مقامهای جبلالطارق دستور دادهاند که نفتکش گریس ١ فورا آزاد شود. این نفتکش حامل نفت ایران بود و یک ماه پیش توقیف شد.
روز جمعه ( ۱۵ اوت/ ۲۴ مرداد) مهلتی بود که دادگاه پیشتر برای توقیف نفتکش تعیین کرده بود. در ساعتهای پایانی این مهلت، آمریکا خواهان ادامه توقیف گریس ١ شد.
قاضی ارشد دادگاه عالی جبلالطارق گفت این دادگاه درخواستی از طرف آمریکا را برای ادامه توقیف در دست بررسی ندارد.
جبلالطارق هنگام توقیف گریس ١ اعلام کرد احتمالا این نفتکش حامل محمولهای برای پالایشگاهی در سوریه بوده که تحت تحریمهای اتحادیه اروپا بوده است.
گزارش شده از ناخدای نفتکش تعهد گرفته شده است که در صورت آزادی به سوریه نرود.
- نفتکش ایرانی در جبلالطارق چه میکرد؟
- از آخوندک در خلیج فارس تا 'دزدی دریایی' در جبلالطارق
- آمریکا خواهان ادامه توقیف و ضبط نفتکش گریس-۱ شد
جلیل اسلامی، معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ایران به خبرگزاری مهر گفته مقصد این نفتکش "بنادر دریای مدیترانه" است، اما روشن نکرده که بندر مورد نظر در کدام کشور خواهد بود.
وزارت خارجه بریتانیا گفته ایران باید به تضمینهایی که درباره به سوریه نرفتن نفتکش داده پایبند باشد.
اگر محموله گریس ١ به پالایشگاه سوری داده نشود، این نفتکش تحریمهای اتحادیه اروپا را نقض نکرده و تنها تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه تجارت نفتی ایران را نقض میکرده است. اتحادیه اروپا، که بریتانیا هنوز عضو آن است، تحریمهای آمریکا علیه ایران را به رسمیت نمیشناسد.
ایران توقیف گریس ١ را، که توسط نیروهای محلی جبلالطارق و نیروی دریایی بریتانیا انجام شد، "دزدی دریایی" خوانده بود.
پس از توقیف این نفتکش، نیروهای ایرانی یک نفتکش تحت پرچم بریتانیا را در تنگه هرمز توقیف کردند.
پس از اعلام خبر آزادی نفتکش ایرانی یک سخنگوی شرکت مالک استینا ایمپرو، نفتکش توقیفشده در ایران، به رویترز گفت تغییری در وضعیت نفتکش بریتانیایی به وجود نیامده است.
در ماههای اخیر و پس از بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران، رویدادهای متعدد امنیتی و نظامی برای نفتکشها و تاسیسات نفتی پیش آمده است.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، آمریکا را متهم کرد که به دنبال "سوءاستفاده از نظام حقوقی برای سرقت دارایی" ایران بوده است.
آقای ظریف در توییتر خود نوشت: "تلاش برای دزدی دریایی شاهدی بر بیاعتنایی دولت ترامپ به قانون است".
حمید بعیدینژاد، سفیر ایران در لندن هم آزادی نفتکش ایرانی را "شکست تحقیرآمیزی" برای آمریکا خوانده است.
آقای بعیدینژاد میگوید هماهنگیها و اقدامات فنی لازم هم برای حرکت نفتکش انجام شده است.
کسری ناجی، خبرنگار بیبیسی که به جبلالطارق رفته، میگوید: "قاضی تصمیم گرفت که کشتی گریس یک را از امروز آزاد کند. این درخواست وزیر اعظم جبل الطارق بود. گفته نشد دلیل تصمیم و بنا به چه دلیلی این تصمیم گرفته شده است. قرار شد در ادامه بیانیهای از سوی دادگاه منتشر شود."
"دادگاه تصمیم گرفت نیازی به بررسی درخواست دولت آمریکا نیست، چون درخواستی از سوی دولت محلی برای بررسی آن ارائه نشده است."
جبلالطارق شبهجزیرهای کوچک در جنوب اسپانیا و بخشی از قلمرو بریتانیا است. دولت محلی جبلالطارق در امور داخلی خودمختار است اما مسئولیت سیاست خارجی و دفاعی آن با دولت مرکزی بریتانیا است.