طی بیانیه‌ای گفت: «ما تجاوز ترکیه به شمال شرق سوریه را به شدیدترین شکل محکوم می‌کنیم.»

وزیر خارجه آلمان در ادامه عنوان کرد که این اقدام ترکیه خطر «بی‌ثباتی بیشتر منطقه و قدرت گرفتن داعش» را افزایش می‌دهد. او همچنین گفت که سوریه به ثبات، پس از جنگی هشت ساله،‌نیاز دارد و نخستین قدم ایجاد کمیته قانون اساسی این کشور در آینده نزدیک است.

ماس همچنین گفت: «از ترکیه می‌خواهیم که به تجاوزش پایان دهد و منافع امنیتی خود را به‌شکلی صلح‌آمیز پی بگیرد.»

 آناتولی نوشت: «خلوصی آکار»، وزیر دفاع ترکیه، امروز -‌چهارشنبه- گفت که عملیات موسوم چشمه صلح تنها تروریست‌های حاضر در شمال سوریه را هدف قرار داده است. 

وی در ادامه مدعی شد: «چشمه صلح، مانند عملیات شاخه زیتون و سپر فرات، تنها تروریست‌ها را هدف قرار می‌دهد. آنکارا بنا ندارد به هم‌پیمانانش در سوریه آسیب بزند.»

آکار همچنین اعلام کرد که طی تماسی تلفنی با «رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهوری ترکیه، او را در جریان آخرین تحولات در عملیات در شمال سوریه قرار داده است. 

مسطفی عنوان کرد: «این تجاوزی مستقیم از سوی کشور خارجی همسایه است و در تضاد با قطعنامه‌های سازمان ملل قرار دارد. خواستار احترام به استقلال سوریه، تمامیت ارضی و حاکمیت کشورمان هستیم.»

این دیپلمات افزود: «نتایج این اقدام ترکیه بسیار سنگین خواهد بود و سوریه تمام اقدام‌های ممکن، به‌طور مستقیم و غیرمسقیم، سیستماتیک و غیرسیستماتیک، را برای آن‌که ترکیه بهای سنگینی برای تجاوزش و نقض تمامیت ارضی ما بپردازد.» 

 خبرگزاری آناتولی نوشت: «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، در واکنش به عملیات ترکیه در شمال سوریه گفت که آنکارا نگرانی‌هایی مشروع درباره وضعیت این کشور دارد.

وی افزود: «ناتو از ترکیه می‌خواهد که اقداماتی درخور و حساب‌شده در طی عملیاتش در شمال سوریه انجام دهد.» استولتنبرگ در ادامه عنوان کرد: «ترکیه در برابر بحران قرار دارد و نگرانی‌هایی مشروع در قبال سوریه دارد.»

دبیرکل ناتو در ادامه عنوان کرد که نباید منطقه را بیش از این بی‌ثبات کرد، اما آنکارا این سازمان را در جریان جزئیات عملیاتش گذاشته است.

«امیلی دو مونشالان»، وزیر امور اروپایی فرانسه، در کمیته امور خارجه پارلمان این کشور گفت که این سه کشور طی بیانیه‌ای مشترک عملیات ترکیه در شمال سوریه را «به‌شدت محکوم» می‌کنند. وی افزود که اتحادیه اروپا طی بیانیه‌ای جداگانه به این موضوع واکنش نشان می‌دهد، چراکه برخی کشورها هنوز آن را امضا نکرده‌اند.

وزارت خارجه ترکیه نیز اعلام کرد که سفرای هر پنج عضو دائم شورای امنیت در آنکارا را فراخوانده و آن‌ها را در جریان جزئیات عملیات در سوریه قرار داده است.

آناتولی نوشت: نیروی هوایی ارتش ترکیه و ارتش آزاد سوریه دست به عملیات مشترک علیه شبه‌نظامیان یگان‌های مدافع خلق، حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) و تروریست‌های داعش زدند.

