شناسهٔ خبر: 35783767 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

روایت رسانه‌های داخلی از آخرین تحرکات انتخاباتی جریان های سیاسی

تهران- ایرنا- فعالیت‌ها و تحرکات انتخاباتی دو جناح اصلی اصلاح‌طلب و اصولگرا برای جلب اعتماد جامعه و فتح یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در کانون توجه رسانه‌های داخلی قرار گرفته است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ بررسی امروز یکشنبه ۱۴ مهرماه نشان می دهد که رسانه های داخلی کشور اعم از روزنامه ها، خبرگزاری ها و تارنماها، مسیر پیش روی طیف های سیاسی کشور برای پیروزی در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی را مورد واکاوی قرار داده اند.

رسانه های منتسب به اصلاح طلبان،  چالش وحدت اصولگرایان را با محورهایی همچون خیز قالیباف برای پیروزی در انتخابات مجلس، ورود ناطق نوری به صحنه سیاسی و دوگانه پایداری- لاریجانی مورد توجه قرار دادند و میزان امکان و احتمال تکرار فرمول ائتلاف اعتدالیون و اصلاح‌طلبان در قالب انتخابات مجلس دوره یازدهم را بررسی کردند.

لزوم حضور حداکثری و مشارکت بالای مردم در انتخابات، طرح محمدرضا عارف برای گفت و گوی ملی و  لزوم تشکیل یک مجلس قدرتمند از دیگر محورهای مورد توجه این جریان رسانه ای است.

رسانه های منتسب به اصولگرایان،  آخرین تحرکات انتخاباتی برخی احزاب سیاسی همچون جامعه روحانیت مبارز، حزب اتحاد ملت ایران و حزب مردم‌سالاری برای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را مورد توجه قرار دادند و ورود ناطق نوری به صحنه سیاسی و احتمال نامزدی محمدباقر قالیباف را بررسی کردند.

رسانه های اصلاح طلب

احزاب و جامعه

محمد سلامتی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و وزیر کشاورزی دولت شهید رجایی در گفت و گو با روزنامه شرق در پاسخ به این پرسش که فقدان رویکرد اجتماعی در احزاب و حضورنداشتن فعالان سیاسی در میان مردم، چه آسیب‌هایی را متوجه جریان‌های سیاسی می‌کند؟ گفت:  احزاب معمولا سخنگوی قشر یا اقشاری از جامعه هستند؛ بنابراین لازم است برای انجام درست این مسئولیت همواره احزاب با بدنه این اقشار در تماس باشند تا از نزدیک با خواست‌های آنها آشنا بشوند؛ اما دوری از مردم موجب عدم اطلاعات‌ و درک درست از نیازهای واقعی آنها می‌شود. دراین‌صورت تحلیل‌های سیاسی و نظرات ارائه‌شده از طرف احزاب و فعالان سیاسی، عمدتا اولویت‌های مدنظر اقشار مختلف در جامعه را مطرح نمی‌کنند؛ بلکه خواست‌های روشنفکرانه خود را به جای نیازهای مردم بیان می‌دارند. مردم نیز وقتی با این واقعیت مواجه می‌شوند، به احزاب و سیاسیون بی‌تفاوت می‌شوند. این فرایند سبب می‌شود که احزاب پشتوانه مردمی خود را از دست بدهند و اثرگذاری فعالان سیاسی نیز رو به افول برود.  

