به گزارش فارس، «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی روز سهشنبه در حساب کاربری خود در توئیتر از نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره گامهای برجامی ایران خبر داد.
اولیانوف با بیان اینکه اعضای شورای حکام هفته آینده در وین دیدار خواهند کرد نوشت: «میتوانیم انتظار داشته باشیم رایزنیهای فعالی در خصوص مسائل منطقهای اعم از سوریه، کره شمالی و ایران اتفاق بیفتد.»
وی در ادامه نوشته است: «مسئله اصلی این است که آیا ایران تصمیم خواهد گرفت اجرای تعهدات خود ذیل برجام را کاهش دهد یا خیر.»
فرصت ۶۰ روزه ایران به طرفهای حاضر در برجام برای عمل به تعهدات خودشان ذیل توافق هستهای برجام ۱۵ شهریورماه به پایان میرسد.
شورای عالی امنیت ملی ایران، ۱۸ اردیبهشتماه سال جاری از قصد تهران برای کاستن از برخی تعهدات برجامی به دلیل خروج یکجانبه آمریکا از این توافق هستهای و ناتوانی یا بیمیلی کشورهای اروپایی برای عمل به وعدههای خود جهش جبران خروج واشنگتن، خبر داد.
شورای عالی امنیت ملی ایران در آن بیانیه اعلام کرد در گام نخست خود را متعهد به رعایت محدودیتهای مربوط به نگهدازی ذخایر اورانیوم غنیشده و ذخایر آب سنگین نمیداند. ایران در همان تاریخ به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داد تا به تعهدات خود در حوزههای بانکی و نفتی عمل کنند.
ایران در دومین گام ۱۶ تیرماه اعلام کرد که به سقف غنیسازی ۳.۴۷ درصدی مشخصشده در برجام پایبند نخواهد بود. یک روز بعد بهروز کمالوندی در گفتگو با فارس خبر داد که سقف غنیسازی اورانیوم ایران به سقف ۴.۵ درصد رسیده است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز این موضوع را تأیید کرد.
جمهوری اسلامی ایران میگوید اقدام برای کاستن از تعهدات برجامی با استناد به بندهای این توافق صورت گرفته و به معنای خروج از این توافق نیست.
کشورهای طرف برجام در بند ۲۶ متعهد شدهاند «از بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم هایی که اجرای آنها را وفق این برجام لغو کرده است» خودداری نمایند. در این بند همچنین آمده است: «ایالات متحده، با حسن نیت، نهایت تلاش خود را برای دوام این برجام و پیشگیری از ایجاد تداخل در تحقق متمتع شدن ایران از لغو تحریمهای مشخص شده در پیوست دو به عمل خواهد آورد.»
در بند ۳۷ هم آمده است: « ایران بیان داشته است که چنانچه تحریمها جزئا یا کلا مجددا اعمال شوند، ایران این امر را به منزله زمینهای برای توقف کلی یا جزئی تعهدات خود وفق این برجام قلمداد خواهد نمود.»
جمهوری اسلامی ایران بعد از خروج آمریکا از برجام یک سال «صبر راهبردی» را در دستور کار قرار داد و به طرفهای توافق هستهای به ویژه کشورهای اروپایی که وعده جبران خروج آمریکا را میدادند مهلت داد به تعهدات خود ذیل توافق هستهای عمل کنند.
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا مدعی شدند با به کارگیری برخی سیاستها تلاش خواهند کرد اثرات خروج آمریکا از توافق را جبران و کانال تجارت با ایران را حفظ کنند. اقدامات «نمادینی» که کشورهای اروپایی تا کنون انجام دادهاند کمکی به تحقق این وعدهها نکرده است.