شناسهٔ خبر: 3505609 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

ظریف در پنل گفتگو با ایگناتوس:

هدف اصلی ما برداشتن کل تحریم ها است/ منتقدین داخلی حق دارند

ظریف گفت: فرایندهای گام به گام برای برداشتن تحریم ها هدف ما نبود هاست هدف اصلی ما برداشتن کل تحریم ها است و برداشتن همه تحریم ها می تواند شرایطی را به وجود آورد که به توافق برسیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست پرسش و پاسخ با دیوید ایگناتوس در حاشیه پنجاه و یکمین اجلاس امنیتی مونیخ گفت: باید واژه ها و تفاهم مشترکی را پیدا کنیم تا بتوانیم به نتیجه برسیم.

وی افزود: ما می خواهیم به تمام جهانیان نشان دهیم که حرکت هسته ای ما صلح آمیز است و آن را به عنوان هدف خود معرفی می کنیم.

ظریف با اشاره به تحریم های اعمال شده علیه ایران بیان کرد: برخی بر این باور هستند که تحریم ها می تواند برای آنها منفعت داشته باشد اما اگر شما بخواهید راه حلی داشته باشید و در حوزه سیاسی به نتیجه برسید تنها راه حلی که می تواند شما را به نتیجه برساند مذاکره است.

وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی در این باره که جزئیات مذاکره در ایران مورد سوال است و اینکه در روزنامه های ایران درباره نحوه مذاکره شما با آمریکا و متناسب نبودن آن با شیوه نرمال دیپلماسی در ایران، سوال می شود و چرا این انتقادات را بیان می کنند، گفت: باید واقعیت ها را بپذیریم که ایران یک جامعه یک جانبه نیست، رویکردهای مختلفی در جامعه وجود دارد که این اصلا بد نیست.

وی با اشاره به اینکه بدگمانی و ظن زیادی نسبت به غرب و ایالات متحده در ایران وجود دارد بیان کرد: هر واکنشی که شما از مردم دریافت می کنید به دلیل عدم اطمینان و بدبینی است که نسبت به غرب دارند و غرب نیز نسبت به برنامه هسته ای ایران بدبین است که من دلیل این امر را نمی دانم.

وی تصریح کرد: غرب سال ها پیش صدام حسین را برای جنگ با ملت ایران مورد حمایت قرار داد و این موضوعات باعث شد که بدبینی نسبت به غرب و آمریکا وجود داشته باشد.

ظریف با بیان اینکه مردم می توانند قضاوت کنند که بنده ازعرف دیپلماسی خارج نشده ام اظهار داشت: ایران پیش از این با ایالات متحده گفت وگویی نداشت و در حال حاضر ما گفت وگو انجام می دهیم و سوالی که مطرح می شود این است که این مذاکرات چه نتیجه ای خواهد داشت و ما نمی توانیم سوالات را نادیده بگیریم مگر اینکه پیشرفت هایی در زمینه مذاکرات هسته ای داشته باشیم.

ظریف با تاکید بر اینکه منتقدین ما حق دارند، بیان کرد: حتی اگر به توافق دست پیدا کنیم مردم ایران نسبت به غرب و ایالات متحده بدبین هستند.

وی ادامه داد: پیش از این قرار بود در ژانویه به توافق برسیم و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز بر این باور بود که ایران به تمام تعهدات خود عمل کرده و حتی یک مورد نیز نقض قوانین ایران وجود نداشته است.

ظریف گفت: انتقادات نشان می دهد که ما نظام سیاسی پویایی داریم، دولت آقای روحانی، کل کابینه و به ویژه مقام معظم رهبری از حرکت هایی که در مذاکرات وجود دارد حمایت می کند. ما این مساله را در نظر داریم و اگر مذاکرات به نتیجه نرسد خود را مسئول می دانیم و نمی خواهیم وارد بازی های دیگر شویم، ما در مورد موفقیت صحبت می کنیم و به مردم امیدوار هستیم.

ایگناتوس درباره روزنامه کیهان و انتقادات این روزنامه از ظریف سوال کرد و اینکه آنها رسیدن به توافق با ایالات متحده را زیر سوال برده اند و این انتقادها چه مفهومی دارد که ظریف پاسخ داد: من با آنها احساس همدردی می کنم بنده هم به آمریکا مشکوک و بدبین هستم اما ما در حال تلاش هستیم تا به توافقی برسیم که نه برنده و نه بازنده داشته باشد و تلاش می کنیم منافع خود را در منطقه و جهان تعقیب کنیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ما به دانشمندان هسته ای ترور شده ایران احترام می گذاریم و با منتقدین همدردی می کنیم، اظهار داشت: ما مجبوریم با بدبینی ها وارد مذاکره شویم. اقداماتی که در واشنگتن صورت می گیرد باعث این حرکت ها شده است و من باید به جزئیات توافق در تابستان گذشته مراجعه کنم غنی سازی تا پیش از آن توافق برای شما یک حق محسوب می شد.

