درحالی که وزیر خارجه و سخنگوی وزارت خارجه کشورمان موضع شفاف و روشنی در رابطه با حملات انصارالله یمن به پالایشگاه های سعودی اتخاذ کردند یک مقام عراقی خواستار اتخاذ موضع شفافتر از سوی ایران شد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری المستقله، ایاد علاوی، نخستوزیر پیشین عراق و رئیس حزب "المنبر العراقی" در بیانیهای اعلام کرد که ملت عراق نمی خواهد که خاک این کشور به پایگاه تجاوز به هر کشور دیگر و ملت آن شود. ما خواستار کاهش تنش و تغییر معادلات روابط در خاورمیانه و ساختن آنها بر اساس منافع متقابل و عدم دخالت در امور همدیگر هستیم.
وی افزود: ما خواستار به کارگیری سیاست گفتوگو برای حل مشکلات و بحران ها هستیم اما تجاوز جدید به پالایشگاه های نفت عربستان ما را شگفت زده کرد؛ مسالهای که واکنشهای تند بینالمللی را به همراه داشت که اغلب آنها ایران را به دست داشتن در این حملات و تشدید تنش در منطقه و جهان متهم کردند.
این سیاستمدار عراقی در ادامه گفت: بنابراین ما از جمهوری اسلامی ایران می خواهیم که با مطرح کردن دلایل، موضع واضح و شفافی نسبت به این اتهامات اتخاذ کند.
علاوی همچنین از موضع کشورهای عربی در رابطه با این حملات ابراز تاسف کرد.
نخست وزیر پیشین عراق خاطرنشان کرد که وارد شدن در جنگهای مستقیم و یا نیابتی اوضاع منطقه را پیچیده تر و بحرانیتر میکند و کشورهایی که در امور دیگران دخالت میکنند باید به این دخالتها پایان دهند و از طریق گفتوگو و نشست این بحرانها را حل کنند.
ایاد علاوی در صفحه توییتر خود نیز نوشت: هر گونه تحریم علیه ایران را نمی پذیریم و همزمان هرگونه ایجاد جنگ در منطقه را نمیپذیریم و خواستار احترام به حاکمیت کشورها هستیم. هر گونه دخالت در امور دیگر کشورها چه از سوی ایران و چه از سوی کشورهای دیگر را نمیپذیریم.
علاوی در توییتر خود این جمله را نیز هشتگ کرد: موضع ما ثابت است؛ نه جنگ، نه تحریم و نه دخالت.
به گزارش ایسنا، سخنگوی نیروهای مسلح یمن وابسته به انصارالله پیش از این اعلام کرد که یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی این کشور صبح روز شنبه برابر با ۱۴ سپتامبر با ۱۰ پهپاد دو پالایشگاه نفت بقیق و خریص در شرقیترین نقطه عربستان را در قالب عملیات دوم "توازن بازدارندگی" هدف گرفته است.
وزیر خارجه آمریکا ایران را به دست داشتن در این حمله متهم کرد که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی توییتری در واکنش به ادعای پمپئو علیه ایران نوشت: مایک پمپئو که در «فشار حداکثری» شکست خورده است، به «دروغ حداکثری» روی آورده است. آمریکا و مشتریانش به دلیل این توهم که برتری تسلیحاتی به پیروزی نظامی منجر خواهد شد، در یمن گیر افتادهاند. مقصر دانستن ایران، به فاجعه خاتمه نخواهد داد. پذیرفتن طرح پانزدهم آوریل ما برای پایان دادن به جنگ و آغاز مذاکرات ممکن است به آن پایان دهد.
سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا و یکی از سناتورهای آمریکایی در خصوص حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان توسط یمنی ها واکنش نشان داد و اظهار داشت: حدود ۵ سال است که ائتلاف سعودی با تجاوزات مکرر به یمن و ارتکاب انواع جنایات جنگی آتش جنگ را در منطقه شعله ور نگاه داشته و یمنی ها نیز نشان داده اند در مقابل جنگ و تجاوز ایستادگی می کنند.
موسوی با اشاره سخنان وزیر امور خارجه آمریکا خاطر نشان کرد: چنین اتهام زنی ها و اظهارنظرهای کور و بی حاصل در چارچوب دیپلماتیک غیر قابل درک و بی معنی است. در روابط بین المللی حتی "خصومت ورزی" هم دارای حداقلی از باور پذیری و چارچوبهای منطقی است که مقامات آمریکا این اصول حداقلی را نیز درنوردیدهاند. اینگونه اظهارنظر ها و اقدامات بیشتر شبیه برنامه ریزی سازمانهای مخفی و اطلاعاتی برای تخریب وجهه کشوری به منظور زمینه سازی برای اقداماتی در آینده است. آمریکایی ها سیاستی به نام "فشار حداکثری" در پیش گرفتند که ظاهرا به دلیل ناکامی ها به سمت "دروغ حداکثری" گرایش پیدا کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان تنها راه حل ایجاد آرامش در منطقه و پایان دادن به بحران بی حاصل در یمن را توقف حملات و تجاوزات ائتلاف سعودی، قطع کمک های سیاسی و تسلیحاتی کشورهای غربی به متجاوزین و تلاش برای یافتن راه حل های سیاسی دانست.
∎