به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، شبکه الجزیره به نقل از یک اقتصاددان تأکید کرد حملات پهپادی روز گذشته به مهم ترین تأسیسات نفتی عربستان، جنگ یمن را به کابوس اقتصادی برای سعودی ها تبدیل کرد.
کامل وزنه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره گفت: بدون شک جنگی که عربستان بیش از 4 سال است در یمن ادامه می دهد، پیامدهای منفی برای منطقه، اقتصاد و برای سرمایه گذاری در داخل عربستان و منطقه دارد. حمله به اصلی ترین میدان نفتی عربستان، ارزشگذاری سهام شرکت آرامکو را به ویژه برای عرضه در بورس های خارجی مانند نیویورک، لندن و توکیو با مشکل روبرو می کند. عرضه سهام آرامکو در شرایط فعلی، نخواهد توانست وعده های محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را عملی کند. به ویژه آنکه جنگ در یمن همچنان ادامه دارد. سؤال آن است که چه سرمایه گذاری حاضر است سهام شرکتی را خریداری کند که دارایی های آن زیر آتش جنگ قرار دارد؟ هر روز که عربستان در متوقف کردن جنگ یمن تأخیر کند، هزینه های بیشتری برای ریاض خواهد داشت و از نظر اقتصادی، خسارت های سنگین تری متحمل خواهد شد. ادامه شرایط فعلی، کسری بودجه عربستان را افزایش خواهد داد. عربستان که اموال هنگفتی داشت، امروز به دنبال گرفتن تسهیلات از بازارهای مالی جهانی است تا کسری بودجه خود را جبران کند. رکود شدید اقتصادی در عربستان ادامه دارد.
کامل وزنه افزود: جنگ یمن به کابوس اقتصادی برای عربستان تبدیل شده است. شاهد افزایش میزان بیکاری در عربستان هستیم و سرمایه گذاران به سران فعلی سعودی اعتماد ندارند. انصارلله قدرت نظامی خود را برای رسیدن به شریان حیاتی عربستان ثابت کردند که بدون شک بر این کشور تأثیر می گذارد. به ویژه آنکه به نظر من، آنها توانایی فراتر از این هم دارند. اگر عربستان در شرایط فعلی، سهام آرامکو را عرضه کند، نوعی خودکشی مالی خواهد بود. جنگ یمن ثبات سیاسی و امنیتی برای عربستان به همراه نداشته است. علاوه بر این، روشن است که ماجرای ترور وحشیانه جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در ترکیه هم تأثیر منفی بر سرمایه گذاری خارجی در عربستان گذاشته است. سران سعودی باید شیوه تفکر خود را تغییر دهند.
خسارت وارد شده به آرامکو بی سابقه است
مجتهد، کاربر سرشناس سعودی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: خسارتی که به تاسیسات نفتی وارد شد، واقعا جدی و از دو نظر جدی و بی نظیر است: اول از نظر تاثیر قابل توجه آن بر صادرات نفت و دوم دشوار و طولانی بودن تعمیر آن.
سرویس اطلاعاتی امریکا به عربستان اطلاع داد این تصمیم در نشان دادن واکنش هوشمندانه به امریکا حامل این پیام است: صادرات نفت مزدورانتان را متوقف میکنیم. در آینده منتظر اقدامات جدیتر باشید.
برخی آرزواندیشان این باور را رواج میدهند که امارات مسبب حوادث است. دست از ساده لوحی بردارید و با رویدادها براساس واقعیت موجود مواجه شوید نه براساس امید و آرزو و خیال.
برخی دیگر گمان میکنند این، یک پیکار بین بن سلمان و بن زاید است. ما به آنان میگوییم: بن زاید بیشتر از خود بن سلمان هوای او را دارد و بن سلمان به بن زاید بیشتر از خودش اعتماد دارد.
مرحله وارد آوردن ضربات واقعی به اقتصاد عربستان فرا رسیده است
زمان فرستادن پیام برای سعودی ها گذشته است و مرحله کنونی نیز مرحله وارد آوردن ضربات واقعی به اقتصاد عربستان است
یک روزنامه نگار در صنعا با اشاره به اینکه حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی, بقای خاندان آل سعود را به خطر می اندازد, تأکید کرد زمان فرستادن پیام برای سعودی ها گذشته است و مرحله کنونی نیز مرحله وارد آوردن ضربات واقعی به اقتصاد عربستان است.