ائتلاف اصلاح طلبان با جریانات اعتدالی

مهرداد لاهوتی سخنگوی فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا درباره فعالیت جریانات اعتدالی در انتخابات مجلس آینده، اظهار کرد: احزاب مستقل در قالب اعتدال فعالیت می‌کنند، شخصیت اعتدالیون هم استقلال است ولی اگر بنا باشد ائتلافی صورت گیرد، این ائتلاف میان مستقلین و اصلاح طلبان خواهد بود. ‌من معتقدم ائتلاف مستقلین و اصلاح طلبان در انتخابات آینده به نفع دو طرف است ...لاهوتی با بیان اینکه اصلاح‌طلبان و اعتدالیون هم مانند اصولگرایان فعالیت‌هایی را برای انتخابات آغاز کرده‌اند، گفت: همه جریانات در این مرحله به دنبال شناسایی و ارزیابی افراد هستند. معمولاً به این صورت است که می‌بینند در شهرستان‌ها و استان‌ها اقبال روی چه کسانی است و تا روزهای آخر بررسی‌ها ادامه می‌یابد. نهایتا پس از روشن شدن نتایج نظرسنجی‌ها و این که اقبال به سمت چه کسانی است، افراد به صورت قطعی انتخاب می‌شوند.

حسین نورانی‌نژاد سخنگوی حزب اتحاد ملت ایران در گقت و گو با روزنامه اعتماد در پاسخ به این پرسش که چقدر امکان و احتمال تکرار فرمول ائتلاف اعتدالیون و اصلاح‌طلبان به‌ خصوص در قالب انتخابات مجلس دوره یازدهم وجود دارد؟ گفت:  در حال حاضر بخشی از جامعه در مورد تمایز بین اصلاح‌طلب و محافظه‌کار، اصلاح‌طلب و بخشی از جریان اصولگرا و اساسا تمایزهایی که در جریان اصلاح‌طلبی وجود دارد، می‌پرسند. به نظر می‌رسد وقت آن رسیده که تجدید هویت یا بازگویی هویتی از جریان‌ها صورت بگیرد به خصوص جریان‌هایی که به بحث‌های گفتمانی تعلق‌خاطر بیشتری دارند؛ مشخصا جریان دموکراسی‌خواه اصلاح‌طلب. وقتی این تمایزها مشخص شد آنگاه در حوزه عمل سیاسی مجددا متناسب با اقتضائاتی که پیش می‌آید، ممکن است ائتلاف‌هایی هم صورت بگیرد که آن زمان برای جامعه روشن‌تر خواهد بود که چه کسانی، طبق چه اصولی و در چه بازه زمانی و ظرفی ائتلاف کرده، چه می‌دهند و چه می‌گیرند.

خیز قالیباف برای پیروزی در انتخابات مجلس

روزنامه آرمان ملی از خیز قالیباف برای فتح مجلس گزارش داد و نوشت: سرلیسـت مشـهد خواهد بود یـا از تهـران کاندیدا می شـود چندان مهم نیسـت، مهم این اسـت که حرکت گام به گام محمدباقـر قالیباف برای فتح بهارستان آغاز شـده اسـت. گرچه این حضور وی با مقاطع دیگـر تفاوتـی عمـده دارد؛ اینکه سـردار این بـار از دوسـتان و رفقـای اصولگرای سـابقش کسـب تکلیـف و اجـازه نمی کند و با تکیـه بـر جوانـان وارد عرصـه خواهد شـد. اینکـه قالیباف و حتـی احمدی نـژاد در غیـاب احتمالـی لاریجانـی، جلیلی، حـداد عـادل، محسـن رضایـی به فکـر ریاسـت بر قـوه مقننه باشـد چندان عجیـب نیسـت، امـا نکته اینجاسـت کـه کدام یک از اینهـا می تواند آرای عمومـی را با خود همـراه کند و فاتح مجلس ۹۸ لقب بگیـرد. قالیباف با تحـرکات اخیـرش و دیدار بـا احمدی نژاد کـه ائتلافی نانوشـته را رقـم زده نشـان داده که می خواهد جبران ۳ دوره شکسـت و ناکامـی را در انتخابات این دوره بگیرد. هر چند وی برای فتح بهارسـتان بایـد مانع بزرگی چون اصلاح طلبان را از سـر راه بـردارد که معلوم نیسـت در این همـاوردی پیروز شـود.

