مایک پومپئو در توییتر خود نوشته است: تهران در پشت حدود ۱۰۰ حمله به عربستان سعودی قرار دارد، این در حالی است که روحانی و ظریف وانمود میکنند در حال توسل به دیپلماسی هستند. در میانه تمام درخواستها برای کاهش تنش، ایران اکنون حمله بیسابقهای به منبع تامین انرژی جهان انجام داده است. هیچ مدرکی و نشانهای در دست نیست که این حملات از یمن صورت گرفته است.
مایک پومپئو اضافه کرده است: ما از همه کشورها می خواهیم با صراحت و به طور علنی حملات ایران را محکوم کنند. ایالات متحده با متحدان و شرکای خود همکاری خواهد کرد تا ضمن تضمین عرضه کافی انرژی، ایران را به دلیل تجاوزهایش پاسخگو کند.
وزارت کشور عربستان روز شنبه از حمله به تاسیسات نفتی تاسیسات نفتی آرامکو در بقیق و میدان نفتی خريص خبر داد. این حملات باعث آتشسوزیهایی در این تاسیسات شد و وزارت کشور عربستان میگوید این آتش سوزی ها مهار شده است.
همزمان شبهنظامیان شیعه حوثی یمن هم مسئولیت این حملات به را بر عهده گرفتهاند.
مطالب بیشتر در سایت رادیو فردا
بقیق در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی مقر اصلی کمپانی آرامکو در ظهران «بزرگترین مرکز پالایش و فرآوری» نفت این کمپانی توصیف شده است.
خریص، به گزارش خبرگزاری رویترز، دومین میدان نفتی بزرگ عربستان را در خود جای داده است.
وزیر انرژی سعودی: توقف موقت تولید نفت به دنبال حمله های تروریستی
الشرق الاوسط - شاهزاده عبد العزیز بن سلمان وزیر انرژی سعودی گفت حمله های تروریستی در پالایشگاه های آرامکو سعودی در خریص و بقیق منجر به توقف موقت تولید نفت شدند.
او افزود «آمار اولیه نشان می دهد این حملات باعث شد حدود ۵.۷ میلیون بشکه از تولید نفت خام این شرکت کاهش یابد که چیزی معادل نصف تولید آرامکو است. بخشی از این مقدار از طریق فروش ذخایر نفتی به خریداران جبران می شود».
وزیر انرژی سعودی خاطر نشان کرد «حدود ۲ میلیارد فوت مکعب در روز از تولید گازهای همراه نفت بر اثر این حملات کاهش یافت. این مقدار برای تولید ۷۰۰ هزار بشکه مایعات گازی مورد استفاده قرار می گرفت. در نتیجه تولید گاز اتان و میعانات گازی نیز تقریبا نصف خواهد شد».
او افزود «آرامکو در حال حاضر برای جبران مقادیر از دست رفته تلاش می کند و آمارهای تازه ای در ۴۸ ساعت آینده اعلام می شود».
وزیر انرژی سعودی یادآور شد «این حمله تروریستی و خرابکارانه در راستای حمله های اخیر به تاسیسات نفتی و شهری و ایستگاه های پمپاژ نفت و نفتکش ها در خلیج عربی است».
او گفت «این حملات نه تنها تاسیسات حیاتی در سعودی را هدف گرفته بلکه امنیت منابع انرژی جهان را تهدید می کند و یک عامل تهدید کننده برای اقتصاد جهان تلقی می گردد».
شاهزاده عبد العزیز بن سلمان افزود «این حملات بار دیگر بیانگر اهمیت نقش آفرینی جامعه جهانی برای تامین امنیت انرژی در منطقه و مقابله با گروه های تروریستی است که این اقدامات خرابکارانه و بزدلانه را حمایت و ساپورت مالی می کنند».
گفتوگوی تلفنی ترامپ و ولیعهد عربستان
به دنبال حمله به تاسیسات نفتی در عربستان، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در تماس تلفنی با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، آمادگی ایالات متحده برای کمک به عربستان را اعلام کرد.
جود دیر، سخنگوی کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: رئیس جمهوری آمریکا با محمدبن سلمان صحبت کرد تا حمایتش را از حق دفاع از خود عربستان اعلام کند.
سخنگوی کاخ سفید تصریح کرده است: ایالات متحده به شدت حملات امروز به زیرساختهای انرژی را محکوم میکند.
این بیانیه اضافه کرده است: اقدامات خشونت آمیز علیه مناطق غیرنظامی و زیرساختهای اساسی برای اقتصاد جهانی، تنها درگیری و بی اعتمادی را بیشتر می کند. دولت ایالات متحده اوضاع را زیر نظر دارد و همچنان متعهد خواهد بود تا ثبات و عرضه نفت به بازارهای جهانی تضمین شود.
دو منبع مطلع به خبرگزاری گفتهاند، این حملات بر تولید پنج میلیون بشکه نفت در روز عربستان اثر گذاشته است که نیمی از تولید نفت این کشور و ۵ درصد کل صادرات نفت جهان محسوب میشود.
یک منبع مطلع دیگر نیز با اذعان به اختلال در تولید نفت عربستان سعودی گفته است، طی روزهای آینده تولید در این بخش ها از سر گرفته میشود.
شبهنظامیان حوثی میگویند که در این حملات ده فروند پهپاد به کار گرفته شده است. این گروه همچنین تهدید کرده که عملیات بعدی شدیدتر از این نیز خواهد بود.
شبه نظامیان حوثی همچنین ماه گذشته میدان گازی «الشیبه» در شرق عربستان سعودی را هدف حملات پهپادی خود قرار داده بودند.
∎