حسین البخیتی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره درباره حمله پهپادی به مهمترین تأسیسات نفتی عربستان گفت: تأسیساتی که هدف حمله قرار گرفت 60 تا 70 درصد نفت عربستان را تولید می کنند. ما به مرحله هدف قرار دادن ستون فقرات اقتصاد عربستان رسیده ایم. پیش از این میدان نفتی الشیبه نزدیک امارات هدف حمله قرار گرفت که در مقایسه با میدان نفتی بقیق، تولید کمی دارد. به اعتقاد من، حمله به الشیبه، هشداری به عربستان بود که تأسیسات نفتی این کشور هدف حمله قرار خواهد گرفت، اما ریاض هیچ نشانه ای برای حسن نیت و صلح در یمن نشان نداد و حتی حمله به غیرنظامیان را از سر گرفت و به محاصره یمن ادامه داد. به اعتقاد من، پس از این حمله اخیر، عربستان مجبور خواهد شد جنگ را متوقف کند، در غیر اینصورت ارتش و کمیته های مردمی یمن حملات بیشتری برای ضربه زدن به اقتصاد عربستان اجرا خواهند کرد.
البخیتی افزود: ارتش و کمیته های مردمی یمن پیش از این، به یک هدف نظامی در الدمام که نزدیک منطقه نفتی عربستان قرار دارد، با موشک بالستیک حمله کردند. زمان فرستادن پیام برای سعودی ها گذشته است و اکنون شاهد هدف قرار گرفتن بزرگترین میدان نفتی جهان در عربستان بودیم. بنابراین مرحله فرستادن پیام سپری شده است و اکنون مرحله وارد آوردن ضربات واقعی به اقتصاد عربستان است. نفت، ستون فقرات اقتصاد عربستان است و حمله به میدان ها و اسکله های نفتی و پالایشگاه ها در این کشور، به اصلی ترین عامل بقای خاندان آل سعود در حکومت ضربه می زند. آل سعود با درآمدهای نفتی حمایت دیگران از خود را می خرند و جامعه جهانی را در برابر اقدامات خود در یمن و دیگر کشورها ساکت می کنند. بدون شک موشک های پاتریوت آمریکا از منطقه نفتی در عربستان حفاظت می کنند. شاهد انفجارهای متعدد در میدان نفتی بقیق بودیم که نشان می دهد از پهپادهای زیادی در حمله به آن استفاده شد. بدون شک عربستان نمی تواند حمله به تأسیسات مهم نفتی خود را تحمل کند. بدون شک دونالد ترامپ زمانی که ببیند گاو شیرده آن به خطر افتاده است، عربستان را به توقف جنگ وادار خواهد کرد.
اختلال در صادرات نفت عربستان
حملات پهپادی مقاومت یمن، کاهش 50 درصدی تولید و صادرات نفت عربستان را در پی داشته است
رویترز به نقل از منابع مطلع گزارش داد تولید نفت عربستان سعودی و صادرات آن پس از حملات بقیق و خریص دچار اختلال شدید شده است.
وزیر انرژی عربستان سعودی نیز اعلام کرد: حمله به دو مجموعه پالایشگاهی بقیق و خریص موجب کاهش 50 درصدی تولیدات نفتی شرکت آرامکو شد. وی افزود: حملات به مجموعه پالایشگاهی بقیق و میدان نفتی حقل خریص متعلق به شرکت آرامکو موجب توقف موقت تولید نفت در این دو مجموعه نفتی شد.
عبدالعزیز بن سلمان با اشاره به اینکه حمله روز گذشته در ادامه عملیاتهای اخیر مقاومت یمن علیه تاسیسات نفتی عربستان بوده، ادعا کرد: «این حملات تروریستی، تهدیدی برای اقتصاد جهان به شمار میرود».
این مقام سعودی که گویا کشورش را عاجز از دفاع در برابر عملیاتهای پهپاد مقاومت یمن میبیند، دست کمک به سمت دیگر کشورها دراز کرده و افزود:«جامعه جهانی باید به نوبه خود برای حفاظت از منابع انرژی در برابر تروریسم اقدام کند. جامعه جهانی باید با عاملان این خرابکاریها و حامیان مالی آنها مقابله کند».
