محمد جواد ظریف در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار اعزامی واحد مرکزی خبر در پاسخ به این سوال که طرف های گفتگو کننده چقدر آماده پذیرش کلیات توافق هسته ای است، گفت: آنچه که اظهار می کنند این است که علاقه مند هستند این اتفاق روی بدهد اما باید دید آیا این اراده سیاسی را هم دارند که علاقه شان را با تصمیم سیاسی هماهنگ کنند یا نه که باید در عمل ببینیم.
وی درباره ملاقاتهایی که به محض ورود به آلمان داشته است، گفت: چهار ملاقات داشتم که دو مورد درباره موضوع هسته ای بود.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه با جان کری همتای آمریکایی اش درباره موضوع هسته ای گفتگو کرده است، افزود: بحث ها با طرف آمریکایی در سطح کارشناسان دیشب تا دیر وقت ادامه داشت.
ظریف در ادامه با اشاره به دیدارش با فرانک والتر اشتاینمایر همتای آلمانی اش که درباره موضوع هسته ای بود، افزود: در این دیدارها همانطور که قبلا هم گفته ایم درباره جزییات به ویژه رفع تحریم ها و روش ادامه کار غنی سازی و تعداد و روش کار سانتریفیوژها مذاکره می کنیم.
در پی راه حلی برای برون رفت هستیم
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان تصریح کرد : هنوز نیاز است که گفتگوها ادامه داشته باشد و من فکر می کنم یکی دو روز آینده که وزیران خارجه گروه پنج بعلاوه یک البته به غیر از چین که مقام دیگری از این کشور به مونیخ آمده است، فرصتی است برای مرور اوضاع و اینکه ببینیم چه راه حلی برای برون رفت وجود دارد.
ظریف با تاکید بر اینکه به نظر من نه فقط یک راه حل بلکه چندین راه حل برای حل موضوع هسته ای ایران وجود دارد تصریح کرد: فقط به یک اراده سیاسی قوی برای حصول نتیجه نیاز است.
وی در ادامه با اشاره به دیدارهایش با یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان و کوفی عنان دبیر کل سابق سازمان ملل گفت: در این دیدارها درباره موضوعات منطقه و شرایطی که در آن وجود دارد متمرکز بودیم.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: با توجه با ضرورت مبارزه با افراط و خشونت هایی که متاسفانه در منطقه ما بسیار فراگیر شده است تلاش می کنیم درباره آن با دیگران گفتگو کنیم و یک اجماع جهانی را برای مقابله با افراط گرایی و برون رفت از وضعیت خون ریزی در منطقه دنبال کنیم.
ظریف در ادامه دیدارهایش در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیح امروز با وزیر خارجه انگلیس ؛ نخست وزیر لبنان ؛ وزیر خارجه روسیه و مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی دیدار خواهد کرد.
وی در میزگردی که یکشنبه با موضوع ایران برگزار می شود شرکت خواهد کرد.
گفته می شود، جان کری وزیر خارجه امریکا و فرانک والتر اشتاینمایر وزیر خارجه آلمان نیز در آن حضور خواهند داشت.
دور تازه مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 در حالی از 28 دی (18 ژانویه) در ژنو سوئیس آغاز شد که براساس توافق موقتی که پارسال در همین شهر به دست آمد، قرار بود طرفین طی یکسال، یعنی تا سوم آذر 93 (24 نوامبر 2014)، به توافق نهایی دست یابند.
ضربالاجل جدید مذاکرات هستهای، 9 تیر 94 برابر با 30 ژوئن 2015 تعیین شده است.
تحمل فشارها به خاطر سوء استفاده نکردن طرف مقابل
وزیر امور خارجه ایران گفت: ضمن احترام به مخالفانم در داخل ، فشارها را به خاطر امکان ندادن امتیاز به طرف مقابل (غربی) تحمل می کنم.
محمد جواد ظریف درباره منتقدین و سوال نمایندگان از وی افزود: پرسش حق مجلس و نقد هم حق مردم ؛ مطبوعات و رسانه هاست اما دو نکته، انصاف و همچنین مهمتر از آن مصالح و منافع ملی در میان است.