ورود ناطق نوری به صحنه سیاسی

روزنامه اعتماد در مطلبی با طرح این پرسش که آیا مسیر وحدت اصولگرایان از تقاطع تندرو-میانه‌رو می‌گذرد!؟ آورد: هفته پیش بود که خبر حضور ناطق‌نوری در جلسه جامعه روحانیت مبارز منتشر شد و حدس و گمان‌هایی مبنی بر بازگشت او به فعالیت‌های سیاسی، آن ‌هم به عنوان لیدری قدرتمند در جریان اصولگرا قوت گرفت. بازگشتی که در کوتاه‌مدت می‌توان آن را به عنوان زمینه‌ای برای تحقق خواسته قدیمی اصولگرایان یعنی دستیابی به وحدت تحلیل کرد. این حضور را شاید بتوان در میان مدت به عنوان کنشی انتخاباتی در نظر گرفت که مشخصا بر انتخابات مجلس یازدهم تاثیر می‌گذارد، اما این بازگشت در بلندمدت می‌تواند به‌ اتفاقی موثر در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ بدل شود. حالا البته تا ۱۴۰۰ و انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم راه بسیاری باقی مانده اما آنچه در این رابطه، در بازه زمانی کوتاه‌مدت حایز اهمیت است، همان عنصری است که لااقل خود اصولگرایان فکر می‌کنند، می‌تواند به وحدت نیروها و طیف‌های متکثر این جریان تبدیل شود و البته به مدیریت نیروهای تندروتر جناح راست بینجامد.

مصطفی هاشمی‌طبا فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره جایگاه فعلی ناطق‌نوری در عالم سیاست به تارنمای نامه‌نیوز گفت: آقای ناطق نوری به پختگی و آینده‌نگری قابل قبولی رسیده است که می‌تواند در عرصه سیاسی نقش‌آفرینی مثبتی داشته باشد. بی‌تردید با ورود او به صحنه سیاسی برخی نیروهای افراطی علیه او موضع می‌گیرند که این موضوع ارتباطی به اصلاح‌طلب‌ یا اصولگرا بودن نیروهای تندرو ندارد. البته ورود مجدد آقای ناطق به سیاست منوط به حوصله او برای کاری سیاسی است زیرا فعالیت سیاسی مستلزم کار همه‌جانبه است. در چنین حالتی دیگر مهم نیست که چه طیف یا شخصی چه می‌گوید. در آن زمان که آقای ناطق به‌طور کامل در جبهه اصولگرایی تعریف می‌شد هم انسان بی‌منطقی نبود و باب گفت‌وگو با او باز بود؛ حرف‌ها را می‌شنید و بعد تصمیم می‌گرفت و هیچ‌کس را به دلیل آنکه صرفاً اصلاح‌طلب است، کنار نمی‌گذاشت. به یاد داریم که در زمان وزیر کشور بودنش با استاندارهایی از جناح‌های چپ و راست کار می‌کرد و تمام آن‌ها از وزارت آقای ناطق رضایت داشتند. به نظر من چهره آقای ناطق بیش از آنکه محدود به جبهه‌های سیاسی باشد، ملی است.

هاشمی‌طبا در پاسخ به این پرسش که اصلاح‌طلبان به دلیل تجربه نامطلوبی که از ائتلاف با اصولگرایان میانه‌رو داشتند، از ورود ناطق نوری به صحنه سیاسی حمایت می‌کنند یا نه، گفت: ممکن است به دلیلی که گفتید حمایت نکنند اما بی‌تردید مخالفتی هم نخواهند داشت؛ ضمن اینکه اصلاح‌طلبان هم به گروه‌های مختلفی منشعب می‌شوند. گاهی ممکن است فردی با یک ژست خاص حرفی بزند که گویی از جانب تمام اصلاح‌طلبان اما در واقعیت او از سوی شخص خودش حرف می‌زند و به‌هیچ‌وجه نمایندگی تمام اصلاح‌طلبان را ندارد. مجموعاً تصور می‌کنم به‌هیچ‌وجه اجماعی علیه آقای ناطق چه از جناح اصلاح‌طلب و چه از جناح اصولگرا شکل نخواهد گرفت و تنها مخالفت‌ها با او از جانب عده‌ای تندرو است که نام انقلابی را یدک می‌کشند درصورتی‌که باید به آن‌ها چه کسی گفته است حرکات تند نشان از انقلابی بودن است یا اصلاً این عنوان را چه بخشی از جامعه به آن‌ها داده‌اند؟ نمی‌شود گفت که ما انقلابی هستیم اما مردم این موضوع را تصدیق نکنند. واقعیت این است که مشک باید خود ببوید نه آنکه عطار بگوید.

