شناسهٔ خبر: 35374859 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

وزارت دفاع آمریکا برای 'رسیدگی' به حمله به تاسیسات عربستان آماده می‌شود

وزیر دفاع آمریکا بعد از ظهر دوشنبه به وقت واشنگتن گفته است که ارتش این کشور برای واکنش نشان دادن به حمله به تاسیسات نفتی عربستان که آن را بی سابقه توصیف کرد آماده می شود. همزمان آقای ترامپ گفته که آمریکا مایل است از جنگ پرهیز کند.

صاحب‌خبر -
وزیر دفاع آمریکا حق نشر عکس Secretary of Defense Mark T. Esper twitter Image caption وزیر دفاع آمریکا

وزیر دفاع آمریکا بعد از ظهر دوشنبه به وقت واشنگتن گفته است که ارتش این کشور برای واکنش نشان دادن به حمله به تاسیسات نفتی عربستان که آن را بی سابقه توصیف کرد آماده می شود. همزمان آقای ترامپ گفته که آمریکا مایل است از جنگ پرهیز کند.

مارک اسپر گفت: "ارتش ایالات متحده، با تیم امور اضطراری ما، در حال همکاری با شرکا برای رسیدگی به این حمله بی سابقه و دفاع از نظم متکی بر قانون بین المللی است که ایران درحال تضعیف آن است."

با این حال او اشاره ای نکرد که واشنگتن چه نوع واکنشی را بررسی می کند.

حوثی‌ها در یمن مسئولیت این حملات را پذیرفته‌اند اما بعضی مقام‌های آمریکایی، ایران را متهم به دست داشتن در این حملات کرده‌اند. ایران دست داشتن در این حملات را رد کرده است.

دولت آمریکا پیشتر با انتشار تصاویر ماهواره‌ای از تاسیسات نفتی عربستان و منابع اطلاعاتی، آن را سند دست داشتن ایران در دو حمله صورت گرفته به پالایشگاه بقیق و میدان نفتی خریص اعلام کرد.

آقای اسپر گفت که در پایان هفته درباره این حملات با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی، و همچنین وزیر دفاع عراق صحبت کرده است. او بعد از ملاقاتی در کاخ سفید اظهار نظر می کرد که گفت طی آن آخرین وضعیت به اطلاع فرمانده کل قوا رسانده شده است.

دونالد ترامپ هم در پاسخ به این سوال خبرنگاران که آیا ایران مسئول حمله بوده گفت: "خوب اینطور به نظر می رسد. مسلما شما را در جریان خواهیم گذاشت... این موضوع هم اکنون تحت بررسی است."

او گفت که در طول تاریخ هیچ کشوری به اندازه آمریکا برای وقوع جنگ آمادگی نداشته اما افزود: "با همه اینها، ما مسلما مایلیم از آن پرهیز کنیم."

رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا دیپلماسی با ایران منتفی است گفت: "نه، هرگز منتفی نیست... هیچ وقت نمی دانید چه اتفاقی خواهد افتاد... می دانم که آنها می خواهند معامله کنند... بالاخره در جایی حل خواهد شد."

او در پاسخ به این سوال که آیا به سعودی ها قول داده از آنها حفاظت کند گفت: "نه، من چنین قولی به سعودی ها نداده ام... باید با سعودی ها بنشینیم و به راه حلی برسیم."

قرار است مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا و سایر مقام های دولت به زودی به عربستان سعودی سفر کنند.

آقای ترامپ در جریان دیداری با ولیعهد بحرین گفت آمریکا در واکنش نشان دادن به این حمله شتاب نمی کند و باید بداند چه کسی پشت حمله است.

او در پاسخ سوالی درباره احتمال جنگ گفت: "من با هیچ کس جنگ نمی خواهم. من کسی نیستم که مایل به جنگ باشد."

رئیس جمهور آمریکا همچنین گفت که برنامه ای برای دیدار با رئیس جمهور ایران در جریان نشست های سازمان ملل در ماه جاری در نیویورک ندارد و تاکید کرد که شرایطی برای این دیدار دارد.

