«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا، ادعای حوثیها مبنی براینکه یمن حمله روز یکشنبه به دو تاسیسات بزرگ نفتی عربستان سعودی را انجام داده، رد کرد و گفت "هیچ شواهدی" وجود ندارد که نشان دهد پهپادها متعلق به حوثیها است؛ درعوض او ایران را مقصر این حادثه دانست.
روزنامه «تایمز کره» درباره اداعاهای مقامات آمریکایی علیه ایران در این زمینه نوشت: در حال حاضر اگر یک سیارک در حال برخورد به زمین باشد، جای تعجب نیست که آمریکا ایران را مقصر میداند، اما هیچ مدرکی دال بر اینکه این هواپیماهای بدون سرنشین از ایران میآمدند، وجود ندارد. پامپئو بر این فرض است که یمنیها دانش مدیریت این نوع تکنولوژی را ندارند، بنابراین ایران باید این اقدام را انجام داده باشد.
عربستان سعودی و متحدانش از سال 2015 یمن را مورد هدف بمبارانهای خود قرار دادند. با گذشت یک سال از شروع جنگ، یمنیها نیز شروع به پرتاب چند موشک بالستیک کوچک به سمت عربستان سعودی کردند، اما سعودیها این را باور نکردند که یمنیها خودشان به تنهایی این پرتابها را انجام دادند. آنها تلویحا به این مسئله اشاره کردند که حوثیها دانش لازم برای به روزرسانی موشکهای «اسکاد» کوتاهبرد ساخت اتحاد جماهیر شوروی را ندارند، پس بنابراین ایران باید به آنها کمک کرده باشد.
روزنامه «تایمز کره» در ادامه گزارش خود آورده که، در حقیقت نیروهای یمنی چندین دهه پیش از سقوط دولت در سال 2015، دارای موشکهای اسکاد و متخصصان فنی برای تعمیر آنها بودند. اصلاح این هواپیماها، مشخصه پرواز آنها را تغییر داد و آنها را بسیار دقیق ساخت، از سوی دیگر دامنه این هواپیماها به اندازه کافی گسترش یافت تا تمام مناطق جنوبی و شرقی عربستان را هدف قرار دهد. حوثیها در اواسط سال 2017 کنترل اکثر مناطق یمن را به دست آورده بودند و نسخههای بهبودیافتهای از موشکهایی با نام «برکان» را طراحی و تولید کردند.
برای حوثیها «سوپراسکادها» بیشتر یک تقویتکننده روحیه بود تا یک برنده جنگ. اگر ادعای حوثیها در مورد حملات فعلی به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، درست باشد، میتواند تقویتکننده روحی دیگری برای آنها باشد، حتی اگر این اقدام به طور موقت تولید نفت جهانی را حدود 5 درصد کاهش دهد.
اما آیا واقعا حوثیها این اقدام را انجام دادند؟ تا اینجا هیچ شواهد روشنی وجود ندارد، اما میتواند اینطور باشد. آنها یقینا انگیزه داشتند و ممکن است از این تکنولوژی نیز برخوردار باشند. آنها در حملات هوایی پیشین از پهپادهای کوچک استفاده کرده بودند.
طبق این گزارش، یک نقض آشکار در نظریه حوثیها وجود دارد و آن این است که هیچ هواپیمای بدون سرنشین غیرنظامی قادر به پرواز 800 کیلومتر از یمن به عربستان نیست. بسیاری از زمینهای اطراف تاسیسات نفتی «بقیق» و «خریص» بیابان است و راهاندازی پهپادها در 25-50 کیلومتر دورتر، از ردیابی عربستان خارج خواهد بود مگر اینکه عربستان پیشبینی چنین حملاتی را کرده باشد.
روزنامه تایمز کره در این گزارش آورده که هیچ یک از این موارد اثبات نمیکند که حوثیها یا ایرانیها مسئول این حمله بودند. ادعای پامپئو برای سرزنش ایران و تکرار این ادعا توسط «ریک پری» وزیر انرژی آمریکا، تنها سیاست است، نه اثبات.
«جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در این باره در توئیتر خود نوشت: « به دنبال شکست فشار حداکثری آمریکا، پمپئو به فریبکاری حداکثری روی آورده است.»
ترامپ نیز روز دوشنبه در یک پیام توئیتری مدعی شد، به نظر میرسد که ایران پشت پرده حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی بوده است که البته در ادامه گفت که واشنگتن به هیچ عنوان به دنبال جنگ با کسی نیست.
شنبه هفته جاری (۲۳ شهریورماه) «یحیی سریع» سخنگوی ارتش و کمیتههای مردمی یمن اعلام کرد، یگان پهپادی یمن با ۱۰ پهپاد پالایشگاههای «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در منطقه «شرقیه» عربستان سعودی را در چارچوب حق طبیعی و مشروع در پاسخگویی به جنایات ائتلاف متجاوز و محاصره پنج ساله یمن هدف قرار داد.
در پی این حمله دست کم نیمی از تولید نفت عربستان متوقف شد و سعودیها 5 میلیون بشکه صادرات نفت خود را از دست دادند. (جزئیات بیشتر)
مقامات ایران هرگونه مشارکت در این عملیات پهپادی را رد کردهاند. «عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه درباره اتهامات مقامات آمریکایی درباره حمله به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان گفت: ۵ سال است یمن درگیر جنگ است و ائتلاف سعودیها با پشتوانه کشورهای غربی مرتکب جنایات جنگی بسیاری در یمن شدند و طبیعی است که مردم یمن و نیروهای نظامی یمن برای متوقف کردن این جنایات واکنش داشته باشند. (جزئیات بیشتر)
انتهای پیام/