ملکه بریتانیا در حکمی با درخواست بوریس جانسون، نخست وزیر این کشور که خواهان تعلیق پارلمان شده بود، موافقت کرد. مخالفان دولت، جانسون را به تلاش برای کودتا علیه پارلمان و بستن راههای قانونی جلوگیری از خروج بدون توافق از اروپا متهم کردهاند.
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا با استفاده از قانونی که به او اجازه درخواست تعلیق پارلمان را میداد، توانست فعالیت مخالفان برگزیت را در پارلمان تا ۱۴ اکتبر به حداقل برساند
به گزارش گاردین پارلمان بریتانیا با حکم ملکه از نیمه سپتامبر تا ۱۴ اکتبر، به حالت تعلیق در میآید. این حکم چهارشنبه ۲۸ اوت / ۶ مرداد به درخواست بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا صادر شد. جانسون بهدنبال خروج حتمی بریتانیا از اروپا در ۳۱ اکتبر سال جاری است. او یا تایید ملکه موفق شد تعطیلات تابستانی نمایندگان را تا کمتر از ۱۷ روز مانده به تاریخ برگزیت تمدید کند و فعالیت پارلمان را در فاصله باقیمانده تا این تاریخ به حداقل برساند.
به نظر میرسد این اقدام نخست وزیر برای جلوگیری از تصویب قانونی که بتواند خروج از اتحادیه اروپا را تحت تاثیر قرار دهد، انجام شده است. بدینترتیب با «ابتکار عمل» دولت جانسون، پارلمان پیش از بازگشت نمایندگان از تعطیلات تابستانی تعلیق خواهد شد و روز چهاردهم اکتبر (دو هفته پیش از مهلت برگزیت) برای سخنرانی ملکه کار خود را از سر خواهد گرفت.
مخالفان دولت و طرفداران ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا چنین اقدامی را توهین آمیز توصیف کرده و هشدار دادهاند که ممکن است به رای عدم اعتماد جانسون منجر شود. جان برکو، رئیس مجلس عوام بریتانیا نیز پیشنهاد دولت جانسون را «هتک حرمت قانون اساسی» خوانده است.
تعطیلات تابستانی پارلمان بریتانیا روز ۲۵ ماه ژوئیه آغاز شد و قرار است روز سوم ماه سپتامبر پایان یابد. با تعلیق پارلمان این تعطیلات به مدت پنج هفته تمدید خواهد شد. از سال ۱۹۸۰ تاکنون این اولین بار است که تعلیق پارلمان در پایان تعطیلات تابستانی بیش از یک هفته پیشبینی میشود.
نمایندگان مخالف دولت در پارلمان و جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر اعلام کردهاند که این تعلیق را نمیپذیرند اما براساس قوانین بریتانیا پارلمان قادر به تغییر این حکم نیست.
کوربین چهارشنبه ۲۸ اوت به خبرنگاران گفت حزب کارگر تمام توان خود را برای جلوگیری از آنچه هتک حرمت و تهدیدی برای دموکراسی و عملیات «تخریب و غارت» پارلمان توسط دولت انجام خواهد داد. او همچنین گفت در نامهای به ملکه مخالفت خود و همفکرانش را با تعلیق پارلمان اعلام کرده و مایل است با ملکه در این مورد دیدار کند.
احتمال استیضاح جانسون قوت میگیرد
تنها ۲۴ ساعت پس از اینکه کوربین و دیگر نمایندگان مخالف دولت اعلام کردند که به جای تلاش برای استیضاح جانسون، از ابزارهای قانونی برای جلوگیری از خروج بدون توافق از اروپا استفاده خواهند کرد، بوریس جانسون از ملکه بریتانیا خواست پارلمان را از نیمه سپتامبر تا دو هفته پیش از مهلت برگزیت، تعلیق کند.
جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر روز سهشنبه اعلام کرده بود که احزاب مخالف دولت اعم از کارگر، ملی اسکاتلند، لیبرال دموکراتها، حزب سبز و گروه نمایندگان مستقل برای جلوگیری از خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا به توافق رسیدهاند و قصد دارند با تصویب قانون یا در صورت لزوم استیضاح دولت مانع از اجرای طرح برکسیت بدون توافق شوند.
اما در شرایط فعلی پارلمان فرصت کافی برای تصویب طرحی برای جلوگیری از خروج بدون توافق از اروپا نخواهد داشت و فشارها بر کوربین که قصد داشت پس از خاتمه تعطیلات پارلمان رای عدم اعتماد به جانسون را مطرح کند، افزایش پیدا کرده است.
با این وجود یکی از نمایندگان مخالف خروج بدون توافق میگوید با تعطیلی پارلمان گزینه استیضاح اکنون محتمل به نظر میرسد چرا که «دیگر نمیتوان به دولت اعتماد کرد و دلایل رهبر حزب کارگر برای عدم رای اعتماد به نخستوزیر حالا قابل لمستر است». او اما به این مسئله اذعان کرد که همچنان کسب حداکثر آرا برای استیضاح دولت کار آسانی نیست.
در صورت استیضاح جانسون، اگر نخستوزیر نتواند از پارلمان رای اعتماد بگیرد، کوربین یا کاندیدای دیگری تنها ۱۴ روز فرصت خواهند داشت تا اکثریت آرا را برای تشکیل دولت کسب کنند، وگرنه انتخابات جدید برگزار خواهد شد.
بحران برگزیت
بریتانیا پس از تصویب برگزیت در یک بحران سیاسی مداوم بهسر میبرد. نخست وزیر بریتانیا و حزب او از طرفداران سر سخت برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) هستند و بوریس جانسون وعده داده که این خروج در هر صورت انجام خواهد شد. بسیاری نگران این هستند که بوریس جانسون بدون هیچ توافقی با اتحادیه اروپا، بریتانیا را از اتحادیه خارج کند.
اگر هیچ توافقی صورت نگیرد به این معناست که هیچ دوره انتقالی وجود نخواهد داشت.
مخالفان برگزیت بدون توافق معتقدند خروج از اروپا بدین شکل فاجعهبار خواهد بود و با ضربه به اقتصاد جهانی، به ایجاد موجی از شوک در بازارهای مالی منجر خواهد شد و موقعیت لندن را بهعنوان یک مرکز برتر مالی در جهان، تضعیف خواهد کرد. همچنین تکلیف وضعیت میلیونها شهروند بریتانیایی که در دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا مشغول زندگی و کار هستند نامشخص خواهد بود.
مسأله مرز بالقوه پرتنش ایرلند یکی دیگر از نگرانیها است.
موافقان اما میگویند خروج بدون توافق از اروپا ممکن است نتایج منفی کوتاهمدتی را بههمراه داشته باشد اما به رشد اقتصاد بریتانیا که پیشتر «محکوم» به ادغام در اروپا شده بود منجر خواهد شد. از نظر آنها، بریتانیا مجبور به قبول سیاستهایی شده که اروپا را پایینتر از چین و آمریکا قرار داده است.
در همین زمینه:
پیام بوریس جانسون به مکرون و مرکل: پارلمان نمیتواند جلوی برگزیت را بگیرد