حق نشر عکس Reuters
Image caption تاسیسات نفتی بقیق روز شنبه هدف قرار گرفت

او یک روز پیشتر در توییتی نوشته بود: "خطوط عرضه نفت عربستان سعودی هدف حمله قرار گرفته. دلایلی برای این باور هست که می دانیم کار چه کسی بوده، ما بسته به تایید موضوع آماده اقدام نظامی هستیم، اما منتظریم عربستان سعودی نظر خود را درباره اینکه به باور آنها چه کسی عامل این حمله بوده بگوید...!".

وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه گفت بحث درباره اقدام تلافی جویانه در واکنش به این حملات و بالا بردن تنش مقابل ایران غیرسازنده است.

وزارت خارجه این کشور در بیانیه ای نوشت: "پیشنهادها برای یک اقدام شدید تلافی جویانه، که به نظر می رسد در واشنگتن مورد بحث قرار گرفته حتی غیرقابل قبول تر است."

براساس این بیانیه روسیه معتقد است که حملات متقابل به تاسیسات غیرنظامی نتیجه مستقیم مناقشه جاری در یمن است.

چین هم خواستار خویشتن داری آمریکا و ایران شد.

هوا چونی‌اینگ سخنگوی وزارت خارجه این کشور گفت متهم کردن دیگران "در غیاب تحقیقات یا حکمی قطعی" مسئولانه نیست.

حسن روحانی رئیس جمهور ایران که برای اجلاسی با رهبران ترکیه و روسیه در آنکارا به سر می برد در تازه ترین واکنش ایران، حمله را به شورشیان یمن نسبت داد: "کاری که مردم یمن انجام می‌دهند دفاع مشروع از خودشان و حمله متقابل است. راه‌حل اساسی نیز پایان دادن به این تجاوز علیه یمن است."

شبکه خبری سی ان ان گزارش می دهد که یک مقام آمریکایی به این شبکه گفته است که دولت ترامپ به این ارزیابی رسیده که مبدا حمله نقطه ای در داخل ایران بود.

دیپلمات یکی از متحدان آمریکا در خاور میانه به این شبکه گفت که آمریکا آنها را از وجود چنین اطلاعاتی (اینکه حمله از داخل ایران انجام شده) آگاه کرده است، اما این اطلاعات را در اختیار آنها نگذاشته.

این دیپلمات که نخواست نامش فاش شود گفت: "گفتن یک چیز است، نشان دادن (شواهد) یک چیز دیگر."

عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، دوشنبه در گفتگویی تلفنی با وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد کشورش قصد دارد در این کشمکش بی طرف بماند.

به گزارش دفتر نخست وزیری عراق، وزیر خارجه آمریکا در این تماس به آقای عبدالمهدی گفت که آمریکا دریافته که در این حمله از خاک عراق استفاده نشده است.

حق نشر عکس AFP
Image caption سخنگوی ائتلاف به رهبری عربستان در یمن می‌گوید تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که حملات از خاک یمن انجام نشده

'نگرانی شدید' دبیر کل ناتو

ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو دوشنبه گفت که او "به شدت نگران" اوج گیری تنش در پی حملات به تاسیسات نفتی عربستان است و ایران را به بی ثبات کردن منطقه متهم کرد.

او به خبرگزاری فرانسه گفت: "ما از همه طرف ها می خواهیم مانع تکرار چنین حملاتی شوند چون می تواند پیامدهای منفی برای کل منطقه داشته باشد، و ما همچنین شدیدا نگران خطر به وخامت گراییدن اوضاع هستیم."

دبیرکل ناتو با محکوم کردن این حمله گفت: "ایران از گروه های مختلف تروریستی حمایت می کند و مسئول بی ثبات کردن کل منطقه است."

