وزیر امور خارجه ایران در نشست امنیتی مونیخ گفت تحریمهای غیرقابل قبول غرب، به اهداف خود نرسیدهاند، چراکه امروز ایران ۲۰۰۰۰ سانتریفیوژ دارد.
ديروز نيز رئيس دستگاه ديپلماسي كشورمان روز شلوغي را پشت سر گذاشت ديدار مجدد با همتاي امريكايياش، رايزني با فابيوس وزير خارجه فرانسه ونيز گفتوگو با رئيسجمهور اسلووني در دستور كار آقاي ظريف بود.
ديدار ظريف و جان كري در حالي دو ساعت به طول انجاميد كه یک مقام ارشد آمریکایی به خبرگزاري فرانسه گفت که کری در دیدار با ظریف علاقه ما را برای حرکت به سمت (دستیابی به) یک چارچوب سیاسی تا پایان ماه مارس مورد تأکید قرار داد.
از سويي ديگر رئیسجمهور اسلوونی نيز در این دیدار ضمن تاكيد به نقش بسیار برجسته ایران در حل و فصل بحرانهای منطقهای و دعوت حسن روحانی از وی برای سفر به تهران از علاقهمندیاش برای انجام این سفر سخن گفتو افزود: در اولین فرصت و زمان مناسب به ایران سفر خواهم کرد.
رئیسجمهور اسلوونی همچنین نسبت به حل موضوع هستهای ایران در آینده نزدیک ابراز امیدواری کرد و افزود: این مسئله بسیار مهم است و آثار مثبتی خواهد داشت.
همچنين وزير خارجه كشورمان در حاشيه اجلاس امنيتي مونيخ در جلسه پرسش و پاسخ با ديويد ايگناتوس تحلیلگر روزنامه واشنگتنپست حضور يافت و در مورد مذاکرات گفت: «ما درگیر مذاکراتی جدی هستیم که از ابتدا دو هدف عمده داشته است. اینکه نشان دهیم برنامه هستهای ما صلحآمیز است و اینکه بتوانیم از حقوق هستهای خود بهرهمند باشیم.
وی افزود: «طی یک دهه گذشته، ایران احتمالا بیش از هر کشور دیگری تحت نظارتها و بازرسیهای آژانس بوده است، با این حال حتی یک مدرک پیدا نشده که نشان دهد برنامه هستهای ایران، غیرصلحآمیز است.»
ظریف با اشاره به تحریمهاي اعمال شده علیه ایران بیان کرد: برخی بر این باور هستند که تحریمها ميتواند برای آنها منفعت داشته باشد اما اگر شما بخواهید راهحلی داشته باشید و در حوزه سیاسی به نتیجه برسید تنها راهحلی که ميتواند شما را به نتیجه برساند مذاکره است.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی در اینباره که جزئیات مذاکره در ایران مورد سوال است و اینکه در روزنامههاي ایران درباره نحوه مذاکره شما با آمریکا و متناسب نبودن آن با شیوه نرمال دیپلماسی در ایران، سوال ميشود و چرا این انتقادات را بیان ميکنند، گفت: باید واقعیتها را بپذیریم که ایران یک جامعه یکجانبه نیست، رویکردهای مختلفی در جامعه وجود دارد که این اصلا بد نیست.
وی با اشاره به اینکه بدگمانی و ظن زیادی نسبت به غرب و ایالات متحده در ایران وجود دارد بیان کرد: هر واکنشی که شما از مردم دریافت ميکنید به دلیل عدم اطمینان و بدبینی است که نسبت به غرب دارند و غرب نیز نسبت به برنامه هستهاي ایران بدبین است که من دلیل این امر را نمیدانم.
وی تصریح کرد: غرب سالها پیش صدام حسین را برای جنگ با ملت ایران مورد حمایت قرار داد و این موضوعات باعث شد که بدبینی نسبت به غرب و آمریکا وجود داشته باشد.
ظریف با بیان اینکه مردم ميتوانند قضاوت کنند که بنده ازعرف دیپلماسی خارج نشدهام اظهار داشت: ایران پیش از این با ایالات متحده گفتوگویی نداشت و در حال حاضر ما گفتوگو انجام ميدهیم و سوالی که مطرح ميشود این است که این مذاکرات چه نتیجهاي خواهد داشت و ما نمیتوانیم سوالات را نادیده بگیریم مگر اینکه پیشرفتهایی در زمینه مذاکرات هستهاي داشته باشیم. وی ادامه داد: پیش از این قرار بود در ژانویه به توافق برسیم و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بر این باور بود که ایران به تمام تعهدات خود عمل کرده و حتی یک مورد نیز نقض قوانین ایران وجود نداشته است.
