محمد جواد ظریف عصر جمعه در جمع خبرنگاران ایرانی و در پاسخ به سوالی که آیا اعضای کمیسیون مشترک برجام پیشنهاد دادهاند که آمریکا به صورت میهمان در این نشست که قرار است در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد برگزار شود، حضور یابد، این مطلب را مطرح کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: هنوز در این زمینه پیشنهادی به ما داده نشده است، کاملا مشخص کردهایم که میز مذاکره هست و آمریکایی ها بودند که آن را ترک کردند.
ظریف با تاکید بر اینکه شرایط بازگشت به میز مذاکره مشخص است، ادامه داد: میز مذاکره مربوط به اعضای برجام یا کسانی است که تعهداتشان را در برجام اجرا می کنند.
وی اضافه کرد: آمریکایی ها نمی توانند همزمان تروریسم اقتصادی یا به قول آقای ترامپ "جنگ اقتصادی علیه ایران" را ادامه بدهند و فشار حداکثری را دنبال کنند و در عین حال بخواهند پشت میز مذاکره قرارگیرند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد: ضرورت پیوستن آمریکا به ۱+۴ چه به عنوان ۱+۵ چه به عنوان میهمان، پایان دادن به جنگ اقتصادی علیه ایران است.
ظریف در پاسخ به این سوال که تا چه حد احتمال می دهید که کمیسیون مشترک برجام به نشست 1+5 تبدیل شود، گفت: در عالم دیپلماسی هیچ چیزی غیر ممکن نیست اما در شرایط کنونی به نظر نمی رسد تمهیدات چنین جلسه ای ظرف چند روز آینده قابل انجام باشد.
وی در عین حال اظهار کرد: من هیچ وقت در دیپلماسی صفر درصد پیش بینی نمی کنم اما (احتمال این نشست) خیلی کم است.
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که انتظارتان از نشست کمیسیون برجام که قرار است صبح چهارشنبه برگزار شود، چیست؟ گفت:انتظار ما از کمیسیون مشترک همان است که همیشه بوده و آن اجرای برجام است. یک تعهداتی انجام دادند که باید عملی سازند.
تحریم بانک مرکزی نشان دهنده شکست فشار حداکثری
وزیر امور خارجه درباره تصمیم امروز دولت ترامپ برای تحریم بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی هم گفت: تحریم بانک مرکزی پیش از هرچیز نشان دهنده استیصال آمریکا است، آمریکایی ها هر تحریمی را که می توانستند عیه ایران انجام دادند، کاری که اکنون انجام می دهند، این است که بانک مرکزی که قبلا تحریم شده بود را با عنوان دیگری تحریم می کنند.
ظریف با خطرناک و ناپذیرفتنی خواندن این اقدام آمریکا افزود: البته این اقدامشان نشان دهنده تلاششان برای مانع شدن از خریدهای بین المللی و رسیدن غذا و دارو به مردم ایران است. این اقدام، نقض تمام تعهدات بین المللی نه تنها برجام بلکه نقض اصول شناخته شده بین المللی در مصونیت بانک های مرکزی است.
وی تاکید کرد: البته آمریکایی ها در این زمینه متعهد به مقررات بین المللی نبودند و صرفا آنها را بر اساس منافعشان تعبیر کرده اند. این اقدام خطرناک است و از یک طرف هم نشان دهنده عدم تعهد آمریکا به تعهدات بین المللی است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اضافه کرد: از طرف دیگر هم نشان دهنده این است که سیاست فشار حداکثری به پایان خود نزدیک شده است. وقتی یک موسسه را چندین بار با عناوین مختلف تحریم می کنند، نشان دهنده آن است که آنچه که فکر می کردند با سیاست فشار حداکثری می توانند در ظرف چند ماه مردم ایران را به زانو درآورند، شکست خورده است.
ظریف تصریح کرد: آمریکایی ها هرچه زودتر باید به این واقعیت اعتراف کنند و با یک روش آبرومندانه به این سیاست خود پایان دهند. اگر همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند توبه کنند و به میز مذاکره بازگردند، حتما به نتایج بهتری می رسند تا اینکه بانک مرکزی را دو یا چند بار تحریم کنند.
راه حل مکرون در چارچوب های آمریکا شدنی نیست
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سوال که آیا میانجیگری های امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نتایج مشخصی خواهد داشت، گفت: دیدگاه ما که هم بنده و هم آقای رئیس جمهوری به طور خصوصی گفته ایم، کاملا واضح است. ما به دنبال درگیری نیستیم بلکه به دنبال حفظ برجام هستیم. همیشه خواسته ایم برجام را حفظ کنیم.