وی با بیان اینکه عملیات مذکور، تاثیری بر تامین آب و برق عربستان سعودی نگذاشته، گفت شرکت آرامکو در حال ارزیابی اثرات این حمله بوده و طی 48 ساعت آینده اطلاعات متعاقب و بهروز رسانیشده درباره این اتفاق را اعلام میکند.
یک روزنامه آمریکایی هم در گزارشی نوشت که حمله روز شنبه به پالایشگاههای نفتی سعودیها سبب شده تا نیمی از تولید نفت عربستان سعودی متوقف شود.
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال در گزارشی به نقل از منابع نزدیک نوشت که حمله روز شنبه باعث شده تا نیمی از تولید نفت عربستان متوقف شود. توقف تولید شامل دستکم 5 میلیون بشکه در روز خواهد شد که 5 درصد از تولید جهانی روزانه نفت را شامل میشود. عربستان روزانه حدود 9.8 میلیون بشکه نفت تولید میکند.
این روزنامه آمریکایی در ادامه گزارش خود نوشت که به نظر میرسد حملات ارتش یمن تاثیر گذار بوده و آتشسوزیهای گستردهای در پالایشگاه خریص، که یکی از بزرگترین میدانهای نفتی عربستان سعودی است ایجاد کرده است. در میدان نفتی بقیق که بزرگترین پالایشگاه نفتی جهان به شمار میآید نیز آتشسوزی گستردهای بوجود آمده است. خریص روزانه 1.5 میلیون بشکه نفت تولید میکند و بقیق نیز تا 7 میلیون بشکه نفت در روز تولید دارد.
والاستریت ژورنال نوشت که اختلال در تولید نفت سعودیها میتواند بر اقتصاد جهانی تاثیر بگذارد چون این کشور بزرگترین صادر کننده نفت در جهان به شمار میآید.
ستون فقرات اقتصادی عربستان شکست
شماری از کارشناسان عرب ضمن تأکید بر اینکه حجم سلاحهای زیاد وپدافند هوایی عربستان به این کشور کمکی در دفاع از تأسیساتش نکرده، افزودند، عملیات ارتش یمن علیه بزرگترین شرکت نفتی جهان، برنامه ولیعهد سعودی برای توسعه را نابود کرد.
پس از آنکه بامداد شنبه (دیروز) غول نفتی عربستان «آرامکو» با چندین پهپاد یمنی هدف قرار گرفت، سوالها درباره عملکرد سامانهها رصد و پدافند هوایی سعودی و میزان موفقیت آن در حمایت از اماکن استراتژی مطرح شد.
روزنامه «عربی 21» در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت: «مهمتر از نحوه عملکرد سامانههای پدافند هوایی سعودی، آینده این شرکت نفتی غولپیکر است که در نوع خود در جهان «بزرگترین» است و ستون فقرات اقتصادی کشور و محور چشمانداز «محمد بن سلمان» ولیعهد برای توسعه به شمار میرود.»
در ادامه این گزارش آمده، در این عملیات دو مجموعه نفتی بزرگ در مناطق «بقیق» و «خریص» هدف قرار داده شد. بقیق در 60 کیلومتری جنوب غرب ظهران در منطقه «شرقیه» قرار دارد و بزرگترین پالایشگاه نفت جهان است و کارمندان خارجی زیادی دارد. خریص هم در 190 کیلومتری جنوب غرب ظهران است و دومین چاه نفتی بزرگ عربستان است.
«نهاد اسماعیل» کارشناس عرب در بخش انرژی در همین زمینه به عربی 21 گفت: «این حمله «تحولی خطرناک» است؛ حجم خسارتها بالاست و نمیتوان دقیق آنها را مشخص کرد، اما مهمتر از این تأثیرات بلندمدتی است که این موضوع بر آرامکو میگذارد.»
وی ادامه داد: «طی این مرحله قیمت نفت در بازارهای جهان 10 تا 15 درصد بالا خواهد رفت اما در آینده بلند مدت، این عملیات بر موضوع عرضه پنج درصد از سهام آرامکو در بازارهای جهانی و قیمت آن تأثیر خواهد گذاشت؛ موضوعی که محور اساسی چشمانداز بن سلمان برای توسعه است. سهام شرکت برای سرمایهگذاران جاذبه کمتری خواهد داشت زیرا آنها تمایلی به ریسک کردن ندارند.»