ظریف گفت: انتقادات نشان ميدهد که ما نظام سیاسی پویایی داریم، دولت آقای روحانی، کل کابینه و به ویژه مقام معظم رهبری از حرکتهایی که در مذاکرات وجود دارد حمایت ميکند. ما این مسئله را در نظر داریم و اگر مذاکرات به نتیجه نرسد خود را مسئول ميدانیم و نمی خواهیم وارد بازیهاي دیگر شویم، ما در مورد موفقیت صحبت ميکنیم و به مردم امیدوار هستیم.
ایگناتوس درباره روزنامه کیهان و انتقادات این روزنامه از ظریف سوال کرد و اینکه آنها رسیدن به توافق با ایالات متحده را زیر سوال بردهاند و این انتقادها چه مفهومی دارد که ظریف پاسخ داد: من با آنها احساس همدردی ميکنم بنده هم به آمریکا مشکوک و بدبین هستم اما ما در حال تلاش هستیم تا به توافقی برسیم که نه برنده و نه بازنده داشته باشد و تلاش ميکنیم منافع خود را در منطقه و جهان تعقیب کنیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال ایگناتیوس در رابطه با انتقادات صورتگرفته از برخی موارد در مذاکرات، از جمله پیادهروی او با جان کری وزیر خارجه آمریکا در حاشیه مذاکرات ژنو، گفت: «فکر میکنم باید درک کرد که ایران کشوری تکصدایی نیست... من به منتقدان این حق را میدهم که از من انتقاد کنند.»
ظریف گفت: فرایندهای گام به گام برای برداشتن تحریمها هدف ما نبوده است هدف اصلی ما برداشتن کل تحریمها است و برداشتن همه تحریمها ميتواند شرایطی را به وجود آورد که به توافق برسیم. این مسئلهاي است که ایران آمادگی مذاکره برای آن را دارد.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که اگر تا ۲۴ مارس و یا در ضربالاجلهاي مشخص شده به توافق نرسید به دنبال خریدن زمان خواهید بود، بیان کرد: اگر ما در آخر به توافق نرسیم تلاش خود را انجام دادهایم و فرایند دیگری را پیش ميبریم. این آخر جهان نخواهد بود آنچه تمایل داریم را ادامه ميدهیم و برای منافعمان تلاش ميکنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری در اینباره که اکنون در چه موقعیتی ایستادهایم و اگر طرفین به توافق رسمی دست پیدا کنند چه موقعیتی خواهند داشت، اظهار داشت: ما از ۴ ماه آینده برای رسیدن به راهحل استفاده ميکنیم و نه برای شکست و من فکر ميکنم که باید به راهحل برسیم.
ظریف در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در صورت عدم دستیابی به توافق و با توجه به وضعیت بحرانی منطقه خاورمیانه آیا شما ميتوانید در کنفرانسهاي منطقهاي وارد شوید، اظهار داشت: مسئله منطقهاي که ما اکنون در آن درگیر هستیم تنها مختص منطقه نیست و همه جهان درگیر آن هستند و در اینباره رویکردها باید همهجانبه و همه شمول باشد. باید فاکتورهای زیادی را در نظر بگیریم.
ظريف با تاکید بر اینکه با عدم حضور ایران و در نظر نگرفتن همسایههاي اصلی مذاکرات درخصوص منطقه به نتیجه نخواهد رسید، اظهار داشت: مشکلات منطقه برای صلح جهانی ایجاد اشکال خواهند کرد و پیش شرطهاي کنونی برای حل درگیریها ميتواند در رسیدن به راهحل و مذاکرات خطرناک باشند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران خاطرنشان کرد: شما نمیتوانید ایران و حمایتهایی را که از دولت عراق از جانب ما وجود داشته نادیده بگیرید. قدرت ایران در منطقه انکارناپذیر است و مردم در کشورهای همسایه مورد حمایت ما هستند و بدون در نظر گرفتن ایران امکان حل مسئله وجود ندارد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اسرائیل و نگرانی از قدرت هستهاي ایران بیان کرد: ما هیچگاه به دنبال آن نبودهایم که سلاح هستهاي داشته باشیم، رژیم صهیونیستی به دنبال این است که ظلمی را که به مردم فلسطین داشته در لبنان و مصر و پشت خونریزیها در این کشور مخفی کند، ایران هرگز تهدید محسوب نمیشده و ما هرگز موضوع تهدید برای کسی نبودهایم.
ظریف در پایان درباره زندانیان سیاسی در ایران و مسئله رضاییان اظهار داشت: ما فکر ميکنیم آقای رضاییان مشکلاتی دارند و تنها به عنوان روزنامه نگار از کشورمان بازدید نکردند، روند قانونی در مورد ایشان مسیر خود را طی ميکند و همسر آقای رضاییان به قید وثیقه آزاد شده است.
ظريف در گفتوگو با تحلیلگر روزنامه واشنگتنپست:
تحريمهاي غرب به هدف خود نرسيد
صاحبخبر -
∎