دوگانه پایداری - لاریجانی

روزنامه ایران زیر عنوان دوگانه پایداری - لاریجانی؛ چالش وحدت اصولگرایان نوشت: برخلاف انتظار در جریان سیاسی که سال‌ها برای خود داستان وحدت حداکثری روایت کرده، هر روز بر تعداد و عمق شکاف‌ها افزوده می‌شود. دوگانه لاریجانی- پایداری یکی از همین شکاف‌ها است که حالا در ماه‌های نزدیک به انتخابات به علنی‌ترین وجهی خود را بروز داده است. اگرچه در واقعیت امر باید آن را دوگانه‌ای میان میانه‌روی و تندروی ارزیابی کرد که طبیعی است نتوانند با یکدیگر سر سازگاری داشته باشند. با این حال قابل انکار نیست که مجادله کلامی روزهای گذشته نصرالله پژمانفر و برخی دیگر از نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری با علی لاریجانی بود که توجه‌ها را به این خط اختلاف جلب کرد. صحنه‌ای که پژمانفر در فریادهای خود به بهانه اعتراض به نحوه مدیریت مجلس، شیوه لاریجانی را دیکتاتوری خواند و او را به دلیل حمایتش از سیاست‌های دولت شماتت کرد و البته از سوی رئیس مجلس اینگونه پاسخ گرفت که عادت کردید با فریاد کارتان را جلو ببرید... دیکتاتور شما هستید که این بساط را در کشور به راه انداختید. ماجرایی که برخی ناظران  آن را استفاده جریان پایداری برای استفاده از فرصت جلسه علنی مجلس در جهت اهداف انتخاباتی مطرح کردن خود و تخریب رقیب ارزیابی کردند.

لزوم حضور حداکثری و مشارکت بالای مردم در انتخابات

روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان حاکمیت، سیاسیون، انتخابات نوشت:هنوز آنچنان که باید و شاید تنور انتخابات گرم نشده است. فضای سیاسی به دلیل مسائل و مشکلاتی که به خصوص در حوزه سیاست خارجی و فضای بین‌المللی وجود دارد، همچنان سرد به نظر می‌رسد و اگر سردی بر فضای سیاسی حاکم باشد، نمی‌توان انتظار داشت که مشارکت سیاسی مطلوبی در انتخابات مجلس شورای اسلامی دور یازدهم رخ دهد. اگر تجربه فعالیت انتخاباتی داشته ‌باشید، می‌دانید که معمولا انتخابات مجلس در شهرستان‌ها بسیار زودتر از تهران کلید می‌خورد و چهره‌هایی که قصد نمایندگی دارند شاید از یک سال پیش از انتخابات مجلس شورای اسلامی آرام آرام فعالیت‌ غیررسمی خود را با حضور به هم رساندن در مجالس خصوصی و عمومی آغاز می‌کنند. تا آنجا که در مورد حوزه انتخابیه کردستان که پیش از این نمایندگی آن را در مجلس شورای اسلامی دوره ششم برعهده داشتم، می‌دانم تاکنون که چیزی حدود ۵ ماه تا انتخابات زمان باقی است در برخی شهرستان‌ها یکی، دو نفر کاندیدا و بعضا گمنام اعلام آمادگی ضمنی داشته‌اند. در واقع در اغلب شهرستان‌ها به خصوص مناطق مرزی و شهرهای کوچک این روند آغاز نشده است. بنابراین چه از سوی مردم و چه از سوی کاندیداها به نظر می‌رسد که امسال فعالیت‌های مرتبط با انتخابات دیرهنگام شروع خواهد شد. در چنین شرایطی باید هم حاکمیت و هم جریان‌های سیاسی راهکارهایی برای فراهم کردن حضور حداکثری و مشارکت بالا بیندیشند و مردم را دلگرم کنند.

