شناسهٔ خبر: 34915035 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایران آنلاین | لینک خبر

سران گروه هفت می‌خواهند ریه کره زمین را نجات دهند اما رئیس جمهوری برزیل این کار را مداخله می‌داند

آتش سوزی جنگل های آمازون به میز سران گروه 7 رسید

«خانه‌مان دارد می‌سوزد. ریه‌های سیاره‌مان آتش گرفته. این یک بحران بین‌المللی است.» اینها جملات امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در وصف آتش‌سوزی گسترده جنگل‌های آمازون است که تنها یک روز قبل از آغاز چهل و پنجمین اجلاس سالانه گروه 7 در فرانسه در قالب یک پیام توئیتری هشدارآمیز منتشر شد و خشم ژایر بولسونارو، رئیس جمهوری برزیل را برانگیخت.

صاحب‌خبر -

مکرون در پیام توئیتری روز پنجشنبه خود از رهبران 7 کشور صنعتی جهان خواست مسأله آتش‌سوزی جنگل‌های آمازون را در اولویت کاری خود در اجلاس گروه 7 که از امروز شنبه آغاز شده و تا روز دوشنبه ادامه دارد، قرار دهند.
به‌گزارش سایت شبکه خبری سی‌ان‌ان، رئیس جمهوری فرانسه که از امروز شنبه به مدت سه روز میزبان رهبران آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلیس ، کانادا و امریکا (گروه 7) است، روز پنجشنبه در یک پیام توئیتری خواستار در دستور کار قرار گرفتن «بحران بین‌المللی» سوختن جنگل‌های آمازون شد و نوشت: اعضای اجلاس گروه 7 بیایید در این دو روز درباره این مسأله فوری [سوختن جنگل‌های آمازون] بحث و گفت‌و‌گو کنیم. خانه‌مان دارد می‌سوزد. جنگل‌های آمازون، ریه‌های سیاره ما که 20 درصد اکسیژن مورد نیاز ما را تأمین می‌کنند، آتش گرفته. این یک بحران بین‌المللی است. وی همچنین در پایان این توئیت هشتگ «#برای آمازون وارد عمل شو» را گذاشته بود.
این پیام توئیتری مکرون که اشاره به یک بحران زیست محیطی مهم بین‌المللی داشت و نه یک مسأله سیاسی، با واکنش بسیار تند رئیس جمهوری راست افراطی برزیل مواجه شد و ژایر بولسونارو، مکرون را متهم کرد که می‌خواهد با تهییج احساسات افکار عمومی جهان و ابزار قرار دادن آتش‌سوزی جنگل‌های آمازون «بهره سیاسی» خود را ببرد. بولسونارو در یک پیام توئیتری و در واکنش به توئیت مکرون نوشت: متأسفم که پرزیدنت مکرون درصدد استفاده ابزاری به نفع خود از یک مسأله بین‌المللی در برزیل و دیگر کشورهایی است که جنگل‌های آمازون در آنها واقع شده. پیشنهاد رئیس جمهوری فرانسه مبنی بر اینکه مسائل آمازون در اجلاس گروه 7 که کشورهای منطقه در آن عضو نیستند بررسی شود نشان دهنده تمایلات استعمارگرانه وی است که این تمایلات در قرن 21 جایی ندارد.
این اتهام‌های بولسونارو علیه مکرون در حالی است که پیش از او آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل نیز از آتش‌سوزی‌های آمازون ابراز «نگرانی عمیق» کرده و گفته بود: در بحبوحه بحران آب و هوایی جهان ما نمی‌توانیم آسیب‌های بیشتر به یکی از منابع اصلی اکسیژن و تنوع زیستی را تحمل کنیم. آمازون باید حفظ شود.
به عقیده برخی تحلیلگران، در چنین شرایطی که حتی سازمان‌ها و مراکز تحقیقاتی برزیل عمق فاجعه جنگل‌های آمازون را فریاد می‌زنند، این واکنش تند رئیس جمهوری افراط گرای برزیل به توئیت مکرون تنها یک دلیل می‌تواند داشته باشد. بولسونارو که در جریان رقابت‌های انتخاباتی به خاطر عقاید افراطی اش به ترامپ برزیل مشهور شده بود، مانند ترامپ اعتقادی به تغییرات آب و هوایی ندارد و از ماه ژانویه که بر سر کار آمده بارها گفته است، کشورش باید جنگل‌های آمازون را به روی صاحبان تجارت باز کند و از این جنگل‌ها نفع اقتصادی ببرد. او معدن کاری، کشاورزی، قطع درختان و استخراج منابع طبیعی در این جنگل‌ها را کاملاً مجاز می‌داند. منتقدان بر این باورند که بولسونارو با این عقاید و افکار باعث جنگل زدایی بیش از پیش در برزیل می‌شود.
روز چهارشنبه گذشته قبل از آنکه توئیت مکرون درباره جنگل‌های آمازون خشم بولسونارو را برانگیزد، او ادعا کرده بود که پشت پرده آتش‌سوزی‌های جنگل‌های آمازون برخی سازمان‌های مردم نهاد (ان‌جی‌اُها) هستند که دارند خرابکاری می‌کنند. او همچنین ادعا کرده بود، منابع کافی برای مهار آتش‌سوزی‌ها ندارد. بولسونارو به خبرنگاران گفته بود: «آمازون بزرگتر از اروپا است چگونه می‌توان با آتش‌سوزی‌های عمدی غیرقانونی در یک چنین منطقه بزرگی مقابله کرد؟‌
علاوه بر بحران آتش‌سوزی جنگل‌های آمازون که بی‌توجه به خشم بولسونارو در دستور کار اجلاس گروه 7 قرار گرفت، مسأله جنگ تعرفه‌ای امریکا با چین و کشورهای اروپایی نیز یکی دیگر از دستور کارهاست که در روزهای یکشنبه و دوشنبه مورد بحث قرار می‌گیرد. هرچند که در سال گذشته میلادی جنگ تعرفه‌ای در رأس مباحث اجلاس سالانه گروه 7 بود اما در این یک سال نه تنها هیچ اتفاق مثبتی در جهت پایان دادن به این جنگ رخ نداده بلکه در پاره‌ای موارد مثلاً در مورد چین، جنگ تعرفه‌ای گسترده‌تر هم شده است. به‌گزارش اسپوتنیک، البته اتحادیه اروپا یک طرح 173 صفحه‌ای جدید درباره جنگ تعرفه‌ای آماده کرده است که در دو روز آینده آن را مطرح خواهد کرد. جزئیات کمی از این طرح رسانه‌ای شده و تنها مورد مهم در آن، این است که اتحادیه اروپا قصد دارد با ایجاد یک صندوق سرمایه‌گذاری 100 میلیارد دلاری برای شرکت‌های اروپایی مهم، امنیت مالی ایجاد کند تا در صورت افزایش تعرفه‌های امریکا علیه این شرکت‌ها یا شرکت‌های چینی بزرگ، این شرکت‌ها آسیب کمتری ببینند.

نظر شما