'کاملا روشن نیست'

همزمان مارتین گریفیتس فرستاده سازمان ملل در امور یمن به شورای امنیت سازمان ملل گفت که "کاملا روشن نیست" عامل حمله شنبه چه کسی است اما افزود که احتمال مناقشه ای منطقه ای را افزایش داده است.

او با اشاره به شورشیان حوثی یمن گفت: "کاملا روشن نیست که حمله کار چه کسی بوده، اما این واقعیت که انصارالله مدعی مسئولیت آن شده به اندازه کافی بد است. این حادثه فوق العاده جدی شانس مناقشه منطقه ای را خیلی بالا می برد."

پیشتر ائتلاف به رهبری عربستان در یمن اعلام کرد که تسلیحات به کار رفته در حمله به تاسیسات نفتی سعودی از ایران تامین شده است.

ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف، در یک نشست خبری در ریاض گفت که تمام نشانه‌ها در تحقیقات اولیه حاکی از آن است که سلاح‌هایی که در هر دو حمله علیه تاسیسات نفتی عربستان استفاده شده از ایران آمده است.

آقای مالکی گفت که یافته‌های مقدماتی همچنین نشان می‌دهد که این حملات از خاک یمن انجام نشده است. او گفت تحقیقات برای یافتن مبدأ این حملات ادامه دارد.

آقای مالکی حوثی‌های یمن را "آلت دست سپاه پاسداران و حکومت تروریستی ایران" توصیف کرده است.

حق نشر عکس Reuters
Image caption تصاویر ماهواره‌ای آمریکا بعد از حمله به تاسیسات بقیق

رئیس جمهوری آمریکا پیشتر در توییتی نوشت که ایران در ساقط کردن پهپاد آمریکایی به دلیل ورود به حریم هوایی‌اش "یک دروغ بزرگ گفت...حالا آنها می گوید که هیچ ارتباطی با حمله به عربستان سعودی ندارند. خواهیم دید؟"

آقای ترامپ روز دوشنبه در پاسخ به این سوال که چه کسی هزینه حمله ای تلافی جویان را خواهد پرداخت گفت: "می دانم که در حال حاضر ما تا حدود زیادی در پرداخت آن دخیل خواهیم بود... واقعیت این است که سعودی ها شراکت زیادی در این زمینه خواهند داشت، اگر تصمیم بگیریم کاری کنیم. آنها تا حدود زیادی مشارکت خواهند داشت و این شامل پرداخت هزینه هم خواهد بود. آنها کاملا این را درک می کنند."

روز دوشنبه کلی کرفت، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، به شورای امنیت سازمان ملل گفت که اطلاعات به دست آمده نشان می‌هد که "مسئولیت این حملات با ایران است" و هیچ نشانه‌ای نیست که حملات از یمن صورت گرفته باشد.

کارن پیرس سفیر بریتانیا در سازمان ملل هم گفت کشورش در حال بررسی است تا عامل این حملات را شناسایی کند:

"وقتی این موضوع روشن شد، ما با متحدانمان گفتگو خواهیم کرد که چگونه رویه‌ای مسئولانه در پیش بگیریم."

دو مرکز در تاسیسات نفتی شرکت آرامکو در بقیق و خریص در شرق عربستان روز شنبه ۱۴ سپتامبر هدف حمله قرار گرفت. خسارت ناشی از این حملات باعث شد قیمت نفت شاهد جهشی کم‌سابقه در بازارهای جهانی باشد.

مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا هم در توییتی حمله به تاسیسات نفتی عربستان را "حمله‌ای بی‌سابقه به تاسیسات انرژی جهانی" خواند و با متهم کردن ایران به انجام این حملات گفت که شواهدی وجود ندارد که نشان دهد منشأ این حملات یمن بوده است.

بعد از آن هم رسانه‌های آمریکایی به نقل از مقام‌های این کشور گزارش دادند که منابع اطلاعاتی آمریکا نشان می‌دهد که این حملات احتمالا از سوی ایران انجام شده است.

حق نشر عکس Reuters