از سوی دیگر، شاهدان عینی به خبرگزاری رویترز گفتند که مردم این شهر، پس از آغاز عملیات ترکیه در شمال سوریه موسوم به «چشمه صلح» گروه‌گروه در حال ترک آن هستند.

رویترز نوشت: «ژان-کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اروپا، امروز -‌چهارشنبه- از ترکیه خواست تا خویشن‌داری نشان داده و عملیات نظامی‌اش در شمال سوریه را متوقف کند. 

وی در جمع نمایندگان پارلمان اروپا گفت: «ترکیه نگرانی‌های امنیتی خود را در مرز با سوریه دارد و ما باید این مسئله را درک کنیم. با این حال، از ترکیه و دیگران بازیگران منطقه می‌خواهم که خویشتن‌داری نشان دهند.»

یونکر همچنین گفت: «اگر این برنامه در راستای ایجاد منطقه امن باشد، انتظار نداشته باشید که اتحادیه اروپا پولی بابت آن بدهد.» 

خبرگزاری اسپوتنیک نوشت: ساکنان شهر تل ابیض در شمال شرق سوریه در حال فرار از این شهر هستند. شاهدان عینی به خبرگزاری رویترز گفتند که مردم این شهر، پس از آغاز عملیات ترکیه در شمال سوریه موسوم به «چشمه صلح» گروه‌گروه در حال ترک آن هستند. 

شاهدان عینی همچنین گزارش داده‌اند که صدای چندین انفجار از مرز میان ترکیه و سوریه به گوش می‌رسد و از نقاطی نیز دود بلند شده است. 

«ولادیمیر دژاباروف»، معاون کمیته امور خارجه مجلس اولی روسیه، به ریا گفت که روسیه به دلایل دیگری در سوریه حضور دارد.

سخنگوی نیروهای کرد حاضر در شمال سوریه گفت که جنگنده‌های ترکیه «مناطق غیرنظامی» را در این منطقه هدف قرار می‌دهند. 

«مصطفی بالی»، سخنگوی ارتش دموکراتیک سوریه، گفت که حملات هوایی ترکیه «باعث وحشت بسیار در میان مردم منطقه شده است.» وی در پیامی توئیتری این سخنان را بر زبان آورد.

این در حالی است که یک مقام رسمی آمریکا اعلام کرد که حملات هوایی ترکیه در هماهنگی با ارتش آمریکا نیست و برای نیروهای ائتلاف و غیرنظامیان خطرناک است. این مقام رسمی نخواست نامش فاش شود. 

رویترز نوشت:‌ وزارت خارجه ترکیه امروز -‌چهارشنبه- سفیر آمریکا در آنکارا را احضار کرد. این اقدام در جهت دادن اطلاعاتی درباره عملیات نظامی این کشور در شمال شرقی سوریه صورت گرفته است. این خبر را شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان ترک گزارش کرد.

«رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه پیشتر رسما از عملیات نظامی کشورش در سوریه خبر داد. در این راستا، جنگنده‌های ترکیه به اطراف شهر «رأس العین» واقع در شمال سوریه خبر دادند.

رسانه‌های ترکیه و سوریه هم‌زمان با حمله این جنگنده‌ها از وقوع چند انفجار در اطراف راس العین خبر دادند.

پایگاه اینترنتی روزنامه دیلی صباح نوشت: «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهوری روسیه و «رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهوری ترکیه درباره عملیات ضدتروریستی این کشور در شمال سوریه تلفنی گفت‌وگو کردند.

در طی این تماس تلفنی، اردوغان به پوتین گفت که عملیات در شرق رود فرات به صلح و ثبات در سوریه کمک کرده و راه را برای فرآیند سیاسی برای پایان دادن به درگیری‌ها در این کشور هموار می‌کند. 

وی همچنین با تاکید بر اولویت ترکیه حراست از حقوق مردم سوریه و منافع آن‌هاست، گفت که از رویکرد سازنده روسیه در این زمینه تشکر می‌کند.