شناسهٔ خبر: 3485976 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مثلث-قدیمی | لینک خبر

توافق نيازمند اراده سياسي طرف مقابل است / مسئوليت شكست مذاكرات با كيست؟

مثلث آنلاین: ظريف صراحتا مي‌گويد كه آمريكا تصميمي براي حل پرونده هسته‌اي ندارد. او در عين حال ميان «دلواپسان و مخالفان تندروي خارجي تفاوت ماهوي» قائل شد.

صاحب‌خبر -

محمدجواد ظريف كه به مونيخ سفر كرده است قرار است در اين دور از مذاكرات به گفت‌وگوهاي دوجانبه و طولاني بپردازد. پيش از آن زمزمه‌هايي از انجام توافق ميان ايران و غرب در اين دور از مذاكرات شنيده شده بود اما ظريف روز گذشته آن را تكذيب كرد و گفت به اين علت كه همه وزاري خارجه از جمله وزاري چين و روسيه در اين نشست حضور ندارند، اين توافق انجام نخواهد شد.
اما او امروز نكته مهمي را افشا كرد. ظريف در جمع خبرنگاران گفت: اگر می خواهند (غربیها) به ایران فشار بیاورند ؛ ایران هیچ گاه با طرحی که بر اساس فشار باشد حتی وارد مذاکره نمی شود، چه برسد به این که وارد توافق شود.»
به گزارش مثلث آنلاين ظريف صراحتا مي‌گويد كه مشكل اين است كه آمريكا خواهان حل موضوع پرونده هسته‌اي ايران نيست: «مشکل یک تصمیم سیاسی است، تصمیم سیاسی در باره اینکه آیا کشورهای غربی به ویژه آمریکا می خواهند موضوع حل شود یا می خواهند به ایران فشار آورند.»
مي توان گفته‌هاي وزير خارجه را اينطور معنا كرد كه آمريكا تاكنون تنها به دنبال وارد كردن فشار بر روي ايران بوده نه حل مساله مناقشه هسته‌اي ايران. وزیر امور خارجه اضافه کرده است كه «از ابتدا تلاشمان این بوده که برنامه هسته ای ما برنامه ای کاملا صلح آمیز باشد و همه دنیا آن را ببیند، اینکه چه میزان به پاسخ نزدیک شده ایم به نظرم بسیار کم است.»
وی گفت : هم اکنون مذاکرات هسته ای وارد جزئیات بحث های فنی شده یعنی امروز در باره بحث غنی سازی صحبت می کنیم که با چه چیدمانی سانترفیوژها می تواند بهترین بازده را داشته و برای غنی سازی به چه غنایی ما نیاز داریم.

گروه‌هاي فشار داخلي و مسائل موشكي

اين درحالي است كه در هفته گذشته ما شاهد يك رويداد مهم در دولت يازدهم بوديم. پس از آنكه حسن روحاني روي كار آمد آزمايشات فضايي ايران متوقف شد. اين امر تا آنجا پيش رفت كه حتي خبرهايي از سوي مخالفان منتشر شد مبني بر اينكه ايران سازمان فضايي خود را منحل كرده است. اما در همين  حال بود كه حسن روحاني فرمان پرتاب موشك ماهواره‌بر «فجر» را صادر كرد. در كمتر از12 ساعت كاخ سفيد به پرتاب اين ماهواره واكنش نشان داد. جين ساكي به ميان خبرنگاران آمد و گفت كه بحث موشكي يكي از موضوعات مذاكرات «بوده و خواهد بود.» اما ايران آن را رد كرد و گفت كه هيچ‌گاه بر سر مسائل موشكي مذاكره نخواهد كرد.
به عبارت روشن‌تر غرب بار ديگر به دنبال آن است كه از دو زاويه به ايران فشار وارد كرد. اول: بحث موشكي دوم: تحريم‌ها. اما ايران هر دو اين موارد را رد مي‌كند و به گفته وزيرخارجه كشورمان «تحریم ها تنها باعث می شود تا مردم ایران بیشتر نسبت به نیات غرب شک کنند و بیشتر دنبال برنامه خودشان بروند.»
ظریف عامل اصلي اين موضوع را «گروه‌هاي فشار داخلي» بيان مي‌كند: «احساس می کنم مشکلی که امروز کشورهای غربی با برخی گروه های فشار داخلی خودشان پیدا کرده اند این است که این گروهها در قالب یک ادعا و بیشتر در قالب هراس افکنی هایی که در طول 8 سال گذشته جامعه را به آن عادت داده اند مانع توافق می شوند.»