وی گفت: زمانی که شما مشغول چالش عمده در سطح بین الملل هستید وارد شدن به برخی جزئیات و اعلام دستاوردها می تواند زمینه ای برای چانه زنی طرف مقابل باشد و خواستار امتیاز شود.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه سوال را حق همه می دانم ، افزود: فشارها و نقدها را تحمل می کنم اما این امکان را به رقیب نمی دهم که در مذاکرات سوء استفاده کند و بخواهد از منافع کشور ما چیزی کم کند و یا از ما امتیازی بخواهد در برابر چیزی که من در داخل کشور به عنوان دستاورد ارایه داده ام.
با کمال افتخار و ارادت در مجلس حاضرمیشوم
وی گفت: در عین حال هرگاه برادران و خواهران ما در مجلس سوالی داشته باشند با کمال افتخار و ارادت در مجلس حاضر و به سوال آنها پاسخ می دهم.
ظریف با بیان اینکه ایران یک کشور قدرتمند و صاحب نفوذ در منطقه است افزود: این نفوذ با وجود جوسازی های رسانه ای رژیم صهیونیستی و برخی کشورها در منطقه بوده که کاملا مشهود است.
وی با بیان اینکه درستی سیاستهای ما برای دنیا روشن شده است ، تاکید کرد: امروز کسی نمی تواند درستی سیاست های ما را در سوریه ، عراق و افغانستان زیر سوال ببرد .
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما از روز اول در برابر افراط هشدار داده و ایستادیم و بهترین سد در برابر افراط در منطقه هستیم لذا این مذاکرات هسته ای نیست که ایران را قدرتمند می کند بلکه واقعیت منطقه ای این بوده که ایران کشوری بسیار قدرتمند و پرنفوذ است اما ما از نفوذمان برای حذف و یا ضربه زدن به دیگران استفاده نمی کنیم .
آقای ظریف با اشاره به اینکه منطقه ما باید یک منطقه همکاری ؛ صلح و دوستی باشد ، گفت : کشورهایی که تلاش می کنند ایران را حذف کنند هم به منافع خودشان و هم منطقه ضرر می زنند و هم ایجاد درگیری در منطقه می کنند.
حذف ایران از منطقه غیرممکن است
وزیر خارجه گفت: اطمینان داشته باشند که حذف ایران از این منطقه غیرممکن است و هر تلاش برای حذف ایران فقط به تنش می انجامد.
وی افزود: اگر این واقعیت درک شود که با ، یا بدون مذاکرات هسته ای ایران همچنان یک کشور قدرتمند و پرنفوذ در این منطقه خواهد بود بسیاری از این معضلات حل می شود .
وزیر امور خارجه گفت: نقش آفرینی ایران به نفع همه کشورهای منطقه و همسایگان ما در خلیج فارس است و به ضرر هیچ کدام نیست .
ظریف همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار واحد مرکزی خبر در باره سفرش به شرق افریقا در راس هیئت سیاسی و اقتصادی گفت : نقش وزارت امور خارجه در توسعه اقتصادی کشور یک نقش تسهیل کننده است.
وی افزود: ارتباط ما با آفریقا یک ارتباط سیاسی و راهبردی است و آفریقا را به عنوان یک شریک مهم تلقی می کنیم.
وزیر امور خارجه گفت: کشورهای آفریقایی هم در جنبش عدم تعهد و هم سازمان همکاری اسلامی بسیار با جمهوری اسلامی ایران همراهی می کنند، از طرف دیگر بازار آفریقا یک حوزه بسیار مستعد برای حضور فعال بخش خصوصی ایران است.
وی ابراز امیدواری کرد که این سفر یک شروع جدیدی برای حضور فعالتر کارآفرینان ایران و صدور خدمات فنی مهندسی و استفاده از بازارهای آفریقا باشد .وزیر امور خارجه تصریح کرد: این سفر شروع خوبی برای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری و هم فاصله گرفتن از یک اقتصاد مبتنی بر نیاز به درامد نفت باشد.
∎