طرح محمدرضا عارف برای گفت و گوی ملی

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی نوشت: طی چند ماه گذشــته اخبار متعددی پیرامون عملکردها و کنشگری های فعالان سیاسی در راستای انتخابات مجلس که در اســفندماه برگزار خواهد شد، شنیده شده و هر کسی از ظن خود اظهاراتــی را پیرامون حضور حداکثری مردم در انتخابات، وحدت و انسجام ملی و... بیان کرده است. این در حالی است که بسیاری از ما عادت کرده ایم موسم انتخابات که نزدیک می شود جریانات معتدل و میانه رو برای کشاندن مردم پای صندوق های رای و امیدوار ساختن آنان برنامه هایی مثل گفت وگوی ملی را کلید بزنند. یادمان نمی رود که حدود یک ماه پیش تعدادی از اصلاح طلبان به دیدار وزیر کشور رفتند و پس از آن از تمایل خود برای دیدار با اعضای شورای نگهبان ســخن گفتند. با این حال اکنون نیز آقای محمدرضا عارف بحث گفت وگوی ملی را مطرح و ابراز داشته که جریان های سیاسی در راستای انتخابات بر میثاق نامه گفت وگوی ملی توافق کنند. هر چند به نظر می رسد گفت وگوی ملی به این آســانی ها ممکن نشــود یا به نتیجه ملموس نرسد. چرا که مساله اساسی در باب انتخابات این نیست که آقای عارف با برخی علمای قم، وزیر کشور یا شماری از اصولگراها بنشیند و صحبت کند. صد البته که در دیــدار آقای عارف با بزرگان صحبت از همدلی، وحدت و پر کردن شــکاف ها، یکدستی و یکپارچگی در مقابل دشمن می شود. باید توجه داشت که سخنان کلی از این دست استقبال دلواپسان و جبهه پایداری را به همراه خواهد داشت و از آن حمایت می کنند. چون در حقیقت معنی این حرف ها این است که اصلاح طلبان در هر صورت به هر شــکل در انتخابات شــرکت می کنند.

لزوم تشکیل مجلس قدرتمند

محمدعلی گندمی رییس خانه احزاب خراسان رضوی و فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: بسیاری از وزرا و نمایندگان مجلس سر جای خود قرار ندارند بسیاری از نمایندگان ممکن است چند دوره در مجلس باشند، اما متوجه نباشند که در مجلس باید چه کاری انجام دهند، مجلس محل قانون‌گذاری است و جای دخالت در کار قوا، مسئولان یا زدوبندهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نیست. مجلس محل این است که برای مشکلات ممکلت طرح داشته باشند، اما متاسفانه مجلس از مسیر خود خارج شده است، باید مجلس قدرتمندی مانند مجلس دور اول داشته باشیم.