اسماعیل سپس گفت، از آنجایی که عربستان نتوانسته در طول پنج سال گذشته موضوع یمن را از نظرنظامی حل و فصل کند راهحل این است که با روندی سیاسی، به این جنگ پایان داده شود تا منافع سعودی و نفت آن در امان بماند.
ناکارآمدی سامانههای امنیتی و دفاعی عربستان
«فایز الدویری» کارشناس نظامی به ناتوانی سامانههای دفاعی و امنیتی عربستان در این مورد پرداخت و گفت، این سومین حمله به تاسیسات نفتی است و علاوه بر آن تقریبا به صورت روزانه حملاتی به فرودگاههای جنوب عربستان نیز صورت میگیرد.
وی ادامه داد: «مسافتی که پهپادهای حوثی ها طی کردهاند 1200 کیلومتر بوده بدون اینکه راداری آن را ردیابی کند یا سامانه پدافندی آن را هدف قرار دهد. این پهپادها، ساده و ارزان قیمت هستند و طی این مسافت توسط آنها ساعت های زیادی طول میکشد.»
الدویری ضمن اشاره به اینکه عربستان از سامانهها و سلاحهای بسیاری زیادی برخوردار است، افزود: «اما سلاح چه فایدهای دارد زمانی که کسی وجود ندارد تا آن را به صورت شایسته مدیریت کند.»
روزنامه «العربی الجدید» نزدیک به قطر نیز نوشت، پس از افزایش عملیات ارتش یمن علیه پالایشگاههای نفتی شرکت آرامکو، برنامه بنسلمان برای فروش سهام آرامکو در حال سوختن است و این موضوع بر نظر سرمایهگذاران تأثیر بسیار زیادی خواهد گذاشت.
«احمد ابراهیم» از کارشناسان بورس و بخش انرژی به العربی الجدید گفت، خطرات احتمالی علیه آرامکو در ارزشگذاری سهام آن و نیز تمایل سرمایهگذاران برای خرید تأثیر بسیار زیادی دارد. متاسفانه با افزایش دفعات هدف قرار گرفتن آرامکو حتی ایده عرضه سهام شرکت در بازارهای جهانی نیز در معرض تهدید قرار گرفته است.
«یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن دیروز برای اولین بار اعلام کرد، که افرادی از داخل عربستان به ارتش یمن برای این موضوع کمک کردهاند.
عملیات یمنی ها ناکارآمدی سامانه های پدافند هوایی آمریکایی
عملیات موفقیت آمیز یمنی ها در حمله به تأسیسات نفتی شرق عربستان، ناکارآمدی سانه های پدافند هوایی ساخت آمریکا را ثابت کرد.
این مطلب را شبکه تلویزیونی المیادین اعلام کرد و احمد عبدالرحمن خبرنگار در صنعا در گزارشی گفت: پیام های نظامی فرامرزی یمنی ها همچنان به عمق خاک عربستان ارسال می شود و شعله های آتش آن این بار از منطقه الشرقیه عربستان پدیدار شد. این بار 10 فروند پهپاد از نوع قاصف کی 2 حامل پیام های یمنی ها بودند و بیش از 1500 کیلومتر را طی کردند تا به دو میدان نفتی متعلق به آرامکو در بقیق و خریص در شرق عربستان برسند. سرتیپ یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن، این عملیات را یکی از بزرگترین عملیات این نیروها در عمق خاک عربستان اعلام کرد. این حمله بی سابقه نیروهای یمنی، پایه گذار مرحله دوم توازن راهبردی بود. حمله ای که در آن، یمنی ها سامانه های پیشرفته پدافند هوایی ساخت آمریکا را دور زدند. همه خاک عربستان و حتی مناطق دورتر از آن هم در تیررس پهپادها و موشک های بالستیک یمن قرار دارد.