ظریف تصریح کرد: ما 15 ماه به غربیها برای حفظ برجام فرصت دادیم، اولین اقدام ما پس از 12 ماه از خروج آمریکا انجام شد که نخستین نتایج آن در 15 ماه پس از خروج آمریکا از برجام مشخص شد.
وی با تاکید بر اینکه اروپایی ها خیلی فرصت داشتند، ادامه داد: دیدگاه ما کاملا مشخص بیان شده است. آقای مکرون حتما علاقمند است؛ هم در دیداری که خودم با آقای مکرون داشتم و هم صحبت هایی که رئیس جمهوری و صحبت هایی که 1+4 با آقای مکرون داشتند به این نتیجه رسیده ایم که آقای مکرون می خواهد به یک راه حلی برسد اما این راه حل از طریق پذیرش چارچوبهای آمریکاییها شدنی نیست.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران اضافه کرد: نمی توانید تلاش کنید تا به راه حل برسید از طریق اینکه بخواهید از اوفک(دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا) اجازه بگیرید. اگر بخواهید به راه حل برسید حتما باید اقدام متحورانه ای انجام دهید.
برنامه های سفر به نیویورک
وزیر امور خارجه درباره برنامه های هیات ایرانی در هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم گفت: مجمع عمومی ملل متحد فرصت بسیار خوبی است نه تنها برای شرکت در جلسات مجمع عمومی بلکه در حاشیه آن دیدار با وزیران خارجه و مسئولین کشور و برای جناب رئیس جمهوری با روسای کشورها انجام شود.
ظریف افزود: در برنامه های خبری در ملاقات با اصحاب فکر و گروه های فکری صحبت کنیم، برنامه های متنوعی برای این سفر تدارک دیده شده است که از بعدازظهر امروز شروع می شود و دو روز آینده شلوغ ترین برنامه های من خواهد بود.
وی ادامه داد: جلسه وزیران خارجه 1+4 با ایران برگزار می شود و پیش از آن هم با وزیران خارجه فرانسه و انگلیس دیدار خواهم داشت و البته با وزیران خارجه روسیه و چین در هفته پیش دیدار داشتم و در اینجا هم دیدار خواهیم داشت.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین از دیدار با وزیران خارجه دیگر کشورها همچون عمان خبر داد.
ظریف درباره مهم ترین محور سخنرانی رئیس جمهوری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد هم اظهار کرد: آقای دکتر روحانی، شرایط کنونی منطقه ای و بین المللی، پیمان شکنی های آمریکا و خطراتی که حرکت آمریکا ایجاد کرده است و همین طور نظراتی که ما درباره امنیت منطقه داریم را بیان خواهند کرد.
روشن شدن اهمیت برجام با عبور از دوران هیجانی
وی مهم ترین تجربه دیپلماتیک در آستانه 60 سالگی خود را هم اینگونه برشمرد: من دو- سه تجربه دیپلماتیک مهم دارم، یکی از آنها مذاکرات 598 است، دیگری مذاکرات مربوط به بند ششم قطعنامه 598 است که به اعلام عراق به عنوان متجاوز منجر شد، مذاکرات افغانستان و نهایتا هم مذاکرات برجام و دور قبلی مذاکرات هسته ای.
رئیس دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین تحولاتی که در صحنه دیپلماسی انجام شده، برجام است و هرچه از دوران هیجانی برجام عبور می کنیم، اهمیت برجام برای صلح و امنیت بین المللی بیشتر روشن می شود.
ظریف یادآور شد: امروز می بینیم که خروج آمریکا از برجام تا چه حد باعث تنش در منطقه شده است و تقریبا همه پشیمانند که چرا از برجام خارج شده اند. ناظران و تحلیلگران امریکایی بر این تاکید دارند که دولت کنونی که به خاطر دروغ هایی که آقای نتانیاهو گفته و ادامه می دهد و فشارهای دیگران از برجام خارج شد، باعث شده است که نه تنها شرایط آمریکا بهتر نشود بلکه در شرایط بسیار خطرناکتری قرار گیرد.
وی تاکید کرد: من احساس می کنم که یکی از مهمترین تحولات بین المللی در چندین سال گذشته، برجام بوده است و برای من هم که این وظیفه را برعهده داشتم، حتما یکی از مهمترین تجربیات دیپلماتیک بوده است.
نظر شما