شناسهٔ خبر: 35453696 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

دفاع‌پرس گزارش می‌دهد؛

بررسی ابعاد ضربه اقتصادی- امنیتی یمنی‌ها به آل سعود

انهدام پالایشگاه‌های نفت وابسته به شرکت آرامکو عربستان، ضربه‌ای بسیار فراتر از تصور مقامات رژیم سعودی و حامیان آمریکایی آنان است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار بین‌الملل دفاع‌پرس، یکی از مهم ترین اخبار مربوط به تحولات منطقه، که بازخورد آن در مقیاس گسترده جهانی مطرح شد و مورد بررسی قرار گرفت، حمله پهپادهای انتحاری نیروهای مسلح یمن به تأسیسات نفتی شهرهای «بقیق» و «هجره خریص»، وابسته به شرکت نفتی آرامکو عربستان سعودی، واقع در شرق شبه جزیره عربستان بود.

ساعت سه بامداد روز شنبه 23 شهریور 1398، 10 فروند پهپاد انتحاری وابسته به نیروهای مسلح یمن، تأسیسات نفتی دو پالایشگاه بزرگ وابسته به شرکت نفتی آرامکو را در شهرهای بقیق و هجره خریص در منطقه نفت خیز شرق عربستان، همجوار با خلیج فارس هدف حمله قرار دادند.

این حمله از نظر مسافت بسیار دور، اهداف مورد نظر از مرزهای یمن و عربستان بسیار قابل توجه است. پیش از این نیز برخی تأسیسات حساس وابسته به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، که اغلب از متحدان رژیم سعودی در جنگ علیه ملت یمن هستند، در خاک این کشورها هدف حمله ارتش و جنبش انصارالله یمن قرار گرفته بود.

مناطقی که هدف حمله اخیر نیروهای یمنی قرار گرفته‌اند، دارای فاصله‌ای بیش از هزار و 500 کیلومترمربع از پایتخت یمن هستند. استفاده از پهپادهایی دارای چنین برد پروازی بلند، نشان می‌دهد که عربستان سعودی و متحدان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای آن، توان رزمی نیروهای ارتش و جنبش انصارالله یمن را تا حد زیادی دستکم گرفته بودند.

از سوی دیگر، آرامکو مهم‌ترین شرکت نفتی عربستان است که دارای تجارب بین‌المللی بسیار وسیعی است. این شرکت قصد داشت با ارزشی هنگفت وارد بازار بورس بین‌الملل شود؛ اما پس از حمله غافلگیرانه یمنی‌ها، موقعیت این شرکت به شدت در عرصه تجارت بین‌المللی متزلزل شده است و شرکای بین‌المللی این شرکت، تغییرات گسترده‌ای نسبت به سطح تقاضای خود از این شرکت و تمایل به امضای قراردادهای کلان با آن، پس از حمله یمنی‌ها به تأسیسات این شرکت در شرق عربستان، اعمال کرده‌اند.

این در حالی است که با وجود قول‌های محکم از جانب مقامات ارشد سعودی مبنی بر احیای مجدد فعالیت‌های صنعتی و نفتی آرامکو پس از حمله پهپادهای یمنی، هنوز نیروهای امدادی و امنیتی رژیم سعودی موفق به مهار آتش و بازسازی تأسیسات آسیب دیده از حمله یمنی‌ها طی یک هفته که از این حمله موفقیت آمیز می‌گذرد، نشده‌اند.

همزمان با این اقدامات، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل از اعزام بازرسان این سازمان به عربستان برای بررسی ابعاد و جزئیات این حمله خبر داد. دبیرکل سازمان ملل همچنین بدون در نظر گرفتن شرایط موجود بر جنگ بین یمن و عربستان، ضمن ابراز نگرانی از گسترش جنگ در منطقه، نسبت به این مسأله هشدار داد.

یمنی‌ها در پاسخ به این نوع دیدگاه‌ها ضمن تأکید بر حق دفاع خود در مقابل متجاوزین سعودی، اماراتی‌ها را نیز مورد تهدید قرار دادند و به آن ها اعلام کردند در صورت ادامه تجاوز امارات به یمن، بسیاری از اهداف استراتژیک این امیرنشین کوچک حاشیه خلیج فارس هدف حمله موشک‌ها و هواپیماهای بدون سرنشین نیروهای مسلح یمن قرار خواهند گرفت.

این در حالی است که مقامات آمریکایی و سعودی با ادعای اجرای این حمله از نقاطی در شمال خلیج فارس، نوک تهاجم لفظی خود را به سوی ایران گرفتند و مدعی شدند ایران مجری این حمله است و یمنی ها توان چنین کاری را ندارند. اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا و رئیس کمیسیون روابط خارجی سنای آمریکا را باید تکرار اظهارات بی‌پایه و اساس محمد بن سلمان ولیعهد رژیم سعودی و فرمانده ارشد جنگ یمن به حساب آورد.

متهم کردن ایران در حالی صورت می‌گیرد که طبق گفته یمنی‌ها، این حمله با کمک تعدادی از مردم شرق عربستان، که سال‌هاست حقوق اولیه آنان توسط رژیم سعودی به بهانه تشیع نقض می‌شود، صورت گرفته است. ارتش سعودی که تاکنون نتوانسته است به اهداف اصلی خود از جنگ یمن دست پیدا کند و حالا با یک ائتلاف بین شیعیان یمنی و شیعیان شرق عربستان مواجه شده و در مقابل رصد و اقدام علیه آن، جز ناکامی به چیزی دست پیدا نکرده است، گمان می‌کند که می‌تواند با گشودن جبهه‌ای جدید علیه ایران، به اهداف قابل توجه‌تری دست پیدا کند.

مقامات سعودی غافل از این هستند که وقوع هر نوع جنگ علیه ایران، عواقبی جبران‌ناپذیر برای آنان خواهد داشت و شمارش معکوس نابودی آنان، که با جنگ یمن و مداخله در حمایت از تروریست‌ها در عراق و سوریه و دیگر نقاط جهان آغاز شده است، را خیلی زودتر به صفر خواهد رساند.

گزارش از محمدجواد مهدی‌زاده

انتهای پیام/ 411