عبدالله الجعفری فرمانده سابق نیروی هوایی یمن به المیادین گفت:”از نظر نظامی، توانستیم بیش از هزار کیلومتر در حریم هوایی عربستان نفوذ کنیم، بدون آنکه رادارها این پهپادها را رهگیری کنند یا اینکه پدافند هوایی سعودی ها بتواند آنها را سرنگون کند.“
در ادامه این گزارش آمده است: بانک اهداف نیروهای مسلح یمن در داخل عربستان گسترش می یابد و راهبرد یمنی ها در این حملات، فرآیند فزاینده و بی سابقه به خود گرفته است. قدرت فنی یمنی ها پیشرفت چشمگیری داشته است و آنها هشدار می دهند که عملیات خود را گسترش خواهند داد. حملات یمنی ها از جنبه های مختلف تشدید شده است و پیام های آن از نظر جغرافیایی، اقتصادی و نظامی به مناطقی فراتر از ریاض می رسد. صنعا می گوید ارسال این پیام ها تا زمانی که تجاوز علیه یمن و محاصره این کشور پایان نیابد، ادامه خواهد داشت.
خریدهای تسلیحاتی عربستان زیر سوال رفته است
حمله به تأسیسات نفتی شرکت آرامکو در بقیق و خریص خطرناکترین حملاتی بود که شاهرگ حیاتی اقتصاد عربستان سعودی را هدف قرار داد
به گزارش تلویزیون العالم، حملات پهپادهای رزمندگان یمنی به بزرگترین تأسیسات نفتی عربستان در شرق این کشور، بار دیگر پرسشهایی درباره فایده تسلیحاتی که این کشور از غرب و به خصوص آمریکا خریداری کرده است مطرح میکند.
عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان سعودی اذعان کرد حملات هوایی پهپادهای یمنی به تأسیسات نفتی شرکت آرامکو در بقیق و خریص تولید نفت خام شرکت آرامکو را 50 درصد کاهش داده است.
گزارشگر العالم در گزارشی همراه با پخش تصاویری از آتش سوزی ناشی از حملات دیروز پهپادهای یمنی به تأسیسات نفتی شرکت آرامکو در عربستان گفت: حملات دیروز یمنیها به تأسیسات نفتی شرکت آرامکو در شرق عربستان صرفا حملهای عادی شبیه حملات روزانه آنها به عمق خاک عربستان نبود. هر چند این حملات اولین حملات در نوع خود نبود، اما خطرناکترین حملاتی بود که شاهرگ حیاتی اقتصاد عربستان سعودی را هدف قرار داد.
عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان به کاهش 50 درصدی تولید شرکت آرامکو به سبب این حملات اذعان و تأکید کرد این حملات تولید نفت خام این شرکت را به میزان پنج میلیون و 700 هزار بشکه در روز کاهش داد و علاوه بر این تولید گاز همراه نفت را به میزان دو میلیارد فوت مکعب در روز کاهش داد. وی افزود این حملات باعث کاهش تولید گاز اتان و میعانات گازی به میزان 50 درصد خواهد شد.
در ادامه گزارش آمده است: سازمان هوا فضای آمریکا ”ناسا“ تصاویری ماهوارهای پخش کرد که چند آتش سوزی را در محلی که هدف حمله پهپادهای یمنی قرار گرفته است نشان میدهد. در پی این حملات، آمریکا فورا به حمایت از عربستان وارد میدان شد و وزیر خارجه این کشور حملات به پالایشگاههای نفت عربستان از یمن را بعید دانست و ایران را به دست داشتن در این حملات متهم کرد و مدعی شد ایران پشت پرده یکصد حمله به عربستان سعودی است، ولی برای این ادعاهای خود هیچ مدرکی ارائه نکرد. علاوه بر این دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا تحولات اوضاع را با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان بررسی کرد و وزارت انرژی آمریکا نیز از آمادگی ترامپ برای استفاده از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا در صورت نیاز خبر داد.
گزارشگر ادامه داد: با هر حمله جدید به عربستان سعودی و هر ضربه جدیدی که نیروهای یمنی به این کشور وارد میکنند پرسشها درباره فایده تسلیحاتی که عربستان سعودی از غرب و در صدر آنها آمریکا خریداری کرده است بار دیگر مطرح میشود. این تحولات نشان میدهد جز متوقف کردن تجاوزات به ملت یمن و محاصره این کشور هیچ راهی برای پایان دادن به حملات یمنیها وجود ندارد.