ظریف گفت: فرایندهای گام به گام برای برداشتن تحریم ها هدف ما نبود هاست هدف اصلی ما برداشتن کل تحریم ها است و برداشتن همه تحریم ها می تواند شرایطی را به وجود آورد که به توافق برسیم. این مسئله ای است که ایران آمادگی مذاکره برای آن را دارد.

وی ادامه داد: البته ما صرفا برای برداشتن تحریم ها مذاکره نمی کنیم اگر متن جزئیات مذاکره وجود داشت می توانستم در اینجا بهتر به شما پاسخ دهم من اکنون نمی خواهم درباره جزئیات مذاکره صحبت کنم و این مسائل را در مذاکرات عنوان می کنم.

وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که اگر تا ۲۴ مارس و یا در ضرب الاجل های مشخص شده به توافق نرسید به دنبال خریدن زمان خواهید بود، بیان کرد: اگر ما در آخر به توافق نرسیم تلاش خود را انجام داده ایم و فرایند دیگری را پیش می بریم. این آخر جهان نخواهد بود آنچه تمایل داریم را ادامه می دهیم و برای منافعمان تلاش می کنیم.

ظریف گفت: من و همکارانم مطمئن هستیم که دوستان ما در ۱+۵ همگی  می خواهند هرچه زودتر به توافق برسیم.

وی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که اکنون در چه موقعیتی ایستاده ایم و اگر طرفین به توافق رسمی دست پیدا کنند چه موقعیتی خواهند داشت، اظهار داشت: ما از ۴ ماه آینده برای رسیدن به راه حل استفاده می کنیم و نه برای شکست و من فکر می کنم که باید به راه حل برسیم.

ظریف در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در صورت عدم دستیابی به توافق و با توجه به وضعیت بحرانی منطقه خاورمیانه آیا شما می توانید در کنفرانس های منطقه ای وارد شوید، اظهار داشت: مساله منطقه ای که ما اکنون در آن درگیر هستیم تنها مختص منطقه نیست و همه جهان درگیر آن هستند و در این باره رویکردها باید همه جانبه و همه شمول باشد. باید فاکتورهای زیادی را در نظر بگیریم.

وزیرخارجه کشورمان گفت: همسایه های ما نباید از گفت وگوهای مربوط به منطقه حذف شوند ما به عنوان عضو درگیر در منطقه از مذاکرات کنار گذاشته شده ایم. ایران بر این باور است که به همراه عربستان، ترکیه و مصر این آمادگی را داریم که درباره سوریه و عراق گفت وگو کنیم.

وی با تاکید بر اینکه با عدم حضور ایران و در نظر نگرفتن همسایه های اصلی مذاکرات درخصوص منطقه به نتیجه نخواهد رسید، اظهار داشت: مشکلات منطقه برای صلح جهانی ایجاد اشکال خواهند کرد و پیش شرط های کنونی برای حل درگیری ها می تواند در رسیدن به راه حل و مذاکرات خطرناک باشند.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران خاطرنشان کرد: شما نمی توانید ایران و حمایت هایی را که از دولت عراق از جانب ما وجود داشته نادیده بگیرید. قدرت ایران در منطقه انکارناپذیر است و مردم در کشورهای همسایه مورد حمایت ما هستند و بدون در نظر گرفتن ایران امکان حل مساله وجود ندارد.

ظریف با تاکید بر اینکه ایران بازیگر مهم منطقه است، خاطرنشان کرد: باید این بازیگر مهم را در منطقه در نظر گرفت، ما باید در مذاکرات ژنو ۲ درباره سوریه دعوت می شدیم بحث ما در آن زمان این نبود که در صورت حضور عربستان شرکت نمی کنیم مساله ما این است که اگر می خواهید ما را وارد بحث کنید باید به نحو درست تری باشد.

وزیر امور خارجه بیان کرد: اگر همه تلاش ها در کنار هم قرار گیرد شاید مشکل عظیم منطقه به نحوی حل شود. ما نیازمند حرکت های دیپلماسی هستیم که در جای خود به کار گرفته شود.

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اسرائیل و نگرانی از قدرت هسته ای ایران بیان کرد: ما هیچگاه به دنبال آن نبوده ایم که سلاح هسته ای داشته باشیم، رژیم صهیونیستی به دنبال این است که ظلمی را که به مردم فلسطین داشته در لبنان و مصر و پشت خونریزی ها در این کشور مخفی کند، ایران هرگز تهدید محسوب نمی شده و ما هرگز موضوع تهدید برای کسی نبوده ایم.

ظریف در پایان درباره زندانیان سیاسی در ایران و مساله رضاییان اظهار داشت: ما فکر می کنیم آقای رضاییان مشکلاتی دارند و تنها به عنوان روزنامه نگار از کشورمان بازدید نکردند، روند قانونی در مورد ایشان مسیر خود را طی می کند و همسر آقای رضاییان به قید وثیقه آزاد شده است.