سرویس خارجی: حملات پهپادهای انتحاری انصارالله یمن به تاسیسات و پالایشگاه های شرکت بزرگ نفت «آرامکو» سعودی در شرق عربستان، تولید و صادرات نفت این کشور را به نصف کاهش داد.
وزیر انرژی رژیم سعودی با صدور بیانیه ای با تایید توقف نیمی از تولید و صادرات نفت این کشور بعد از عملیات پهپادی انصارالله یمن علیه پالایشگاههای نفت شرکت بزرگ «آرامکو» در منطقه «بقیق» و «خریص» گفت : اطلاعاتی در رابطه با این حملات به زودی ارائه میشود. «عبدالعزیز بن سلمان» ضمن اعلام توقف تولید روزانه ۷ر۵ میلیون بشکه نفت عربستان پس از حملات پهپادی یمنی ها گفت: حمله به پالایشگاههای «بقیق» و «خریص » منجر به توقف موقت تولید و صادرات نفت در پی تعطیلی آنها شده است اما در روزهای آینده، از ذخایر نفتی، این کسری جبران خواهد شد. وی با اشاره به اینکه حمله اخیر در ادامه عملیات نیروهای یمنی علیه تاسیسات نفتی عربستان بود، مدعی شد که این حملات تهدیدی برای اقتصاد جهان به شمار میرود.
این مقام سعودی که گویا کشورش را عاجز از دفاع در برابر عملیات پهپادهای مقاومت یمن میبیند، دست کمک به سمت دیگر کشورها دراز کرد و افزود: جامعه جهانی باید به نوبه خود برای حفاظت از منابع انرژی در برابر نیروهای یمنی اقدام و با عاملان و حامیان آنها مقابله کند.وی با بیان اینکه عملیات مذکور، تاثیری بر تامین آب و برق عربستان سعودی نگذاشته، گفت : شرکت «آرامکو» در حال ارزیابی اثرات این حمله است و طی ۴۸ ساعت آینده اطلاعات متعاقب و بهروز رسانیشده درباره این اتفاق را اعلام میکند.از طرفی، همزمان با توقف تولید و صادرات بخش عمده ای از نفت این کشور در پی حملات پهپادی انصارالله یمن ، شاخص بازار بورس عربستان سعودی نیز در واکنش به این حملات با کاهش روبرو شد.به گفته منابع خبری، پس از این حملات گسترده، شاخص سهام بورس این کشور با افت شدید ۳ر۲ درصدی روبرو شد. بازارهای سهام سایر کشورهای عربی نیز نسبت به این حملات واکنش منفی نشان داد به طوری که شاخص بورس کویت ۱ر۱ درصد و شاخص بورس« دبی» نیز ۸ر۰ درصد کاهش داشت. ارزش سهام شرکت «سابیک» سعودی ( بزرگترین شرکت پتروشیمی این کشور) نیز بیش از ۵ر۳ درصد کاهش یافت.
در همین حال، تحلیلگران بازارهای جهانی نفت بعد از حمله پهپادهای یمنی به تاسیسات نفتی شرکت «آرامکو» در شرق عربستان، در مورد توان «ریاض» برای تامین نفت مورد نیاز جهانی ابراز تردید کردند.
پیشنهاد آمریکایی ها
سخنگوهای وزارت انرژی آمریکا و کاخ سفید در بیانیههایی جداگانه از آمادگی این کشور برای جبران کسری تولید نفت عربستان سعودی در پی عملیات پهپادی انصارالله یمن علیه پالایشگاههای «آرامکو » عربستان خبر دادند. «جود دیر»، سخنگوی کاخ سفید در این بیانیه ضمن محکوم کردن حملات به پالایشگاههای شرکت نفتی «آرامکو» تاکید کرد : واشنگتن با جبران کسری تولید و صادرات نفت عربستان، به تامین نفت مورد نیاز برای بازار جهانی متعهد است. وزارت انرژی آمریکا نیز با حمایت تمام قد از رژیم سعودی که بیش از چهار سال است مشغول بمباران غیرنظامیان و مردم بیگناه یمن است اعلام کرد : آمادگی دارد از ذخایر استراتژیک نفت این کشور برداشت و برای جبران کسری نفت عربستان به بازار جهانی تزریق کند.
«ریک پری»، وزیر انرژی آمریکا همچنین از مدیران این وزارتخانه خواست با سازمان بینالمللی انرژی(IEA) همکاری کنند تا در صورت نیاز ، گزینههای ممکن برای اقدام سراسری جهانی را بررسی کنند.در همین حال، رئیس جمهوری آمریکا در گفتگوی تلفنی با «محمد بن سلمان» ، ولیعهد عربستان سعودی از آمادگی واشنگتن در حمایت از امنیت و ثبات عربستان خبر داد. «دونالد ترامپ» همچنین بر تاثیر منفی حمله ارتش و انصارالله یمن به پالایشگاههای نفتی سعودی بر اقتصاد جهانی اشاره کرد. ولیعهد عربستان سعودی نیز در این تماس تلفنی ادعا کرد که سعودیها اراده و توانایی لازم برای مقابله با انصارالله یمن را دارند. «جان ابی زید» ، سفیر آمریکا در عربستان نیز حمله پهپادی انصارالله یمن به تاسیسات نفتی مهم عربستان را غیر قابل قبول خواند .