رسانه های اصولگرا

 تحرکات احزاب سیاسی برای انتخابات آتی مجلس

 حجت‌الاسلام حسین ابراهیمی عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم با اشاره به برنامه جامعه روحانیت مبارز برای انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی، گفت: جامعه روحانیت مبارز اعلام کرده که برای انتخابات آتی، بهترین راه را وحدت حداکثری نیروهای انقلاب می‌داند و بر همین اساس، وحدت نیروهای انقلاب را به عنوان راهبرد انتخاباتی خود تعیین کرده است. وی با بیان اینکه، نمایندگان جامعه روحانیت مبارز در جلسات وحدت انتخاباتی نیروهای انقلاب شرکت می‌کنند، تصریح کرد: به نظر می‌رسد که بهترین راه برای وحدت نیروهای انقلاب، ائتلاف گروه‌های اصولگرا و انقلابی باشد که بر همین اساس نیز ما توصیه کرده‌ایم که تشکل‌های انقلابی به وحدت برسند. ابراهیمی در پاسخ به این سؤال که حضور حجت‌الاسلام ناطق نوری در جلسه اخیر شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز چه تاثیری بر تصمیم‌گیری‌های انتخاباتی این تشکل می‌تواند داشته باشد، گفت: آقای ناطق در جلسه اخیر جامعه روحانیت حضور یافتند و معلوم نیست که ایشان در جلسات بعدی حضورداشته باشند یا نه. البته آقای ناطق نوری می‌توانند در همه جلسات جامعه روحانیت حضورداشته باشد و تصمیم‌گیری درباره این موضوع به عهده خود ایشان است. ابراهیمی گفت: درباره برنامه‌ها و تصمیمات انتخاباتی جامعه روحانیت مبارز، تنها آقای مصباحی‌مقدم که سخنگو هستند، می‌توانند توضیح دهند اما درمجموع نظر ما بر وحدت و همگرایی نیروهای انقلابی است.

مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم‌سالاری در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس درباره آخرین تحرکات انتخاباتی این حزب برای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: کمیته انتخابات را تشکیل دادیم و تا اول آبان، رئیس، دبیر و سخنگوی ستاد انتخابات حزب نیز معرفی می‌شوند. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه برخی‌ها گفته‌اند که طراحان اولیه پارلمان اصلاحات به دنبال عبور از رییس دولت اصلاحات بوده‌اند، گفت: خیر، صحیح نیست. ما حتی پیشنهاد کرده بودیم که رییس شورای مرکزی پارلمان اصلاحات را رییس دولت اصلاحات بر عهده بگیرد. ما منتطر هستیم که طرح پارلمان اصلاحات اجرایی شود و سپس این موضوعات در آینده مشخص خواهد شد.

به گزارش فارس، سعید شریعتی از اعضای شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران چندی پیش گفته بود که طرح پارلمان اصلاحات چندی قبل توسط حزب مردم سالاری به شورای هماهنگی جبهه اصلاحات پیشنهاد شد و علی رغم تصویب کلیت آن هنوز اجرایی نشده است. کمیته سیاسی شورای هماهنگی جبهه اصلاحات هم اکنون در حال بررسی طرح پارلمان اصلاحات است... شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان متشکل از اعضای حقیقی و حقوقی اصلاح‌طلب است... این شورا را محمدرضا عارف رییس فراکسیون امید مجلس و معاون اول دولت دوم اصلاحات بر عهده دارد.

تحرکات انتخاباتی قالیباف برای انتخابات مجلس

مهدی چمران عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه آقای قالیباف در فراخوانی، تمامی کسانی را که احساس می‌کنند، توانایی حضور در انتخابات به‌عنوان کاندیدا را دارند، دعوت به ثبت‌نام در یک سامانه کرده است، آیا احتمال دارد که وی فهرستی مستقل برای انتخابات بدهد، گفت: بنده چنین برداشتی ندارم، چراکه ایشان یکی از محورهای اصلی جلسات شورای ائتلاف به‌حساب می‌آید و بعید به‌نظر می‌رسد که ایشان بخواهد فعالیت مستقلی داشته باشد. چمران در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه گفته می‌شود در صورت کاندیداتوری قالیباف، وی ممکن است سرلیست نیروهای انقلاب باشد، گفت: فعلاً هیچ چیز قطعی نیست و همه آنچه در این باره شنیده می‌شود، گمانه‌زنی است.