مسئوليت شكست مذاكرات با آمريكاست
اما در بخش ديگر از گفته‌اي امروز ظریف صراحت بيشتري را در مقابله غرب مشاهده مي‌كنيم جايي كه او از «ناممكن بودن» توافق حرف مي زند و سپس بيان مي‌كند كه مردم ايران تحت فشار  راه خود را خواهند رفت. او با بیان اینکه کشورهای غربی باید با این وضع برخورد کنند، اضافه کرد: اگر این اتفاق (تصميم سياسي آمريكا براي حل مساله) بیفتد فاصله زیادی با راه حل نداریم اما اگر این اتفاق نیفتد راه حل می تواند تا حدی ناممکن باشد.»
صحبت‌هاي امروز وزيرخارجه نشان مي‌دهد كه عدم حصول توافق تا امروز نيز به «عدم اراده سياسي آمريكا براي حل موضوع» باز مي‌گشت. شايد بهتر باشد روحاني به قولي كه در سخنراني عمومي هفته گذشته در ميدان نقش جهان اصفهان داشت عمل كند. جايي كه گفته بود ناگفته‌هايي از مذاكرات را براي مردم بيان مي‌كند. در اين شرايط بد نيست مردم به خوبي با اين حقيقت روبه‌رو شوند كه مسئوليت شكست مذاكرات با طرف آمريكايي است.

تفاوت قائل شدن ظريف ميان دلواپسان و مخالفان غربي
ظریف همچين با بیان اینکه بین کسانی که در ایران و غرب مواضع تند می گیرند تفاوت ماهوی وجود دارد ؛ گفت : مواضع تند در ایران را ناشی از یک بدبینی به غرب می دانم که این بدبینی کاملا طبیعی است.
وی افزود: ما هم به همان میزان نسبت به نیات کشورهای غربی بدبین هستیم و این ریشه در یک تاریخ عمیق سیاست های نامعقول و ظالمانه غرب دارد.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه هسته اصلی تندروی در غرب رژیم صهیونیستی است ، گفت: این رژیم درپی ان است که موضوع هسته ای ایران حل نشود.
وی افزود: مشکل این رژیم برنامه هسته ای ایران نیست چون همه دنیا به این نتیجه رسیده که ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست حتی بدترین مخالفین ما هم این را می دانند و اذعان می کنند که ایران هیچ تصمیم سیاسی نگرفته است.
ظریف اضافه کرد: دانشمندان ما می توانند هر کاری را بخواهند ( ازنظر توانایی علمی) انجام دهند اما این واقعیت وجود دارد که ما این تصمیم سیاسی را نه تنها نگرفته ایم که دنبال سلاح برویم بلکه تصمیم گرفته ایم که دنبال سلاح نرویم چون هم سلاح هسته ای را غیر شرعی و غیر اخلاقی می دانیم و هم سلاح هسته ای را مخل امنیت مان می دانیم.
ظریف اضافه کرد: رژیم صهیونیستی و طرفداران آن در آمریکا و اروپا شکی ندارند که برنامه هسته ای ایران خطری ندارد بلکه آنچه که آنها می خواهند حفظ کنند یک تهدید انگاری از ایران است یعنی می خواهند فضای امنیتی را که با هزینه بسیار زیادی در طول 8 سال گذشته ایجاد کرده اند حفظ بکنند به همین دلیل با هر توافقی مخالف هستند.
وی گفت: اینکه می گویند اوباما به یک توافق بد رضایت بدهد از دید آنها ؛ هر توافقی بد است تنها توافق خوب از دید نتانیاهو توافق نکردن است و از دید او حتی بهتر از آن، ورود به یک درگیری با ایران است چون رژیم صهیونیستی حیات خودش را در تشنج و تنش در این منطقه می بیند تا بتواند سیاست های ظالمانه اش ؛ سرکوب مردم فلسطین ، شهرک سازی ، اعمال مجازات های جمعی خلاف موازین بین المللی را بپوشاند.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: به این دلیل باید بین این دوگونه مخالفت که از طرف دوستان حتی دلواپسان در داخل می شود و مخالفین تندرو غربی یک توافق ماهوی قائل شویم .
وی با بیان اینکه این مخالفت ها به هر دلیلی باشد مانع در راه توافق است، گفت: اگر مجلس آمریکا در باره تحریم ها تصمیمی بگیرد یقینا مجلس ما هم اقدام مشابهی انجام می دهد. من معتقدم اقدام مجلس آمریکا می تواند یک حرکت بسیار خطرناک برای آینده مذاکرات باشد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه یک گروه در غرب هستند که احساس می کنند اگر یک عامل فشاری در اختیار دارند نباید از دست دهند یعنی هنوز غربی ها با یک بازی با حاصل جمع صفر به موضوع هسته ای نگاه می کنند در صورتی که هر بازی با حاصل جمع صفر در شرایط کنونی بین المللی به حاصل منفی می انجامد یعنی غربی ها هم حتی در این زمینه ضرر خواهند کرد.
وزیر امور خارجه افزود: آنچه که امروز سیاست غربی ها را تعیین می کند مجموعه عواملی از جمله فشارهای داخلی ، بحث های سیاست داخلی و ارتباطات خارجی آنهاست.