برخی دیگر از مقامهای آمریکایی نیز در واکنش به عملیات پهپادی انصارالله و ارتش یمن علیه تأسیسات نفتی عربستان سعودی در منطقه «بقیق»، تلاش کردند همانند گذشته هجمه رسانهای تازهای علیه ایران شکل دهند.«لیندسی گراهام»، سناتور تندرو جمهوریخواه ایالت «کارولینای جنوبی» در واکنش به حمله یگان پهپادی ارتش یمن به پالایشگاههای نفت سعودی در سخنانی گستاخانه گفت: آمریکا نیز باید گزینه حمله به پالایشگاههای نفت ایران را بر روی میز قرار دهد. «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا نیز توئیتی ضد ایرانی در این رابطه منتشر کرد. «پمپئو» که چندی پیش گفته بود هنگام ریاست بر سازمان« سیا» (آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا) دورههای «دروغگویی» و «فریبکاری» را گذرانده، بدون هرگونه مدرکی مدعی شد که ایران عامل نزدیک به ۱۰۰حمله به عربستان سعودی بوده و اکنون نیز حملهای بیسابقه علیه تأمین انرژی جهان انجام داده است . وی مدعی شد که هیچ مدرکی وجود ندارد تا نشان دهد این حملات از خاک یمن انجام شده است.سناتور «کریس مورفی» از حزب دموکرات اما با «غیرمسئولانه» دانستن اظهارات ضد ایرانی « پمپئو»، در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: این یک سادهسازی غیرمسئولانه و نحوه وارد شدن ما به جنگهای کمخردانه است. وی با رد ادعای «پمپئو» که ایران حملات به پالایشگاههای شرکت نفتی آرامکو را انجام داده است، توضیح داد: سعودیها و انصارالله در حال جنگ با هم هستند ، سعودیها به انصارالله حمله میکنند و آنها نیز پاسخ میدهند و به این سادگی نمیتوان انصارالله یمن را مساوی ایران دانست.
«بن رودز» معاون مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری پیشین آمریکا نیز با تاکید بر اینکه انصارالله را نباید همان ایران دانست، گفت: سعودیها جنگی را در یمن به راه انداختهاند و این اظهارات «پمپئو» بهطرز غیرقابل باوری «کمخردانه»، «مزوّرانه» و «خطرناک» است.
واکنش ایران
همزمان،وزیر خارجه کشورمان در واکنش به اتهامزنی بیسند واشنگتن به تهران درباره حمله پهپادی یمن به عربستان سعودی گفت: «مایک پمپئو» بعد از ناکامی در فشار حداکثری علیه ایران به «فریبکاری حداکثری» روی آورده است. «محمد جواد ظریف» در پیامی توییتری ، ادعای وزیر خارجه آمریکا درباره دست داشتن ایران در عملیات پهپادی مقاومت یمن علیه تاسیسات نفتی عربستان سعودی را رد کرد. وی افزود: اتهام زدن به ایران باعث پایان فاجعه نخواهد شد اما قبول پیشنهاد آوریل ۲۰۱۵ ما برای پایان جنگ و آغاز گفتگو ، ممکن است منجر به پایان فاجعه شود.
از طرفی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز در سخنانی به اظهارات ضد ایرانی وزیر خارجه آمریکا و یکی از سناتورهای گستاخ این کشور در خصوص حملات پهپادی به تأسیسات نفتی عربستان توسط انصارالله یمن واکنش نشان داد و گفت : آمریکاییها سیاستی بهنام «فشار حداکثری» را علیه ایران در پیش گرفته اند که به دلیل ناکامی ها به سمت «دروغ حداکثری» گرایش پیدا کرده است«سیدعباس موسوی» افزود: حدود پنج سال است که ائتلاف سعودی با تجاوزات مکرر به یمن و ارتکاب انواع جنایات جنگی آتش جنگ را در منطقه شعلهور نگه داشته است و یمنیها نیز نشان دادهاند مقابل جنگ و تجاوز ایستادگی میکنند. موسوی با اشاره به سخنان وزیر خارجه آمریکا خاطرنشان کرد: چنین اتهامزنیها و اظهارنظرهای کور و بیحاصل در چارچوب دیپلماتیک ، «غیر قابل درک » و «بیمعنی» است. وی افزود: در روابط بینالمللی حتی «خصومت ورزی» هم دارای حداقلی از باورپذیری و چارچوبهای منطقی است که مقامات آمریکا این اصول حداقلی را نیز درنوردیدهاند . سخنگوی وزارت خارجه کشورمان ادامه داد : اینگونه اظهارنظرها و اقدامات بیشتر شبیه برنامهریزی سازمانهای مخفی و اطلاعاتی برای تخریب وجهه کشوری بهمنظور زمینهسازی برای اقداماتی در آینده است. در همین حال، دولت انگلیس همانند گذشته در همراهی با مواضع بین المللی آمریکا ، بر تداوم حمایت از رژیم آل سعود تاکید کرد. سخنگوی وزارت خارجه انگلیس در این زمینه گفت : لندن حمله پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان که انصارالله یمن مسئولیت آن را بر عهده گرفت، محکوم و بر تداوم حمایت ها از «ریاض» تاکید میکند.
دولت های فرانسه و امارات نیز این حملات را محکوم کردند.در بیانیه دولت امارات آمده است : این حملات ، دامن امارات و سایر کشورهای منطقه را نیز خواهد گرفت. اتحادیه عرب نیز در بیانیه ای با تروریستی خواندن جنبش انصارالله یمن مدعی شد که پذیرش مسئولیت حمله به تأسیسات آرامکو نشان دهنده این است که تصمیم حمله از سوی تهران گرفته شده است و ایران در امور کشورهای عربی دخالت میکند.
«سعد الحریری»، نخست وزیر لبنان نیز با عربستان اعلام همبستگی کرد. از سویی، «مارتین گریفیتس»، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن نیز ضمن ابراز نگرانی خود از حملات به تأسیسات نفتی عربستان سعودی، طرفهای سعودی و یمنی را به خویشتنداری دعوت کرد. در چنین شرایطی، دفتر اطلاع رسانی نخست وزیر عراق گمانه زنی های رسانه ای را در خصوص اینکه از خاک این کشور برای حمله به تأسیسات نفتی عربستان استفاده شد ، رد کرد.
دفتر اطلاع رسانی «عبدالمهدی» تاکید کرد: عراق به این مسأله پایبند است که از خاک این کشور برای حمله به کشورهای همسایه و دوست استفاده نشود.
همزمان با این تحولات، «محمد البخیتی» عضو برجسته شورای سیاسی جنبش انصارالله یمن در سخنانی ائتلاف سعودی را تهدید کرد که در صورت عدم توقف حملات ، نیروهای یمنی در عمق خاک عربستان و به سوی شهر «ریاض»، پایتخت این کشور پیشروی خواهند کرد.این عضو شورای سیاسی یمن همچنین تأکید کرد : عملیات یمنیها بر اساس اصل دفاع از خود صورت میگیرد و بنابراین کسی نباید ارتش و کمیتههای مردمی یمن را سرزنش کند.او گفت : سعودیها مردم یمن را در محاصره قرار داده و زیرساختهای این کشور را نابوده کردهاند اما اگر به حملات خود پایان ندهند، متحمل خسارتهای اقتصادی وسیعی خواهند شد که میتواند اقتصاد عربستان سعودی را با فروپاشی مواجه کند. «محمد علی الحوثی»، عضو شورای سیاسی عالی انقلاب یمن نیز در صفحه خود در توییتر نوشت: همگان باید بدانند که این آمریکاست که مخالف توقف حمله و تجاوز به کشور ما است و آمریکا ائتلاف ضد یمن را مدیریت میکند.در همین حال، روزنامه «نیویورکتایمز» در گزارشی نوشت: توان پهپادی انصارالله یمن چالشی برای عربستان سعودی ایجاد کرده که ریاض با تسلیحات گرانقیمت هم توان مقابله با آن را ندارد.
روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست» نیز نوشت: حمله به تاسیسات مهم نفتی عربستان ، قدرت فناوری پهپادی انصارالله یمن را به خوبی نشان داد. روزنامه «رای الیوم» نیز در گزارش نوشت: انصارالله یمن با حمله گسترده پهپادی به میادین نفتی «بقیق» و «خریص » در عمق خاک عربستان ، قواعد درگیری جدیدی را رقم زده و این پیام را رساند که این جنبش قادر است هرگونه اهدافی را در عمق عربستان مورد حمله قرار دهد.
در چنین شرایطی، تحولات میدانی یمن نیز همزمان با واکنش ها به حملات اخیر پهپادی انصارالله علیه عربستان همچنان ادامه داشت . در این راستا، یگان موشکی ارتش و انصارالله یمن با سه فروند موشک بالستیک «زلزال-۱» ، پایگاه و تجمع مزدوران ائتلاف سعودی در گذرگاه «علب»، واقع در استان «عسیر» عربستان را در هم کوبید که چندین کشته و زخمی در پی داشت. از سوی دیگر به دنبال حملات مزدوران سعودی در استان «الضالع» یمن یک غیرنظامی به شهادت رسید و شماری دیگر زخمی شدند .در خبری مرتبط،مردم یمن با برگزاری تظاهراتی گسترده در استان «المحویت»، تداوم تجاوزگری های سعودی در این کشور را محکوم کردند.شرکت کنندگان همچنین از عملیات پهپادی بزرگ یمنی ها علیه تأسیسات نفتی سعودی «آرامکو» عربستان حمایت کردند.